Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Підігравати нікому не буду, я за щирі та відкриті стосунки, – Василь Горбаль

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль дав інтерв'ю Гал-інфо, з якого випливає, що він налаштований на співпрацю з усіма політичними силами регіону, але вразі чого - то готовий відстоювати свою позицію.

 

Призначення Василя Горбаля на посаду голови Львівської облдержадміністрації політичний істеблішмент регіону розцінив по-різному. Одні вважають нинішнього губернатора людиною нової генерації, яка своєю працею досягла успіху в бізнесі та в політиці. Відтак, з його особою пов’язують можливість додаткових капіталовкладень, а звідси – економічний прорив області регіону.

 

Інші налаштовані скептично. Вони стверджують, що призначення Василя Горбаля не матиме якихось суттєвих зрушень в економіці Львівщини, а лише збурюватиме і так нестабільну в політичному плані область.

 

Єдине в чому сходяться перші і другі – Василю Горбалю доведеться несолодко, беручи до уваги соціоісторичні та культурні цінності регіону та його тотальну заполітизованість.

 

А ще губернатора вважають вірною людиною Віктора Януковича, яка за будь-яких обставин беззаперечно втілюватиме у життя всі програми та вказівки Президента України, що не завжди мають  підтрику у галичан.

 

З наймолодшим за часів незалежності України керівником Львівської області ми зустрілися в його кабінеті. Безперестанні телефонні дзвінки, кіпи документів, черга охочих потрапити на прийом. Попри скептичні твердження Василь Горбаль впевнено входить у виконання своїх посадових обов’язків.

 

- Василю Михайловичу, Львівська область останньою в Україні отримала нового губернатора. При цьому серед ймовірних претендентів на посаду голови облдержадміністрації Ваше ім’я не звучало. Як ви дізналися про своє призначення?

 

- Напередодні призначення була співбесіда у Президента. У п’ятницю. Саме від глави держави надійшла пропозиція обійняти цю посаду. З огляду на те, що до цього якихось розмов про це не було, то, звичайно, ця пропозиція була певною несподіванкою. Зваживши на аргументи, котрі навів Віктор Федорович, я дав згоду на своє призначення. І вже у вівторок, 20 квітня, був підписаний указ Президента.

 

 

- Їдучи до Львова, Ви, очевидно, знали про політичні  настрої львів’ян, депутатського корпусу. Чи визначили Ви для себе стратегію співпраці з обласною радою? Чи буде створена депутатська група, зорієнтована на Вас?

 

- Займатися формуванням штучної більшості в обласній раді я не буду. Все має відбуватися спокійно, еволюційно. Але якщо будуть підігріватися пусті розмови та буде саботаж – я цього не сприйму. Думаю, що депутатський корпус області налаштований на конструктив, адже у площині конфлікту побудувати бодай щось неможливо і не реально досягти якихось економічних результатів.

Звісно, інша ситуація є в областях, де керівник облдержадміністрації є депутатом місцевої ради. Як пан Климчук у Волинській області. У таких обласних радах більш природно формувати зорієнтовану на себе  депутатську групу чи нарощувати її.

 

У нас такого нема. Але я відкритий до спілкування з усіма депутатами. Думаю, що політична, партійна належність не є підставою для відсутності  діалогу як у сфері обміну інформацією, так і для підготовки пропозицій від нашого регіону для глави держави чи уряду стосовно тих чи інших  програм. Зокрема, програм, зорієнтованих на прискорення соціально-економічного розвитку Львівщини.

 

А перед нами стоїть багато викликів. І не тільки «Євро-2012». Ми повинні визнати, що за останні роки не лише криза, але й безвідповідальність деяких керівників призвела до такої тяжкої економічної ситуації в області. І її потрібно виправляти. Думаю, що жоден з політиків, представлених в обласній раді, не скаже, що не підтримуватиме ініціатив, котрі спрямовані на добробут людей.

 

- Як Ви ставитеся до створення у Львівській обласній раді управління   внутрішньої політики. І які у Вас стосунки із керівниками представницького органу?

 

- Мені здається, що наша робота з багатьох питань складається конструктивно. Нині спільно готуємо проведення Ради регіонів за участі Президента. Спільно працюємо над питаннями, які треба ставити перед Кабінетом Міністрів та Адміністрацією Президента стосовно проблематики регіону. Вважаю, що є більше питань, які нас об’єднують, аніж навпаки. Те, що обласна рада пробує займатися переглядом повноважень обласної адміністрації, образно кажучи перетягуванням ковдри, то це інерційні процеси, за якими здебільшого стоїть чисте політиканство. Але, думаю, що співпраця ради і адміністрації буде конструктивною і від цього тільки виграє наш регіон.

 

- Деякі депутати заявляють про недовіру Вам через голосування за продовження перебування Чорноморського флоту?

 

- Я ще раз повторю, що неможливо щось побудувати на основі конфлікту. Подібні політичні звинувачення, які нині адресують мені, були б скеровані у бік будь-кого, Горбаля чи когось іншого з моїх колег – хто  б не був призначений на посаду керівника області Президентом, щоб підтримувати його державницькі підходи. Ситуація стосовно настроїв у регіоні після голосування по флоту була прогнозованою. Але я не приймаю ролі заручника тих чи інших політиків. Я розумію, що є певні речі, коли політика у роботі заважатиме, але я думаю, що таких питань буде небагато. Звісно, я готовий до голосування про недовіру. Депутати ж самі повинні визначатися, як вони хочуть розпочинати роботу з новим складом обласної адміністрації: з конфліктів і розхитування і так крихкого становища в області чи з плідної співпраці. Я закликав би депутатів до конструктиву.

 

- Перед Вашим призначенням розгорівся скандал навколо корупції в обласній раді, знані політики звинуватили у зловживаннях деяких депутатів. Яка Ваша думка стосовно цього?

 

- За моїм розпорядженням була створена міжгалузева комісія з перевірки земельних питань, до складу якої я запросив представників усіх фракцій. Відповідного листа я надіслав і «Свободі». Думаю, вони відгукнуться на моє звернення. Навіть на одній з останніх сесії обласної ради знову порушувалося кілька питань пов’язаних із землею. Думаю, що вже у цьому питанні в нас може бути перший формат співпраці, щоби навести порядок з цим питанням.

 

Переконаний, що разом з усіма фракціями відпрацюємо питання стосовно візиту Президента до Львова для участі у Раді регіонів. Хочу наголосити, що і Віктор Федорович налаштований на співпрацю з усіма органами місцевого самоврядування, незважаючи на політичні погляди. Президент розуміє, що відкритий діалог – це можливість проведення тих реформ, яких потребує Україна.

 

- Наша область специфічний регіон, де побутують свої традиції, які  відмінні від інших регіонів. Наближається День Героїв, потім – День створення УПА. Скажіть, чи відзначатимете Ви ці свята разом з львів’янами?

 

- Ближче до проведення цих заходів буде пропрацьована і визначена позиція обласної адміністрації. Штучно провокувати якісь конфлікти я особисто не збираюся. І закликаю всі політичні сили цього не робити. Звичайно, є певні розбіжності у поглядах, але вони не лежать в площині затяжного протистояння.

 

Думаю, що низка заходів буде проведена спільно з обласною радою. Можливо, будуть такі заходи, які обласна рада готуватиме сама. Зрештою, є традиції щодо відзначення  тих чи інших подій. Ці традиції вже стали історичними. Отож, у голови обласної адміністрації має бути повага до цих традиції. Інакше бути не може.

 

- Чи можна це розуміти, що Василь Горбаль покладе квіти до постаментів Бандері та Шухевичу і візьме участь у відзначенні УПА?

 

- Я б сказав так, що на всіх заходах, які матимуть державний характер, голова обласної державної адміністрації буде присутній. Стосовно всіх інших – це не в моїй компетенції. І підігравати комусь я не буду. Все має бути щиро, зрозуміло і природно. Я розумію, що моя присутність на деяких заходах не сприйматиметься самими учасниками тих подій, тому я не хотів би лицемірити.

 

- Парад 9 травня у Львові. Навіщо були такі безпрецедентні заходи безпеки. Готувались провокації?

 

- Напередодні я звернувся до усіх політичних сил з пропозицією утриматись від використання партійної символіки, щоб відсвяткувати 9 травня як державне свято. Я також надав гарантії осередкам  політичних сил, які представлені на Львівщині, що саме так усе і буде. Однак, можливо, через брак досвіду спілкування зі мною певні політичні структури почали саботувати свято і вдалися до непродуманих заяв провокаційного характеру. Маю на увазі політичні сили як лівого, так і правого спрямування. Отож, хоча попередньо і було заявлено, що святкування в центрі міста пройде під державною символікою, проте були спроби радикальних дій, тому управління МВС вжило відповідних заходів безпеки.

 

Не виключаю, що вони були перебільшеними. Але це все від недовіри політиків один до одного. Я хотів би донести до політичних сил, що вмію тримати слово і домовленостей завжди дотримуюся. Якщо учасники круглого столу політичних партій, який буде постійним, також триматимуть слово, то в подальшому будемо проводити багато різних заходів спокійно – без конфліктів і бійок. Як наслідок, в інформаційному просторі Львівщина виділятиметься не провокаціями, а своєю політичною толерантністю.

  

- Який принцип формування команди?

 

- Виключно професійний підхід і здатність ефективно виконувати поставлені завдання. Робота напружена, графік ненормований, ініціативність, чесність, порядність – це основні вимоги, які я ставлю перед претендентами на посади. Якщо хтось із призначених керівників не відповідатиме цим критеріям, то будуть зроблені організаційні висновки. Є кілька районів області, де керівників буде перепризначено, це стосується і заступників голови облдержадміністрації.

 

- Якою ви бачите область – туристичною чи промисловою? Чи будуть і надалі проводитися інвестиційні форуми? Чи є завдання, яке Василь Горбаль хотів би зреалізувати, щоби залишитися в пам’яті львів’ян?

 

- Я розумію, що складно було говорити про залучення інвестицій в останні роки. Хоч які б форуми не проводились, нестабільна політична ситуація, розхитування вертикалі виконавчої влади, криза – усе це несприятливі фактори. Нині ж проблема інвестицій стоїть гостро, при цьому є можливість пожвавити цей процес. Я маю достатній досвід залучення як вітчизняних, так і іноземних інвестицій. Свій досвід і зв’язки, звичайно, докладу до цього. Але при залученні коштів у регіон найперше будемо звертати увагу на те, наскільки  інвестор є прийнятним. Інтереси Львівської області – насамперед. І це питання недалекого часу.

 

Стосовно інвестиційних форумів, то  їхній ефект повинен визначатися рівнем представництва інвесторів та кількістю реалізованих проектів. Наразі ми продовжимо традицію наших попередників. Однак якщо це буде форум заради форуму, то треба переглядати цю практику, принаймні дещо корегувати.

          

Щодо розвитку туристичної інфраструктури, то Львівщина має великий потенціал і його, безперечно, потрібно використати. Власне, у час кризи слід звернути особливу увагу на ті галузі, до яких регіон найбільше адаптований. Але при цьому не треба забувати про розвиток промисловості, де теж є добра перспектива. Але до кожного підприємства треба підходити індивідуально і розглядати програми відновлення виробництва чи підвищення обсягів та розширення структури виробництва.

 

- Які стосунки у Вас із міським головою Львова Андрієм Садовим і яка       перспективи «Євро-2012»?

 

- Напевно, такої людини у Львові, яка б не бажала проведення «Євро-2012», нема. Я думаю, що буде чітка координація між профільними заступниками в обласній адміністрації і міській раді. Я налаштований на плідне співробітництво щодо розв'язання проблем підготовки до футбольного чемпіонату. І мені приємно, що таку ж позицію декларує міський голова Львова Андрій Садовий.

 

- Львів для Вас  не чуже місто. Чи маєте тут друзів і як проводите дозвілля?

 

- З дозвіллям складно. Коли я докладніше познайомлюся із людьми, вивчу стан економіки, проблематику регіону, увійду у відповідний ритм роботи, тоді поговоримо і про відпочинок. Сьогодні ж його практично нема. У Львові я навчався в школі. Кілька днів тому спілкувався з однокласниками, яких давно не бачив, згадували школу, дитинство. Очікую, що тут, у Львові, у мене тепер з’являться нові друзі, захоплення. І я з вами готовий про це поговорити пізніше.  Головне, щоби  все вдавалося і щоб не бракувало вільного часу.

 

Розмову провів Петро Кримчак

 

Фото - прес-служба Львівської ОДА

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ