Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Невиконана функція Соборності – версія 2011

22 січня Україна відсвяткувала День Соборності. В Києві пройшли акції та велелюдні віча. Влада та опозиція свякували цей день окремо, однак і сама опозиція зустріла День Злуки нарізно. Воднораз попри політичні залякування «кровопролиття» не сталося. Страх використали як інструменту психологічного придушення.

 Для того, щоб зрозуміти, які головні наслідки для України мало 22 січня 2011 року Гал-інфо звернулося за коментарями до експертів-політологів.

Політолог Володимир Цибулько переконаний, що вся біда подібних заходів у тарифних ставках для учасників. він вважає, що до того часу, поки акції протесту, мітинги та пікети будуть проводити по визначених тарифах – сенсу в них не буде жодного.

«Якщо ці акції будуть проводитись через проплачених активістів сенсу в проведенні цих акцій просто немає», – сказав Володимир Цибулько.

На додаткове запитання скільки платили учасникам акції, Володимир Цибулько відповів: «Я знаю, що опозиційний тариф становив 60 грн, а владний тариф – 150 грн. Однак владі значно легше до подібних акцій залучати людей, адже розуміємо, що це передусім бюджетники, держслужбовці та студенти».

І все ж позитивні зрушення від такої діяльності опозиції Володимир Цибулько вбачає в першу чергу у тому, що Президент почав відмовлятися від ідеї «русского мира» і займатися питаннями, які справді турбують українців.

«Опозиція досягла зміни президентської риторики. Янукович почав говорити про проблеми, які турбують українців в контексті історії України та української культури, державності. Безумовно, це досягнення опозиції», - переконаний Володимир Цибулько.

Також, на думку політолога Володимира Цибулька, акція до Дня Соборності в Києві, 22 січня, була акцентована на критиці дій влади.

«Критика влади і є основним завданням опозиції, але мені здається, що частина опозиції в особі Арсенія Яценюка використовує кожен інформаційний привід для того, щоб задекларувати свої позиції. З іншого погляду, опозиція є поділеною на лояльну до влади та більш радикальну. При цьому Тимошенко не готова до послідовного злиття з тією частиною опозиції, які декларує свої радикальні позиції. Всі ці фактори роз’єднують опозицію, однак спільні правила поведінки мають бути вироблені», - Володимир Цибулько.

Стосовно ж того, що в Україні наслідком будь-яких віче можу стати силове протистояння на вулицях столиці Володимир Цибулько запевнив, що це практично не можливо, а політики намагаються використати страх, як інструмент в політичній боротьбі.

«Для того, щоб вивести на вулицю такни треба мати армію, а її у нас, як такої, немає», - повідомив Володимир Цибулько.

Він також зазначив, що подібними заявами людей намагаються залякати. Відповідно, складається тенденція, коли, з одного боку, громадян лякає влада (заяви міністра Могильова), а з іншого боку – громадян лякає опозиція (заява нардепа Шкіля на прес-конференції у Львові.)

Нагадаємо, що 18 січня, на прес-конференції у Львові бютівець Андрій Шкіль зазначив, що якщо акція 22 січня не вдасться, то це буде сигналом для влади, що «можна виводити на вулиці танки».

Політолог Михайло Погребинський теж вважає, що 22 січня не виконав своєї функції, адже в «Україні нема еліти, яка готова відстоювати ідею «Схід та Захід разом!» Окрім того, акції в Києві були малочисельними, що на думку політолога є свідченням зростання рівня байдужості серед громадян.

«Галасу довколо 22 січня було багато, а людей на мітинг прийшло дуже мало, тому результат – ніякий. Те, що відбулося, має мало спільного з ідеєю соборності. В контексті святкувань та мітингу тема «Схід та Захід разом!» була абсолютно відсутньою. Однак це питання тепер більш нагальне, ніж воно було 20 років тому», – наголосив політолог.

Він також додав: «На жаль, сьогодні наша політична еліта робить все для того, щоб було навпаки. Такої політичної еліти, яка б насправді пропагувала ідею «Схід та Захід разом!» сьогодні нема. Натомість політична еліта намагається посилити це роз’єднання. Висновок – продовжується розкол країні. Я вже не кажу про виступи «Свободи». Напевне, вони сподіваються, що Галичина просто відокремиться від решти території України, треба вміти читати ці виступи очима луганчанина та донеччанина».

«Отже, скільки б галасу не зчиняли довкола цього святкування, але відзначення в Києві Дня Соборності нічого не внесло у ту небезпечну тенденцію роз’єднання», - наголосив Михайло Погребинський

Володимир Фесенко, політолог, переконаний, що «замість Дня Соборності, 22 січня, ми побачили день політичного розбрату і різні політичні площадки для святкувань стали цьому підтвердженням». Окрім того, політолог вважає, що 22 січня продемонстрував українцям два своєрідні центри – окремим є влада і окремим є опозиція, яка є поділена між собою.

«Святкування 22 січня пройшло спокійно попри всі ті заяви та очікування, які озвучувалися напередодні. Це підтверджує наявність низки фобій, як у влади, так і в опозиції», - вважає політолог.

«Однак, замість Дня Соборності ми побачили день політичного розбрату і різні політичні площадки для святкувань є цьому підтвердженням. Так ми побачили три центри опозиції. Перший – це Тимошенко, яка гуртує навколо себе окремих опозиційних лідерів. Другий – це Яценюк, який так само намагається створити якесь обєднання. І третій – це «Свобода» Тягнибока, який нізким обєднуватися не буде, натомість сам по собі буде нарощувати свій рух», - переконаний Володимир Фесенко.

Однак, політтехнолог Олег Медведєв дотримується дещо іншої думку і вважає, що акція пройшла вдало. Так, на думку експерта, опозиція виконала просвітницьку для влади функцію - прищепила владі розуміння того, що 22 січня – це свято, яке варто відзначати.

«Активність опозиції навколо Дня Соборності прищепила владі думку, що 22 січня це таки свято, яке варто відзначати. Відбувся такий собі легкий психологічний тренінг для людей, які раніше навіть не знали про це свято», – заявив Олег Медведєв.

«Цікаво було спостерігати, як вся еліта ПіСУАРу стікалася в Палац Україна, щоб відзначити День Соборності та єдності Української держави», - зазначив він.

Олег Медведєв додав: «Що ж стосується опозиції, то акція на Софіївській площі вийшла вдала та масштабна. Навіть преса відзначила, що в цій акції взяло участь близько 10 тис людей. Це, безумовно, сприяло підйому українського національного духу».

За словами політтехнолога, окремі провладні ЗМІ вже встигли відзначити, що опозиція навіть у День Соборності не змогла об’єднатися, однак на Софіївській площі зібралися практично всі опозиційні лідери.

«Звичайно, прикро, що незважаючи на те, що ініціатором проведення був народний комітет, а сама акція проводилась за підтримки УПЦ КП, деякі політичні сили не приєдналися до відкритого маніфесту проти влади, який відбувся на Софіївській площі, де свого часу й проголосили Акт, натомість бавилися на Контрактовій площі в пазли», - з прикрістю констатував Олег Медведєв.

Анна НОВИК, Гал-інфо.

Фото pravda.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ