Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Підозрюваних у грабежах відпустили: люди пікетували Мостиську РДА

У районному центрі Мостиська 3 квітня злодійська банда зухвало пограбувала приватний будинок. Місцеві поліцейські затримали двох підозрюваних. Але коли почали документувати справу, виявилось, що щось пішло не так. Затриманих довелось відпустити. Поліцейські винять прокуратуру, яка заперечує провину. Обурені люди прийшли пікетувати Мостиську РДА.

Розповідає Володимир Козак, оперуповноважений сектору карного розшуку Мостиського районного відділу поліції:«Пограбування сталось в неділю, 3 квітня, близько 10:00. Власниця будинку із чоловіком були в церкві, коли в їхній дім, відтиснувши вікно, вдерлося троє чоловіків. В той самий день ми опитали свідків події і вже в понеділок мали розшукувати автомобіль марки BMW 5. Наступного дня ми вистежили це авто. Під час затримання двоє чоловік спробували втекти. Я стояв перед автомобілем, вони їхали просто на мене. Я був змушений вистрибнути на капот. Розбив ногою лобове скло. Водій прискорив швидкість до 50-60 км. на годину. На капоті я проїхав близько 100 метрів, а тоді злетів на дорогу".

Внаслідок падіння чоловік сильно травмував ліву руку. Його повезли до лікарні. Окрім того, травму руки зазнав і начальник сектору карного розшуку райвідділу Петро Полюга.

«За цим фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 342 (опір працівникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – до п’яти років позбавлення волі», - зазначив Петро Полюга

«Наші співробітники почали доганяти злочинців. Вже у селі Черневе їхнє авто потрапило у ДТП – в’їхало у паркан. Тоді їх і затримали. У одного із чоловіків був предмет схожий на пістолет», - додав Володимир Козак.

ід час допиту обидва підозрюваних зізналися, що це вони проникли у будинок та пограбували його. Також у машині було знайдено годинник, який належав постраждалій. Окрім того, номери машини, які запам’ятав один зі свідків пограбування, та номери затриманого авто збіглися. Коли справу передали на розгляд прокурора, ці двоє вже почали відмовлятись від своїх слів. Врешті-решт прокурор не подав клопотання до суду щодо оголошення про підозру двом затриманим. Відтак, 5 квітня, їх було випущено на волю», - зазначив Володимир Козак, посилаючись на своїх колег, адже сам Володимир у цей час перебуває на лікарняному.

Як розповіла Гал-інфо сама постраждала, 53-річна Луція Буриш, коли вона прийшла до хати, у трьох кімнатах був страшенний розгардіяш. Усе було розкидано, грабіжники вкрали 1000 гривень, 100 польських злотих та скриньку із ювелірними виробами. У скриньці було золото, срібло, намисто із перлами, біжутерія та годинники.

За її словами, вона працює на посаді в.о. начальника відділу державної виконавчої служби Мостиського району, великих статків не має. Будинок її звичайний, без особливої розкоші, тому вона не розуміє, хто міг навести грабіжників саме на неї.

Також Луція Буриш повідомила, що у той же самий день у сусідньому селі Годині теж пограбували будинок. Вона припустила, що крадіжку вчинили ті самі хлопці.

Інформацію про вчинення другої крадіжки  підтвердив і начальник сектору карного розшуку райвідділу Петро Полюга. Він зазначив, що із помешкання в селі Годині викрали  7 тис. гривень, 300 євро та золоті вироби. Загальна сума збитків становить близько 41 тис. гривень.

За словами Віктора Заболітного, першого заступника начальника, начальника слідчого відділку Мостиського ВП,  двоє  чоловіків є жителі Волинської області, один із них – 1997 р.н, інший 1976 р.н.

«Відносно причетності цих двох чоловіків до пограбувань ведеться слідство. Однак ми маємо всі підстави вважати їх винними у вчиненні крадіжок», - зазначив Віктор Заболітний.

Відтак, двійко чоловіків були затримані за ймовірними двома фактами пограбування, але прокурор, вивчивши усі документи, не подав клопотання до суду про підозру.

Усі ці події - грабежі, гучне затримання і факт звільнення затриманих - викликали у Мостиському районі неабиякий суспільний резонанс. Внаслідок цього учора, 6 квітня, під стінами Мостиської РДА відбувся пікет громадян, які протестували проти того, що затримані були випущені на волю.

«Це був збір громадян. Після цього голова РДА зібрав нараду. Основним питанням було з’ясувати причини звільнення з-під варти цих зловмисників. Отож, було вирішено 7 квітня (тобто сьогодні) о 15:00 провести позачергову сесію, на якій мають бути розглянуті всі питання щодо даної справи», - додав Петро Полюга.

6 квітня на події у Мостиському районі відреагувала обласна прокуратура, Зокрема, прес-служба прокуратури Львівської області поширила таку інформацію:

"Зважаючи на резонанс, що виник навколо затримання на території Мостиського району осіб, які могли вчинити низку кримінальних правопорушень, прес-служба прокуратури повідомляє наступне.

4 квітня працівники Мостиського відділення Яворівського відділу поліції затримали та доставили до Мостиського відділення поліції двох громадян для їх перевірки на причетність до скоєння крадіжок з приватних помешкань.

Відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, слідчий поліції повинен був у добовий термін з моменту затримання, за наявності підстав, повідомити вказаним особам про підозру у вчиненні злочину, попередньо погодивши її з процесуальним керівником у провадженні.

Натомість затримані особи після спливу 24 годин, передбачених ч. 3 ст. 278 КПК України, відповідно до постанови слідчого поліції були звільнені з ізолятора тимчасового тримання у зв’язку з відсутністю достатніх даних для оголошення їм підозри у вчиненні злочину.

Лише сьогодні, 6 квітня, слідчий поліції звернувся до процесуального керівника для погодження підозри тільки одному із вказаних громадян у вчиненні низки злочинів, зокрема, крадіжок та опору працівнику поліції.

З огляду на викладене, Городоцькою місцевою прокуратурою призначено службову перевірку в частині законності дій працівників поліції, зокрема і під час затримання та звільнення вказаних осіб з ІТТ.

Водночас прокуратурою Львівської області хід досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні взято на контроль. Також буде перевірено повноту та належність здійснення процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ