Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Майдан і влада – хто кого?

В Україні кілька тижнів тривають акції протесту. Після ночі 30 листопада, коли «Беркут» жорстоко розігнав мітингувальників, студентський ЄвроМайдан перетворився на зовсім іншу, значно потужнішу акцію протесту проти дій влади. Однак, як стало зрозуміло із заяв провладних політиків, на поступки протестуючим вони йти не планують. Гал-інфо поцікавилося у провідних львівських політологів з приводу можливого розв’язання цієї конфліктної ситуації.

На думку політолога Анатолія Романюка, акції протесту в Україні делегітимізують владу. Якщо ці акції триватимуть і далі, то влада змушена буде піти на домовленості.

«Влада не зможе цим знехтувати. Постійні протести чинитимуть тиск на владу, щоб вона сіла за стіл переговорів. Результатом такого тиску повинні стати дострокові президентські та парламентські вибори», - зазначив політолог.

Він також додав, що слід покарати винних у побитті мирних мітингувальників та слід звільнити тих, кого затримали з політичних мотивів під час штурму Банкової.

За його словами, повинен розпочатися переговорний процес безпосередньо із президентом.

«Повинен залишатися тиск вулиці. Наявність Майдану гарантуватиме поступки з боку влади. Єдиний мирний спосіб вийти з цієї кризи – це провести вибори», - наголосив Анатолій Романюк.

Політолог Любомира Мандзій вважає, що ситуацією, яка склалася в Україні, має зайнятися міжнародна спільнота. Спосіб - долучення до налагодження процесу перемовин між сторонами конфлікту міжнародних посередників.

За її словами, тільки незалежні міжнародні посередники здатні допомогти вирішити політичний конфлікт, який сьогодні існує в Україні.

«Влада і опозиція не чує одне одного. Таке враження, що вони розмовляють різними мовами. З одного боку, чути тільки ультиматуми, а з іншого - у відповідь лунають погрози. Такою формулою спілкування проблему не вирішити. Окрім того, варто зважати на сотні тисяч людей, які сьогодні вийшли на майдани в різних містах України, щоб захистити свої громадянські права та свободи», - наголосила Любомира Мандзій.

За словами політолога, у ролі посередників мають виступити ті, яким довіряють як одна, так і інша сторона конфлікту. Скажімо, одним із посередників може бути, наприклад, голова ради Європи.

Як зазначила Любомира Мандзій, у 2004 році такими переговорниками були міжнародні посередники Хав'єр Солана, Валдас Адамкус, голова ОБСЄ Ян Кубіш та Олександр Кваснєвський.

У нинішній ситуації, за словами політолога, посередником у перемовинах може виступати як окрема держава чи міжнародна організація, або ж місія, яку, зазвичай створюють для врегулювання конфліктів, так і окремі особи, які досягали успіхів у такій діяльності.

«Вони забезпечать проведення діалогу між сторонами конфлікту та нададуть допомогу з метою припинення протистояння. Воднораз українцям потрібно продовжувати відстоювати відстоювати свої громадянські праві. Тиск вулиці у цей час є дуже важливим фактором», - наголосила Любомира Мандзій.

Політолог Юрій Шведа переконаний, що влада переоцінила свої можливості застосувавши сили «Беркуту» до мирних демонстрантів. На думку політолога, влада розраховувала на те, що люди налякаються грубої сили і акції припиняться.

За його словами, такі дії викликали абсолютний спротив громадян та неприйняття влади. Він також наголосив, що влада готова йти на поступки.

«З владою, на руках якої кров мирних громадян, дітей, домовлятися не можна. Домовленості бути не може, інакше це означатиме зраду інтересів Майдану. Вимоги сформульовані чітко: відставка президента та розпуск парламенту, проведення позачергових виборів та формування тимчасового уряду», - зазначив політолог.

Юрій Шведа наголосив, що зараз влада змінила тактику і намагається чинити тиск на мітингувальників, «висмикуючи їх по одному», окрім того, є рішення про звільнення майданівцями будівлі КМДА.

«Якщо сьогодні владі вдасться вистояти, то знову будуть залякування. Це питання важливе для українців, або режим піде, або у пошуках компромісу він мімікрує, відновиться», - наголосив він.

Окрім того, за його словами, акції повинні залишатися мирними, тоді не буде підстав застосовувати грубу силу. Він наголосив, що має залишатися тиск громадськості.

Виконавчий директор ЛОГО КВУ, політолог Оксана Дащаківська наголошує на тому, що народ на вулиці вийшов не у відповідь на заклики політики, а з метою вираження власної позиції, і опозиція і влада повинні добре розуміти - таким людям складно нав`язувати свою думку. Тому й одні і другі мають розуміти, що не можуть маніпулювати Майданом. Натомість слід взяти до уваги його вимоги.

За її словами, влада демонструє дуже чітко свою позицію - тверду впевненість в тому, що цю владу від них ніхто не забере.

«Вони переконані у своїй безкарності і продовжують наполягати, що приводи для протесту вичерпано. Тактика влади - це шантаж опозиції, шантаж людей, які мітингують, навіть області, які найактивніші у процесах. Це політичні репресії щодо людей, які перебувають на мітингах, це рішення суддів, які підконтрольні владі і вже завтра можуть прийняти рішення про заборону будь-яких акцій. Це погрози від посадових осіб, яких опозиція намагається відправити у відставку. Окрім того, вони намагаються подати міжнародній спільноті це як акцію екстремістів», - зазначила політолог.

Вона також додала, що влада намагається виснажити мітингувальників з тим, щоб вони розійшлися по хатах.

«Опозиція також очікує. Виходячи з нині діючого законодавства, опозиція проводить мирні акції протесту, однак вони ефективні тільки тоді, коли має місце діалог. У нашому випадку діалог вибудувати не вдається - влада від нього відмовляється», - зазначила Оксана Дащаківська.

За її словами, діалог має включати вимоги опозиції з врахуванням вимог майдану та вимоги влади.

«Змусити владу до діалогу можуть лише великі маси людей на вулицях та тиск міжнародної спільноти. Тому можлива участь міжнародних дипломатів як посередників у цьому діалозі. Очевидно, що найкращим виходом з ситуації є дострокові вибори. Однак складається враження, що опозиція вже готова послабляти вимоги і вдовольнитися лише відставкою уряду», - зазначила політолог.

Оксана Дащаківська додала: «Фактично і опозиція і влада покладаються на час: одні сподіваюсться, що стомиться суспільство, а інші - що влада стомиться чекати, поки майдан розійдеться».

Гал-інфо.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ