Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Міні-ГЕС в обмін на променад

Забутому бездоріжному гірському селу Довге у Дрогобицькому районі у разі будівництва на його околицях міні-ГЕС обіцяють перетворення на курортне містечко.

Де кожен житель бути мати можливість зайнятись «додатковим бізнесом», вийти на променад...

Уявіть собі невеличку темну холодну залу, що освітлюється єдиною лампочкою на допотопній люстрі. З загратованими вікнами, напівгнилою дерев’яною підлогою, стінами, що покриті пилом та брудом.

Зала вщент заповнена людьми, переважно пенсійного віку - бідно одягненими, з втомленими незадоволеними виразами облич. Перед ними екран, на якому демонструєть «кіно» про найновішу німецьку ГЕС. Яка, як їм розповідають, схожа на ту, що буде побудована «у них» - на околицях Довгого. Фільм закінчується фразами про те, що після будівництва ГЕС в річці з’явилося багато риби. І що «нове красиве місце на природі» приваблює «безліч людей для прогулянок та дозвілля».

Оця стисла замольовка – це той ракурс, у якому компанія-інвестор зображувала місцевим жителям будівництво міні-ГЕС – під час громадських слухань, що відбулися цього тижня (12 березня) в «Народному домі» села Довге.

Замість звіту про вплив на довкілля – купа загальних фраз

Офіційно цей захід називався «обговоренням звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності» ТОВ "Балфорд Україна» - «з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності».

Дана діяльність – це «будівництво малої гідроелектростанції потужністю до 2,0 МВт в районі існуючої споруди башти глибинного водоскиду, на землях Довжанської-Гірської сільської ради, Дрогобицького району, Львівської області».

За наявною інформацією, вартість проекту понад 10 млн євро.

А тепер більш детально про те, як відбувались громадські слухання, на яких обговорювалась можливість будівництва поблизу села міні-ГЕС на річці Стрий.

Захід починається з виступу голови Довжанської-Гірської сільської ради, який за допомогою мікрофону намагається розповісти про соціальну угоду з інвестором, що буде розглянута на сесії сільради. Оскільки мікрофон працює погано, в зал доносяться лише «шматки» фраз про те, що компанія-інвестор обіцяє селу у разі будівництва міні-ГЕС.

Особисто авторові вдається почути лише про ремонт сільських доріг, роботи з берегоукріплення та допомогу в завершенні будівництва нового «Народного дому». Хоча перелік обіцянок набагато довший.

Виступи представників компанії-інвестора.

Головна увага акцентується на тому, що міні-ГЕС поблизу села Довге буде споруджена за передовими (німецькими) технологіями. І що замовником з самого початку було прийнято рішення долучити до питання проектування «саме фахівців європейських, які вже збудували сотні цих гідроелектростанцій».

Про європейський досвід, стандарти, технології, «унікальність цього проекту» в Україні – купа загальних фраз. Конкретика «проскакує» лишень зі слайдів, які демонструють учасникам слухань та які стосуються запланованого будівництва міні-ГЕС – на місці недобудованої радянської гідроелектростанції потужністю 50 МВт.

Як інвестор Нікулін «об’єднував» сільську громаду

Найбільш колоритно виступив Дмитро Нікулін - один з власників ТОВ "Балфорд Україна". Забутому гірському селу, у якому більшість працездатних жителів виїхали на заробітки за кордон, інвестор пообіцяв золоті гори... Окрім будівництва доріг, «Народного дому», штучного зариблення річки - спорудження бювету, лодочної станції, рекреаційного парку, де можна буде відпочити і що призведе до появи у Довгому променаду. А у результаті – до перетворення населеного пункту в невеличке курортне містечко, схоже на Східницю, де у кожного жителя буде можливість зайнятись «додатковим бізнесом», що «буде приходити з села».

Свій виспуп інвестор «підкріпив» демонстрацією вище згаданого рекламного фільму про будівництво гідроелектростанції на німецькій річці Іль, у результаті чого стало багато риби та почався наплив туристів. Наголосивши, що ця ГЕС схожа на ту, яка буде побудована на околицях Довгого.

А для місцевих жителів, що не підтримують цей проект, виявляють при цьому агресію, невдоволення, було продемонстрував фрагмент з одного з останніх виступів кардинала Української Греко-Католицької церкви Блаженнішого Любомира Гузара, у якому засуджувалася аргесія. Те, що це були відомі (вирвані з контексту) фрази кардинала, якими засуджувалась війна та агресія Росії проти України, інвестора жодним чином не збентежило.

Після демонстрації франгмента Дмитро Нікулін, як ні в чому не було, заявив, що проти нього, та жителів, що підтримали ГЕС, «дуже багато образ». А він хоче «дійсно об’єднання громади».

Що непокоїть екологів, громадських активістів, місцевих жителів

Занадно оптимістичні обіцянки та плани представників компанії "Балфорд Україна» під час обговорення «знівельовують» запитання з боку громадських активістів та екологів, які аргументовано заявляють про інше: будівництво міні-ГЕС поблизу Довгого негативно вплине на соціальний і економічний розвиток громади, оскільки унеможливить розвиток туризму, рекрації та фактично вб’є річку.

Окрім того, активісти, екологи, а також місцеві жителі у своїх запитаннях звертають увагу на те, що в зоні впливу гідроелектростанції істотно погіршиться якість води, будуть зменшуватися рибрі запаси, а у випадку повеней і паводків наявність міні-ГЕС може значно погіршити ситуацію, зокрема, у випадку, якщо шлюзи, шандори автоматично не відкриються.

Переконливих контаргументів на ці «закиди» представники компанії-інвестора під час громадського обговорення не навели.

Громадські слухання загалом тривали майже три години. Більшість місцевих жителів залу «Народного дому» покидали мовчки. Дехто – щось незадоволено бурчав собі під ніс.

Ті, з ким вдалося поспілкуватися, згадували як під час будівництва радянської гідроелектростанції в Довгому стався потужний зсув гірської породи, через що роботи були припинені. А ще великого комбінатора Остапа Бендера, який обіцяв перетворити населений пункт Васюки у Нью-Васюки – шахову столицю світу…

А ось як прокоментував слухання житель Довгого пан Микола (під час громадських слухань він задав інвесторам питання про наслідки від повеней – у разі, якщо шандори ГЕС автоматично не відкриються):

- До будівництва ГЕС поблизу села ставлюсь негативно. І слухання мене ні в чому не переконали. Тому що конкретної інформації про негативний вплив від роботи гідроелектростанції було обмаль. Натомість інвенстори, організатори заходу розказували різні байки. Наприклад - про створення робочих мість. Хоча відомо, що на ГЕС може працювати 1-2 місцевих мешканців, як правило, сторожами. Оскільки ГЕС працюють в автоматичному режимі. Непреконливими були й виступи членів сільської ініціативної групи, яких інвестори звозили в Німеччину на тамтешні ГЕС та які під час цієї поїздки .чомусь не поспілкувалися з жителями, що мешкають поблизу гідроелектростанцій. В цю групу входив священник, секретар сільради та вчитель історії. Тепер це головні анітатори в Довгому за міні-ГЕС. Хоча, як на мене, толку від цієї агітації небагато.

Замість епілогу

Дозвіл ТОВ «Балфорд Україна» на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва гідроелектростанції на річці Стрий поблизу села Довге (Дрогобицький район) Львівська обласна державна адміністрація надала розпорядженням від 5 липня 2016 року.

Основним бенефіціарним власником ТОВ «Балфорд Україна» є мешканець Києва Дмитро Нікулін. Керівником підприємства є В’ячеслава Висильова, яка раніше була помічником народного депутата Олександра Дроздика від «Народного фронту».

Дмитро Нікулін також є співвласником ТОВ «Сайенс Інновейшн Продакшн», яке в 2017 році побудувало міні-ГЕС на річці Случ у місті Баранівка (Житомирська область). Йому ж належить частина заміського клубу «Aventurie» під Києвом.

Довге – село в Дрогобицького районі Львівської області. Історична назва: Довге-Меденицьке. Розташоване за 15 км від м. Дрогобич, на схід від річки Летнянки. Має у своїх межах хутір Мельники. Населення — 634 особи.

Віктор Корнієнко редактор напрямку журналістських розслідувань

«Комітет екологічного порятунку України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ