Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні важливо багато працювати, підтримувати військових і наближати перемогу

Про роботу Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області говорили з його керівником Євгенієм Баркитом.

Пане Євгенію, розкажіть про основні напрямки роботи служби.

Основні напрямки нашої роботи – це забезпечення  реалізації державної політики у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, фітосанітарної безпеки, а також  реєстрація сільськогосподарської техніки.

Відповідно до окреслених  напрямків роботи в складі Головного управління створені відповідні управління.

Якщо говорити коротко, то Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини забезпечує проведення державного ветеринарно-санітарного нагляду за здоров'ям та благополуччям тварин, державний нагляд  за безпечністю харчових продуктів у процесі їх виробництва та обігу, організовує заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху заразних хвороб,  в т.ч. спільних для тварин і людей,  забезпечує своєчасне встановлення карантину в разі виникнення заразних хвороб тварин і ряд інших функцій. 

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства здійснює нагляд  за дотриманням санітарного законодавства, здійснює контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров'я населення, бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань  харчових отруєнь.

Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами забезпечує контроль за якістю і безпекою промислової продукції, ринковий та метрологічний нагляд, контроль за додержанням законодавства у сфері реклами, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів.

Основним завданням управління фітосанітарної безпеки є охорона території області від занесення або самостійного проникнення з-за кордону або з карантинної зони карантинних об’єктів, здійснення контролю  у сфері насінництва та розсадництва, садівництва та лісових насаджень, тощо. 

Мало хто знає, але реєстрація  сільськогосподарської та комунальної  техніки, видача посвідчень тракториста-машиніста  також покладена  на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захист споживачів.

В яких районах Львівської області у вас є структурні підрозділи?

У Дрогобицькому, Золочівському, Львівському, Самбірському, Стрийському, Червоноградському, Яворівському районах, також є Львівське міське управління.  

Головному управлінню Держпродспоживслужби у Львівській області також  підпорядковуються  регіональна та міжрайонна лабораторії та 7 районних і 1 міська лікарні ветеринарної медицини.

У лабораторіях є можливість діагностувати  хвороби тварин та робити оцінку ветеринарно-санітарного стану харчових продуктів, побічних продуктів тваринного походження, кормових добавок, преміксів, кормів, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів та продуктів біотехнології, ґрунту, води питної та води для тварин тощо.

А основними завданнями лікарень є ветеринарне  обслуговування  тварин,   діагностика   інфекційних,   інвазійних  та незаразних хвороб тварин і їх лікування, здійснення профілактичних та   протиепізоотичних    заходів, захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей.

Тобто, якщо у будь-якому районі області хворіє тварина, то  власники можуть звернутися до лікарень за допомогою?

Мережа дільничних установ ветеринарної медицини, які входять у склад районних лікарень, охоплює всю територію області. У кожній територіальній громаді  є ветеринарна установа, куди можуть звертатися власники для  лікування тварини. 

Держпродспоживслужба - це дуже велика структура, скільки коштів за 2023 було направлено до державного бюджету?

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області разом із  підпорядкованими йому установами у 2023 році за надання робіт і послуг забезпечило надходження до державного бюджету  81 млн 342 тис. грн, в тому числі: лабораторії – 32 812 500 грн, лікарні – 24 892 900 грн, управління – 23 636 700 грн 

За 3 місяці 2024 року уже надано робіт та послуг на суму 22, 7 млн грн.

Чи змінилася специфіка роботи служби під час війни? 

Так, з початком повномасштабної війни дещо змінилися акценти в основних напрямах роботи Держпродспоживслужби. 

На період дії воєнного стану постановою Уряду припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю). За наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища  дозволено проведення  позапланових заходів державного контролю на підставі рішень центральних органів виконавчої влади.  

В умовах повномасштабної війни Держпродспоживслужба забезпечує  виконання всіх покладених на неї завдань у всіх сферах своєї діяльності, вживає  заходи оперативного реагування на надзвичайні ситуації, котрі є наслідками подій природнього характеру, аварійних ситуацій та військової агресії росії, забезпечує контроль за безпечністю харчових продуктів, організовує заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху заразних хвороб,  в т.ч. спільних для тварин і людей, здійснює контроль за шкідливими факторами середовища життєдіяльності людини, тощо.

Чи залучена ваша служба до розміщення ВПО в області?

Враховуючи реалії воєнного стану  у Львівській області для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у комунальних закладах всього обладнано 104 пункти, у яких поселено 3732 особи. Значна кількість внутрішньо переміщених осіб проживають у приватному житловому секторі. Кількість розміщених осіб та відповідно пунктів їх розміщення щоденно змінюється.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування, управління соціального захисту населення та ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводять  моніторингові обстеження приміщень, де проживають внутрішньо переміщені особи. Тобто, наші працівники обстежують, чи дотримуються санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи для їх безпечного перебування.

Окрім того, при здійсненні обстежень проводяться превентивні бесіди щодо дотримання мінімальних вимог забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, надаються рекомендації щодо режимів прибирання і дезінфекції приміщень, щодо профілактики захворювання вірусним гепатитом А, гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.

Скажіть будь ласка, скільки працівників у вас працює і чи багато людей було мобілізовано з початком широкомасштабної війни?

Всього в Головному управлінні працює 324 особи. До складу Сил оборони України з початку війни було мобілізовано 13 осіб,  з них продовжують службу 10 осіб.
Троє осіб демобілізовано, вони повернулися на свої посади та приступили до роботи.

Крім цього, 18 осіб мобілізовано з підпорядкованих установ. Також  троє з них вже демобілізовані та повернулися на попереднє місце праці.

Знаємо, що ваша організація допомагає та підтримує ЗСУ, розкажіть трішки про це. 

Так, ще раніше ми передали для ЗСУ один автомобіль від нашої організації. А нещодавно, за кошти, які зібрали колективи Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області та державних установ ветеринарної медицини, а це 192 тисячі гривень,  придбано дванадцять квадрокоптерів FPV 8 inches для воїнів 80-ої окремої десантно-штурмової Галицької бригади Збройних Сил України. Вони захищають незалежність нашої країни на східному напрямку. Окрім дронів, ми також  передали продукти харчування, засоби гігієни та інші побутові речі. 

Я вирішив особисто все це передати нашим Захисникам, поїздка до них, на передову, змушує  переосмислювати війну. Розбомблені рашистськими обстрілами міста, з яких виїхало більшість мешканців, порожні будинки та вулицях, безперервні вибухи, мужні
 історії наших військових – все це спонукає лише до одного – ще більше донатити та допомагати нашим незламним героям. 

Дякую за можливість особисто обійняти наших захисників, подякувати їм за захист.  Сьогодні важливо багато працювати, підтримувати військових і наближати нашу спільну перемогу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ