Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перша приватна мемарня: Чи можливий Андрій Іванович без Олега Михайловича?

Сьогодні в проєкті #ВідветаРозмова_з “адмін” одного з найпопулярніших Telegram-каналів України, який спеціалізується на мемах.
"Перша приватна мемарня"

“Перша приватна мемарня” - проєкт, який з’явився в інтернет-просторі в соцмережі Facebook в 2019 році. Першопочатково він публікував меми про львівських політиків та бізнесменів. Невдовзі сторінка Мемарні була видалена з Facebook через скарги, ймовірно ініційовані фігурантами мемів та їх ботами. Однак проєкт відродили як “Перша приватна мемарня 2”, а згодом перейшли в Telegram.

* “Адмін мемарні” - збірний образ. Тому в інтерв’ю можуть бути як “я”, так і “ми”. А деколи “адмін мемарні” навіть сперечається сам з собою. 

Вітаю, тож звідки загалом з'явився проєкт “Перша приватна мемарня”?

То було в липні 2019 року, під час місцевих виборів. Я зрозумів, що є багато речей з яких можна і варто сміятись і краще це робити в окремому пабліку, а не у себе на сторінці. Поспілкувався з ще одним майбутнім “адміном” і так з’явилась "Перша приватна мемарня”.

Звідки взагалі з'явились меми? Що це?

Меми з'явились досить органічно, в той момент, коли в людей виникла потреба бачити інформацію в короткому, інформативному і бажано візуалізованому форматі. Й саме меми задовольняють ці вимоги. 

Смішно? Це вже таке, суб'єктивне. Але ти подивився, прочитав, зрозумів, в тебе одразу якісь паралелі в голові проклались. Ось в чому суть мемів. Тому це й зайшло людям.

Наскільки складно придумувати меми?

Якщо ставити собі за мету сісти придумати до прикладу 10 мемів, то - це складно. Меми переважно народжуються самі по собі. Відбувається якась подія, і ти одразу розумієш, що ось тут зайде, тут буде смішно, з цього можна пожартувати.

До прикладу так було з Медведчуком. Як тільки з‘явилась фотографія з його затримання, так одразу стало зрозуміло, що то буде мем. Простий образ, проста картинка - мільярд мемів.

А беремо ситуацію, ось тема і треба на завтра придумати мем?

Якщо є якесь завдання, ситуація яку треба показати через меми, то загалом це не складно. Є багато шаблонів, можна посидіти, обдумати ідею та щось зробити. Але найкращі такі речі, які придумаються з ходу. Хоча дійсно, можна посидіти й придумати мем під ситуацію, але це потребує більше часу, обговорення декількох варіантів.

Але при тому, ти ніколи не вгадаєш, що буде смішно. Ти можеш сидіти, відточувати, малювати в Photoshop, тобі воно подобається, але людям не смішно. А можеш “на коліні” якийсь напис зробити й він вистрілить на тисячі лайків. Це така річ, де не вгадаєш.

Є якісь загальноприйняті вимоги до мемів?

Є безліч типів мемів. В них не існує рамок та шаблонів. Головне, щоб було смішно.

Зараз багато пабліків вирішили відмовитись від російських шаблонів та підходів до створення мемів. Зазначу, що першочергово меми з’явились в США, їх перебрала росія, а оскільки так склалось, що наш інтернет був частиною рунету, то меми до нас прийшли саме з рф. Багато українців користувались російськими шаблонами й зараз самі собі встановили обмеження на такі речі.

Скільки зараз у вас підписників?

Понад 106 тисяч в Телеграмі.

А Facebook аудиторія?

Від Facebook ми відмовились в перший день повномасштабного вторгнення. 

Ми зрозуміли, що Facebook відпадає повністю. Ми туди не заходимо, не публікуємо - до побачення. Зважаючи на їх політику ми б просто втратили паблік після перших двох дописів де висловлюємось про росіян. Тому одразу прийняли таке рішення. Також відпав Instagram - це одна й та сама контора й політика банів, що й у Facebook. 

Twitter дуже здивував. Він зараз максимально лояльний до русофобії. Й це дуже добре.

Як взагалі проєкт з суто львівського виріс у великий загальноукраїнський паблік?

Думаю, що переломним моментом в каналі стало повномасштабне вторгнення росії на територію України. Хоча вже й раніше було зрозуміло, що канал перепощують люди з інших міст. Було зрозуміло, що є потреба розширюватись до всеукраїнського рівня, але з локальним галицьким шармом. По суті це експорт Галичини на всеукраїнський рівень - тотальна галичинізація.

Але основний сплеск відвідувачів відбувся саме після 24 лютого?

Так. З таким насправді стикнулись всі пабліки, тут феномену ніякого не відбулося. Всі українські автори отримали величезні плюси до аудиторії. Адже звільнилася величезна ніша людей, які споживали російський контент, зараз принципово від нього відмовились і почали шукати інший на заміну. Як виявилось тієї заміни у нас є досить багато й вона є якісною і нічим не програє російській.

Бачу, що зараз мемарня почала займати ще одну нішу - у вас з'явився новинний контент.

В перші дні повномасштабного вторгнення людям була потрібна інформація, ми не могли 24, 25 лютого давати меми. В людей був страх, їм потрібна була інформація з офіційних джерел. На фоні того, що почало з’являтись багато недобросовісних пабліків, ми зайшли людям тим, що давали саме перевірену та офіційну інформацію.

Думаю, що ми досить непогано подаємо новини - без клікбейту, не маємо на меті шокувати людину.  

Хоча зараз нам вже пишуть, а де меми? Думаю, це нормально, що у нас є зараз новини. Цю нішу треба теж займати і конкурувати зі всякими “всратими” телеграм каналами. 

І з медіа?

З медіа ми не конкуруємо, адже саме звідти ми беремо новини час від часу.

Медіа програють неформальним паблікам в тому, що мусять подавати інформацію в коректній, офіційній формі, зокрема без “матюків”, ми можемо собі дозволити вільніше поводження.

Понад 100 тисяч підписників це досить впливовий інструмент. Немає запитів від політиків на “співпрацю”?

Ні. Від політиків нема. Ми самі будемо займатись політикою, для чого нам когось просувати? 

Насправді ми зараз стараємось політичні теми не зачіпати взагалі. Хіба коли взагалі дуже крайні ситуації коли необхідно щось сказати. Тому намагаємось не рухати ні один табір, ні другий, ні третій. Наразі не до того, у нас - війна.

На початках у Львові всі активно з'ясовували, чий це проєкт “Перша приватня мемарня”. Досі шукають “адміна мемарні”?

Шукають.

Є велика проблема в головах людей, що коли виходить якийсь проєкт, то він мусить бути чийсь, від когось та під когось. Думаю що нам вдається той стереотип ламати. Так ніхто й не встановив чий ми проєкт.

Загалом все дуже ситуативно. Робиш жарт про Садового - продались Синютці. Робиш жарт про Порошенка - продались Зеленському. Робиш мем про Васюника  - нікому не продались, хіба Васюнику.

Вже стало мемом, що мемарня це проєкт Садового, ми вдало цей момент прокрутили й скористались ним. 

Як ви ставитесь до політичних пабліків, які є у Львові, схоже, що деякі з них намагаються конкурувати з мемарнею ?

Думаю, що не конкурують. Вони не на тому рівні. Ну серйозно. Ні по контенту, ні по чому. Старе болото, де нікому невідомі люди пишуть про нікому невідомих людей та думають, що на щось впливають і в чомусь розбираються? 

Там максимально токсична атмосфера. Ніяких інсайдів, ніякої інформації. Чисто аудиторія Facebook, тому ми звідти і пішли.

Загалом сама приналежність до певних політичних сил відчутна. Якщо ти починаєш працювати в такому контексті, то в тебе є рамки за які ти не можеш виходити й аудиторія це відчуває, а люди хочуть конкретики та справедливості.

Вам з такими речами простіше?

У нас немає таких рамок.

Багато часу займає розвиток проєкту?

Весь. Ми постійно ведемо паблік, стежимо за новинами, реагуємо на події. Ми не можемо дозволити втратити користувача, тому потрібно бути на зв’язку й тримати руку на пульсі.

Є теми на які зараз табу?

Чорний гумор на тему військових, полонених, загалом України. Ну й політику стараємось зараз не чіпати. Хоча, якщо політик робить, щось смішне, то ми маємо право з цього посміятись. Але це не є строго політична канва. Сміються не тому, що це представник, якоїсь політичної сили, а саме через вчинки.

Ваш ТОП мемних політиків?

Якщо брати Львів, то в першу чергу Андрій Садовий та Олег Синютка, вони йдуть дуетом, один без іншого це вже неможливий формат. Васюник - людина мем. Ну й звичайно, що Іван Сінсяк. Ну й нехай Ірина Фаріон, яка 100% популярніша за Софію Федину.

А на всеукраїнському рівні зараз найпопулярніші це Арестович, Данілов.

А до прикладу Залужний?

Так, але це ніхто не висміює. Зараз застосували старий мем, що Залужний, як Чак Норріс. Це захоплення - хороші меми.

Погрози за меми діставали?

Так. Було, але до серйозного не доходило.

Були у вас меми за які соромно?

Є такі. Зі старих. Невдалі, несмішні, які можна було зробити краще. Перші меми робились дуже примітивно, ми тільки вчились це робити.

Ваша дорожня карта на майбутнє?

Перший план це виграти війну, а далі час все розставить на свої місця. Ну, ще ми запустили відеопроєкт на Youtube, хочемо, щоб він ставав популярнішим та розвивався. 

Ми робимо те, що приносить задоволення, коли перестане бути смішно, може й припинимо цю діяльність. Хоча складно це уявити, я досі сміюся з мемів 219 року.

Розмовляв Андрій Маринюк
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ