Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія готує польсько-українську масакру, – радник міністра закордонних справ Польщі

Другий тиждень грудня минув під знаком Міжнародного дня захисту прав людини, безпрецедентних заходів московський окупантів щодо зміни демографічної ситуації на Кримському півострові, кремлівської інсинуації польсько-українського кровопролиття та місцевих виборів у 13 областях України.

Фонд державного майна України вкотре провалив приватизацію Одеського припортового заводу, а «Нафтогаз» очікувано не домовився із «Газпром» про приведення співпраці до міжнародних норм. У Верховній Раді «Бюджет-2017» обіцяють прийняти раніше, а не як завжди – біля новорічної ялинки або після Різдва, саме ж Різдво нарешті вирішили святкувати разом із усім цивілізованим світом.

Покажи нам своїх підлеглих, і ми побачимо, який ти президент

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала усім країнам світу відзначати 10 грудня як День прав людини, бо в 1948 році саме у цей день прийняли Загальну декларацію прав людини. У зазначеному документі задекларовано принципи рівності всіх людей, заборону рабства, катувань, жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність, на володіння майном, на працю, на свободу переконань, на мирні збори, на участь в управлінні громадськими та державними справами тощо.

Із цієї нагоди, 68 річниці ухвалення Декларації, президент Петро Порошенко звернувся до народу України з промовою і закликом дотримуватись критеріїв цивілізованого світу. Президент наголосив, що в 2015 році він затвердив Національну стратегію у сфері прав людини. Головною особливістю, а відтак цінністю цього документа є те, що його розробили органи влади із активним залученням учених, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представників громадських об’єднань та міжнародних організацій.

Президент зазначив, що теперішній уряд відповідально поставився до розроблення та затвердження ефективного Плану дій з реалізації Стратегії на основі інклюзивного і демократичного процесу за участю всіх сегментів українського суспільства, а також докладає зусиль для його реалізації.

Президент подякував українським правозахисним організаціям за постійний громадський моніторинг імплементації цього важливого для України документа і за активну участь у практичному впровадженні його положень у життя. А водночас висловив переконання, що спільними зусиллями українці подолають усі труднощі на шляху розбудови вільної, демократичної та європейської держави.

Щоби все сказане насправді набувало практичного змісту, найперше самому президенту потрібно навчитись відповідати на журналістські запити, віце-прем'єр-міністрові ганебно не втікати з прес-конференції, уникаючи конкретних відповідей на суспільно важливі питання, прес-службі президента переглянути бодай по діагоналі «Правила хорошого тону», а заступникові голови адміністрації президента не ставати у позу страуса.

Тоді й слова завершення президентського послання «Слава Україні» матимуть гідне наповнення, а не пустопорожність.

Злочинці на Кримському півострові

Із нагоди 68 річниці проголошення Міжнародного Дня захисту прав людини, у Києві відбулась зустріч генерального прокурора Юрія Луценка, прокурора АР Крим Гюндуза Мамедова, уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, юриста Української Гельсінської спілки з прав людини Дарини Свиридової, під час якої Мустафа Джемілєв повідомив, що РФ порушує Женевську конвенцію і здійснює військові злочини на території анексованого півострова. Зокрема, Джемілєв розповів, що на території АР Крим окупанти здійснюють заходи щодо силової зміни демографічної ситуації. Згідно ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення, такі дії під час війни або окупації території кваліфікуються як військові злочини.

Юрій Луценко розповів, що про зазначені обставини у Криму вже доповідав у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, де цю інформацію сприйняли з дуже високим зацікавленням. Генеральний прокурор наголосив, що в його відомстві очікують на будь-які свідчення про факти порушення прав людини в Криму і гарантують свідкам або постраждалим від незаконних дій місцевих окупаційних чиновників анонімність і захист.

Перші вибори в об'єднаних територіальних громадах

У понеділок, 12 грудня, в агентстві «УНІАН» відбулась прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА стосовно перебігу голосування під час перших місцевих виборів на територіях об’єднаних територіальних громадах, які відбулись 11 грудня.

Експерти ОПОРИ підвели підсумки спостереження за процесом голосування, до якого були залучені громадські спостерігачі у 41 громаді 13 регіонів України, і проінформували про найтиповіші правопорушення та інциденти. Експерти проаналізували діяльність органів та установ, відповідальних за організацію виборів, підрахунку голосів та обробки інформації. Незалежне спостереження ОПОРИ охоплювало всі етапи виборчого процесу, а також взаємодію із правоохоронними органами щодо попередження та виявлення виборчих порушень, збір та аналіз статистичної інформації.

Станом на ранок 12 грудня зафіксовано такі попередні результати явки виборців:

Вінницька область – 57,69%;

Волинська область – 65,20%;

Дніпропетровська область – 40,00%;

Запорізька область – 42,77%;

Миколаївська область – 39,41%;

Одеська область – 49,36%;

Полтавська область – 51,20%;

Рівненська область – 61,25%;

Тернопільська область – 45,20%;

Харківська область – 38,39%;

Херсонська область – 36,05%;

Чернівецька область – 36,00%;

Чернігівська область – 53,14%.

РФ – країна недоговороспроможна

Тристоронні газові перемовини прогнозовано завершились безрезультатно: «Нафтогаз» не досяг консенсусу із непридатним до компромісів «Газпром». Отже, Україна, Європейська комісія і РФ під час тристоронніх переговорів не досягли домовленостей щодо так званого «зимового газового пакета». Київ сподівався досягти консенсусу, який був би аналогічним 2014 і 2015 рокам. А для РФ головним було питання, щоби Київ скасував газпромівський штраф на $6,4 мільярда за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу магістральними трубопроводами України. Сторони мали діаметрально протилежні інтереси.

Принагідно зазначимо, що у Стокгольмському арбітражному суді завершились слухання щодо «транзитного» контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом». Трьома тижнями раніше арбітражні слухання розглядали і питання стосовно суперечки ціни за газ і застосування неконструктивної кремлівської формули «бери, або плати». Україна високо оцінює свої шанси на перемогу, а тому пропозицію «Газпрому», яку він аж тепер вирішив запропонувати – укласти досудову мирну угоду – Київ не розглядає.

Якщо Україна виграє транзитний спір, то зростання вартості транспортування газу по українській території може становити приблизно $4 млрд у рік, а ще $12 млрд Київ може отримати як компенсацію за втрачену вигоду – недоотримані доходи за період 2010 – 2015 років.

Фонд провальної приватизації

Конкурс із продажу АТ «Одеський припортовий завод» вкотре зазнав фіаско. Із цієї причини прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив про неефективність роботи Фонду державного майна України:

На урядовому порталі з’явилось повідомлення від Фонду державного майна, що потенційні покупці, серед яких були іноземці, надіслали листи про намір придбати пакет акцій, підписали з Фондом держмайна договори про конфіденційність, готували пакет необхідних документів, однак заяв для участі в конкурсі не подали. Голова ФДМУ Ігор Білоус сподівається отримати роз’яснення від компаній-конкурсантів, чому вони відмовились від участі у приватизації підприємства.

За два тижні до приватизації з'ясувалось, що ОПЗ – один із найбільших боржників: його борг за газ становить $251 млн, а ще $31 млн – боргові зобов’язання перед газотрейдерами. Початкова оціночна вартість ОПЗ становила $450 млн, однак перед останньою спробою продажу підприємства його вартість несподівано і незрозуміло чому знизилась до $150 мільйонів.

Є інформація, що у приватизації ОПЗ стирчать «вуха» Кремля, який хоче заволодіти стратегічним підприємством, яке вважає своїм, за безцінь. Одеський припортовий завод – це один із основних виробників аміаку та карбаміду, який посідає третє місце у країні серед виробників азотних добрив. Також до спеціалізації ОПЗ входить перевантаження хімічної продукції, яка експортується морем із країн СНД. Зокрема з Тольятті до Одеси прокладено трубопровід, яким в одеський порт прокачують аміак для подальшого транспортування на міжнародні ринки.

«Бюджет-2017» приймають зі «скрипом»

Очільник парламенту Андрій Парубій повідомив, що Верховна Рада повинна до 22 грудня затвердити державний бюджет на 2017 рік. Спікер сказав: «Раніше ми ставили перед собою амбітну мету прийняти «Бюджет-2017» до 8 грудня. Але, разом із тим, була не менш амбітна мета «пройтись» по всіх питаннях і статтях держбюджету, тому ми не вклалися в ці рамки. Тепер плануємо до 20 грудня прийняти бюджет у першому читанні, а 22 грудня – затвердити його остаточно».

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що у другому читанні проект бюджету повинен бути прийнятий найпізніше до 26 грудня.

Нагадаємо, ще 20 жовтня Верховна Рада затвердила висновки та пропозиції народних депутатів до проекту державного бюджету на 2017 рік.

25 грудня – офіційне Різдво в Україні

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, в якому запропоновано 25 грудня зробити вихідним днем. Авторами цього документу є 24 депутати від різних фракцій. У законопроекті пропонується внести до Кодексу законів про працю щодо святкових і неробочих днів наступний пункт: «25 грудня і 7 січня – Різдво Христове».

У пояснювальній записці сказано, що в Україні нараховується «приблизно 11000 релігійних католицьких і протестантських громад, що становить приблизно 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний день. Крім цього, загалом у світі більшість християнських церков відзначає Різдво Христове саме 25 грудня. Для багатьох українців така дата також є прийнятною з огляду на оптимізацію святкування релігійного свята Різдва Христового, що супроводжується постом, та світського – Нового року».

Як відомо, за результатами опитування Центру Разумкова, в Україні протестантами себе ідентифікують 1,2% українців, римо-католиками – 0,8%. Звідкіля законодавці взяли «приблизно 30% від усіх релігійних організацій України» пояснити важко, але курс на 25 грудня взято правильний. Коли увесь цивілізований світ відсвяткував Різдво і Новий рік, і взявся до плідної праці, в Україні народ ще перебуває на екваторі «українського рамадану», який починається з 1 грудня, зі свята Романа, а завершується 20 січня – у день Йоана Предтечі.

Мінстець – хай йому грець

Рахункова палата розглянула звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, наданих Міністерству інформаційної політики й піддала цю структуру нищівній критиці. Судячи з цього документу, який оприлюднено на сайті Рахункової палати, до міністерства є чимало претензій.

Найголовніше – не розроблено і не затверджено «Стратегії розвитку інформаційного простору України». Не все гаразд і з проектом «Концепції інформаційної безпеки України». Документ нібито є, але водночас його і нема – концепцію начебто вже розробили, проте на затвердження до Кабміну не подали.

Окрім цього, аудитори занепокоєні, що в державі не сформовано дієвої системи реагування на зовнішні інформаційно-психологічні загрози, за створення якої Стець також відповідальний. У міністерстві наголосили, що в їхньому штаті всього 29 фахівців, що дуже мало для ефективного функціонування інформаційного відомства.

Аудитори наголосили, що «сьогодні у світовому інформаційному просторі бракує об’єктивної та актуальної інформації про Україну, що не сприяє створенню позитивного іміджу держави, позначається на політичній, економічній, туристичній, інвестиційній та інших сферах».

У міністерстві Стеця обурились і наголосили, що «пора кинути камінь і в город зовнішньополітичного відомства», яке очолює Павло Клімкін, адже імідж країни – це і його сфера відповідальності.

Треба віддати належне сумлінній праці аудиторів і констатувати, що, наприклад, семеро чи восьмеро відомих в Україні політичних блогерів роблять для іміджу держави більше, аніж 29 стецівських «фахівців». При чому роблять це безкоштовно, за покликом душі й без жодної бюджетної гривні.

По-друге, оскільки сам Юрій Стець не є знаковим журналістом, тому й формував свою команду з нефахівців, щоби не бути видимою «сірою плямою» на тлі креативності підлеглих. Один із таких зовнішньо-банерних рекламщиків, а нині заступників Юрія Стеця, на інформаційний запит, які ЗМІ України прихильні до концепції політики президента, а які відверто налаштовані вороже, відповісти не зумів. Наголосив, що це питання не належить до компетенції Міністерства інформаційної політики. А до кого належить, невже знову до відомства Клімкіна?

Фатальний провал грузинських реформ

Перший вагомий тривожний дзвінок, що некомпетентна Хатія Деканоїдзе, креатура Міхеіла Саакашвілі, провалила реформу силового відомства МВС, надійшов іще 25 вересня, коли один злочинець запросто розстріляв двох патрульних. А тепер, після поліцейського побоїща у Княжичах, міністра Авакова і самовідсторонену Деканоїдзе треба притягти до відповідальності.

В офіційну версію пояснення тих подій ніхто не вірить, а правду про те, що насправді відбулось на місці кривавих подій, громадськість найближчим часом не дізнається – там простежується глибокий відомчий інтерес. Щоби відвернути увагу суспільства від резонансної події, силовий міністр навіть пожертвував квартирою втікача Азарова, яку ймовірно виявили раніше, але мали намір «оформити» без зайвого розголосу.

Ядерна війна прийнята для Москви

У новій концепції зовнішньої політики РФ, яка не випадково заявлена у перехідний період президенства США, змінили два моменти. По-перше, використання ядерної зброї стало вже «небажаним», а не «неможливим», як це було раніше. По-друге, наголошено на класичному вестфальському принципі невтручання у внутрішню політику країни.

Фраза про «небажаність» ядерної війни лише підтверджує висновки експертів про зростання міжнародної напруженості та зниження «порогу незастосування» ядерної зброї, – пише Ніколас Гвоздєв, професор Військово-Морського коледжу США на сторінках видання «The National Interest».

Нова кремлівська концепція була підготовлена з розрахунку на перемогу Гілларі Клінтон. Кремль хотів демонстративно показати «яструбисі» Білого Дому, що Москва готова йти на військову конфронтацію, якщо західні країни будуть втручатись або в її внутрішню політику, або політику її союзників, або в політичний ареал, який у Кремлі вважають «сферою свого впливу» – колишні колонії Російської імперії.

Концепцію опублікували після перемоги Дональда Трампа, чия передвиборча кампанія вирізнялась проросійською риторикою і критикою концепції «ліберальної гегемонії» зовнішньої політики США. Отож в адміністрації Дональда Трампа кремлівську концепцію вже сприйняли як агресивний виклик і, швидше за все, цілком припинять гуманітарні інтервенції в РФ.

Ніколас Гвоздєв зазначив, що найближчим часом буде цікаво спостерігати, які сигнали Кремля адміністрація Трампа прийме до уваги при перегляді російсько-американських відносин. Компроміс щодо низки питань, насамперед стосовно подальшого розширення НАТО для зниження напруженості може імпонувати Трампу. Сфокусованість на «жорстких» питаннях безпеки (запобігання ядерного конфлікту), а не на залучення РФ до демократичного політичного ареалу, поверне політику США до стандартів, які існували до 1991 року. Іншими словами, внутрішні питання Росії можуть перестати бути життєво визначальними для курсу для національної безпеки США.

Пропаганда Кремля – зброя вищого ґатунку

Якщо РФ, упродовж частини періоду своєї пострадянської історії, намагалася рухатись у бік Європи, то з приходом до влади Путіна сталось навпаки: тепер Захід став усе більше застосовувати стиль правління кремлівського вождя, – сказано в редакційному огляді видання «The Economist».

Путін став кумиром серед націоналістів, популістів і диктаторів у всьому світі. Останній раз Росія була подібним центром тяжіння для міжнародного антиістеблішменту в 1920-1930-х роках після більшовицького перевороту 1917 року. Сьогодні Росія знову «стала емблемою», але цього разу емблемою імперського націонал-шовінізму. Ставка Кремля на маргінальні, ультраправі сили виявилася вдалою в усьому світі: сьогодні антипрогресивні сили увійшли в політичний мейнстрім.

За оцінкою німецької розвідки БНД, Європа (у першу чергу Німеччина) є головною метою російських кібератак і пропаганди. На відміну від соціалістів епохи 1930-х років, сьогодні РФ рухає не ідеологія, а опортунізм і корупція. Завдання Путіна – дискредитувати образ процвітаючого Заходу, який живе відповідно із ліберальними цінностями. Відступ Заходу від цих цінностей – це перемога Кремля.

Всередині Росії Путін просуває імперський націоналізм, протиставляючи його етнічному націоналізму, який прагне винищувати. Націоналістичні групи всередині РФ діляться на різні напрямки, а найбільш радикальних представників Москва витісняє на знищення – Донбас і в Сирію. Вірно оцінюючи роль націоналістичного популізму в дискредитації демократії в США та Європі, Путін добре розуміє його небезпеку всередині Росії. Політичні інсинуації Москви за кордоном допомогли Путіну відвести націоналістичний інтерес від обговорення і покарання корумпованої російської еліти.

У Перемишлі  "корисний ідіот" вимагав смерті українців

Посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив, що українське посольство з'ясовує обставини інциденту з антиукраїнськими висловлюваннями під час маршу правих сил у Перемишлі. Дипломатичне представництво чекає надання офіційної відповіді від мерії Перемишля і місцевої поліції у понеділок, 12 грудня.

Нагадаємо, 10 грудня в Перемишлі відбувся «Марш орлят перемишльських і львівських», під час якого хтось із поляків скандував антиукраїнське гасло «Смерть українцям».

Організатори цього заходу – праві організації, такі як Всепольська молодь і Національно-радикальний табір, неформальна група «Патріотичний Перемишль», а також державний заклад культури Підкарпатського воєводства – Культурний центр Перемишля. У Кремлі потирали руки, радіючи, що вдається так уміло використовувати «польських корисних ідіотів».

Настала пора СБУ перевірити «львівських орлят» на предмет поширення польського махрового шовінізму, а представництву України в Брюсселі ініціювати розгляд зростання в ЄС мазовецького етнічного шовінізму під дбайливим патронатом валдайських злосливців. Доцільно буде приглянутись і до реакції громадянина Польщі Мечислава Мокшицького та його оточення, яку формулу примирення запропонують вони цього разу, і чи запропонують взагалі.

РФ готує польсько-українську криваву бійню

Російські спецслужби можуть здійснити криваву провокацію з метою розпалювання конфлікту між українцями і поляками. Про це повідомив Пшемислав Журавський-Граєвський, радник міністра закордонних справ Польщі.

Політолог попередив: «Створюється така атмосфера, при якій «корисні ідіоти», люди, які погано розуміють ситуацію, патріоти чи націоналісти, заохочуються або ж прямо керуються з Москви. Або, зрештою, російські спецслужби будуть в змозі здійснити криваву провокацію на зразок тієї, яка супроводжувала початок Другої чеченської війни – вибухи будинків у Москві та Волгодонську. Щоби знищення будинків зі сотнями жертв могло остаточно зіпсувати двосторонні відносини. Хтось буде розкидати листівки з проукраїнськими націоналістичними гаслами у Перемишлі і, відповідно, антиукраїнськими у Львові, і вже маємо готовий конфлікт».

Журавський-Граєвский констатував, що спостерігається певний етап навмисного розкручування етнічного конфлікту по обидва боки польсько-українського кордону. Він зазначив: «Навіть якщо наші спецслужби і будуть знати, про що йде мова, то громадськість вже важко буде переконати. І тому, насправді, ставка у грі не про з'ясування складної історії, а про те, щоби більше не було смертельних жертв. Адже пізніше ці радикальні групи з обох сторін кордону будуть говорити: хіба ми не попереджали, що вони (громадяни іншої країни – ред.) насправді такі нелюди! А далі будуть свіжі могили, плач, відчай і нова хвиля польсько-українського озлоблення».

Радник міністра закордонних справ Польщі констатував, що міжетнічна польсько-українська напруга, порівняно з 2014 роком, значно погіршилась, і це є успіхом зусиль спецслужб РФ і наслідком нездатності (або небажання – ред.) їм протидіяти.

Навчання «Common Challenge-16» як протидія московській мілітарній загрозі

У неділю, 11 грудня, на базі «Демба» – загальновійськового полігону Збройних Сил Польщі – відбулась офіційна церемонія відкриття міжнародного командно-штабного навчання «Common Challenge-16». У відкритті військових навчань взяло участь командування Литовсько-Польсько-Української бригади і десантно-штурмового батальйону ВДВ ЗС України, – повідомила прес-служба Міноборони України.

Під час урочистого заходу, одночасно з виконанням державних гимнів Республіки Польща, Литовської Республіки та України, на щогли підняли прапори країн-учасниць. Керівники навчання здійснили обхід підрозділів та привітали понад 400 військовослужбовців-учасників із початком маневрів.

За словами заступника командира ЛитПолУкрбриг полковника Володимира Юданова, навчанням «Common Challenge-16» завершується річний цикл підготовки багатонаціональної бригади. До цього управління та штаби підрозділів залучали до низки навчань на території Польщі та України, відбулись навчання етапів злагодження спільних військових дій.

Під час «Common Challenge-16» штаб Литовсько-Польсько-Української бригади має на меті довести готовність прийняти під командування тактичні підрозділи та професійно управляти їх діями під час операцій із кризового реагування та підтримки миру. Це сертифікаційне навчання відчиняє двері для майбутнього розвитку ЛитПолУкрбриг і буде ще одним аргументом на користь існування багатонаціональних європейських військових з’єднань та участі України в них.

У 2020 році Україна, Грузія і Молдова повинні бути вже технічного готовими, щоби долучитись до збройних сил Альянсу як повноцінні структурні одиниці. Про це в штабі НАТО вперше повідомили у вересні поточного року.

Путін оголосив Польщі кремлівський газават

Путін запевнив, що «Північний потік-2» буде прокладений, незважаючи на заперечення Польщі, яка напряму не бере участі в цьому проекті.

Чи вдасться Польщі та іншим зацікавленим сторонам переконати ЄС у недоцільності будівництва «Північного потіку-2», покаже час. Багато що буде залежати від виборів у Німеччині, які відбудуться восени наступного року. Якщо переможуть німецькі сили, які підтримують ідею будівництва цього газопроводу, вони будуть просувати практичну реалізацію путінської ідеї. Як це було під час прокладення першого «Північного потоку», проти будівництва якого заперечували Польща, країни Балтії, Швеція, але цей проект все одно реалізували.

Дональд Трамп не приятель і не ворог

Політологи й експерти гадають на кавовій гущі, чого можна очікувати від Дональда Трампа і чи його президентство не створить проблеми, зокрема, для Києва. Ресурс «Voice of America» повідомив, що компліменти республіканця на адресу Путіна привернули увагу світових ЗМІ. А з іншого боку, Трамп неодноразово критикував адміністрацію Барака Обами за недостатньо чітку українську політику і писав у соціальній мережі Twitter, що «Росія захопила Крим як раз під час так званої епохи Обами».

Конгресмен Дункан Хантер переконаний, що Дональд Трамп не піде на угоду, яка в перспективі може стати неконструктивною для Києва і Вашингтона. Американський політик пише: «Ми хочемо озброїти українців, давши їм не тільки прилади нічного бачення та уніформу. Ми хочемо забезпечити їх протитанковою зброєю, системами ППО, технікою для боротьби з безпілотниками і артилерією. Ми вже надали їм кілька радарів, але ми хочемо зробити так, щоби Росія, якщо вона вирішить знову натиснути на Захід, заплатила за це високу ціну».

Політологи, експерти, оглядачі ніяк не збагнуть, що 45 президент США не буде дбати ні про добробут України, ні про холодильники РФ. Він – прагматик, і США для нього – пріоритет №1. Тому президентство Трампа не стане для України ані «омріяною ілюзією», ані «фатальним жахіттям».

Багато хто повівся, особливо в Кремлі, на заяви Трампа, що Путін є сильним лідером. Вони не можуть збагнути світобачення американського бізнесмена, для якого наявність «сильного лідера», тобто конкурента, найперше означає виклик і бажання помірятись силами, щоби з'ясувати, хто з них насправді є «міцнішим горішком».

СЩА фінансують Україну

Сенат США ухвалив 8 грудня оборонний бюджет на 2017 рік, в якому передбачив збільшення допомоги Україні до $350 мільйонів. У аналогічному документі поточного року така допомога становила $300 мільйонів. Водночас розширено і перелік видів допомоги, до якого внесено надання засобів і технічної підтримки для розробки цілісної системи моніторингу державного кордону України, а також допомоги у підготовці штабних офіцерів та вищого військового командування ЗСУ. Надання Україні першого траншу передбаченої допомоги на 2017 рік узалежнили з результатами боротьби з корупцією і марнотратством в українських Збройних силах.

Оскільки узгоджений у відповідних комітетах обох палат Конгресу США законопроект про «Бюджет США на 2017 рік на потреби національної оборони» отримав також підтримку в Палаті представників, його передадуть на підпис президентові Обамі.

У світі створять базу «цифрових відбитків»

З метою боротьби проти поширення екстремістського контенту, веб-гіганти Facebook, Twitter, YouTube і Microsoft створять спільну базу персональних «цифрових відбитків». Ідентифікатори будуть присвоєнні фото- та відеоматеріалам, які раніше були визнані екстремістськими і видалені. У результаті буде створена загальна база даних таких «відбитків». За допомогою зазначеної технології учасники угоди виявлятимуть на своїх платформах записи «екстремістського змісту» та видалятимуть їх.

Поки що обмінюватись персональними даними своїх користувачів Facebook, Twitter, YouTube і Microsoft не будуть, а в рамках цієї співпраці планують у майбутньому залучати й інші компанії до проекту.

У Румунії відбулись парламентські вибори

Інформаційне агентство «Reuters» повідомило, що в неділю в Румунії відбулись парламентські вибори, в яких взяли участь 11 партій. За інформацією агентства фаворитами є соціал-демократи – вони можуть набрати 40-44% голосів. Наступне щабель посідають правоцентристи з Націонал-ліберальної партії – 18-27% голосів. А загалом понад 6 тисяч кандидатів від різних партій та рухів претендують на 466 місць у двопалатному румунському парламенті.

Принагідно варто нагадати, що Соціал-демократичну партію відсторонили від влади після засудження її лідера Лівіу Драгня до двох років умовно за фальсифікацію даних про участь респондентів у референдумі 2012 року.

Сьогодні при владі перебуває технократичний уряд, який сформували у 2015 році після відставки прем'єр-міністра Віктора Понти, який пішов із посади через масові протести після пожежі у нічному клубі Бухаресту, в якій загинули 64 особи.

У Киргизстані відбувся референдум стосовно змін до Конституції

У Киргизстані в неділю відбувся референдум стосовно внесення змін до Конституції країни. Пропоновані зміни зміщують ключові владні повноваження від президента до прем'єр-міністра, можуть сприяти скасуванню пріоритету міжнародних норм із прав людини над національними, змінити терміни позовної давності за деякими кримінальними злочинами, зокрема «за злочини геноциду і екоциду», надати владі право у деяких випадках анулювати громадянство, а також заборонити одностатеві шлюби. Загалом на голосування винесено 26 поправок до Конституції країни.

Після запровадження конституційних змін прем’єр-міністр зможе призначати і звільняти міністрів без схвалення президента і участі місцевих рад. Він також отримає право блокувати законопроекти, які передбачають збільшення видатків бюджету. Крім того, прем'єр-міністр і його заступники після відставки зможуть повернутись у парламент, зберігши депутатський мандат.

Противники конституційної реформи вважають, що за допомогою цих змін президент Алмазбек Атамбаєв планує отримати контроль над всією виконавчою владою в країні і стати прем’єр-міністром після завершення президентської каденції в 2017 році, Референдум у Киргизстані визнаний таким, що відбувся, оскільки майже 80% респондентів підтримали запропоновані конституційні зміни.

Малопомітні, але важливі події

Сенат США прийняв глобальний Закон Магнітського. Тепер зловмисники в будь-яких країнах світу будуть підпадати під американські санкції за порушення прав людини.

***

Група сенаторів США – 12 республіканців і 15 демократів – підписала звернення до Дональда Трампа, закликаючи його зайняти жорстку позицію стосовно РФ за «військове захоплення земель України». Тобто, сенатори роблять для Трампа своєрідний політичний «коридор».

***

Польща оскаржила рішення Єврокомісії про розширення доступу «Газпрому» до газопроводу Opal. Очільник польської державної компанії PGNiG повідомив, що доступ «Газпрому» до трубопроводу, який пов'язує «Північний потік» із Німеччиною, шкодить інтересам PGNiG і порушує антимонопольне законодавство Євросоюзу.

***

«Газпром», прощай: в Італію прибув перший пілотний LNG танкер зі зрідженим газом зі США.

***

«Газпром», пора на вихід: Нігерія і Марокко домовилися про будівництво газопроводу, який з'єднає обидві країни. Угоду підписали під час візиту короля Марокко Мухаммеда в столицю Нігерії. Новий газопровід дозволить кільком африканським країнам долучитись до проекту й розпочати постачання газу в ЄС через газогін «Магріб-Європа», – повідомило агентство «Reuters». Раніше Кремль ініціював на Африканському континенті збройні конфлікти, щоби перешкодити реалізації цього проекту.

***

«Роснефть», ти хто така? Давай, до побачення. На тлі кремлівської інспірації домовленостей країн ОПЕК і тих країн, які не входять у нафтовий картель, зменшити видобуток нафти з метою збільшення цін, на тлі зростання цін понад відмітку $57 за барель, виробники американської сланцевої нафти відкриють свої «нафтові крани», а також додатково збільшать інвестиції в галузь на $15 млрд. Дональд Трам взагалі нахвалявся, що після 20 січня «заллє світ нафтою».

***

У неділю під час виборів у Македонії перемогла, згідно попередніх даних екзіт-полів,  націонал-консервативна партія колишнього прем'єр-міністра Ніколи Груєвського, а в невизнаній Придністровській молдавській республіці під час виборів місцевого президента  – Вадім Красносельський, спікер невизнаного парламенту. ПМР буде об'єднуватись із РФ.

***

США і Грузія підписали трирічну рамкову угоду в сфері безпеки.

***

США та Ізраїль домовились збудувати у Хайфі базу ВМС США. Якась незбагненна багатоходівка.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ