Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обама, повернись!

Світовій спільноті стало відомо, що в розпорядженні диктатора Асада є ще тонни хімічної зброї, яку він не утилізував у 2013 році під наглядом Кремля. Рекс Тіллерсон привіз Путіну «чорну мітку» від Трампа. У Путіна заволали: «Обама, де ти?!».

Казахстан вирішив відмовитись від кирилиці, через що на Москві здійнявся лемент про іміджеві втрати для «руского міра». Після рішучого удару «Томагавками» по території Асада, США додатково підсилили свою серйозну налаштованість і послідовність – застосували найпотужнішу неядерну зброю в горах Афганістану проти ІД. Президент Ердоган успішно провів референдум щодо внесення змін у конституцію країни і закрив протоку Босфор для руских кораблів. Минулого тижня іміджевих втрат зазнав не тільки Путін, а й президент Порошенко внаслідок непрозорої діяльності НКРЕКП і відставки Гонтарєвої. Якщо за зовнішньополітичну діяльність президентові України можна поставити оцінку «відмінно», то діяльність внутрішньополітична потребує підсилення.

Дискредитована НКРЕКП

У понеділок, за 10 квітня, комісія НКРЕКП, яка регулює ціноутворення у сфері енергетики і комунальних послуг, скасувала своє рішення стосовно запровадження із 1 квітня абонентської плати за підключення до газотранспортної мережі. Про це під час екстреного засідання комісії повідомив Дмитро Вовк, головний ініціатор введення абонплати.

Рішення НКРЕКП про абонплату зумовило настільки сильний суспільний резонанс серед громадян України, більшості нардепів, уряду Гройсмана та експертів, що президент Порошенко був змушений наказати підлеглій йому НКРЕКП, щоби газову абонплату поки що відтермінували.

Ба, навіть більше, президент вирішив провести довготривалу ротацію членів НКРЕКП, поступово роблячи кадрові зміни. Найдовше у комісії ще буде працювати Дмитро Вовк – аж 18 місяців. Що за цей час ще утне колишній менеджер компанії ««Рошен», знає тільки він сам та його наставник – президент України.

Гонтарєва зреклась посади

Очільниця НБУ Валерія Гонтарєва подала у відставку, про що сама повідомила під час прес-конференції. Інших змін у правлінні НБУ поки не передбачають. ЗМІ й раніше інформували, що Гонтарєва прийняла рішення подати у відставку, яку президент задовольнить. Ще на початку березня вона повідомила, що меморандум за підсумками третього перегляду програми розширеного фінансування EFF із МВФ може бути останнім, під яким буде стояти її підпис. При цьому Гонтарєва наполягала, щоб її замінила не політична фігура, а професійний банкір.

Мобільний Турчинов і нова структура РНБО

Секретар РНБО Олександр Турчинов здійснив випробувальні ракетні пуски, не встаючи з-за робочого столу. Проводити такі операції дозволяє мобільний командний пункт, який отримав у своє розпорядження Головний ситуаційний центр України. Цей пункт оснащений системою захищеного зв'язку (аудіо і відео), безпілотниками та комплексною системою відеоспостереження. Перелічені засоби забезпечують оперативне управління як із Головного ситуаційного центру РНБО України, так і з будь-якого іншого захищеного центру.

Між іншим, президент Порошенко своїм указом №109 затвердив нову структуру Ради національної безпеки та оборони, до якої, зокрема, увійшли: Служба з питань внутрішньої безпеки, Служба з питань мобілізації, Служба з питань забезпечення координації діяльності органів виконавчої влади у сфері національної безпеки, Служба з питань розвитку та інформаційних технологій, Служба забезпечення доступу до публічної інформації.

РФ – візовий режим, Угорщині – велику «фігу»

Партія «Народний фронт» вимагає запровадження візового режиму з РФ. Таке рішення набуло актуальності у зв'язку з наданням безвізу для українців із Євросоюзом, наголосив у парламенті Максим Бурбак, лідер фракції «Народного фронту». Депутат зазначив: «Відносини з Російською Федерацією повинні відбуватися в санкційному режимі. Крім того, перетин кордону з державою-агресором – це питання національної безпеки Української держави».

А міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав подвійне громадянство для українців в умовах гібридної кремлівської агресії «у корені неприйнятним», бо воно, подвійне громадянство, може «відкрити ящик Пандори». Так глава українського МЗС прокоментував пропозицію угорських політиків про запровадження подвійного громадянства для етнічних угорців, які проживають в Україні. Водночас не помітно зусиль Угорщини щодо створення програми переселення свого етносу на територію історичного угорського ареалу.

Московія готує проти України підступний план

Офіційне запровадження блокади території окупованого Донбасу може бути частиною нової стратегії Кремля з метою розчленування України. Таку думку висловив Джеймс Шерр, науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» (Великобританія). Експерт звернув увагу на схожість дій Кремля в Абхазії, наголосивши, що президента Порошенка фактично змусили запровадити блокаду ОРДЛО.

Джеймс Шерр також зазначив, що кремлівська агентура тісно співпрацює з деякими групами впливу всередині України, з метою вигадувати щораз нові варіанти внутрішньої дестабілізації. Ззовні дестабілізація країни повинна бути схожою на компроміс, а насправді – захищати інтереси Кремля та нищити нинішню систему влади в Україні.

Турецький гамбіт

У Туреччині відбувся референдум щодо внесення змін до конституції країни. На референдум винесли пропозицію про перерозподіл повноважень законодавчої та судової гілок влади на користь виконавчої, тобто, по суті, про концентрацію влади в руках однієї людини – президента Реджепа Ердогана. Якщо все піде за планом Ердогана, він зможе залишатися при владі до 2029 року. За даними Інституту Брукінгса, це третій конституційний референдум Туреччини з моменту прийняття нинішньої конституції у 1982 році.

Політичні прибічники Ердогана безуспішно намагаються переконати Захід, що референдум – це крок у бік демократичного розвитку Туреччини. Попередні опитування показали, що шанси на внесення змін у конституцію становлять орієнтовно 50 на 50. За підсумками референдуму невелику перевагу здобули прихильники конституційних змін – 51,4%, а проти висловились 48,6%. Всього участь у референдумі взяли 85% виборців.

Критики конституційних змін наголосили, що в будь-якому випадку на Туреччину чекає ситуація «lose-lose» – або продовження нинішньої нестабільності, або автократична система. Експерти вважають, що ситуація навколо референдуму в черговий раз демонструє, що своєю політикою Ердоган розколов турецьке суспільство, яке на сьогодні не в змозі подолати існуючі розбіжності і приречене на перманентний стан кризи.

Диктатор Білорусі привітав майбутнього «султана» Туреччини

Лідер Білорусії Александр Лукашенко привітав главу Туреччини Реджепа Ердогана з успішним проведенням всенародного референдуму щодо внесення змін у конституцію країни. Лукашенко розраховує, що спільними зусиллями Білорусь і Туреччина будуть і далі послідовно зміцнювати двостороннє партнерство в інтересах обох народів.

Конституційні зміни передбачають запровадження в Туреччині президентської форми правління замість парламентської. Повноваження президента значно розширюються, і він стає главою як держави, так і уряду із збереженням партійної приналежності, якщо сам вважатиме це необхідним. Пост прем'єра буде скасований, а президент отримає право призначати віце-президента, міністрів, частину членів Колегії суддів і прокурорів. Проте, водночас, будуть запроваджені і важелі парламентського контролю за діяльністю президента.

Число парламентаріїв Туреччини збільшиться із 550 до 600, а вік кандидатів у депутати знизиться з 25 до 18 років. Термін конституційних повноважень парламенту і президента становитиме п'ять років, а глава держави зможе займати свою посаду не більш двох разів поспіль. Після завершення референдуму і визнання його результатів, наступні вибори одночасно і президента, і депутатів парламенту відбудуться у листопаді 2019 року.

Босфор – на замку, ключ – в Ердогана

Протоку Босфор закрили на невизначений термін для проходу руских бойових кораблів і цивільних суден, якщо вони будуть перевозити вантаж військового призначення. Реджеп Ердоган зробив заяву, що закривав протоку Босфор на підставі «Конвенції Монтре» від 1936 року, яка регулює судноплавство в протоці, а також з метою нейтралізувати військову загрозу в акваторії з боку Москви. Вчинок Ердогана явно демонструє зростаючу міжнародну ізоляцію Кремля, що є наслідком його агресії в Сирії та в Україні.

Отож кораблі Чорноморського флоту РФ, що знаходяться в Чорному морі, опинились в замкнутій територіальній акваторії. А ті рускі судна, що знаходяться біля берегів Сирії, як також пошкоджений фрегат «Адмірал Григорович», тепер будуть змушені для будь-якого ремонту, техобслуговування або ротації йти в балтійські порти навколо всієї Європи – через Середземне море і Атлантичний океан.

Копняк у «сакральний куприк»

Видання «Егемен Казахстан» (Незалежний Казахстан) повідомило, що президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв розпорядився перевести казахський алфавіт із кирилиці на латиницю. Назарбаєв не тільки доручив урядові скласти графік для переходу казахської мови на латиницю, а й також розробити до кінця 2017 року єдиний стандарт нового казахського алфавіту і графіки на латиниці. Президент Казахстану наголосив: «Із 2018 року треба готувати фахівців для навчання нового алфавіту та випускати підручники для середньої школи. У найближчі два роки треба провести організаційні і методичні роботи».

Нагадаємо, що в добу Інтернету від незручного кириличного алфавіту, який є гальмом для комп'ютеризації, раніше відмовились кілька колишніх радянських республік – Азербайджан, Молдова, Туркменістан і Узбекистан. Поміж середньоазіатських республік СРСР кирилицею поки що послуговуються у Киргизії і Таджикистані.

Після розпорядження Назарбаєва перейти на латиницю, на Москві «бомбануло». Адепти «рускіх духовних скреп» та аналітики країни «балалайки і березових личаків» заповзялись бризкати слиною і злобою на Казахстан. Вони хором заголосили, що відмова від руского алфавіту – це не тільки одночасні ляпас по ботоксу, плювок у руско-казахську дружбу і удар у кремлівську спину, але також і відмежування Казахстану від «культурного ареалу руского міра».

У Кремлі демарш Назарбаєва поки що мовчки проковтнули. Принаймні Юлія Латиніна із «Еха Кремля», яка завжди має відповіді на всі політичні питання, під час суботньої програми «Код доступу» не сказала й слова про Казахстан, що вказує на факт іще невизначеності у Путіна з цією ситуацією. Адже Назарбаєв, після Лукашенка, – це останній лідер, який подає Путіну руку й публічно не демонструє свою відразу до Москви.

Нагадаємо, що одним із ідеологів латинізації українського письма прийнято вважати Йосипа Лозинського, священика УГКЦ, етнографа і мовознавця, який оприлюднив свою концепцію ще у 1834 році. В останні роки цю ідею поширював колишній народний депутат Олесь Доній.

Графічні системи кирилицю і глаголицю створила й поширила у Східній Європі агентура Візантійської імперії (Кирило, Методій, Климент) з метою світоглядно-культурної відрубності східноєвропейського ареалу від західної цивілізації, підпорядкуванню візантійській деспотії та закамуфльованого «викачування» із територій матеріальних статків через церковно-візантійські структури. На відміну від латинки, у IX-X ст. грецький алфавіт у Східній Європі категорично не сприймали, вважаючи його одним із елементів візантійської інтервенції.

Військових пенсіонерів – у землянки

Проблема виникла після того, як вище військове керівництво прийняло рішення про ущільнення до 9 тисяч осіб танкової дивізії, розквартированої в Чебаркулі (Челябінська область). Для сотень військових, що прибувають у Чебаркуль – офіцерів і контрактників, яких виводять із Таджикистану – необхідне житло. Військове містечко має всього 49 будинків, а це – три тисячі квартир. Колишнім військовим, від яких для військової системи РФ користі вже нема, пропонують перебратись у палатки або викопати собі землянки.

Військові пенсіонери перманентно влаштовують протести, домагаються права на житло, яке вони отримали під час служби. Орієнтовно 500 сімей можуть втратити свої квадратні метри у будинках для офіцерського складу. В судах відстояти своє право на житло, отримане ще до виходу на пенсію, пенсіонери не можуть, бо всі документи про їхню службу в гарнізоні «загубились» у штабних архівах. Тепер колишні військові формально стали «цивільними без права на проживання на території військового містечка».

Поза територією РФ, її збройні формування розташовані у Криму, Абхазії, Південній Осетії, Вірменії, Білорусі, Казахстані, Киргизії, Таджикистані, Придністров'ї, В'єтнамі та Сирії. Проблема зі житлом для військових посилиться іще більше, коли з-за кордону доведеться виводити решту військових формувань.

Замовником убивства Нємцова кадирівці назвали Кремль

Під час слухань у справі про вбивство Бориса Нємцова відбулась несподівана і дуже цікава лайка між суддею Юрієм Житніковим і обвинуваченими кадирівцями – братами Анзором і Шадідом Губашевими. На початку засідання у вівторок, 11 квітня, суддя Житніков перелічив документи, які прокурор повинен оголосити перед присяжними. Шадід Губашев підвівся й почав вимагати оприлюднити всі документи справи, а не вибіркові. Він наголосив: «Тому що ви вішаєте на нас політичне вбивство!»

Після того, як в зал зайшли присяжні, обидва брата звинуватили суддю Житнікова в порушенні їхніх прав. Вони знову наголосили: «Це – державне політичне вбивство, а не наше. Ви обслуговуєте інтереси путінізму-сталінізму!» Тоді суддя Житніков заявив, що «підсудні доводять до присяжних ту інформацію, яку суд ухвалив не оприлюднювати, порушують порядок під час судових засідань», а тому він прийняв рішення «видалити підсудних із залу».

Після виведення обвинувачених зі залу засідань, прокурор Марія Семененко зачитала присяжним свідчення Анзора Губашева, які він дав під час слідства 18 березня 2015 року, незабаром після арешту. У них сказано, що вбивство Нємцова організували і виконали він, Анзора Губашева, Заур Дадаєв і Беслан Шаванов. У суді обвинувачений від цих свідчень відмовився, наголосивши, що змушений був обмовити себе під дією тортур.

Гопота валдайська, або вершина московської «дипломатії»

Якийсь Сафронков, заступник постійного представника РФ в ООН, дав «майстер-клас» московської дипломатії під час дебатів щодо ситуації в Сирії. Звертаючись до Метью Рікрофта, представника Великобританії, валдайський гопник перейшов на «ти» і почав хамити: «Ви злякалися, сон втратили, що ми будемо співпрацювати із США. Ви цього боїтеся. Все робите для того, щоби ця взаємодія була підірвана... Саме тому... Дивись на мене, очі не відводь! Чого ти очі відводиш?»

На тлі Сафронкова покійний Чуркін тепер сприймається як вершина московської адекватності. Поведінка «руского дикуна» на головній міжнародній арені зумовила чималий емоційний сплеск у соціальних мережах із відповідними прикметниками на адресу цього «дипломата». Зокрема, московський журналіст Ганапольський назвав його «опудалом» і «гопником із підворіття».

Загалом Сафронков не винен, він просто перебуває у тренді, який завдали старші кремлівські «спеціалісти»: той, який розуміється на дебілах, і той, який є фахівцем щодо статевих органів «бабушек і дєдушек». Відповідно, прес-секретар Путіна теж публічно заявив, що сафронковське хамство вважають у Кремлі «обґрунтованим», оскільки «прояв м'якотілості загрожує у майбутньому дуже плачевними наслідками, тому краще відстоювати інтереси нашої країни вже сьогодні».

Макмастер звинуватив Путіна у тероризмі

США продовжують посилювати свої позиції на міжнародній арені, передусім демонструючи силу перед РФ. Удар крилатими ракетами по аеропорту «Шайрат» у Сирії був, серед іншого, попередженням Путіну, який безкарно підтримує режим Асада.

Переміщення американського флоту до корейського півострова – також не в інтересах Москви, оскільки й вона потрапляє у досяжність американських ракет, а її сателіт товариш Ин опинився у складному становищі, а Путін офіційно нічим йому зарадити не зможе.

Риторика перших осіб США теж стала більш жорсткою. Наприклад, радник президента США з національної безпеки Реймонд Макмастер в інтерв'ю для телеканалу ABC заявив, що з Кремлем потрібно вести «жорсткі дискусії», зокрема і стосовно підтримки «жахливого режиму Башара Асада» та «підривної діяльності», яку Путін розгорнув по всій Європі.

«Чорна мітка» від Трампа

Путін дуже бажав побачитись із Рексом Тіллерсоном, з яким зустрічався раніше, коли той іще був виконавчим директором компанії «ExxonMobil» і якого Путін персонально нагородив орденом «За дружбу з Росією».

А ще більше Путін прагнув приховати від своїх підданих бажання зустрічі з держсекретарем США. Хотів приховати настільки, що навіть демонстративно й публічно скасував попередню домовленість. Хоча, насправді, Тіллерсон їхав у Москву саме на зустріч з Путіним, щоби передати від президента Трампа суворе попередження або «чорну мітку». Адже Лавров – це лише кремлівський антураж у порівнянні з політичною вагомістю посади державного секретаря США.

Суть переговорів: Путін випрошував у Трампа гарантій особистої безпеки і недоторканості своїх статків за кордоном і статків свого ближчого оточення. Тіллерсон відповів, що для конструктивної розмови спочатку необхідно відмовитись від підтримки Асада, припинити війну на Донбасі та повернути Крим Україні. Лише тоді можна буде приступити до обговорень гарантій Путіну і його компаньйонам, і то не факт. І саме оте «не факт» дуже Кремль засмутило.

CNN повідомила про зв'язки Москви і Пхеньяна

Зростає не тільки військовий арсенал Північної Кореї. В ООН заявили, що діяльність посольства Північної Кореї у Москві також стає більш прихованою, а завдяки Кремлю Пхеньян обходить ряд санкцій. У березневій доповіді ООН сказано, що посольство Північної Кореї в Москві є дипломатичним прикриттям незаконних дій Кім Чен Ина, які «збільшуються у масштабі, об'ємі та стають усе більш витонченими».

У доповіді ООН наведено кілька доказів зв'язків КНДР із РФ. У першу чергу, мова йде про корейську торгову корпорацію «Kumsan», якою керує бюро атомної енергії уряду Північної Кореї. Корпорація «Kumsan» є каналом отримання готівки і технологій для Пхеньяну від Москви. США і ООН вже прийняли відповідні санкції щодо «Kumsan» за придбання заборонених мінералів.

Х'ю Гріффітс, координатор експертної комісії ООН, повідомив, що КНДР використовує свої посольства як головні площадки для здійснення незаконної діяльності. Експертна комісія ООН проінформувала уряд РФ про зазначену північнокорейську специфічну активність, проте їй відповіли, що компанія «Kumsan» не зареєстрована на РФ. Тобто, представники північнокорейського режиму здійснюють свою діяльність за мовчазної згоди Кремля, який не інформує, що прийме будь-які зусилля, аби покласти цьому край.

Семюель Рамані, науковий співробітник Оксфордського університету, зазначив, що помітнішим стає розходження між офіційною риторикою і реальною політикою РФ. Кремль теоретично засуджує Північну Корею за односторонню агресію і випробування ядерної зброї, а на практиці підтримує північнокорейський режим і критикує політику США стосовно КНДР.

РФ має невеликий спільний кордон з КНДР, через який надає Пхеньяну комерційну, фінансову і війську допомогу. У доповіді ООН наголошено, що північнокорейські військові відвідували міжнародні виставки зброї у РФ. Досі Кремль, на відміну від Китаю, не прийняв жодних санкційних заходів щодо Північної Кореї після її недавнього випробування ядерної зброї. Експерти переконані, що РФ вправно використовує свої зв'язки з режимом КНДР не тільки з метою, щоби підтримувати Кім Чен Ина, але і щоб отримати більший вплив на міжнародній арені та сісти зі США за стіл переговорів як рівноправний партнер.

Фатальна північнокорейська річниця

З нагоди 105 дня народження «Ранкового Сонця», ідеолога світогляду Чучхе, у Північній Кореї зробили спробу відзначити річницю «вічного президента» черговим запуском балістичної ракети. Проте спроба була невдала, а навіть – фатальна: ракета вибухнула ще на старті.

У Вашингтоні, Токіо і Сеулі очікували, що Північна Корея проведе ядерне або ракетне випробування з нагоди 105-річчя її колишнього лідера Кім Ір Сена, діда нинішнього диктатора країни Кім Чен Ина. Напередодні в Пхеньяні відбувся парад із нагоди цієї річниці, в якому взяли участь керівництво КНДР і орієнтовно 200 спеціально запрошених іноземних журналістів. На центральній площі столиці країни були продемонстровані новітні ракети, які можуть перебувати поки що в стані розробки.

Під час параду, після того, як термінового з'їхав на підході до головної трибуни танк, що несподівано загорівся, продемонстрували новинку – ракету, яку можна запустити з підводного човна. По-західному вона має маркування «KN-15», а по-пхеньянськи – «Пуккиксон-2». Конструкція ракети нагадує зброю радянського зразка, що вказує на факт, що за ядерною програмою Північної Кореї стоїть Москва.

Товаришеві Ину буде невесело: США і Китай дійшли спільного рішення

Світовим лідерам вдалося досягти угоди, що подальшими ракетними випробуваннями у Північній Кореї нехтувати не можна. Такої ж позиції дотримується і Китай. Про це повідомив Герберт Макмастер, радник глави США з національної безпеки США. Макмастер зазначив, що останнє випробування стало елементом провокаційної, дестабілізаційної і загрозливої поведінки Пхеньяну, а президент США Дональд Трамп не дозволить Північній Кореї створювати для Сполучених Штатів або їхніх регіональних союзників ядерну загрозу.

Герберт Макмастер наголосив, що завдяки досягнутому консенсусу настав час застосувати всі можливі важелі, крім військових, у спробі вирішити цю проблему мирним шляхом. радник глави США уточнив, що Вашингтон зараз працює разом зі своїми союзниками в регіоні, зокрема й із керівництвом Китаю, над низкою можливих відповідей, і розглядають всі варіанти й можливості.

США готові розбомбити товариша Ина

Видання «The Sunday Times» повідомило, що військові США налаштовані завдати удару по ядерних об’єктах КНДР, якщо північнокорейський товариш Кім Чен Ин і далі буде демонстративно випробовувати зброю масового ураження. Військові США перебувають у тісних контактах із розвідувальними службами Великої Британії, які теж вбачають користь для міжнародної спільноти у превентивному ударі по ядерних об’єктах задерикуватої країни «ранкової свіжості». Військові радники президента Дональда Трампа повідомили, що США мають достатньо вогневої потужності, щоби нейтралізувати ядерну програму Пхеньяну.

Видання «The Sunday Times» зазначило, що подібні заяви можна розглядати як тиск на Пекін. США хочуть, щоби Китай, який має великий вплив на Північну Корею, застеріг її лідера Кім Чен Ина від проведення ядерних випробувань. Якщо випробування продовжаться, США можуть завдати удару по ядерних об’єктах КНДР за допомогою неядерної зброї.

Президента Дональда Трампа поінформували про невдалий ракетний пуск у КНДР, який відбувся вранці на Великдень. Повідомляється, що американський лідер не прокоментував північнокорейську невдачу. І цей факт мав би насторожити товариша Ина, адже відомо, що містер Трамп має звичку діяти мовчки. Стало відомо, що крім авіаносця «Carl Vinson» без зайвого галасу курс до берегів КНДР взяли ще два авіакрейсери – «Ronald Reagan» і «Nimitz».

США показали «трампову мать»

Напередодні Великодня з'явилися нові дані щодо результатів застосування в Афганістані бомби GBU-43/B проти бойовиків. Конвенціональну супербомбу (її охрестили «матір'ю всіх бомб»), вагою в 9,5 тонни, американські ВПС застосували вперше в історії. Її скинули на комплекс тунелів у провінції Нангархар, неподалік від кордону з Пакистаном, які використовували бойовики угруповання «Ісламська держава».

Інформагентство «Associated Press» повідомило, з посиланням на владу Афганістану, що під час вибуху бомби обвалились три печери, в яких переховувались бойовики ІДІЛ. Загинули 94 особи, зокрема й четверо високопоставлених командирів Ісламського держави Іраку і Леванту.

Як зазначив прем'єр-міністр Афганістану Абдулла Абдулла, удар був нанесений у координації з афганською владою і були зроблені «серйозні заходи, щоб уникнути нанесення шкоди цивільним особам». Водночас один із місцевих жителів розповів Бі-Бі-Сі, що в результаті вибуху були пошкоджені кілька будинків. Він також додав, що потужний вибух «засвітив усе нічне небо».

США перевірить ядерний потенціал

Ще в січні 2017 року президент Дональд Трамп розпорядився здійснити перегляд боєготовності ядерних сил США. Тоді президент наголосив на необхідності гарантувати сучасну, гнучку та боєготовну ядерну зброю Сполучених Штатів з урахуванням загроз ХХІ століття. Востаннє ревізія ядерного потенціалу американськими військовими проводилася в 2010 році.

Джеймс Меттіс, міністр оборони США, віддав розпорядження про створення комісії, яка розпочне перегляд боєготовності американського ядерного потенціалу. Про це сказано в офіційній заяві Пентагону. Очікується, що підсумковий оціночний документ щодо нинішнього стану ядерних сил США надійде главі Білого Дому до кінця цього року.

«Болото» висушує Трампа

Лейтмотив західних ЗМІ – продовження розміркувань про нову зовнішню стратегію Дональда Трампа, яка разюче відрізняється від його передвиборчої програми.

Джеффрі Голдберг, головний редактор «Atlantic» і автор ґрунтовного дослідження 2016 року доктрини Барака Обами, висловив своє ставлення до нової політики Трампа в статті «Спочивай з миром, доктрина Обами». Ключовим пунктом підходу Обами була стриманість у зовнішній політиці, що йшло врозріз із традиційними устремліннями вашингтонського оточення (наприклад, рішення Обами не атакувати Сирію в 2013 році, коли Асад вперше застосував хімічну зброю, що викликало обурення серед вашингтонських «яструбів»). На відміну від Обами Трамп стрімко змінив свою позицію щодо Сирії під тиском істеблішменту. Водночас Джеффрі Голдберг потрактував підхід Трампа як «нестратегічне нетерпіння», яке може завести США у чергове «болото» на Близькому Сході.

Політичні оглядачі телерадіокомпанії CNN зазначили, що з не меншою легкістю Трамп змінив позицію і щодо низки інших питань, причому всього за тиждень: так, наприклад, НАТО «більше не є застарілим»; Китай більше не розглядається як ворог США; відносини з Московією несподівано для отетерілих кремлівців опинилися на рівні «найнижчої точки».

Інформаційно-аналітичний сайт «Axios» порівняв теперішні дії Трампа і його передвиборчу риторику, і зазначив, що з аутсайдера, готового «осушити болота Вашингтона», Дональд Трамп перевтілюється у цілком традиційного політика-республіканця. Цю ж тенденцію також влучно охарактеризував Метт Драдж, засновник консервативного ресурсу «Drudge Report», який у соціальній мережі Twitter написав до Трампа: «Болото висушує тебе».

Беннон-аут

Судячи з повідомлень у ЗМІ, позиції Стівена Беннона, раніше головного стратега президента США, продовжують слабшати. Так, 11 квітня Дональд Трамп в інтерв'ю для видання «New York Post» заявив: «Мені подобається Стів, але хочу нагадати, що він приєднався до моєї кампанії досить пізно... Я сам собі стратег, я не маю наміру змінювати свою стратегію через те, що переді мною була корумпована Гілларі».

Джеймс Петакукіс, колумніст видання «American Enterprise Institute», зазначив, що Беннона явно готують на вихід із Білого Дому, хоча члени фракції Беннона всередині адміністрації Дональда Трампа вважають, що такі висновки передчасні.

Республіканець Елліот Абрамс, впливовий політолог, колишній дипломат і експерт з питань Близькому Сходу, в інтерв'ю для «Politico» сказав: «Трамп повинен звільнити Беннона. Він має на президента поганий вплив».

Ліволіберальний коментатор Девід Дайєн зазначив для «The Nation», що інтерв'ю Трампа означає, по суті, «політичну смерть Стівена Беннона», а також розворот політики Білого Дому в бік «економіки «Goldman Sachs», відомої інвестиційної компанії». Девід Дайєн вважає, що «почесним президентом» на минулому тижні став Гері Кон, екс-президент «Goldman Sachs» і голова Національної економічної ради в адміністрації президента. Гері Кон – прихильник глобалізації та концентрації влади і статків у руках «верхів».

Кінець «медового місяця» для Кремля

Західні ЗМІ зійшлись в оцінці візиту Рекса Тіллерсона, державного секретаря США, на Москву: руским не вдасться покращити відносини з американцями.

Джошуа Яффа, журналіст видання «The New Yorker», пише, що весь оптимізм щодо нової дружби РФ і США випарувався 6 квітня, коли Трамп віддав наказ завдати ракетних ударів по Сирії. Більше того, емоційність Трампа позбавила Путіна головного козиря – образу «непередбачуваного божевільного», з яким краще не зв'язуватись. Саме такий образ давав Путіну свободу маневру щодо України, Сирії та інших конфліктних районів світу. Джошуа Яффа зазначив, що РФ і США «перебувають у сварці», причини якої полягають не в особистісних відносинах двох лідерів, а через ракетну атаку на Сирію і втручання Кремля у вибори в США 2016 року.

Політичні оглядачі «Vox» погоджуються: візит показав, що ніякої «любові» Трампа до Московії нема. Охолодження у риториці почалось ще до поїздки Тіллерсона. Очевидно, що, незважаючи на підтримку Трампа-кандидата, Путін сьогодні потрапив у ситуацію «почуття провини покупця», оскільки генеральна лінія США щодо Кремля анітрохи не змінилась.

Видання «National Interest» також вважає, що стосунки американців і руских не покращаться: позиції сторін щодо Сирії стрімко розходяться (Трамп прямо заявив, що «Асад повинен піти»), і сьогодні нова «холодна війна» видається більш реальним варіантом, аніж «потепління відносин».

Пірс Морган, редактор консервативного ресурсу «Daily Mail», в інтерв'ю для інформаційного каналу «Fox News» інтерпретував візит Тіллерсона на Москву і зміну зовнішньополітичної риторики Трампа інакше: «Трамп показав світові й пресі, що в оточенні Путіна даремно його сприймали як прокремлівського пуделя».

Робота у США над системними помилками

Новинарна інтернет-компанія «BuzzFeed» повідомила, що поки адміністрація президента Трампа тільки почала вивчати всю повноту наслідків руского віртуального втручання у політичний процес США, екс-співробітники Білого Дому намагаються зрозуміти, як вони випустили з уваги колишнього геополітичного суперника номер один, дозволивши Путіну перемножити на нуль зовнішньополітичні напрацювання попередника Трампа.

Адміністрація Обами не відразу усвідомила весь масштаб наслідків злому серверів Демократичної партії, вважаючи, що це не вплине на перемогу Гілларі Клінтон. Усвідомлення наставало дуже повільно, дії у відповідь застосували пізно, а ще вони виявились неефективними.

До цього часу нема логічної відповіді, чому реакція Білого Дому на втручання Кремля була такою обережною, навіть боягузливою. Журналісти «BuzzFeed» взяли інтерв'ю орієнтовно у двох десятків колишніх чиновників Обами і дійшли такого висновку: основна проблема – короткозорий погляд на ситуацію. Адміністрація Обами зосередилась тільки на двох аспектах: нейтралізації прямої атаки руских хакерів на дільниці для голосування і максимального дистанціонування від впливу на виборчий процес.

Сам Обама віддав перевагу вирішувати проблему не публічно. Під час закритих дискусій Пентагон пропонував різні жорсткі заходи відносно Кремля, проте остаточне рішення було прийнято лише наприкінці грудня 2016 року. Судячи з усього, просто від безвиході зі США вислали 35 руских агентів-дипломатів та закрили дві рускі установи.

Багатьом американцям і досі важко усвідомити, як адміністрація Обами могла пропустити одну із найбільших спецоперацій в історії США проти Вашингтону, а рефлексії на цю тему будуть, очевидно, продовжуватись.

Павло Нусс: на Кремлі паніка

На Кремлі запанікували. США підтвердили свою прихильність проукраїнському політичному курсу, а ракетна відповідь Трампа у Сирії відкриває вікно широких військово-політичних і дипломатичних можливостей і для самої України, чого, власне, і дуже боїться Путін.

Тепер однозначно можна говорити, що:

1. Вирішувати сирійську проблему Трамп готовий, виходячи тільки з інтересів Вашингтона;

2. Виключений компроміс між Москвою і Вашингтоном за рахунок національних інтересів України в контексті визнання Криму територією РФ;

3. Вірогідність позитивного рішення Трампа та його адміністрації стосовно надання Україні летального озброєння відтепер дуже висока.

Рекс Тіллерсон запевнив, що Вашингтон не допустить пакетних домовленостей щодо вирішення ситуації в Україні та Сирії. Крім того, держсекретар нагадав, що США підтримують територіальну цілісність України і наполягають на цілковитому виконанні «Мінських угод». А консультації держсекретаря США із президентом України напередодні поїздки Рекса Тіллерсона в Москву – яскраве підтвердження американської позиції.

Податкова Трампа

Стівен Кінг, американський письменник-фантаст, наркоман і алкоголік, який зазнав творчої невдачі у жанрі життєвої реальності – у порно-еротичних оповіданнях, знову вчепився до президента США, щоби той оприлюднив свою податкову декларацію. У своєму мікроблозі в Twitter чимось збуджений Кінг звернувся до Трампа: «Давай же, боягузливий курячий послід, якщо тобі вистачило мужності скинути «матір всіх бомб» на Афганістан, тобі має вистачити сміливості, щоб опублікувати звіт про податки».

Напередодні заяви Кінга орієнтовно п'ять тисяч американців взяли участь у «Податковому марші» в Нью-Йорку. Демонстрації проти Трампа відбулись напередодні 18 квітня або «Tax Day» – дня сплати податків у США.

На противагу Баракові Обамі, який на посаді президента заробляв щорічно $400000, Дональд Трамп буде заробляти один долар. Він не перший президент, який відмовився від заробітної платні, Раніше аналогічно поступили республіканець Герберт Гувер (1929-1933) і демократ Джон Кеннеді (1961-1963).

Із декларуванням податків у президента Трампа все гаразд, проте він не хоче оприлюднювати на широкий загал свою декларацію виключно через гордість. Дональд Трамп, після чотирьох банкрутств і чималих фінансових витрат на президентську кампанію 2016 року, однозначно втратив амплуа реального мільярдера, а в порівнянні зі статками навколокремлівських нуворишів 45 президент США є нью-йоркським злиднем.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ