Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сергій Дейнеко: Ситуація з фінансуванням відомства катастрофічна

В інтерв`ю BBC News Україна керівник Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко зазначив, що ситуація з грошовим забезпеченням відомства надскладна, недофінансування сягає майже мільярда гривень.
Сергій Дейнеко

Відповідаючи на запитання журналіста щодо ситуації з фінансуванням прикордонної служби, яка є на сьогодні, керівник відомства відповів, що вона катастрофічна і додав про загальне недофінансування у 938 млн гривень.

«На даний момент борги щодо невиплати підлеглим грошової допомоги на оздоровлення, які накопичилися, становлять 291,4 млн гривень. Тобто прикордонники з березня місяця не отримують цю допомогу. Така ситуація призвела до підвищення соціальної напруженості. Учора я сказав, що ніхто ні за яких умов не отримає цю допомогу - ні в адміністрації, ні в регіональному управлінні чи управлінні прикордонного загону. Бо грошей немає. А от відділ прикордонної служби, який несе службу безпосередньо з охорони державного кордону - однозначно. Бо забрати в цих людей в мене не підніметься рука», - відмітив Сергій Дейнеко.

Голова Держприкордонслужби пояснює таку ситуацію тим, що цей рік в Україні виборчий, а деякі політики розраховували на підтримку військових.

«П'ятий президент Петро Порошенко обіцяв прикордонникам підняти зарплату на 30%, як і всім іншим військовим. Тільки в інших структурах виявився кращий запас міцності, як наприклад, у Міністерства оборони», - зазначив він.

Також порівнювалося підняття винагороди за участь в ООС, де також є відмінності між доплатою військовослужбовцям.

«Заборгованість по цій винагороді перед особовим складом, який несе службу в зоні ООС, складає з 1 березня 159 млн гривень. І ця сума тільки накопичується», - сказав Сергій Дейнеко.

Він висловив повагу до військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, які несуть найбільші людські втрати, але і нагадав про 70 прикордонників, які віддали своє життя за незалежність нашої держави.

«Поділяти військових, на мій погляд, некоректно», - відповів Голова ДПСУ.

«Дуже важка ситуація, адже я доводжу до підлеглих завдання і позицію президента України, який щиро хоче змін в країні, побороти корупцію на всіх рівнях, припинити розкрадання держбюджету, вимагає від нас зробити все, аби знищити контрабанду як явище. Ви ж розумієте, що прикордонник у цій боротьбі посідає не останнє місце, від нього багато залежить. І коли я звертаюся до підлеглих і закликаю їх бути чесними, жити чесно на зарплату і любити свою державу, і водночас кажу: а гроші я вам дам у наступному році - це ненормально», - додав він.

У ході розмови Сергій Дейнеко також сказав, що схиляє голову перед підлеглими, які служать з перевантаженням, але не розбіглися і продовжують охороняти кордон.

«Ця ситуація не може залишатися такою і надалі. Я намагаюся всі ці питання вирішувати в Офісі президента, в Міністерстві внутрішніх справ, яке є розпорядником коштів», - відмітив він.

Також очільник відомства додав «допомога від МВС є. Але для того, щоб дати нам додатково мільярд, його треба десь знайти, а в державному бюджеті його немає. Повинні бути внесені зміни до бюджету. Ми своїми силами можемо змінити призначення певних платежів, але не в такому обсязі, щоб повністю вирішити проблему».

Нагадаємо, напередодні, у Львівському прикордонному загоні відбулися урочистості з нагоди дня частини. З цієї нагоди прикордонників прийшли привітати керівництво області, міста Львова та Винник, голови районів, рідні та близькі військовослужбовців. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ