Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На Львівщині працювати найважче. Тут нема правил гри, – прокурор Львівської області Олексій Баганець

«Для себе я зробив такий висновок: на Львівщині більше розвинений тіньовий бізнес, тісно пов’язний із кордоном. А кордон – це контрабанда. Довкола контрабанди – величезні суми кримінальних грошей, підкупи чиновників. А там, де розвинений нелегальний бізнес, де крутяться кримінальні гроші, – там однозначно проливається кров. І от з початку року ми маємо 34 умисних вбивства», з яких як мінімум один носить характер замовного. А якщо говорити за останні 5-10 років, то таких більше 30! – прокурор Львівської області Олексій Баганець дав ексклюзивне інтерв’ю «Гал-info»

- Олексію Васильовичу, як би Ви в цілому охарактеризували нинішню криміногенну ситуацію на Львівщині? Що Вас – як прокурора Львівської області – найбільше непокоїть?


- Насамперед хотів би звернути увагу на те, що заходи, які протягом п’яти місяців цього року вживали органи Прокуратури, МВС, СБУ, Податкової міліції щодо протидії злочинності і розкриття злочинів не були даремними. Загальне число злочинів зменшилось на 10% проти аналогічного періоду 2008 року. До того ж, менше зареєстровано злочинів загально кримінальної спрямованості – на 11%, а також тяжких злочинів – на 8%.


Найбільший спад злочинності спостерігається у Львові, в Бродівському, Сколівському та Яворівському районах. Суттєво зменшилася кількість тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть постраждалих, просто тяжких тілесних ушкоджень. Поменшало випадків хуліганства, вимагань, крадіжок приватного і державного майна, ДТП зі смертельними випадками, злочинів, пов’язаних із наркоманією, незаконним заволодінням транспортними засобами.

 
Але як прокурора області мене турбує інше. Поряд зі зниженням рівня загальної кримінальної злочинності побільшало особливо тяжких злочинів – аж на 26 %. Крім того, на превеликий жаль, спостерігається зростання умисних вбивств – на 21%, зґвалтувань – на 100%, а також грабежів, розбоїв, шахрайств, крадіжок з квартир, тобто злочинів корисливої спрямованості.


Не може не турбувати і те, що в цьому році зафіксовано збільшення числа злочинів, які вчинені неповнолітніми, у тому числі у групах. Про що це свідчить? Передовсім про те, що кримінальна міліція у справах неповнолітніх у більшості регіонів області не виконує покладені на неї обов’язки. Зокрема, кількість таких злочинів збільшилася у Дрогобицькому, Червоноградському, Буському районах.


Власне, ці проблеми стали предметом розгляду двох координаційних нарад з органами МВС, СБУ, податкової міліції, які провела обласна прокуратура. Було висунуто мною вимоги суворого, дотримання законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства. Також було проведено координаційну нараду щодо протидії хабарництву і корупції. В свою чергу, міськрайонні прокурори вже провели 31 координаційну нараду і 8 міжвідомчих нарад. Звісно, головне – це не кількість нарад, а їх зміст. Намагаємося, щоб розмова була предметною, щоб прокурори були своєрідними координаторами спільних дій.


- За підрахунками журналістів, на львівських правоохоронцях «мертвим вантажем» висить близько 80 нерозкритих вбивств на замовлення.


На сьогодні в області залишаються не розкритими близько 250 умисних вбивств та замахів на них, які були вчиненні в минулих роках. Неприємне те, що ціла низка таких вбивств належить до категорії замовних. Вони мають великий суспільний резонанс, однак, на превеликий жаль, розкрити їх до цих пір не вдається.


Починаючи з 2008 року - з часу призначення прокурором області, я намагаюся робити все можливе для того, аби підрозділи органів внутрішніх справ працювали активніше. Однак, суттєвих помітних зрушень це поки що не дало. Я не задоволений роботою карного розшуку і УБОЗу .


Понад те, якщо ж взяти останні півтора року, то міліція активно працювала над розкриттям замовних вбивств лише протягом першого півріччя 2008 року. В другому півріччі і в цьому році я такої активності не бачу. Саме тому я ухвалив рішення про особисте заслуховування слідчо-оперативних груп, у віданні яких знаходяться розкриття умисних вбивств, в тому числі і минулих років. Я їх заслуховую мінімум раз на тиждень. Хоча це більше обов»язок начальника обласного управління внутрішніх справ.


Власне, цьогоріч вже було проведено 36 таких оперативних нарад, заслухано 68 кримінальних справ про умисні вбивства, які залишалися нерозкритими.


– У приватних розмовах з міліцейськими слідчими доводилося чути таке: більшість папок з кримінальними справами про замовні вбивства покриваються пилюкою в кабінетах, їх давно ніхто не рухає…


– Це неправда. Прокуратура області щопівроку розробляє графік, і всі ці справи заслуховуються. Тобто, міліція якщо б і не хотіла, то змушена цими злочинами займатися. Тому що треба вивчити і оперативно-розшукову справу, і кримінальну, виконати наші письмові вказівки. Інша річ, наскільки ефективно проводиться робота з розкриття вбивств.


Разом з тим, незважаючи на усі складнощі, щодо деяких справ є непогані напрацювання. Активно ведеться робота у справі про вбивство Лозинського (кримінальний авторитет на прізвисько Рокіро) і замаху на вбивство його дружини. Ця справа, як відомо, перебуває у провадженні Генеральної прокуратури України.


– Чи Ви можете сказати, щодо якого вбивства є найбільші шансів, що воно буде розкрито?


- Я б так питання не ставив. Правильніше говорити про зрушення, напрацювання. Найбільше ми просунулися у справі по розслідуванню вбивства Ігоря Кульчицького – десь на відсотків 40. Тобто зроблена величезна робота, здобуті добрі докази, які дають підстави говорити про те, що цей злочин може бути розкритий і що ми затримаємо всіх його співучасників – і посібників, і виконавців, і організатора, і замовника.


До слова, якщо ми розкриємо цей злочин, на мою думку, у нас з’явиться можливість розкрити ще три умисних вбивства. Хоча забігати наперед не можна.

– Чимало умисних вбивств вже скоєно цього року?


– Із зареєстрованих 34 умисних вбивств залишаються нерозкритими 4 злочини. При цьому, розкриття кількох умисних вбивств були досить складним. Зокрема, у Бориславі було розкрито вбивство громадянина Черняка. Злочин цей було вчинено за попередньою змовою групою осіб під час нападу на офіс. Людина ця працювала там охоронцем.


– З часу призначення прокурором Львівської області Ви докладали багато зусиль, аби змінилася на краще діяльність Львівського УБОЗу. Як сьогодні працює цей спецпідрозділ? Наскільки протидія оргзлочинності на Львівщині є результативною і адекватною?


– Станом на сьогодні мені вдалося добитися тільки одного – змінили керівництво цього потужного спецпідрозділу із боротьбі з організованою злочинністю і корупцією. На мою думку, таке рішення є абсолютно правильним. За попереднього начальника УБОЗ протягом двох-трьох останніх років, це спецпідрозділ міліції по суті, тільки імітував таку протидію. З приходом нового начальника, я так вважаю робота, УБОЗ активізувалася. Чому я так вважаю? Один приклад. Торік у документах прокурорського реагування ми неодноразово ставили питання про те, що такі спецпідрозділи не повинні займатися розкриттям загально кримінальних злочинів. Більше того, ми вимагаємо щоб УБОЗ переорієнтовувався на протидію, перш за все, «економічним» організованим злочинним угрупованням з корупційними та міжнародними зв’язками, в тому числі, в органах влади, в сфері приватизації, земельних відносин, зовнішньоекономічної діяльності, в інших пріоритетних сферах економіки. Серед них, і злочинні угруповання, які спеціалізуються на наркотиках.


Така робота останнім часом активізувалася. За п’ять місяців цього року правоохоронні органи припинили діяльність 8 організованих злочинних груп - проти п’яти торік. Якщо у першому кварталі 2008 року виявлялися організовані злочинні групи, куди входило від сили 3-5 осіб, то в поточному році було викрито навіть дві злочинні організації, куди входило, відповідно, 9 і 19 осіб.


Якщо говорити більш конкретно, що цьогоріч була припинена протиправна діяльність двох організованих злочинних угрупувань, які займалися незаконним відшкодуванням ПДВ. Злочинці привласнили бюджетних коштів на 135 млн гривень. Вдумайтеся тільки у цю цифру. Також ми скерували до суду дві кримінальні справи про організовані злочинні групи, які вчиняли злочини щодо незаконного обігу наркотиків. Зокрема, справу так званих аптекарів – злочинного угруповання, яке незаконно розповсюджувало трамадол через мережу аптек «Доктор». Якщо оцінювати об’єктивно, то в 2007-2008 роках такі справи взагалі не доводились до побічного завершення.


Але, знову ж таки: викриті у цьому році організовані злочинні угруповання – це здебільшого заслуга кримінального розшуку і податкової міліції. А в актив УБОЗ можна віднести тільки дві справи. Звичайно, це не є нормально. Однак сьогодні ще рано давати оцінку діяльності нового керівника УБОЗ. Сподіваюсь, що робота цього спецпідрозділу з його приходом все-таки поліпшиться.


- Якщо дозволите, одне запитання, пов’язане із таким поняттям, як міліцейський «дах». Не так давно у Львові затримали кількох міліціонерів ( з відділу з боротьби з торгівлею людьми), які «тримали дах» над повіями. У приватних розмовах з правоохоронцями доводилося чути різні версії цього затримання. В тому числі і таку. Що все це прояв «війни» між працівниками міліції і СБУ – за те, хто буде контролювати цей промисел. Мається на увазі – проституцію.


– Цей факт, що міліціонери «кришували» повій, доведений. Викрили їх у результаті оперативно-розшукової роботи працівники головного відділу «К» управління СБУ у Львівській області.


Ми вивчали цю оперативно-розшукову справу. Даних про те, що до цього незаконного бізнесу причетні і працівники СБУ, ми там невиявили. Ніхто з трьох затриманих міліціонерів не дав показів, що працівники СБУ «пов’язали» їх, аби самим брати гроші з повій. Тобто, в мене, як у прокурора області, такої інформації немає. Ви вперше назвали мені таку версію.


- Правоохоронці, коментуючи цю історію, найчастіше звертають увагу на величезні суми хабарів, які брали «перевертні у погонах». Що Ви думаєте з цього приводу?


– Я сам здивований. Так само, як і начальник ГУ МВСУ у Львівській області Василь Пісний. Тому що, не міг уявити, що там фігурують такі суми. Начальнику відділу, що проходить у цій кримінальній справі, сьогодні інкримінують отримання хабарів від повій на суму більше як 350 тисяч гривень. Я вже більше як 30 років працюю в правоохоронних органах, а такого не чув.

 
– Прокуратура Львівської області під Вашим керівництвом набагато активніше почала боротися із земельними аферами. Як, за яким схемами на Львівщині частіше всього скоюють такі злочини? Чи не могли б Ви назвати найбільш гучні справи?


- Для Львівської області це надзвичайно актуальна проблема. Найбільше вона загострилася перед початком фінансової кризи, коли ціни на привабливі землі виросли до божевільних. У тому ж Буковелі, наприклад, сотка землі «йшла» вже за 30 тисяч євро. Є такі землі і на Львівщині.


Насамперед це земельні ділянки на території Львова, Брюховицької селищної ради, Пустомитівського, Жовківського, Яворівського районів, які є наближеними до обласного центру. А також землі рекреаційного призначення – у першу чергу міст-курортів Моршина, Східниці, Трускавця.


Такі землі останнім часом постійно зазнають рейдерських атак з боку спритних ділків. Вироблено і обкатано цілі схеми. Найбільш розповсюджений, як кажуть, відкритий спосіб заволодіння державною власністю – підроблення посадовими особами органів місцевого самоврядування рішень ради про нібито виділення землі.


У цьому році, наприклад, я особисто порушив кримінальну справу стосовно одного із сільських голів Пустомитівського району. Цей голова, діючи в інтересах комерційної структури, підготовив і виніс на розгляд сесії сільської ради питання про затвердження технічної документації на земельну ділянку. При цьому відкрито і нахабно ввів депутатів в оману щодо площі земельної ділянки, яка надається в оренду комерційному підприємству. Об’явив, що вирішується питання про надання в оренду земельної ділянки в 15 гектарів, а натомість в рішенні було записано, що технічна документація виготовляється на 35 гектарів.


Отримавши дозвіл депутатів, цей сільський голова підписав і виготовив документацію на земельну ділянку у розмірі 35 гектарів. Вартість протиправно вилученої землі («дописаних» 20 гектарів) становить 1 мільйон 921 тисяча гривень. До того ж, у в цю земельну ділянку увійшли навіть землі, які перебувають у приватній власності, якщо не помиляюсь, п’яти громадян.


Ще один спосіб незаконного заволодіння землею – це коли голова і секретар сільради «тупо», вибачте на слові, підробляють рішення сесії (включаючи «туди» питання, які на сесії взагалі не розглядалися). І таким чином видаються акти державної власності на землю. Це є нахабне підроблення документів, багато розуму тут, як кажуть, не треба.


Трапляються випадки, коли земля «присвоюється» і без залучення працівників органів державної влади і місцевого самоврядування. Це самовільне заняття земельної ділянки, за що (після того, як були внесені відповідні зміни в Кримінальний кодекс України) сьогодні передбачена кримінальна відповідальність.

 
Є ще способи незаконного заволодіння землею за допомогою рішення суддів.


Зокрема, поміж найбільш гучних справ, де фігурують «нерадиві судді» - незаконне заволодіння більше як 45 гектарами особливо цінних земель на території села Малехів Жовківського району. Нагадаю, що рішеннями суддів було змінено цільове призначення земель і ділянки були незаконно передані окремим громадянам – нібито інвалідам. Фактично ж, земля була відібрана у державного підприємства. І це тоді, коли такими цінними землями може розпоряджатися, зокрема, міняти їх цільове призначення, тільки Кабмін України.


Станом на сьогодні незаконні рішення Бродівського і Жовківського районних суддів і рішення Апеляційного адміністративного суду Львівської області скасовані. Вищим адміністративним судом України за нашими касаційними поданнями. Тепер ми вивчаємо наслідки цієї земельної афери: якщо там встигли оформити Державні акти на землю, то ми через суд це «поламаємо» і повернемо землю попередньому власнику.


- Олексію Васильовичу, Ви є професіоналом, яких, якщо говорити відверто, в органах прокуратури можна порахувати по пальцях. Пройшли всі стадії справжньої кар’єри. Очолювали прокуратури низки областей, в тому числі, такого непростого регіону, як Донецька область. Ви можете сказати, де Вам було працювати найважче? І чому?


- Найбільш складно - і я цього ніколи не приховував - працювати у Львівській області. Тут, образно кажучи, немає правил гри - вони просто не існують. Не скажу, що мені було легко, коли я 12 років тому також працював на Львівщині. Але тоді було простіше. Бізнес, який тільки народжувався, був окремо, а влада – окремо, хоча і тоді вона була надмірно заполітизована. Криміналітет – теж окремо. Сьогодні ж у Львівській області я чітко цього розмежувати не можу.


Складність в тому – я про це говорив і Генеральному прокурору України, – що на Львівщині вельми специфічні люди. Показовою у цьому плані є робота зі зверненнями громадян. Така тема актуальна не тільки для Львівщини, так само гостро воно стояла на Дніпропетровщині, Донеччині, де я працював – проблеми ж у людей приблизно одні ж і ті. Однак там, якщо люди бачили, що я їм реально допоміг – вирішив якусь проблему, захистив їх права, то люди були вдячні. Вони розуміли і цінували те, що для них зроблено органами прокуратури. Зрозумійте мене правильно, йдеться про людські стосунки, про мораль. У Львівській же області таке поняття практично не існує. Ні, я нікого не звинувачую, це скоріше специфіка регіону. Мабуть, тут вже так історично склалося, що люди у всякому рішенні, навіть в позитивному для них, вбачають якийсь підступ.


Я зараз конкретизую. Ось, у Донецьку у прокуратурі була ціла копа подяк від місцевих жителів – за те, що прокуратура їм десь в чомусь допомогла. У Львівській області, якщо надійшло десяток подяк – за ці півтора року, що я тут працюю, – і то добре.


– Оця специфічність – вона, на Вашу думку, якось віддзеркалюється на злочинності? На Львівщині, наприклад, вал вбивств на замовлення. Це при тому що тут нема великого бізнесу…


– Для себе я зробив такий висновок: на Львівщині більше розвинений тіньовий бізнес, тісно пов’язний із кордоном. А кордон – це контрабанда. Довкола контрабанди – величезні суми кримінальний грошей, підкупи чиновників. А там, де розвинений нелегальний бізнес, де крутяться кримінальні гроші, – там однозначно проливається кров.


З останні півтора року у Львівській області ми виявили сім потужних конвертаційних центрів. Поміж них є такі, де за п’ять-шість місяців «обналічувалось» 2,5 мільярда гривень. Уявіть, які це суми.


Це при тому, що ми говоримо не про Донецьку область, де є багато потужних підприємства, що працюють на експорт і є з чого конвертувати валюту. Але мова йде про Львівщину, де, по суті, не працює жодне велике підприємство.

- Дякуємо за розмову.

Віктор Корнієнко
Фото автора










Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ