Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Реабілітація та рекреація. Забудовник змінив проєкт забудови у Брюховичах

Повноцінний готель з великою територією та басейном, апартаменти для тимчасового проживання не вище чотирьох поверхів, лікувально-оздоровчий центр для ветеранів та воїнів, приватний дитсадок, більше озеленення та розробка джерел термальних вод, які, за попередніми даними геологів, є саме на цій ділянці. Це передбачає оновлений та відкоригований проєкт від забудовника SENSAR Development на вулиці Широкій, 2 у Брюховичах. А ще 10 мільйонів гривень на будівництво місцевої школи - як внесок у розбудову соціальної інфраструктури селища.

Про такі майбутні позитивні зміни на ділянці по вулиці Широкій, 2 у Брюховичах йшлося під час публічної презентації від SENSAR Development 13 липня 2023 року. На презентацію та громадське обговорення представники будівельної компанії запросили місцевих мешканців, громадських активістів, владу та журналістів. Зустрілися просто на ділянці.

Релокована із Запоріжжя будівельна компанія SENSAR Development зайшла у цей проєкт близько року тому. Маючи усі юридичні підстави будувати, забудовник, утім, зіштовхнувся з значним громадським спротивом та негативною реакцією Львівської міської ради. Пізніше вияснилось, що напередодні своєї ліквідації Брюховицька селищна рада погодила на вулиці Широкій, 2 щільну забудову багатоквартирного житла, торгових центрів та офісів. Чиновники також не взяли до уваги, що тут стоїть недобудована школа, яку Брюховицька сільрада «списала» своїм рішенням.

Проте, із створенням Львівської ОТГ, а відповідно і ліквідацією Брюховицької сільради, ситуація змінилась на краще для громади. Представники як влади, так і громади зійшлись у думці: у фактично рекреаційній зоні не можна зводити багатоповерхівки. Дана ситуація стала неприємним сюрпризом для фірми-забудовника. Але команда SENSAR Development, навіть маючи на руках абсолютно всі дозволи та документи на будівництво, пішла на компроміс: підприємство змінило проєкт забудови на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

«Ми родом із Запоріжжя і маємо в своєму портфелі багато проєктів. Три з них ми добудували вже під час війни у місті, що знаходиться лише за 40 км від лінії фронту, - зазначив під час зустрічі засновник і CЕО будівельної компанії SENSAR Development Марк Марченко. – Ми маємо певний досвід в будівництві. І коли зіштовхнулись із такою ситуацією, - що за всі роки роботи для нас це вперше, - то вирішили, що хочемо дослухатись до бажань громади і піти їй назустріч. Попри все, ми хочемо бути корисними в місті, яке нас прихистило, де ми зараз маємо можливість жити, працювати і будувати. Війни в нашому житті було більш ніж достатньо, ми не хочемо ні ким воювати. Ми зацікавлені будувати сучасні проєкти, які будуть відповідати всім потребам часу і людей».

Компроміс набув такого вигляду: 

  • готель та апартаменти лише для тимчасового проживання замість запланованих спочатку багатоповерхівок та торгових центрів;
  • реабілітаційний центр для ветеранів та воїнів на більш ніж 500 кв. м. Цей заклад має стати своєрідним продовженням львівського проєкту UNBROKEN.
  • SENSAR Development  - будівельна компанія родом з прифронтового міста, тому її фахівці не з чуток знають, війна та які руйнування і травми вона завдає. А тому тут прагнуть, щоб захисники, які потребують лікування, могли якісно лікуватись і відновлюватись вдома, а не їхати за кордон.
  • компанія направить соціальний внесок в сумі 10 мільйонів гривень на будівництво нової школи у Брюховичах. «На жаль, будівля недобудованої школи на ділянці в аварійному стані та не підлягає відновленню. Тому ми фінансово долучимося до будівництва нової школи у селищі. Відповідний лист про 10 мільйонів гривень як соціального внеску вже завтра буде направлено у Львівську міську раду» - наголосив Марк Марченко.

Проєкт оновили відповідно до побажань громади, а щоб зменшити щільність забудови до 20-25% та вберегти багаторічні дерева, яким раніше загрожувала вирубка - комерційну привабливість вирішили шукати у побудові та адмініструванні готелю. Сам готель з апартаментами також не буде високим – на три поверхи, лише в деяких корпусах їх буде чотири. Із басейном. Для готелю вже ведуть переговори із міжнародними операторами – зокрема, з «Hilton» та «Rixos». На першому поверсі забудови розташують певна комерція і приватний дитячий садок.

Громада мала запитання до компанії щодо термальних джерел, про які у Брюховичах багато говорять, але які поки що ніхто так і не облаштував. У SENSAR Development повідомили, що вже проводяться початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці. За умови позитивних висновків фахівців – забудовник готовий коригувати проєкт, адже термали - це комерційно привабливий фактор.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ