Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Щорічний огляд в гінеколога може зберегти здоров'я жінки

З якими проблемами звертаються молоді пацієнтки, як зберегти жіноче здоров’я і чому не варто самотужки пити розхвалені вітаміни розповіла лікарка-гінекологиня в клініці "Династія" Уляна Кравець.

Фото: інстаграм-акаунт Уляни Кравець

Основними напрямками роботи лікарки є гінекологія, непліддя, патологія шийки матки й передракова патологія. 

Скарги молодих жінок в гінеколога

Найчастіше пацієнтки у віці 18-40 років звертаються зі скаргою на виділення та дискомфорт в піхві. Також в час війни суттєво зросла кількість скарг на порушення менструального циклу внаслідок стресу.

“Для нормалізації циклу ми проводимо передусім обстеження, після чого жінка повинна здати аналізи на гормони, аби виявити їх профіцит чи у крові. Під час лікування цикл коригуємо рослинними препаратами для на нормалізації гормонального фону, усунення симптомів загального нездужання”, – каже Уляна Кравець.

Щорічний огляд: як слідкувати за жіночим здоров’ям

Жінкам, які почали жити статевим життям, необхідно раз в рік пройти обстеження в гінеколога, яке включає: повноцінний огляд і зокрема кольпоскопію – огляд шийки матки з проведенням всіх проб за допомогою спеціального приладу, що дозволяє візуалізувати шийку під збільшенням. 

“Завдяки проведенню кольпоскопії можемо помітити наявність чи відсутність атипових змін епітелію шийки матки, які можуть бути дисплазією або раком шийки матки. Також під час кольпоскопії виявляють кондиломи, ерозії, атрофії, поліпи, ендометріозні осередки та інше. – пояснює лікаркаЯкби це дивно не звучало, але я рада, що виявляю передракові стани у пацієнток. Важливо розуміти, саме рання діагностика – є запорукою здоров’я в майбутньому. І те, що ми їх [передракові стани] виявляємо саме на початковому етапі це дуже тішить". 

Фото: інстаграм-акаунт Уляни Кравець

Фото: Depositphotos

У межах щорічного огляду у жінок беруть мазок на флору в піхві та мазок на цитологічне дослідження шийки матки, що допомагає виявити наявність атипових клітин передракових станів. 

Молодим пацієнткам гінекологиня радить зробити ультразвукове дослідження органів малого таза та обов'язково – ультразвукове обстеження молочних залоз. 

“Це той мінімум який потребує жінка раз в рік. У випадку коли є скарги на виділення, порушення циклу, болі тощо – не можна чекати “слушної” нагоди. Я наполегливо рекомендую звернутися по допомогу до фахівця”, – зазначає лікарка. 

Вітаміни для жінок: чи завжди це панацея

Для нормального функціонування організму жінки постійно потрібні вітаміни. Їх перелік може змінюватись в залежності від віку та гормонального фону, проте навіть найкращі, найбільш корисні й доказово ефективні вітамінні добавки можуть завдати шкоди організму, коли вживати їх без показів медика.

"В ідеалі вітаміни повинні синтезуватися в організмі, якщо Ви правильно харчуєтеся і буваєте на сонці. Однак, майже всім людям не вистачає вітамінів. Звичайно, що зараз всім рекомендований вітамін D, який здатний впливати на репродуктивні органи та на ряд гінекологічних захворювань. Але передусім раджу визначити його рівень.

Я завжди говорю, що нема такого препарату, який підходив би всім. Перед прийомом вітамінних добавок варто обстежитись, здати певні показники, подивитись загальний аналіз крові, рівень феритину, щоб розуміти що нам треба приймати, а не просто взяти вітамінний комплекс за порадою подруги", – пояснює Уляна Кравець

До слова, ще більше експертних постів з рекомендаціями для жінок можна переглянути на сторінці гінекологині в інстаграм. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ