Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Петро Писарчук: Важливо почути заклик Президента до єднання політиків

Про соборність галичан, кримінал у питанні довиборів та політичну сліпоту у кадрових призначеннях в ексклюзивному інтерв’ю з головою Львівської обласної організації Партії регіонів Петром Писарчуком.

Петре Івановичу, учора Львівщина відзначала День Соборності та Свободи. Щоправда, урочистості були доволі скромними, порівняно із попередніми роками. А чи святкуєте Ви День Соборності. Чим для Вас є це свято?

Учора я був у Сокільниках, де став свідком того, як вихованці середньої школи утворювали символічний живий ланцюг.

Не одне покоління українців, які перебували в складі різних держав, не тільки мріяли, але й поклали своє життя на вівтар соборності та незалежності України. Вони народжувались громадянами різних держав, але українцями вони було за своїм духом. Їхня боротьба і їхні жертви стали передумовою того, що сьогодні ми живемо у соборній незалежній Українській Державі.

У День Соборності кожен, хто носить український паспорт, хто ідентифікує себе українцем, хоч в силу тих чи інших обставин живе поза географічними межами України, має вдягти вишиванку і помолитися за Україну.

Сьогодні є багато політиків з «гарячими головами», які висловлюють гріховні і крамольні думки щодо поділу України, мовляв, галичани одні, слобожанці – інші, і так далі. Такі думки та ідеї можуть висловлювати тільки лжепатріоти, адже це гріх не тільки перед громадянами сучасної України і тих українців, які загинули, здобуваючи незалежність, але й перед тими, хто ще не народився.

Незважаючи на всі проблеми матеріальні і духовну злиденність значної частини українців, справжні патріоти мають святкувати День Соборності не тільки як календарну дату річниці проголошення Акту Злуки, але як велике відродження України і народження соборної та єдиної держави.

Але святкувати День Соборності означає не просто голосно пошуміти. Святкувати День Соборності означає переосмислити, що було і що є, і зробити свою душу трохи добрішою. Тому що Україна, її незалежність, її соборність сьогодні найбільше потребує єдності українців і їх терпимості один до одного.

У контексті цього питання прокоментуйте ідею Медведчука щодо федералізації України, яка зараз доволі потужно популяризується в інформаційному просторі?

Не так зовнішні, як наші деякі доморощені політики і їхні ідеї несуть загрозу Україні. Але я думаю, що рано чи пізно український народ дасть таким політикам оцінку.

Дійсно потрібно шукати ефективну модель адміністративно-територіального устрою. Такі спроби робив покійний Чорновіл, багато розмов було за Президента Ющенко, коли цими питаннями займався спеціальний віце-прем’єр… Ясна річ, що на часі стоїть питання децентралізації управління регіонами, потрібно розширювати повноваження місцевих органів влади…

Але що стосується федеративного устрою України, то, як на мене, у нас він є недоцільним. Адже 70% населення України складають українці, тому потреби розділяти державу на федерації немає. В Росії – зовсім інша ситуація, там живуть люди різної національності, різних культур і віросповідань.

На Вашу думку, чи є соборними галичани? Особливо у контексті довиборів до Львівської обласної ради, які мали б відбутися уже цієї неділі, проте єдності серед політиків Львівщини у цьому питанні немає…

Мої кохані галичани є дуже соборними людьми. Галичани є дуже гостинними і це сприяє тому, що Львів поступово перетворюється у туристичний центр. До Львова цього року приїхало дуже багато людей зі сходу України і львів’яни приймали їх дуже гостинно.

Хоча, ясна річ, що у нас є багато політиків-банкрутів, здобутки яких у розбудові держави мізерні, але неперевершені в пошуку внутрішніх і зовнішніх ворогів. Ось чому нам так важливо почути заклики Президента держави Віктора Федоровича Януковича до єднання політиків заради майбутнього держави.

Що торкається довиборів до Львівської обласної ради, то питання щодо їх фінансування – це виключний інтерес Львівської обласної ради. Я слухаю, як представники тої політичної сили, яка фактично спровокувала ці довибори, сьогодні розказують, що довибори – це дуже дорого, що потрібно 7 мільйонів гривень, яких немає і так далі.

А чому Ви, хлопці, не думали про це, коли виставляли чинних депутатів кандидатами до Верховної Ради? Усе це дуже заїжджено – скрипить, пищить, і слухати противно. Тому я б порадив керівництву та депутатам Львівської обласної ради читати Закони і діяти у відповідності до цих законів.

А в законі чітко прописано, що довибори до обласної ради організовує Львівська обласна територіальна виборча комісія. Це ж не Партія регіонів блокує довибори. Навпаки, питання блокують депутати, які мають більшість в обласній раді – маю на увазі депутати від «Свободи», хоча саме їхні депутати мають усі шанси перемогти на довиборах. Тому вони б мали передбачити відповідні кошти в обласному бюджеті, а не показувати на Київ, бо це питання місцевого самоврядування.

Тим не менше у питанні довиборів склався повний хаос, особливо довкола друку бюлетенів…

Це повний правовий нігілізм і кримінальний злочин. Тому що, якщо кожна комісія – районні, Львівська міська ТВК і так далі – почне друкувати свої бюлетені – це про що говорить?

Бюлетені – це бланки строгої звітності. Обласна територіальна виборча комісія повинна затвердити взірець, тираж, представники обласної ТВК у поліграфії повинні простежити за друком бюлетенів, щоб було надруковано рівно стільки бюлетенів, скільки замовлено. А якщо кожен почне собі друкувати бюлетені, то навіщо ці вибори проводити? Вони собі самі заповнять як хочуть… Це підробка виборчих документів, це перевищення повноважень територіальними виборчими комісіями. Тому що ні міська, ні районні ТВК не мають жодного права, і це заборонено законом, замовляти і друкувати бюлетені для довиборів до Львівської обласної ради. У цьому повинні розібратися правоохоронні органи – хто це замовив. Обласна партійна організація до цього не має жодного відношення.

У Львівській обласній раді звільнилося крісло заступника голови. Це крісло може посісти Василь Пісний, якого висуває на посаду «Фронт змін». Але, враховуючи, що посаду віце-спікера в парламенті обійняв «свободівець» Руслан Кошулинський, чи не було б логічно, якщо б у Львівській обласній раді посаду заступника віддали депутату від Партії регіонів?

Кожен депутат, який сьогодні представляє у Львівській обласній раді Партію регіонів, я переконаний, зміг би працювати у керівництві обласної ради не гірше, аніж ті, хто керує нею сьогодні чи керував обласною радою раніше. Але ми є реалістами, і на це не претендуємо.

Ясна річ, що якби Львівська обласна рада, яка називає себе демократичною, справді б показувала європейські цивілізовані підходи, то посада заступника голови облради була б віддана депутату від Партії регіонів.

Прокоментуйте призначення у департамент освіти Львівської ОДА екс-кандидата у народні депутати від партії Олега Соскіна – Світлани Книшик, яка на виборах зняла кандидатуру свою кандидатуру на користь Ярослава Дубневича.

Що тут скажеш, ми пам’ятаємо заклики не давати жодного голосу Партії регіонів… Зрештою, як на мене, це призначення ні що інше, як політична сліпота нинішнього керівництва ОДА. Призначати на відповідальну посаду роботи з молоддю людину, що розділяє погляди і ставлення до Президента держави відомого радикала Соскіна можуть люди, які зневажають Президента держави. Сподіваюсь, що з часом будуть зроблені висновки щодо тих чиновників, які ініціюють такі призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ