Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Садовий та «Свобода»

Після виборів міський голова Львова Андрій Садовий одразу усвідомив, що йому доведеться працювати не просто з новим депутатським корпусом, а із 55 депутатами «Свободи». Отож, спершу намагався мало не ідеалізувати свої стосунки зі свободівцями, умиротворити їх улесливою риторикою. Але договорів «про ненапад» протривав недовго.

На своїй прес-конференції, 28 грудня, Андрій Садовий зазначав, що він є дуже задоволений співпрацею з ВО «Свобода». Тоді ж, Садовий назвав співпрацю з найбільшою фракцією у міській раді виваженою і конструктивною.

"Приємно, коли політична сила несе співвідповідальність за ситуацію у місті. Політична програма ВО «Свободи», яка перемагає на виборах до Львівської міської ради, мало чим різниться від програми, з якою я йшов на вибори. ", – сказав мер журналістам.

Тоді ж він стверджував, що  "Свобода" має сильний потенціал" і одразу переклав частину відповідальності із себе на депутатів наголосивши, що навіть мешканці Львова в опитуваннях зазначають, що відповідальні за ситуацію в місті несуть міський голова і партія "Свобода".

Однак таку абсолютну ідилію порушив інцидент з близьким до Андрія Садового холдингом емоцій «!Фест». Ситуація із самовільним будівництвом у Бернардинському дворику змусила Андрія Івановича виправдовуватися за те, що він, мовляв, жодного відношення до власників холдингу емоцій нема. 

«Ситуація є трішки накрученою. До цієї компанії має відношення Юрій Назарук, який у 2006 році був моїм позаштатним радником. Я його давно звільнив. Я вважаю, що власники компанії забули, що вони живуть у правовій державі. Вони мають родинні зв’язки у судовій гілці влади, і думають, що можуть робити будь-що, а потім через суд це все узаконити. Цього не можна робити», - відбілювався перед журналістами міський голова.

Однак «Свобода» тоді вирішила інакше. Зокрема, заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді та екс-опонент Садового на виборах міського голови Юрій Михальчишин зазначив: «Прямих доказів зв’язку між Андрієм Садовим та діяльністю мережі ресторацій, звичайно, простежити на цей час не вдається. З іншого боку, достеменно відомо, що один із засновників мережі Юрій Назарук свого часу був радником голови на громадських засадах протягом тривалого часу. Отже, певний збіг інтересів між цими двома суб’єктами, очевидно, був».

«Також на цьому фоні є дуже цікавим і те, що, власне, мережа ресторацій «!Фест» з’явилася у Львові саме в період першої каденції Андрія Садового як міського голови Львова і, відповідно, у той час в цієї мережі не виникало жодних проблем в діяльності, незважаючи на відсутність певних дозвільних документів та порушення архітектурного законодавства», – зазначив Юрій Михальчишин.

Коли ж пристрасті навколо «!Фесту» вгамувалися, на деякий час було укладене негласне перемир’я. Сесійні засідання Львівської міської ради проходили спокійно та без емоцій, «ідеологічно близький» до «Свободи» Андрій Садовий з радістю підтримував кожен свободівський запит, називаючи їх «цікавими», «актуальними», «нагальними» і ні слова критики. Однак випадок із «!Фестом» показав, що ідилії у стосунках «Свобода» – Андрій Садовий дотримати буде складно, навіть про людське око.

Власне, останнім часом це стало очевидним. Андрій Садовий припинив купати депутатський корпус у своїх ласках. Зрозумівши, що війна йде за володіння Ратушею, Андрій Іванович переусвідомив свою місію і почав працювати над тим, щоб прибрати з дороги – своїми лояльними «християнськими» методами – потенційну загрозу своєму мерському всевладдю. Відтак, все частіші з його уст злітають критичні коментарі на адресу «Свободи». Андрій Садовий мимоволі перетворюється на головного руйнівника свободівських міфів.

Можливо, цього «хрестового походу» не було б, якби не «яблуко розбрату». Якщо «!Фест» тільки підготував ґрунт для паростків ворожнечі, то Український католицький університет став тим самим «яблуком».

27 січня на сесії Львівської міськради свободівці відмовилися звільнити від сплати орендної плати за землю Український католицький університет. Відмову депутати мотивували тим, що Садовий вніс це питання «з голосу». Мовляв, воно не було попередньо розглянуто на комісіях, а «Свобода», яка постійно декларує свою відкритість та законність, не може голосувати за рішення поза процедурою.

Однак є й інші версії, чому фракція «Свободи» не підтримала це рішення. Так, окремі депутати-свободівці наголошують на тому, що УКУ не є церквою, а вищий навчальний заклад, до того ж, комерційний. Інше пояснення – у такий спосіб свободівці вчинили помсту за публікацію представника УКУ Мирослава Мариновича, в якій автор різко висловився стосовно «Свободи».

Андрій Садовий, який виступив в ролі лобіста цього рішення, зопалу покинув сесійну залу і до кінця засідання не з’являвся у ній: сесію вів секретар ради Василь Павлюк.

А вже перед увімкненими камерами Садовий кидав блискавки в адресу депутатського корпусу: «Я не розумію тих депутатів Львівської міськради, які сьогодні не підтримали Український католицький університет. Я думаю, ми матимемо змогу потім подивитись перелік, які, власне, депутати не підтримали таке рішення. Можу гарантувати, що на наступному пленарному засіданні ця ухвала буде знову».

Проте яка користь від цієї ухвали громаді міста, коли міський бюджет не отримає внаслідок прийняття рішення на сесії близько 290 тис. грн. Тому це швидше рішення політичної доцільності.

Проблема Українського католицького університету дещо «дезорієнтувала» й саму «Свободу» . У коментарі Гал-інфо Василь Павлюк зазначив: «Відверто скажу, мені дуже прикро за це рішення, і я на наступному пленарному засіданні буду однозначно ініціювати це питання, щоб його ще раз винести на засідання. І я особисто підтримаю це питання, адже навіть дискусії бути не може з цього приводу».

Лояльний до Андрія Садового свободівець Василь Павлюк знайшов виправдання колегам-депутатам у тому, що в залі було недостатньо людей, або ж депутати просто не зорієнтувалися про що саме йдеться. І жодного слова про порушену процедуру.

Ці виправдання не вгамували «праведного гніву» Андрія Івановича. В понеділок, 31 січня, Садовий пояснив журналістам, що головний в місті він і останнє слово завжди буде за ним. Зокрема, пояснив він це на прикладі веб-камери у його кабінеті. На брифінгу Гал-інфо попросило Андрія Садового прокоментувати пропозицію щодо встановлення в його кабінеті веб-камери із трансляцією в режимі он-лайн в Інтернеті. Про таку пропозицію неодноразово заявляли свободівці, називаючи це однією з форм контролю за діяльністю міського голови. На це мер, витримавши паузу у дві хвилини, відреагував доволі різко та критично: «Перед виборами є дуже багато різних пропозицій, які на перший погляд можуть бути цікаві для мешканців міста Львова, але коли вибори закінчуються, життя вертається в нормальне русло. Ви знаєте, я пішов би на такий крок, але я не думаю, що ті депутати, які до мене заходять в кабінет з тими чи іншими пропозиціями, дуже би сильно хотіли, щоб їх пропозиції були почуті мешканцями Львова».

«До того ж, є таке поняття як об’єкт з певним ступенем захисту, тому що в кабінеті знаходиться спецобладнання. Друге питання полягає в тому, що на сьогодні все те, що я роблю в кабінеті, я прекрасно розумію, що воно може записуватися, може зніматися на ті чи інші засоби, і воно може бути використане, тому всі це мусять знати. Тому я на це все дивлюся через призму передвиборчої кампанії. Давайте ми будемо працювати в режимі здорового глузду», - заявив Андрій Садовий.

На цьому Андрій Садовий не спинився і взявся за наступний «міф». Мова йде про зміни в структурі апарату Львівської міської ради, про що дуже багато говорила «Свобода». Садовий наголосив журналістам, що такі зміни – це винятково його прерогатива:

«Якщо говорити про структуру Львівської міської ради, то ви знаєте моє бажання та мій намір вдосконалити її. Я планую вдосконалену структуру подати на затвердження Львівської міської ради, щоб вона могла вступити в дію в другому півріччі цього року. Ці зміни будуть мати елемент покращення. Я хотів би в структурі міської ради бачити управління ІТ-технологій та управління персоналом. Звичайно, я такі пропозиції буду робити. Нині ми активно вивчаємо всі пропозиції. Це є виключно прерогатива міського голови – вносити зміни та пропонувати нову структуру».

Попередньо голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський 11 січня повідомив, що вже до кінця лютого у Львівської міської ради буде нова структура. На його думку, структура міської ради - «це величезна надбудова, яка нині є, абсолютно не потрібна і тільки сприяє процвітанню корупційних схем».

«Пропозиції щодо нової структури міськради будуть готові до кінця лютого», – наголосив тоді Руслан Кошулинський.

До того ж зміна апарату до кінця лютого – це не єдине, про що може забути Кошулинський. Він також може забути і про аудит діяльності міської ради за останні роки. Міський голова Львова Андрій Садовий пояснив, що міську раду і без того є кому перевіряти.

І на завершення Садовий нагадав «Свободі» та львів’янам, що утопій не буває. Свого часу «Свобода» заявила, що двоставковий тариф за тепло слід скасувати, оскільки львів’яни скаржаться на таку систему. Андрій Іванович вважає інакше. На його думку, ніяк не можна, щоб влада у своїх діях керувалася тільки бажанням «сподобатися людям», треба тримати свою лінію.

«Той, хто сьогодні виступає проти двоставкових тарифів, - зазначив Садовий, - послуговуються звичайною політикою, бажанням сподобатися людям. Я ще не зустрічав жодного мешканця, який би говорив, що платити потрібно, всі б хотіли, щоб комунальні послуги були б безоплатні, але так не буває у світі».

Цікаво, що 1 лютого проти «Свободи» відкрився другий фронт - Унівська група опублікувала заяву про те, що виступи деяких політиків із «Свободи» ізолюють львів’ян від решти України.

"Зусиллями влади у Києві та нерозсудливих місцевих політиків Львів зводиться до статусу "обложеної фортеці", відрізаної як від Сходу, так і Заходу", - заявляють вони.

Нагадаємо, що Унівська група позиціонує себе, як вільне зібрання львів'ян, серед яких - Ярослав Грицак, Ярослав Рущишин, Євген Глібовицький, Мирослав Маринович, Олександр Фільц та інші інтелігенти-інтелектуали.

Отже, Садовий і «Свобода» провели розвідку боєм. Наврядчи вдасться умиротворити розпочатий конфлікт, адже у сторін надто різні інтереси. У Садового – не втратити владу у місті і не допустити її розбалансування, у «Свободи» – зберегти і примножити імідж борців і реформаторів, які на ділі щось змінюють, а не лише говорять про зміни. При цьому у кожної сторони конфлікту велика спокуса перекласти відповідальність на іншого. Перенесення парламентських виборів на жовтень 2012 року тільки посилить цю розбіжність, адже для «Свободи» потрапити до ВРУ – це завдання №1 на найближчу перспективу. Звідси різний підхід до «матеріальних» питань, як-от, надання пільг, виділення землі чи її оренда. До того ж, до ідеологічної може додатись особиста неприязнь. Але все це не означає, що домовленості неможливі. Стимули для компромісів очевидні: «Свобода» хоче потрапити до ВРУ, а Садовий волів би уникнути небезпеки дочасної відставки, яку партія Тягнибока йому може відносно просто організувати, маючи у Львівській міській раді 55 депутатів із 90 плюс три депутати від «УДАРу», які давно запевнили «Свободу» в стовідсотковій підтримці в цьому питанні.

Анна Новик, Гал-інфо.

Фото cityukraine.info.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ