Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росію хочуть повернути до Великої вісімки - хто і чому?

Останні кілька днів новини про ймовірне повернення Російської Федерації до G8 лунають звідусіль. Все почалось із спільної прес-конференції Путіна та Макрона 19 серпня, де було озвучено тезу про "реанімацію" відносин між ЄС та РФ після врегулювання українського питання. Як ситуація розвивалась далі - читайте в нашому матеріалі.

У понеділок, 19 серпня, глави Франції та Росії - Путін і Макрон - дали прес-конференцію, де останній заявив, що "повернення до "вісімки", як і повернення до позитивних відносин між Росією та ЄС, лежать через розв'язання конфлікту в Європі". Зокрема, він мав на увазі врегулювання "української кризи". 

Про повернення Росії до формату "Великої вісімки" французький президент заявляв і раніше. На початку червня цього року Макрон сказав, що "якщо не буде прогресу в мінському процесі, реформування G8 бути не може". Він закликав до "стратегічного діалогу з Росією та динамічного відновлення стосунків". 

Приблизно в той же час про повернення Росії до G8 заговорив і американський президент Дональд Трамп. Не змовчав Трамп і наступного дня після спільної прес-конференції Путіна та Макрона. Тоді він теж знову висловився щодо повернення Росії до складу "Великої вісімки". Зокрема, президент США заявив, що "куди більш доречно було б мати Росію (у G8)".  

Вже наступного дня у ЗМІ з'явилась інформація про те, що лідери Великобританії та Німеччини категорично проти повернення Росії до Великої вісімки. За словами канцлера Німеччини Ангели Меркель, якщо Росія здійснить кроки для реалізації Мінських домовленостей, то ситуацію можна буде оцінити по-новому. Але також вона зазначила, що Росію виключили з G8 через певні причини, які досі існують. Це, зокрема, анексія українського Криму та підтримка сепаратистів на Донбасі. 

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також висловився проти. Він зазначив, що його уряд звинувачує Росію у використанні хімічної зброї на території Великої Британії. "Росія створює провокації не тільки в Україні, а й у багатьох місцях світу", - сказав Джонсон на зустрічі з Ангелою Меркель. Росії ще належить виконати зобов’язання, аби знову бути включеною в G7.

За кілька днів змінив свою думку і Емануель Макрон. Як передають ЗМІ, він заявив, що "повернення Росії без виконання умов буде ознакою слабкості G7".

Президент України Володимир Зеленський на заяви лідерів світових держав відреагував сьогодні, 22 серпня, заявивши, що "повернення  Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, буде сигналом про те, що Росія готова зайняти своє місце у порядку денному високої дипломатії".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ