Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Особливості вступу в університет у 2022

Цьогоріч через воєнні дії вступникам на бакалаврат й у магістратуру у вітчизняних ЗВО замість традиційних ЗНО та ЄВІ/ЄФВВ доведеться складати тестування нового формату.

Фото: Depositphotos

Оля, одинадцятикласниця однієї зі шкіл Червоноградського району, у коментарі Гал-інфо розповідає, що ще в лютому зареєструвалась на ЗНО, і пізніше автоматично була зареєстрована на НМТ. 

“Від мене було потрібно двічі підтвердити свою участь і вибрати регіон, де планую складати мультитест, – каже дівчина і додає. В особистому кабінеті учасника все зрозуміло, залишилось лише до кінця липня створити кабінет вступника”. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення школярка планувала складати три предмети, які стали обов’язковими для НМТ. “Підготовка до теперішнього тесту не відрізняється від підготовки до ЗНО. Лише потрібно уважно стежити, які теми входять і який формат запитань буде”,  – додає Оля.

Про особливості цьогорічного вступу, нові формати тестувань та порядок проведення іспитів – читайте у матеріалі Гал-інфо. 

Вступ на бакалаврат 

Що таке національний мультипредметний тест?

У 2022 році національний мультипредметний тест (НМТ) стане альтернативою традиційному ЗНО. 12 липня учасники основної сесії національного мультипредметного тесту вже отримали запрошення на тестування. Запрошення знаходиться в індивідуальному онлайн-кабінеті, де зазначено дату, час й адресу проведення тестування.

Сам тест складатиметься з трьох блоків предметних завдань з української мови, історії України та математики. Тривалість тестування продовжили до 120 хвилин. Кожний предметний блок містить по 20 завдань. 

Кому потрібно складати мультитест? 

Для абітурієнтів, які планують здобувати ступінь молодшого бакалавра, бакалавра (а також магістрам медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) при вступі в університет необхідно надати результати національного мультипредметного тесту (НМТ). 

Варто зауважити, що випускники минулих років при вступі зможуть надати результати ЗНО 2019-2022 років. Як йдеться на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, до прикладу, у 2020 році абітурієнтка планувала вступати на медичну спеціальність і подавала результати ЗНО з біології, цьогоріч, вона також може подавати результат з біології для вступу на медичну спеціальність або на будь-яку іншу спеціальність, де біологія у 2020 році була одним із конкурсних предметів. 

Тогорічні результати можна подавати й замість результатів окремих блоків НМТ, але тільки якщо різниця між цьогорічними результатами окремого блоку і тогорічними балами ЗНО не перевищує 15 балів. 

Тому учасник, який минулого року набрав 200 балів на тесті ЗНО з історії України, зможе використати цей результат ЗНО замість блоку НМТ з історії України, однак за умови, якщо набере не менше 185 балів за цей блок на НМТ. 

Такий підхід не дозволить учасникам минулих років усі 120 хвилин працювати з одним блоком завдань, а значить, мати необґрунтовану перевагу над цьогорічними вступниками. 

Для спеціальностей «Фізична культура і спорт», «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», «Дизайн» (за спеціалізаціями «Графічний дизайн», «Дизайн одягу (взуття)», «Дизайн середовища», «Промисловий дизайн»), «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Хореографія», «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Архітектура та містобудування» – потрібні  також результати творчого конкурсу, який, за рішенням закладу, може проводитись у дистанційній чи очній формі. Подання документів і підтвердження місця навчання здійснюватиметься через інтернет. 

Для вступу на контракт на некон'юнктурні спеціальності враховуватимуться лише результати розгляду мотиваційних листів.

Вагові коефіцієнти та порогові бали

До результатів кожного блоку НМТ буде застосовано ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Для вступу на інженерні спеціальності більшої ваги набуватиме результат з математики, на гуманітарні – з історії України.

Український центр оцінювання якості освіти цього року не встановлюватиме порогових балів для Національного мультипредметного тесту.

Графік проведення НМТ у 2022 році 

НМТ проводитимуть у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України з дотриманням безпекових вимог, а також у певних європейських країнах.

Загалом передбачено три сесії тестування. Основна сесія розпочнеться з 18 липня і триватиме до 10 серпня. Крім основної сесії, будуть проведені додаткова і спеціальна сесії для тих учнів, хто не матиме змоги потрапити до пункту проведення тестування, зокрема, з окупованої території або щось завадить виконати роботу під час НМТ (наприклад, оголошення повітряної тривоги). Додаткова сесія відбудеться з 16 по 20 серпня, спеціальна сесія –- протягом 12-16 вересня.  

У цьому році участь в основній сесії національного мультипредметного тесту планують взяти понад 206 тисяч вступників. 

Основні етапи вступу на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного, фармацевта)

Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочалась 1 липня. 

Проведення творчих конкурсів триватиме з 1 до 18 липня (бюджет + контракт), з 9 до 16 серпня – для вступників на контрактну форму..

Подання заяв для вступу – з 29 липня до:

  • 8 серпня  – для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди, творчих конкурсів (які складатимуться з 9 до 16 серпня); 
  • 23 серпня – для осіб, які вступаються за результатами НМТ, а також творчих конкурсів, які були складені з 1 до 18 липня.

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет має відбутися не пізніше 29 серпня. Майбутні студенти мають підтвердити своє бажання навчатися на бюджеті до 2 вересня до 18:00.

Зарахування на бюджет триватиме до 5 вересня, а терміни зарахування на контракт визначаються правилами прийому закладу, проте не пізніше 30 вересня.

Для деяких категорій населення, зокрема жителів тимчасово окупованих територій зі зон бойових дій,  передбачені спеціальні умови конкурсного відбору. Згідно з даними медіа Донбас24, вісімнадцять українських приватних вишів запрошують абітурієнтів з тимчасово окупованих територій на безкоштовне навчання. Серед перелічених закладів чотири львівських.

Вступ у магістратуру: МКТ, МТНК, фаховий іспит, співбесіда й мотиваційний лист 

Як і ЗНО, через воєнні дії в Україні традиційні вступні випробування до магістратури (ЄВІ/ЄФВВ) скасовано. Студенти, які хочуть здобути ступінь магістра цьогоріч повинні скласти магістерські тести та/або фаховий іспит в університеті.

Для майбутніх магістрів спеціальностей «Право», «Міжнародне право» буде проведено магістерський комплексний тест (МКТ). Випробування міститиме два блоки завдань: з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська на вибір) та права. 

Звертаємо увагу, результати ЄВІ та ЄФВВ 2019-2021 років також можна використовуватись для вступу на спеціальності «Право» та «Міжнародне право» у цьому навчальному році (за умови якщо різниця балів єдиного фахового вступного випробування та єдиного вступного іспиту та магістерського комплексного тесту з відповідних складових не перевищує 15 балів).

Магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) складатимуть охочі вступити до магістратури за кон’юктурними спеціальностями галузей знань «Соціальні та поведінкові науки»,  «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». Завдання тестування стосуватимуться питань вербально-комунікативного і логіко-аналітичного компонентів.

Для вступу на інші спеціальності необхідно буде скласти фаховий іспит (обраний формат дистанційної чи очної перевірки залежить від ЗВО) у закладі освіти у тому випадку, якщо абітурієнт претендує на навчання за бюджетною формою, та надати мотиваційний лист для вступу на контрактну форму навчання. Перелік спеціальностей на які необхідно складати фаховий іспит у закладі освіти дивіться за посиланням.

Індивідуальна усна співбесіда – ще одна можлива форма вступного випробування, яка передбачає очне оцінювання підготовленості (оцінювання знань, умінь та навичок) вступника з одного, двох або трьох предметів (складових).

Вступники на основі ступеня магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста) можуть за їх вибором або подати результат магістерського тесту навчальної компетентності, або скласти індивідуальну усну співбесіду з іноземної мови під час вступу на контракт на конкурсні пропозиції, які передбачають складання магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК).

Терміни реєстрації на МКТ і МТНК

Зареєструватися для проходження МТНК та МКТ потенційні магістри зможуть з 27 червня до 18 липня включно, звернувшись до  приймальної комісії закладу вищої освіти. Вступник може реєструватися в будь-якому університеті, який здійснює набір за обраною вступником спеціальністю (навіть якщо вступник не має наміру вступати до цього закладу вищої освіти).

Зареєстровані учасники  отримають лист з даними доступу до особистого кабінету вступника, де до 3 серпня з’являться запрошення-перепустка з адресою тимчасового екзаменаційного центру (ТЕЦ). 

Тестування будуть проведені в основну, додаткову та спеціально організовану сесії. 

  • основна  – з 10 серпня до 17 серпня; 
  • додаткова – з 7 вересня до 10 вересня; 
  • спеціально організована – з 29 вересня до 3 жовтня.

Індивідуальні усні співбесіди в закладах вищої освіти замість магістерського тесту навчальної компетентності або магістерського комплексного тесту будуть  проводити з 25 до 31 серпня.

Фото: пресслужба Міністерства освіти і науки України

Основні етапи вступу на магістра

Реєстрація електронних кабінетів магістрантів розпочнеться з 1 серпня.

Подання заяв для вступу в закладах вищої освіти розпочнеться 16 серпня та завершиться:

  • 23 серпня – для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди замість МТНК або МКТ;
  • 15 вересня – для осіб, які вступають на основі результатів МТНК, МКТ або тільки фахового іспиту в закладі освіти.

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет відбудеться не пізніше 20 вересня. Самі ж студенти повинні підтвердити своє бажання навчатись на бюджеті до 18:00 24 вересня.

Дані з іменами студентами, яких зараховують на бюджет будуть опубліковані до 25 вересня, на контракт – визначається правилами прийому закладу, але не пізніше 30 листопада.

Матеріал створений на основі даних порталу Освіта.ua, МОНу, Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. 

Наголошуємо, актуальну та важливу інформацію з питань вступу у 2022 році варто перевіряти на офіційних сайтах університетів та у приймальних комісіях закладів вищої освіти. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ