Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Східниця може стати власністю ТзОВ?

«У Східниці одне з підприємст ТзОВ «Владо» подало заявку на те, щоб близько 60 джерел мінеральної води взяти в користування, отримати ліцензії на ці джерела, облаштувати бювети і реалізовувати воду. Здавалося б, благі наміри, але є ризик повторення варіанту, який умовно є сьогодні в Моршині, де навіть мешканці не можуть безкоштовно випити склянки води». Про це в коментарі Гал-інфо розповів депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Михайло Задорожний.

 За словами депутат, є ще один нюанс. Зокрема, згідно із законодавством України 60 джерел, які є на території Східниці, повинні мати санітарні зони, які пересікатимуться в межах селища.

«Це означає, що за умови отримання ліцензії, ТзОВ фактично стане власником селища. Якщо підприємство одержить ліцензії та виробить санітарні зони, то будь-яке будівництво чи будь-яку реконструкцію в селищі слід буде погоджувати з його власниками. Санітарна зона щонайменше 200 м, а власники можуть або погодити, або ж не погодити те чи інше будівництво. Тому селище стане заручником одного підприємства», – вважає депутат.

За словами Михайла Задорожного, це питання вже тричі питання розглядалося на сесії Східницької селищної ради, двічі проводили схід селища, і люди дуже стурбовані цією ситуацією. Вони нібито й погоджуються, що джерела потрібно облаштувати, але не з такими ризиками. Цікаво, що власники ТзОВ на схід селища не з’явилися.

Наразі селищна рада вже втретє відкладає остаточний розгляд цього питання. Однак, як зазначив депутат, якщо селищна рада дасть згоду, то наступний крок – затвердження цього рішення обласною радою: «Але якщо депутати селищної ради не будуть заперечувати, то депутати облради не зможуть накласти заборону».

Пропозиція Михайла Задорожного така: селищна рада є власником комунального підприємства, яке теж хоче взяти джерела в користування, тому, логічніше надати їх комунальному підприємству, яке контрольоване депутатським корпусом та громадою.

За словами депутата, біля джерел потрібно лише облаштувати територію та продумати доїзд та прохід до них.

Думка ж самих депутатів селищної ради з нього приводу розділилася. Частина з них готові підтримати ТзОВ, а частина висловлюються проти.

«Мені здається, щоб уникнути нарікань з цього питання, вартувало б провести місцевий референдум. Я пропонував депутатам надати у користування цьому ТзОВ одне джерело, щоб власники показали, як будуть господарювати, а вже через два-три роки вони зможуть претендувати ще на два джерела», – зазначив Михайло Задорожний.

Як додав депутат, фірма переконує, що у ці джерела треба вкласти великі кошти, що вони не дають багато води, адже ресурс їх вичерпаний.

«Вже була спроба – ще за попередньої каденції Львівської обласної ради передати ці джерела у користування, але тоді під стіни ради приїхали мешканці селища, і депутати не погодили цього. Дивує інше, тоді селищний голова був категорично проти цього, а тепер він обома руками «за». Цікаво також, що це ТзОВ є власником одного із санаторіїв, директором якого колись був селищний голова», – розповів Михайло Задорожний.

Агенція Гал-інфо готова надати слово всім зацікавленим сторонам.

Фото - umoloda.kiev.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ