Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Пхьончхан-2018: особливості національного біатлону

Етап в італійському Антхольц-Антерсельві завершився, а отже, попереду в більшості біатлоністів – Олімпійські ігри, які розпочнуться через два тижні.

Українська команда вирізняється: спортсмени, які на початку  лютого стартуватимуть у Пхьончхані, відправляються на континентальну першість. Це, зокрема, Дмитро Підручний, Артем Прима, Сергій Семенов та Артем Тищенко в чоловіків та Олена Підгрушна з Іриною Варвинець у жінок. 

Що варто знати про континентальну першість у цьому виді спорту? Часто саме українці привозять звідти чимало нагород, адже інші команди використовують цей старт для перегляду найближчого резерву. Перемоги українців дехто називає «бутафорськими», адже головною причиною участі, мабуть, є призові, які передбачені за всі олімпійські види спорту. А в підсумку можна зіштовхнутися з багатьма неприємностями в Південній Кореї, через континентальну першість в Італії. 

Січневі етапи показали: олімпійський успіх українського біатлону чотирирічної давнини повторити буде вкрай важко. Жіноча збірна провалила останню естафету, де впродовж гонки навіть перебувала за межами десятки. Італійський етап через хворобу частково пропускала Юлія Джима. Єдиний її виступ у мас-старті чітко дав зрозуміти: до ідеальної форми спортсменці вкрай далеко, від швидкості зразка грудня 2017-го не залишилося майже нічого, а з послабленням однієї складової звалилася в цій гонці й інша – і, як підсумок, багато промахів. Відносно сталою залишається форма сестер Семеренко. Віта й Валя повинні постаратись, щоб продемонструвати хороші результати, адже, найймовірніше, ця Олімпіада для 32-річних біатлоністок стане останньою. Найбільшою проблемою є четверта ланка естафетної команди, точніше, її вибір. Адже показники Олени Підгрушної також могли би бути кращими, Меркушину може зламати відповідальність за результат, а Варвинець просто не підходить для боротьби за найвищі місця. Вона – стабільний спортсмен, проте коли від кожного чекають максимуму, на неї роблять ставки вкрай рідко. 

Чоловіки вирушають на першість Європи, маючи у складі чотирьох із п’яти заявлених на Олімпіаду біатлоністів. Лише Володимир Сємаков, який спочатку вразив у вітряному спринті, а потім різко здав у гонці переслідування на останньому етапі, пропускає чемпіонат, який відбудеться в Італії. Можливо, саме через те, що місце проведення Чемпіонату розташоване зовсім поряд від Антхольц-Антерсельви, європейська першість обрана як підсумковий етап підготовки. Та що чекає там Підручного і компанію? Суперники відверто нижчого рівня та додаткова змагальна втома. І це перед польотом на інший кінець континенту, де минулоріч організм підвів першого номера чоловічого біатлону Мартена Фуркада, а француженка Дорен-Абер взагалі змушена була відмовитись від участі в етапі. Пхьончханг був лише одним із місць проведення 2017-го року, і виступи там були менш престижними, ніж тепер. Чи не запізно тепер виправляти проблеми готовності до головних стартів чотириріччя та чи не обернуться можливі успіхи на Чемпіонаті Європи у втому та непристосованість у Південній Кореї? Дізнаємося дуже скоро. Перша олімпійська гонка – жіночий спринт – уже 10 лютого. 

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ