Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Політики і сміття

Сьогодні, 9 червня, мала відбутися чергова сесія Львівської міської ради. Коли до Ратуші почали сходитись люди, то вони побачили незвичну для мирного Львова картину – металеві парапети та кордони Нацгвардії. В цей час біля мерії вже стояло кілька пікетів. Головне питання, яке мали розглядати на сесії, – це екологічне лихо на Львівському міському сміттєзвалищі у Великих Грибовичах.
фото: Сергій Бобра, Гал-інфо

Депутати хотіли заслухати звіт міського голови Львова щодо ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі та про подальші кроки з розв'язання проблеми вивозу сміття зі Львові, яка  щодня загострюється. Окрім того, на сміттєзвалищі знову спалахнула пожежа, яку вже другий день не можуть загасити навіть із застосуванням авіації.

Натомість міський голова на сесію не прийшов.

Та все ж, незважаючи на екіпіровану армію спецпризначенців у холі Львівської міської ради та на військову техніку біля Ратуші, депутати сесію розпочали.

До міських обранців та до відсутнього на сесії мера Львова мали намір достукатись обранці Жовківського району, які чи ненайбільше потерпають від трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. В цей час під вікнами сесійної зали пікетувальники заспівали Гімн України та почали кричати «Відставка!» для мера Львова.

Невідомо як саме, але одній із пікетувальників вдалося прорватися до Львівської міської ради із кошиком синьо-жовтих квітів та траурною стрічкою. Вона заявила, що ці квіти принесли для мера Садового, щоб він поклав їх на могили загиблих на сміттєзвалищі рятувальників.

Оскільки міського голови Львова Андрія Садового в сесійній залі не було, депутати почали вимагати пояснень, що відбувається в мерії і чому на сесію нагнали таку велику кількість правоохоронців з інших областей.

На цей момент пікетувальники, які до того завжди вільно могли проходити в сесійну залу Львівської міської ради, наштовхнулися на опір з боку бійців Нацгвардії, які стінкою зі щитів загородили прохід у дверях Ратуші.

Депутат Любомир Босаневич заявив: «Тут спецпризначенці не пускають людей у Львівську міську раду. Прошу пояснити, чому виставлені пости і чому стільки Нацгвардії... Сьогодні мала виступити дружина загиблого рятувальника Андрія Вненкевича, але вона не робитиме цього, бо те, що тут зараз твориться, – це, я перепрошую, якесь лайно!»

Ще один депутат Ігор Телішевський порівняв події біля Ратуші з тим, що відбувалося на Майдані.

«Все це нагадує Януковича, який закривався від людей Нацгвардією. Чому не пускають громадськість і чому блокується міська рада? Чому нам, депутатам, ніхто нічого не пояснює?», - запитав Телішевський.

Депутат Маркіян Лопачак заявив, що депутати просто не знають, як себе поводити, адже в коридорах Ратуші вже почалася бійка.

«Чому Садовий знову втік з міської ради? Хто дав вказівку силовикам, щоб сьогодні 500 чоловік заблокували сесійну залу? Я хочу почути від голови міста Львова звіт, що відбулося в Грибовичах. Він є головою комісії з надзвичайних ситуацій, і скільки можна прикриватись Іриною Маруняк? У нас є влада чи ні? Я хочу нагадати, що попередня влада, яка ховалася за міліцією, поїхала у відомому напрямку. Садовий вже поїхав, чи пакує валізи?», - запитав Лопачак.

Зважаючи на те, що в холі Ратуші почалося серйозне протистояння пікетувальників і Нацгвардії, Лопачак попросив оголосити перерву на 15 хвилин.

В роботі сесії оголосили перерву і депутати побігли в хол зупиняти божевілля. На той момент хтось із пікетувальників застосував сльозогінний газ. Депутати намагалися розштовхати силовиків, щоб пройти до пікетувальників, але сталася сутичка між депутатами і силовиками.

Маркіян Лопачак пішов до сесійної зали, щоб вивести в хол керівника фракції «Самопоміч» Андрія Шевціва. Який за відсутності міського голови, як його довірена особа, мав би за версією Лопачака дати вказівку силовикам зупинити це протистояння, і щоб пропустили людей.

Натомість між Лопачаком і Шевцівим сталася шарпанина. Голова фракції «Самопоміч» йти в хол Ратуші відмовився, а потім взагалі зник у невідомому напрямку.

Секретар ради Анатолій Забарило, який головував на сесії Львівської міської ради, оголосив, що через ситуацію, яка склалася, сесію закрито.

Натомість штовханина продовжувалася. Згодом пристрасті вдалося вгамувати, і пікетувальників пропустили в сесійну залу. Щоправда, там залишилися лише поодинокі депутати, а працівники  Львівської міської ради швиденько забрали всі мікрофони з пультів для голосування та монітори з президії, де на сесії сидить головуючий.

Налагоджувати діалог між обранцями і пікетувальниками взявся депутат Григорій Козловський. Він попросив усіх зайти до сесійної зали  і поставитись із розумінням до ситуації.

«Тут люди (депутати, - ред) не втікають від вас. Ми вийшли до вас, запросили і разом із вами зайшли у сесійну залу. Проблема, яка сталася, є спільним горем. Не можна після того, що країна пережила і переживає, закрити людям рота. Ситуація із сміттям та сміттєзвалищем заходить у безвихідь, і ми можемо за тиждень отримати дизентерію чи масу інших хвороб», - сказав Козловський.

Він додав: «Якщо ви думаєте, що коли зараз забрати Садового, то проблема вирішитися, то ви помиляєтесь».

Натомість ці слова люди зустріли з обуренням і почали вигукувати, що вимагають відставку міського голови.

Григорій Козловський запропонував на місці провести спільні збори депутатів і громадськості.

Активісти завили, що мають вимогу, щоб Львівська міська рада проголосувала за відставку міського голови Львова Андрія Садового і почали кричати "Відставка!".

Активіст ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський заявив, що таке застосування силовиків на сесії Львівської міської ради є неприпустимим.

Він заявив, що активісти розпочнуть збір підписів львів’ян щодо відставки Садового з посади і будуть приходити з цим на кожну сесію.

Представниця обласної Спілки захисту прав учасників АТО Леся Турашвіллі заявила, що нинішні події під Ратушею нагадали людям про Майдан і про владу Януковича: «Ми пам'ятаємо, як було за Януковича і на Майдан ми також приходили з голими руками, по нас стріляли, але де тепер Янукович? Його немає! Так буде і з Андрієм Садовим. Ми обурені діями Садового! За 10 років каденції має бути соромно, що нічого не вирішено і загинули хлопці-рятувальники у мирному Львові. На сході ми бачимо ворога в очі і воюємо з ним, а тут ми хоронимо наших побратимів...».

«Садовий повинен сидіти за свої злочини в тюрмі і відповідати за те, що він натворив», - заявила вона.

Голова міжфракційної депутатської групи з питань АТО Віталій Свінціцький закликав усіх зберігати спокій

«Я висловлюю думку більше як 200 десантників – офіцерів і солдатів. Кожен з нас живе життя за двох, за себе і за загиблого. Минула сесія - це був безпрєдєл. Наша рада є найдемократичніша. Ми всім даємо слово і даємо можливість висловитись. Ми воювали за те, щоб наші жінки, матері і сестри не боялися жити в мирному місті. Минулої сесії до ради прийшли десятки молодих спортивних молодиків, які на поясі мали травмати і невідомо, що ще вони мали в рюкзаках. Ми вимагаємо, щоб в залі була адекватна і гідна поведінка. З нами в раді працюють матері, які мають грудних дітей, з нами працює дружина нашого загиблого бойового побратима. Ми не хочемо, щоб вони боялись», - заявив Свінціцький.

Депутат Ігор Телішевський заявив, що депутати Львівської міської ради зробили все можливе, щоб стабілізувати ситуацію у Львові.

В коментарі журналістам депутат, голова фракції «Свобода» Маркіян Лопачак заявив, що шокований тим, що відбулося. Він заявив, що у переліку порядку денного не було нічого надзвичайного, щоб скликати таку кількість правоохоронців.

«У розмові силовики сказали, що тільки в стінах Ратуші є близько 500 спецпризначенців і нацгвардійців. На подвір’ї міської ради також були десятки людей з травматичною та іншою зброєю. Депутати вранці  хотіли запитати у міського голови, що взагалі відбувається? Може, ми чогось не знаємо? Спочатку він хотів оголосити надзвичайний стан у Львові, потім він блокує силовиками міську раду. Та міський голова на сесію так і не з’явився, він панічно боїться звітувати по Грибовицькому сміттєзвалищі», – заявив Лопачак.

Він також заявив, що з Андрієм Садовим немає жодного зв’язку: «Він сам скликав сесію, сформував порядок денний, на вчорашню колегію він також не прийшов...».

Активісти Львова висловили думку, що єдиним можливим вирішенням для такої ситуації можуть стати відставка міського голови Львова Андрія Садового, розпуск Львівської міської ради та проведення у Львові перевиборів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ