Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ольга Нижник: Працювати з онуком Франка для мене - це велика честь

15 листопада стартує літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра», що відкритий для учнів українських шкіл у двох вікових категоріях: 6–11 років і 12–16 років.
Ольга Нижник та Роланд Франко

Співзасновник Міжнародного фонду Івана Франка, координатор проекту Ольга Нижник докладно розповіла про особливості та родзинки конкурсу й запросила усіх охочих долучатися до участі. Все, що потрібно для цього – мати талант до написання прози чи віршів, неперевершено малювати та заповнити електронну форму для участі.

Вам подобається працювати в Міжнародному фонді Івана Франка?

Мені подобається робити те, чим я займаюсь, і з кожним роком нарощувати результати. І навіть коли виникають сумніви в тому, чи моя робота є для когось корисною, я згадую слова свого друга, який говорить, що кожен з нас є частинкою історії, тому треба зробити щось значуще і залишити слід для історії, щоб через десятиліття про тебе сказали, що ти був не просто людиною, яка йшла за покликом серця, а особистістю, яка прагнула зробити щось корисне для інших. 

Що є тією силою тяжіння, яка вас змушує популяризувати Франка?

По-перше, це - досвід. По-друге, важливо прокидатися з думками про прийдешній день, взяти на себе свою роль і демонструвати готовність рухатися тільки вперед. Я вважаю, що Фонд Івана Франка працює над фундаментальними речами, які є основою наших проектів.

Чи може бути Франко цікавим для сучасної молоді?

Думаю, що так, але треба Франка щоденно популяризувати і пізнавати. Всі ми чули про Франка, знаємо, що він був талановитим письменником, поетом, публіцистом, громадським діячем і перекладачем, який володів 14-ма мовами. На цьому, мабуть, все. Але більшість навіть не уявляють сутність його творчого феномена, таємницю його величі. Сьогодення потребує новацій, молодь треба постійно зацікавлювати й заохочувати, над чим ми у Фонді активно працюємо. Пізнавати Франка для нас, українців, означає пізнавати себе, своє минуле і своє майбутнє. Адже Франко — за його власною поетичною формулою — „пролог, не епілог“. 

Які, на Вашу думку, із проектів фонду є найцікавішими? 

Думаю, що так чи інакше всі наші проекти є важливими для України. Наразі Фонд Івана Франка веде п`ять напрямів. Найважливішим проектом, який забирає найбільше часу, сил і підготовки, є Міжнародна премія ім. Івана Франка. Нею ми займаємося 365 днів на рік. Це цілий цикл, який не переривається і триває від 27 серпня до 27 серпня наступного року. Інший напрям, який було відкрито у 2016-му, - Квартира-музей родини Івана Франка у Києві. Це є приватний музей, здебільшого в ньому експонуються речі родини Тараса Франка, екскурсії  ми проводимо лише за передньою домовленістю. Інший проект - організація виставок художніх картин Тараса Франка, батька голови правління Фонду пана Роланда. Крім того, Фонд консультує творчу групу, яка знімає художній фільм «Захар Беркут». І, нарешті, моє дітище - всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра», який було започатковано минулого року Фондом за підтримки Міністерства освіти та ГО «Львівське товариство» у м. Києві. Цього року до засновників долучився також Львівський національний університет ім. Івана Франка.

В чому родзинка конкурсу?

Фонд у такий спосіб заохочує молодь цікавитися Франком, читати та досліджувати його. Наша мета - посилити мотивацію у вивченні учнями шкіл творчості Івана Франка через створення літературно-мистецьких творів у різних жанрах, у яких працював Іван Франко, та дослідити його літературну спадщину, наукову, культурологічну та громадську діяльність.

Це спроба навчити учнів критично мислити і бути істинними громадянами своєї країни.

Що ви очікуєте від конкурсу?

Цього року конкурс проводитиметься вдруге. Я очікую, що учні будуть ще активнішими. Минулого року ми отримали понад 2500 тисяч робіт у чотирьох номінаціях: «Проза», «Поезія», «Драматургія» та «Найкраща ілюстрація до творів Івана Франка», але лише 1811 з них відповідали вимогам і були допущені до конкурсу. На жаль, хтось не дочитав до кінця вимоги, хтось забув заповнити електронну форму, а деякі школи вибирали не найкращі роботи, які могли б перемогти, а надсилали все, що було або встигли за урок намалювати.

Сподіваюся, що цього року й учні, й вчителі поставляться відповідальніше до участі у конкурсі. Тому від учнів ми очікуємо більшої мотивації та достойних робіт. Від учителів та батьків ми очікуємо активності, зацікавленості та плідної співпраці.

І ще одна важлива річ. Я сподіваюся на підтримку ЗМІ, щоб представники цієї сфери більше уваги приділяли питанням культури, освіти і науки. Бо ми знаємо в обличчя політиків, чиновників та депутатів, але ми не знаємо науковців, учителів чи учнів, які перемогли у всеукраїнських чи міжнародних конкурсах.

Головою правління Міжнародного фонду є пан Роланд, онук Івана Франка. Ми багато знаємо про нього. Скажіть, який він керівник?

Найкращий!!! Працювати з онуком Івана Франка для мене - це велика честь. Роланд Тарасович зі своєю життєвою позицією завжди діє за принципом свого діда: з людьми і для людей. Я багато чого вчуся в нього... Навіть у свої 86 він не перестає бути високоосвіченим інтелігентом, принциповим керівником і гідним продовжувачем франкового роду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ