Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путіну на виборах допоможе «простатит»

Йдеться, звичайно, не про ту хворобу чоловіків, про яку так сильно дбають виробники всіляких харчових добавок і рекламодавці. «Простатитом» в опозиційній тусовці Росії стали називати «Партію зростання». Таку нову назву на з'їзді, що відбувся 26 березня в Москві, отримала партія «Праве діло».

Бізнес-омбудсмен РФ Борис Титов, обраний головою політсили, напевно, навіть подумати не міг, який жарт зіграє у всьому цьому його прізвище.

Нагадаємо, біля витоків «Правого діла» стояв Союз правих сил (СПС), основним засновником і спонсором якого виступав батько ваучерної «прихватизації» Анатолій Чубайс. На початку 2000-их років СПС очолював убитий минулої зими поблизу Кремля російський опозиціонер Борис Нємцов. У 2004 році його змінив більш зручний для влади політик, а ще через чотири роки Чубайсу набридло фінансувати партію, і він посприяв її трансформації в «Праве діло». Так на політичній сцені Росії з'явилася «ліберальна» партія, яку путінський режим постійно використовував для створення видимості політичного плюралізму.

На жаль, з часом і «Праве діло» повністю дискредитувала себе в очах росіян. Адже нічого ні правого, ні лівого, ні центристського, ні взагалі бодай трохи волелюбного в діяльності партії вже давно не спостерігалося – все заміняло пристрасне бажання прислужитися Кремлю. І так би воно , напевно, тривало ще не один рік, якби не вибори в Держдуму, що відбудуться цієї осені.

Хоча позиції путіністів у РФ видаються непохитними, насправді не все так гладко. Агресія Путіна проти України і викликані нею міжнародні економічні санкції привели до різкого зниження реальних доходів росіян. Мільйони людей в одну мить опинилися за межею бідності. Громадяни починають нарікати. У відповідь вищі чини країни закликають народ «затягнути паски» і «потерпіти». Але люди вже не дуже вірять владі...

Розрив так званого суспільного договору народу з Кремлем про обмін свободи на «ковбасу» навіть на таких підконтрольних виборах може призвести до непередбачуваних наслідків.

Кремлівська банда нервує і намагається убезпечити себе від будь-яких виборних несподіванок. Так, для «посилення» Центральної виборчої комісії днями указом Путіна в неї включена Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Елла Памфілова, яку в країні прозвали «Еллочка-людоєдочка». Таке невтішне прізвисько екс-омбудсмен отримала, зокрема, за висловлювання про те, що адвокати української льотчиці Надії Савченко повинні були відразу визнати справедливість суду над нею і вимолювати милостиве прощенням для своєї підзахисної.

Як правозахисниця Памфілова не відзначився нічим, саме її  пасивність у цій сфері, вочевидь, і стала  причиною її кар'єрного злету.

Будучи також російським омбудсменом, правда, з прав підприємців, Борис Титов заслужив не меншу прихильність Кремля. За роки його роботи на цій посаді путінський режим зробив, здається, все можливе і неможливе, щоб підкосити під корінь середній клас, основу якого складають представники малого і середнього бізнесу. Одна «ніч довгих екскаваторів» чого була варта!

Нагадаємо, не так давно, уночі проти 9 лютого за наказом чиновників в Москві були знесені тисячі торгових павільйонів і капітальних будівель. Екскаватори та бульдозери трощили навіть ті комерційні точки, на відкриття яких раніше були видані офіційні дозволи. При цьому весь товар, що залишався всередині приміщень, був безжально знищений. Без роботи залишилися понад сто тисяч осіб. Підприємцям була завдано мільярдних збитків.

Як російський бізнес-омбудсмен Борис Титов не міг не знати про підготовку операції! Однак він у ті дні, як і неодноразово раніше, проявив себе абсолютно беззубим і улесливим прихильником режиму. Всі його «переговори», які він, за його словами, вів з московською владою з цього приводу, фактично, виявилися лише ширмою, що дозволила чиновникам завдати несподіваного удару по дрібним торговцям. За всім цим стоять інтереси власників великих торгових центрів, не зацікавлених в існуванні невеликих, але численних конкурентів.

Ще красномовніше про діяльність Титова на посаді бізнес-омбудсмена кажуть такі цифри. При ньому в Росії різко виросло число підприємців, яких режим відправив за грати за надуманими приводами. Тільки в першому півріччі минулого року, повідомляли російські ЗМІ, кількість людей, що перебувають  в СІЗО за економічними статтями, зросла майже в 1,5 раза. Коментуючи цю цифру, навіть путінська Рада з розвитку громадянського суспільства і прав людини констатувала: число звернень від підприємців із СІЗО і колоній зростає в геометричній прогресії - це силовики так переживають економічну кризу, перетворюючи заарештованих людей в джерело додаткового особистого доходу. Мордор у всій красі!

Голос бізнес-захисника Бориса Титова в цих умовах звучав, як, вибачте, «чийсь голос із смітника». Ніякой реальной ваги і впливу на владу цей великий бізнесмен, власник фірми з виробництва шампанських вин, не мав і не має. Зате він добре навчився видавати себе за захисника підприємців. Тому його, схоже, і «кинули» на колишню «Праву справу», при цьому над назвою «нової» політсили явно не морочилися.

Все майже точно так, як і з екс-омбудсменом «Еллочкой-людоедочкой». Та теж в справі захисту прав людини ніяк себе не проявила, але вміла створювати видимість прихильниці демократії і лібералізму. В результаті вислужилася до посади керівника головного відомства країни щодо фальсифікації виборів.

Власнику великого бізнесу і бізнес-омбудсмену Титову Кремль, судячи з усього, теж знайшов гідне застосування: допомагати провладної «Єдиної Росії» і тому подібним політичним силам відбирати голоси від опозиції. Хоча в народі партію Титова глузливо назвали «Простатитом», її явно чекають чималі преференції від влади. Якби було інакше, то її б давно вже пустили під ніж, як часто вчиняють з носіями однойменної хвороби.

Олександр Косвінцев. Фото censoru.net.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ