Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Скандал з Російським культурним центром у Львові: буде чи не буде?

У Львові точиться дискусія про подальшу долю приміщення, в якому розміщений Російський культурний центр (будівля колишнього кінотеатру на вул. Короленка, 1а). Незважаючи на те, що ця тема ще не набрала достатнього розголосу в місцевих ЗМІ, її активно поширюють ЗМІ, які висвітлюють діяльність терористів на Донбасі та підтримують їхні військові дії, а також полюбляють писати про «фашизм ХХI века» в Україні.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Відтак, відоме прихильністю до терористичних організацій інформаційне агентство news-front.info поруч із публікаціями про «хунту» та «каратєлєй» опублікувало відео зі Львова. В інформації з посиланнями на джерело видання повідомило, що начебто у Львові хочуть закрити Російський культурний центр.

Нагадаємо, що влітку минулого року, львів’ян шокувала інформація про те, що в центрі Львова у приміщенні Російського культурного центру відбувся з’їзд російських та антифашиських, як вони себе назвали, організацій, серед яких була така одіозна партія, як «Русский Блок». Тема – омріяна Росією федералізація України.

У Львові в Російському культурному центрі пройшов "шабаш" потенційних сепаратистів

За повідомленням того ж таки news-front.info , у цьому з’їзді брали участь представники Львівської російської общини ім. Пушкіна.

На з’їзді був присутній одіозний лідер Російського руху України Олександр Свистунов, який до того роздавав інтерв’ю російському телебаченню, будучи в окупованому Криму. Він розповідав, як страшно жити росіянам у Львові.

Як повідомило видання сепаратистів, на з’їзді Свистунов «отметил ужасающее положении русских и других национальных общин на Украине».

Днями на пошту Гал-інфо надійшов прес-реліз від росіян Львова, у якому вказано, що вони звертаються до влади Львівщини та просять не забирати у них Російський культурний центр.

Гал-інфо спробувало дослідити цю ситуацію та звернулося за коментарем до заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка.

Він пояснив, що існує певний конфлікт між двома окремими юридичними особами, представниками російської общини у Львові.

«Справа у тому, що Російському товариству імені Пушкіна в 1990 році було передано на баланс дане приміщення. У 20105 році це приміщення зайняла організація Львівське міське російське товариство імені Пушкіна. Тобто відбулося таке собі рейдерське захоплення приміщення, в результаті якого 11 років Російське товариство імені Пушкіна не користувалося наданим йому приміщенням», - сказав Володимир Гірняк.

Натомість, за його словами, інша структура укладала договори про співпрацю з громадськими організаціями, які були в цьому приміщенні.

«У 2013 році було навіть звернення до Львівської обласної ради, не знаю чому на нього ніхто не відреагував. У зверненні йшлося про те, що у 2005 році приміщення на вул. Короленка, 1а в 2005 році захопили і довели до жахливого стану», - розповів Володимир Гірняк.

Він наголосив, що беручи до уваги те, що Російське товариство імені Пушкіна, якому у 1990 році передали на баланс приміщення на вул. Короленка, 1а,  не використовує його за призначенням, а натомість це приміщення використовує юридична особа, з якою жодних договорів Львівська обласна рада не укладала, профільна комісія вирішила виставити це приміщення на аукціон.

«Львівська обласна рада ще жодних рішень не приймала. Це лише висновок комісії. Приміщення є у власності Львівської обласної ради, і ми, як представники влади, повинні ухвалити грамотне рішення. Думаю, що до 1 березня, а саме тоді має розпочати роботу сесія Львівської обласної ради, ми все з'ясуємо », - запевнив Володимир Гірняк.

Нині, за його словами, у нього є всі документи у цій справі, а також - два листи-звернення від обох товариств імені Пушкіна.

Голова Асоціації культури та освіти «Русский дом» Тетяна Швецова, яка також підписала згадане звернення до органів влади, в коментарі Гал-інфо розповіла, що приміщення в російської громади вирішили забрати. Однак вона додала, що приміщення на вул. Короленка, 1а справді важко утримувати.

«Утримувати його дуже важко. Нам не допомагають російські структури, бо ми не маємо жодного стосунку до Російської федерації. Ми українська організація, і усі ми – громадяни України. Ми не проводимо антиукраїнської діяльності. Ми є патріотами України!», - сказала Тетяна Швецова.

Через пожежу в Російському культурному центрі у Львові постраждала бібліотека. Фото

За її словами, в приміщенні Російського культурного центру, зазвичай, збирається контингент літніх людей. Там проводять концерти та різного роду літературні заходи, які присвячені не лише російським письменникам, але й українським класикам.

«Це люди, яким це цікаво. Молодь до нас не ходить, у них інші потреби. Дуже бідно і не комфортно в тому приміщенні. Питання навіть не в приміщенні. Заберуть, то ми багато не втратимо. Просто не приємно. Ми ніколи не були в Росії, ми українські громадяни, люди, які народилися у Львові, і тепер Львів в очах Європи буде виглядати не толерантним. Якщо заберуть, то ми для проведення наших заходів просто будемо орендувати інші приміщення», - розповіла вона.

Тетяна Швецова підтвердила, що дійсно в 2005 році стався конфлікт і Російське товариство імені Пушкіна витіснили з приміщення на Короленка.

«Я особисто писала тоді скарги і просила повернути це приміщення», - сказала вона.

Додамо, що як повідомив Гал-інфо заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк завтра, 20 січня, о 18.00 за участю представників ОБСЄ, керівників профільних комісій та зацікавлених сторін відбудеться нарада з приводу подальшої долі Російського культурного центру у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ