Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Податкова прийматиме звіти через електронні системи

Минулого тижня у Державній податковій адміністрації у Львівській області відбувся „круглий стіл” за участю львівських податківців та представників Комітету підприємців Львівщини. Учасники „круглого столу” розглянули важливі питання – проект запровадження електронної системи здачі звітності та ультиматум, який КПЛ оголосив податковій. Про це – у розмові „Гал-іnfо” з виконувачем обов’язків голови ДПА у Львівській області Миколою Князевичем.

Яке основне питання обговорювалося під час „круглого столу”?

Основним питанням за „круглим столом” стало обговорення спільного проекту податкової та КПЛ щодо запровадження електронної системи здачі звітності в області. У тих  рамках,  в яких проект  був запланований, він завершений. Проект щодо впровадження електронної системи звітності проводився у 6 областях України. Усі напрацювання, набуті під час реалізації проекту, лягли у всеукраїнську базу. Згідно із проектом, електронну звітність не потрібно дублювати. Податковою безкоштовно видається  електронний ключ, тобто цифровий підпис.
Під час проведення цього проекту 40 платників податків Львівщини долучилися до здачі звітності за новою системою. Податкова видає друкований документ, який підтверджує, що надіслана інформація занесена в карточку особового рахунку підприємства.
Таким чином, технічне питання ми вирішили, але як зацікавити підприємців, щоб вони здавали звітність в електронній формі? Перевагами такої звітності є те, що не потрібно стояти в черзі і звітність можна здавати цілодобово. Ми розробляємо шляхи, щоб зацікавити бізнес-середовище здавати звітність в електронні формі, це насамперед цікавить тих, хто відшкодовує ПДВ. Є імовірність того, що звітність такого підприємця буде перевірятися на місці у ДПА, не виїжджаючи на перевірку на підприємство.

КПЛ оголосив податковій ультиматум. Підприємці вимагають упродовж місяця виконати їхні вимоги, в іншому разі – усі представники КПЛ вийдуть зі складу Громадської колегії. Ваша думка з цього приводу?

Самому Комітету підприємців Львівщини не подобається форма ультиматуму. Можливо, документ мав би бути у формі побажання чи пропозиції. Під час „круглого столу” ми дійшли висновку, що окремі питання лежать поза площиною вирішення податковою адміністрацією у Львівській області. До прикладу, є питання, які можуть вирішувати тільки вищі органи податкової. Що ж до пропозицій і напрацювань, котрі нам подають об’єднання підприємців тощо,  то ми неодноразово зверталися в Державну податкову адміністрацію, але всі зміни мають бути затверджені Верховною Радою, а це не дуже швидко зреалізувати. Завтра з таким успіхом від нас можна вимагати вступу в СОТ.

Теодор Дяків заявляє про те, що податкова не виконує вимоги законодавства, а діє за вказівками свого керівництва, тому, на знак протесту, Теодор Дяків вийшов зі складу Громадської колегії при ДПА у Львівській області. Як Ви можете це прокоментувати?

Це добровільна справа кожного громадянина: якщо він бачить можливість і перспективу там працювати, то працює, якщо ж не має такого бажання, то це місце займе інший представник однієї  з громадських організацій. На мою думку, член КПЛ Теодор Дяків вийшов зі складу Громадської колегії від браку необхідної інформації. Не виключено, що Теодор Дяків своєю поведінкою вводить в оману інших членів Громадської колегії, власне, трактуючи тим, що податкова не хоче виконувати норми законодавства, а виконує приписи свого керівництва. На даний час Державна податкова адміністрація розуміє окремі закони по-іншому, ніж це розуміє Теодор Дяків, але це не означає, що його думка є вірною. Звичайно, він має право відстоювати свою думку. Але маємо те, що маємо, - наше  законодавство далеке від ідеалу. Якщо трактувати ситуацію так, як трактує Теодор Дяків, то і тоді порядку не буде. Ми розуміємо, в деяких випадках є проблеми. Для того, щоб їх вирішити, на мою думку, потрібно вносити зміни до закону.


Розмовляла Тетяна Гуцило

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ