Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розкладка сил в Львівській облраді: хто з ким і проти кого

Наступного тижня, 19 листопада, відбудеться перше сесійне засідання новообраної Львівської обласної ради, на якому оберуть голову ради, заступників голови, а також розподілять комісії між партіями-переможцями.

Отож, тепер Львівська обласна рада матиме 84 депутати і складатиметься із 9 партій: «БПП «Солідарність» –  20 депутатів, «Самопоміч» –  14, ВО «Свобода» –  12, ВО «Батьківщина» –  9, «Громадянська позиція» –  8, УКРОП – 6, Радикальна партія Олега Ляшка – 5, ГР «Народний контроль» - 5, НРУ – 5.

Виходячи із цього розкладу та з інформації, які Гал-інфо отримало із власних джерел, спробуємо описати можливі розклади у Львівській обласній раді.

Наразі гравці на політичній шахівниці Львівської обласної ради групуються в підготовці до розігрування політичних партій, і вже зараз можна говорити про певні союзи, які можуть бути або ж постійними, або ж ситуативними. В даному випадку багато що залежатиме від домовленостей у Києві.

Так, вже відомо, що на рівні Києва існує домовленість про союз ВО «Свободи» та ВО «Батьківщини», які в сукупності мають у львівській обласній раді 21 депутата.

Для створення реальної противаги «БПП «Солідарність» до ситуативного союзу «Свободи» та «Батьківщини» можуть долучитися УКРОП та «Самопоміч». В такий спосіб назбирається 41 депутат.

Однак наразі складно уявити навіть ситуативний союз між «Свободою» та «Самопоміччю», які ведуть жорстоку політичну боротьбу в рамках другого туру виборів міського голови Львова.

Як стало відомо Гал-інфо, вірогідно утвориться ще один партійний союз між «Громадянською позицією», «Народним контролем» та НРУ, що разом матимуть 18 депутатів.

Головною інтригою, звісно, є питання обрання голови ради. На перший погляд ситуація є досить зрозумілою, адже у Львові вже тривалий час обговорюють єдиного кандидата на цю посаду, яким є депутат від «БПП «Солідарність» Олександр Ганущин. Зважаючи на отриманий «Солідарністю» результат на виборах, ця посада збережеться за ними. Окрім того, Олександр Ганущин має досвід роботи в управлінні, брав активну участь у Революції Гідності, а з часу початку бойових дій на Донбасі займається волонтерською діяльністю.

Інтригою наразі називають апетити «Свободи», яка контролювала Львівську обласну раду минулого скликання. Зрозуміло, що кількість депутатів наразі не дозволяє «Свободі» диктувати умови. При цім самі  «свободівці» поки що не надто активні у переговорах. Причиною цього є очікування другого туру виборів міського голови Львова, який відбудеться 15 листопада. Подейкують, що у випадку перемоги свободівського кандидата Руслана Кошулинського, апетити можуть зрости, і «Свобода» як варіант» запропонує на заступника голови Львівської обласної ради Олега Пнькевича, який після виборів 2010 року був головою ради.

Що ж стосується заступників голови Львівської обласної ради, то на посаду першого заступника претендує «Самопоміч», але прізвище ймовірного кандидата партія ще не озвучила. Логічно було б якби на цю посаду «Самопоміч» запропонувала кандидатуру соратниці Андрія Садового, керівника виборчого штабу на Львівщині Парасковії Дворянин. Однак сам Садовий після виборів не надто був задоволений результатом «Самопомочі» до Львівської обласної ради і відповідальність за це, за однією з версій, поклав саме на Дворянин.

На посаду заступника голови претендує екс-депутат Львівської міської ради та екс-кандидат на посаду міського голови Львова Володимир Гірняк. Очевидно, що його кандидатуру в рамках домовленостей підтримають.

Цікавою є ситуація і з розподілом депутатських комісій. Усі партії вже висловили свої апетити. Ключову бюджетну комісію очолить депутат від «БПП «Солідарність». «Самопоміч» висловила свої побажання щодо головування в комісіях пов’язаних із євроінтеграцією, інвестиціями та громадськими перевезеннями. На комісію з питань екології, природних ресурсів та рекреації претендує «Народний контроль». Кому дістанеться ще одна ключова комісія з питань регулювання земельних відносин - наразі ця тема,очевидно, є предметом торгу.

 

 

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ