Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Війна з Росією

Росія нападе? Як кремлівські пропагандисти пішли у наступ

Усім давно відома проста істина: що у пропагандистів на язиці, те у Кремлі на думці. З 2014 року першими у бій ідуть російські пропагандистські війська. Саме вони готують ґрунт і вкладають необхідні меседжі у голови росіян.
Фото - AFP
Фото - AFP
1/1

Хибно було б вважати, що образ ворога з українців російські пропагандисти почали робити з 2014 року. Ні. Це розпочалося навіть задовго до подій Революції Гідності. Ще влітку 2013 року в інтерв’ю Гал-інфо на це звертав увагу історик, професор Альбертського університету (Канада) Сергій Єкельчик, який досліджував кінематограф як засіб передавання інформації.

Росіяни у своєму кінематографі роками формували негативний стереотип про українців.

"Попередній стереотип українця у російському кіно був таким, що це веселі люди, які гарно співали й танцювали, ходили у вишиванках і були такі трохи смішні селяни. Тепер це змінилося серйознішим політичним стереотипом – стереотипом зрадника. Стереотип зрадника в часі війни, який зазнав поразки. Замість того, щоб називати їх українцями, їх називають "галичанами", щоб підкреслити, що українці – це ті, які говорять російською, знімаються у «наших» фільмах і є з нами, а галичани – це вороги", - сказав тоді нам у інтерв’ю Сергій Єкельчик.

Пізніше наративи російської пропаганди підсилили "страшними історіями" про "фашиствующих бандеровцев" на Майдані, а згодом - у Криму та на Донбасі. Технологія проста – знеособити потенційного ворога, тобто українців, позбавити їх людяності. І для цього влітку 2014 року пропагандисти вигадали шокуючу історію про розіп’ятого хлопчика зі Слов’янська.

Відео: ТСН

Гібридна війна між Росією та Україною триває сім років. Упродовж усіх цих років російські окупанти прибувають на окуповані території Донецької і Луганської областей та безкарно вбивають українців. Звісно ж, російська влада вважає увесь світ дурнями і заявляє: "Их там нет". Однак як буде тепер? На кордоні з Україною Росія знову концентрує свої війська, стягує танки та артилерію і постійно погрожує. Усе це можна було б вважати черговою грою м’язами у гібридній війні, але зараз, як і у 2014 році, першими у бій рушили російські пропагандисти.

Агресивна пропаганда: зливні бачки Кремля забулькотіли з новою силою

Журналісти Гал-інфо кілька тижнів моніторили випуски новин та пропагандистських політичних шоу на федеральних каналах. Градус ненависті до України та українців там знову підняли до захмарних висот.

Якщо раніше історії про Україну знімали з позиції висміювання, мовляв, "подивіться як погано в українців", то тепер у хід пішли старі методички про "карателів", "фашистів" та "правасєкав". Тут варто згадати про те, що усе це у дивний спосіб збіглося у часі із рішенням РНБО щодо застосування санкцій проти кума Путіна Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Це у спілкуванні з журналістами Гал-інфо підтверджують і українські захисники, які воюють на Сході України. Зокрема вони розповіли, що в радіоперехопленнях російські терористи окреслили введення санкцій як «розв’язання рук». Після цього ситуація на фронті різко загостилася. Російські окупаційні війська розпочали шквальні обстріли українських позицій. Наші оборонці почали давати рівноцінну відповідь.

Однак навіть тоді, у лютому та й на початку березня, ситуація на Донбасі повноцінно не повернулася у повістку дня російських пропагандистів. Про "гражданскую войну" в Україні згадали три тижні тому.

1/1

Головний зливний бачок Кремля Ольга Скабєєва, очевидно, припинила приймати таблетки антиозвірину і під час прямого етеру вже захопила язиком Київ, дійшла до Львова та Карпат. Але не думайте, що на цьому вони зупинились. Львів’ян пропагандистка відправила "у колгоспи орати землю", а сама, разом із російськими окупантами вирушила "ділити Польщу" і "розбиратися" з Прибалтикою.

Очевидно, що такі провокативні, агресивні та ворожі заяви мали б стати тривожним дзвіночком для наших європейських партнерів, адже наївно сподіватися, що зливний бачок Путіна не ретранслює саме те, що спускають у кремлівських унітазах.

Завдання – деморалізувати

Завдання пропагандистів - не лише підготувати суспільство до чогось, але й працювати у тісній спайці з так званими «отрядами психологических операций». Головна мета – це посіяти паніку. Саме паніка є ключовим елементом гібридної війни. Для цього росіяни так демонстративно тягають свої танки перед українськими кордонами, як червону шмату перед биком. Тут українцям потрібно навчитися фільтрувати інформацію та не поширювати фейкових новин.

Пам’ятайте, що за сім років війни з російськими окупантами Україна сформувала професійну армію. Вірте у неї і не вірте російським пропагандистам!

Демонізація Зеленського

Окремо хочеться звернути увагу на те, як зливні бачки усіх калібрів активізувалися у процесі обговорення українського Президента Володимира Зеленського. Цікаво, що коли стається подія, про яку пропагандистам повідомляють у прямому етері, то вони, не знаючи лінії партії, намагаються не перегинати. Однак згодом, коли методички щодо висвітлення цієї події спускають із каналізаційних труб Кремля, зливні бачки слів не добирають і продукують тони пропагандистських фекалій у вуха росіян.

За цей тиждень найбільше дісталося українському Президенту. Слів до глави сусідньої держави в етерах російського телебачення не підбирають. Лише Скабєєва договорилися до того, що Володимира Зеленського назвала "президентиком", "Порошенком в квадраті" і вишенька на торті пропагандистського лайна - "слугою диявола".

І усе це лише тому, що Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України у момент загострення на фронті поїхав на передову до армії, якою він командує. Коли пропагандистам стало зрозуміло, що це логічна поведінка будь-якого лідера держави в умовах війни, довелося вигадувати нову історію. Мовляв, не був він на передовій і загалом дуже боїться.

Звісно, до Володимира Зеленського, як до Президента України, можна ставитись по-різному, але рішення підтримати бійців на фронті - дуже слушне. Тут хочеться пригадати "мужнього" президента Росії Путіна, який з початку пандемії COVID-19 закрився у своєму бункері у Ново-Огарьово. Вчинок справжнього "лідера" нації. Це нехай холопи заражаються і помирають, а царя треба берегти. І, до речі, таке оберігання мощів кремлівського діда від смертельного вірусу обійшлося росіянам у мільйони рублів.

Погрози в прямому етері і несподівані одкровення

Ми вже писали про те, що кремлівські пропагандисти та офіційні особи прямо погрожують Україні втратою територій та державності.

Усе, що можна Росії, Україні заборонено. Коли російські окупаційні війська переміщають свою техніку біля кордонів України, "це не повинно нікого хвилювати", адже це "суто справа російської сторони". Однак коли Україна почала проводити ротацію військ на території України, це на російських пропагандистських каналах трактують як "акт агресії щодо мирних жителів Донбасу".

Однак серед усього шлаку і потоків лайна чітко прослідковується й головний посил.

Перше одкровення пропагандистів – це намір запхати нікому не потрібні та вбиті території окупованого Донбасу назад до склад України. Вони мають стати гирею на нозі України, яка постійно тягнутиме нашу державу до російського центру тяжіння.

Україна повинна почати прямі переговори з ОРДЛО і тоді, мовляв, усе закінчиться. Це і є справжнім завданням Кремля. Саме тому заяви українського Президента про наміри вступу до НАТО ще більше розбурхали кремлівський гадюшник. Зараз вони активно запевняють, що ніхто Україну до НАТО не візьме. Ну що ж, просто спостерігаємо за розвитком подій, адже не так давно саме ці пропагандисти в один голос кукурікали про те, що Україна ніколи не отримає Томос і свою Церкву.

Друге одкровення пропагандистів – це страх, це загроза закриття проекту "Північний потік-2". Чоловік Скабєєвої під час прямого етеру сказав про це так: «Тривожний момент для Росії і радісний для України». І це свідчить про те, що на Росії справді стурбовані ініціативою американського президента Байдена докласти зусиль, аби російський газопровід не був добудований.

Пропаганда на дитячій крові

Можна безкінечно глумитися над смішними пропагандистами, але не тоді, коли вони переступають межу і маніпулюють смертю дитини.

Так і цього тижня уся пропагандистська машина влаштувала справжні танці на кістках після трагічної смерті дитини на окупованій території Донецької області. У глибокому тилу терористів внаслідок вибуху загинув хлопчик. Спершу пропаганда навіть пропустила це з поля зору. Хлопчик загинув ще 2 квітня, але маніпулювати його смертю почали лише через день.

Для цього дістали старі методички про "карательную операцию против мирных жителей". Мовляв там, на Росії, дуже стурбовані у зв’язку зі смертю чотирирічного хлопчика. Щоправда пропагандисти забрехалися так, що спершу його навіть називали дівчинкою, а потім ще кілька разів міняли йому прізвище.

Читати також: Арестович спростував фейкову новину Росії про вбивство 5-річного хлопчика на Донбасі

Пропагандисти у прямому етері детально описували момент смерті дитини і буквально смакували кожну криваву подробицю цієї трагедії, не гребували й найкривавішими деталями.

Дивно, що смерть дитини для російських пропагандистів – це трагедія, але тільки тоді, коли це вигідно Кремлю.

Читати також: На Донеччині бойовики розстріляли два села: люди ховалися у підвалах

Давайте нагадаємо пропагандистам про те, як російські окупанти 24 січня 2015 року завдали удару з реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" та "Ураган" по Орджонікідзевському району м. Маріуполя (мікрорайон "Східний") та прилеглому до нього селища  Виноградне Волноваського району. Внаслідок цього злочину загинуло 30 осіб, з них 2 дітей, 108 – було поранено, пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електропередач. Частково зупинив роботу металургійний комбінат "Азовсталь".

Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
Теракт у Маріуполі. Фото - Укрінформ.
1/4

Давайте, розкажіть тепер цим дітям про "російських миротворців" і про свої прагнення миру.

А ось ще одна історія терористичного акту, вчиненого 13 січня 2015 року російськими окупантами під Волновахою. Тоді під час обстрілу з систем залпового вогню "Град" блокпоста під Волновахою російські терористи вбили 12 цивільних мешканців Донбасу. Розслідування Служби безпеки України встановило виконавців обстрілу — артилерійський дивізіон 5-ї мотострілецької бригади "Оплот" під командуванням полковника РФ Анатолія Сінєльнікова, і безпосереднього керівника обстрілу — командира "реактивного дивізіону "Ангели аду" Юрія Шпакова.

Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
Розстріляний під Волновахою автобус із місцевими мешканцями. 12 осіб загинуло.
1/3

Читати також: Трагедія під Волновахою: російський офіцер причетний до смерті 12 осіб, - СБУ

Чому ж пропагандисти не переймалися смертями людей тоді? Вони ж також мешканці Донбасу і вбили їх російські окупанти, які люблять кричати, що вони найбільші у світі "миротворці" у білих кокошниках!

Насправді ж Кремль не переймається нічиїми смертями. Люди для них – це розмінна монета і гарматне м’ясо. Путін убивця! І смертей буде стільки, скільки буде потрібно Путіну, а вони йому дуже потрібні.

Путін мобілізує свій електорат вічними конфліктами, а смерть дитини – це дуже вигідний прецедент для нього. Навіть якби не сталося цього трагічного випадку, то його обов’язково вигадали б, як це було зі "смертю" 10-річної дівчинки у Петровоському районі Донецька, якої взагалі не існувало. Або сумнозвісної історії із розіп’ятим хлопчиком в Слов’янську.

Навіщо Путіну смерті дітей на Донбасі?

21 квітня Путін матиме послання до федерального зібрання і цілком вірогідно, що смерть дитини стане формальним приводом для того, аби ввести свої окупаційні війська на територію України під виглядом "миротворців".

Російське видання "Известия" прямо пише про "победное послание", але не уточнює, у чому власне буде полягати перемога.

Дату самого послання кілька разів переносили у часі, але вирішили поставити на 21 квітня напередодні віртуального кліматичного саміту, ініційованого президентом США Джо Байденом.

Заступник голови комітету з міжнародних справ ради федерації Андрій Клімов вважає, що "кожне послання Владіміра Путіна має велике значення для зовнішньополітичного курсу країни".

"Сьогодні на порядку актуальних питань світова стабільність, роль міжнародного права і захист суверенітету. У тому чи іншому вигляді про це буде сказано. Крім того, послання прозвучить в умовах оновленої Конституції, де тепер є пункти про обов'язок Росії дбати про співвітчизників за кордоном. Сьогодні на південному сході України звучать погрози їм. Думаю, президент у якийсь спосіб акцентує на цьому увагу», - сказав сенатор.

Так, усе це пояснює і надзвичайну активізацію російського окупаційного контингенту на кордонах України, і активне роздавання російських паспортів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Путіну терміново потрібно збільшити кількість тих самих "громадян", яким постійно "погрожують".

І тут хотілося б звернутися до росіян: якщо ви думаєте, що українці зустрічатимуть вас квітами та короваєм, то ви дуже помиляєтесь. Російських окупантів Україна зустріне кулями і снарядами. Якщо росіяни хочуть війни, то вони повинні бути готовими, що Росія потоне у гробах власних солдат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ