Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

СЛАВА КОРУПЦІЇ! ДЕПУТАТАМ СЛАВА!

А той, щедрий та розкошний, Все храми мурує; Та отечество так любить, Так за ним бідкує, Так із його, сердешного, Кров, як воду, точить!.. А братія мовчить собі, Витріщивши очі! Як ягнята; «Нехай,— каже,— Може, так і треба». Сон. Тарас Шевченко.

 

Ініціатива завжди наздоганяє ініціатора. Цю просту істину голова львівської "Батьківщини" Іван Денькович, вочевидь, призабув, коли взявся ревно виконувати наказ Юлії Тимошенко про очищення партійних лав. Аж так ревно, що викрив справді ганебні корупційні схеми, які за участі депутатів БЮТу прижилися на такому "патріотичному" тілі Львівської обласної ради. Не те, щоб про це ніхто не знав, але щоб отак назвати у газеті прізвища і суми - такого ще не було. При цьому, судячи з усього, практика банального здирництва настільки в області поширилась і утвердилась, що сам Денькович може стати першою жертвою власних викриттів. Але про все за порядком.

 

 

Отож, інтерв’ю, де Іван Денькович викрив у корупції тіньового лідера фракції БЮТ у Львівській обласній раді Ярослава Дубневича та чільників Львівської обласної ради, мало стати початком реалізації гасла Тимошенко. Власне, для Івана Деньковича "чистильний" заклик Юлії Володимирівни став зручним приводом поквитатися зі своїм давнім опонентом у фракції БЮТ – Ярославом Дубневичем. Особливо напередодні звітно-виборної конференції!

 

Історія конфлікту між ними розпочалася 2006 року, коли бізнесмени Дубневичі попри витрати на фінансування кампанії БЮТу не отримали прохідних місць у списку політичної сили до Верховної Ради. Тоді збитки Дубневичам компенсували у вигляді квоти у списках до місцевих рад Львівщини. Молодший брат Ярослав – потрапив у Львівську обласну раду, а старший Богдан – у Пустомитівську районну раду.  

 

Однак, з часом апетити бізнесменів росли. Із звичайного фінансиста місцевого БЮТу Ярослав Дубневич поступово перетворився на неформального лідера. Апогеєм впливовості Дубневича стало спочатку  непризначення голови фракції БЮТ Людмили Козак на посаду першого заступника голови Львівської обласної ради, а потім взагалі її відставка з посади заступника голови ЛОР. Кажуть, Ярослав Дубневич разом із депутатом від УНП Михайлом Ковалем стали головними ініціаторами відстваки Людмили Козак. Власне, сам Михайло Коваль тоді з голосу вніс питання про відставку Людмили Козак.

 

Показовим став конфлікт у БЮТі навколо висунення на посаду першого заступника голови ЛОР. Третейським суддею у протистоянні Деньковича та Дубневича виступила Юлія Тимошенко, яка віддала перевагу креатурі Дубневича. Таким чином  першим заступником голови ЛОР став Роман Ілик. Власне, цей епізод засвідчив, що для Тимошенко важливішіші спонсори, а не рядові бійці, які вірою і правдою служили своєму вождю. Ярослав Дубневич підтвердив, що мав зустріч з партійним лідером, де переконав її рекомендувати саме Романа Ілика. Якими аргументами переконував Дубневич Тимошенко – питання риторичне.

 

Цей прецедент остаточно розвязав руки Ярославу Дубневичу. Тепер він став реальним керівником фракції БЮТ. Відтак, шанси Деньковича очистити БЮТ від Дубневича зараз виглядають примарними. Проте, певний простір для маневру голові обласної партійної організації надає політична ситуація. Адже коли Тимошенко проміняла його на Дубневича, вона була при владі і готувалася до виборів. Тепер же, як заведено в українській політиці, Тимошенко змушена робити ставку на ідейних партфункціонерів, які в умовах опозиції ефективніші, ніж грошові мішки. Тому можна очікувати, що на певний час Тимошенко зробить ставку саме на Деньковича, до наступних виборів, коли їй знову будуть потрібні гроші Дубневича.

 

Така схема політичної поведінки перевірена роками. Свого часу за Ющенка і Тимошенко агітували «старі рухівці», а посади отримували «любі друзі». Звичайно, у форматі опозиційної діяльності БЮТу треба буде показати своє демократичне, неолігархічне обличчя, щоб люди повірили у чесні наміри опозиції. А напередодні виборів – нікуди буде дітися – доведеться продавати олігархам місця у списках.

 

Але й тут не все так просто. Заява Тимошенко про чистку рядів так і може залишитися заявою. Якщо б Ю.В.Т. справді хотіла очистити свої ряди, то почала б з Верховної Ради. Зрештою, зберігається висока ймовірність дострокових парламентських виборів восени 2010 року, або навесні 2011 року, і розганяти своїх пригодованих олігархів та міні-олігархів не на руку лідеру БЮТу. Тому постріл Деньковича в Дубневича і його прихильників може виявитися холостим. Писати можна багато, але незаперечним є одне – робити оргвисновки із ситуації у львівському БЮТі, як це заведено у цій політичній силі, буде тільки Юлія Тимошенко. І де гарантія, що Дубневич ще раз не поїде в Київ і не переконає її у своїй правоті, як це було з Іликом.

 

Зрештою, помилку допустила й група Дубневича. У форсуванні звільнення Козак з посади голови фракції БЮТ не було жодної обєктивної потреби. Цей крок був зручним інформаційним приводом для Деньковича і аргументом у його боротьбі проти Дубневича. Рішення 23 депутатів фракції БЮТ від 19 березня про звільнення Людмили Козак мало негативний ефект для Дубневича. Все-таки заміну керівника фракції не можна вирішувати у такий непублічний і екстренний спосіб. З іншого боку, Дубневич вирішив піти нахрапом, щоб показати хто у фракції господар.

 

В поточний період, коли незрозуміла ситуація із парламентськими виборами, можна припустити, що керівництво БЮТ залишить ситуацію на самоплив. Першим підтвердженням цьому є і сьогоднішня вимога ревізійної комісії БЮТу з партійного центру про відтермінування позачергової сесії Львівської обласної ради у зв’язку із корупційними звинуваченнями. Найбільш зацікавленими у позачерговій сесії були прихильники Деньковича та Козак.  Все це означає, що розклад сил у фракції залишиться на користь Ярослава Дубневича. Зважаючи на те, що, за словами Івана Деньковича, активну участь у зміні керівництва фракції БЮТ брав голова ЛОР Мирослав Сеник, то нового керівника фракції БЮТ Івана Стецьковича політично і юридично незабаром буде легалізовано перед депутатським корпусом. В такому випадку нічого не змінить навіть заплановані збори бютівців області, де більшість керівників районних осередків підтримують саме Івана Деньковича.

 

Нічого не змінить й рішення президії Львівської обласної ради про створення 4 контрольних тимчасових комісій з перевірки можливих корупційних діянь у сфері майна, розподілу меж сільських рад, мисливських угідь, кар’єрів. Звинуваченим в корупції доручили перевіряти діяльність звинувачених у корупції!

 

Розбірки у БЮТі значною мірою можуть понизити результат цієї політичної сили на місцевих виборах. Вигідно це насамперед його конкурентам, в найбільшій мірі тим, які перебувають сьогодні поза стінами обласної ради, і не погрузли у з’ясуваннях, хто більший корупціонер. Тому шанси Партії регіонів, партій Яценюка та Тігіпка на місцевих виборах на Львівщині зростають.

 

Свій інтерес у самодискредитації ЛОР має й новий губернатор. Він зможе себе позиціонувати як господарник при корупціонерах «помаранчевих» з обласної ради. Крім того, маючи роздріблену обласну раду, губернатор-регіонал зможе грати на протилежних інтересах різних груп. Не варто відкидати варіанту, коли губернатор, залучивши силові структури, зможе тримати депутатів та керівництво облради на корупційному гачку, шантажуючи компроматом, губернатор зможе гратися облрадою, як кіт з мишкою. І, нарешті. Якщо до Львова захоче приїхати комісія Верховної Ради і доведе, що ЛОР порушувала українське законодавство, а підстав думати так, зважаючи на оприлюднені Деньковичем звинувачення, є достатньо, то теперішній депутатський корпус не доживе навіть до чергових місцевих виборів.

 

Коментарі до теми:

 

Політолог Петро Жук:

 

Заяви нардепа Івана Деньковича про корупцію в обласній раді не будуть розслідувані, попри те, що новій владі вигідно показати, що вона щось робить на Львівщині. Нова влада не буде розслідувати звинувачення в корупції, оскільки це все одна система.

 

Це все закономірно. Я знаю цих людей ще з виборів Львівської обласної ради та Львівської міської ради 1990 року. Не всі, але переважна більшість депутатів облради причетні до корупції. Важлива частина їхньої діяльності – нікого не пустити в патріотичну нішу. Ми – патріоти, а всі інші – ні. Хто новий приходив у це середовище, змушений був дивитися на багато речей крізь пальці. Про таких як наші депутати Іван Франко сказав – «Ти брате любиш Русь як кусень сала».  

 

Політолог Любомир Скочиляс:

 

Наслідком корупційного скандалу у Львівській обласній раді може бути формування групи депутатів-бізнесменів від БЮТу, які будуть підтримувати нового губернатора-регіонала. Як показує політична практика в Україні, політичні особи не притягаються до кримінальної відповідальності за звинуваченнями у корупції. Мають бути дуже вагомі докази, щоб притягнути фігурантів корупційного скандалу у Львівській обласній раді до кримінальної відповідальності. Крім того, завжди існує ймовірність, що обвинувачені порушені проти них кримінальні справи будуть подавати як політичні переслідування.

 

Корупційний скандал призведе й до переформатування львівського БЮТу. Однак, в якому напрямку відбудеться це переформатування, поки тяжко говорити. В будь-якому випадку, місцевий БЮТ змушений буде себе активніше проявляти, щоб ефективно діяти в опозиції не тільки за рахунок бренду Юлії Тимошенко.  

 

Політолог Юрій Шведа: 

 

Заяви голови Львівської обласної організації  ВО «Батьківщина» Івана Деньковича про корупцію у фракції БЮТ та Львівській обласній раді мають суто політичний характер. Денькович завжди робив подібні кроки, коли відчував посилення внутрішньопартійної конкуренції. Так відбувалося під час його протистоянь з такими колишніми діячами БЮТу, як-от, Ромовська, Канівець, Подляшецька. Навряд чи Іван Денькович такий борець з корупцією – просто переслідує свої власні інтереси.

 

Заяви Деньковича спричинили справжній політичний шок. Всі знали, що з бізнес-питань в обласній раді відбувалося щось недобре ще за часів Гориня і Сендака, але публічно це було озвучено вперше.

 

Я не вірю, що правоохоронні органи будуть розслідувати факти оприлюдненні Іваном Деньковичем, оскільки бютівець не має доказів на свою користь.    

 

Петро Марич, Гал-інфо.  Фото blogs.e-rockford.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ