Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ганущин: «Свобода» претендувала на заступника голови ЛОР, але їх не підтримали

Новообраний голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин в ексклюзивному інтерв’ю Гал-інфо розповів про процес політичних перемовин, який передував виборам керівництва Львівської обласної ради, а також про роботу з опозиційними фракціями та продовження волонтерської діяльності.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Як Ви будете будувати роботу з фракціями, які оголосили про перехід в опозицію (УКРОП і ВО «Свобода»)?

Фракцій у Львівській обласній раді є дев’ять. Таким був вибір народу, і мені, як голові Львівської обласної ради, з ними усіма слід працювати – що з УКРОПом, що зі «Свободою». Добре розумію,  що ймовірність позачергових парламентських виборів також детермінує їхню поведінку в залі. Водночас думаю, що рада проживе цей період без особливих втрат і найголовніше – рішення, які будуть проходити відповідно до регламенту усю процедуру, будуть ухвалюватися.

З головами фракцій ми налагодили співпрацю, домовилися про  конструктив. За день до сесії ми бачимося в режимі засідання голів фракцій, а за тиждень до сесії зустрічаємося в режимі засідання президії. Далі – це вже питання самих депутатів і фракцій. При цім, треба розуміти, що політична структура – це не єдина структура, яка є у раді, є ще структура фахова, і там усе набагато простіше: хочеш працювати в раді, ходиш на засідання комісій і працюєш.

Шо стосується окремих фракцій, то з УКРОПом у мене не було раніше точок дотику, і це просто їхня загальна стратегія. Стосовно «Свободи» скажу не оригінально: був такий час, коли  не підтримував їхні ініціативи, включно з ініціативою обрання голова ЛОР, і це не секрет. Усі, хто сидить в сесійній залі,  добре це знають. Нині вони віддячують мені тією ж самою монетою. Це їхнє право, і я до цього готовий.

Зрештою, якби фракція «Свободи» чулася в силі висувати своїх кандидатів на голову ЛОР чи його заступників, то вони б це зробили. Але цього не сталося. Кандидатура була єдина. 60 голосів депутатів за голову ради та 64 – за заступників,пакетне голосування. Такого результату  ви не найдете на мапі областей. Скрізь є невеликі переваги, а у нас – консолідована більшість. Нам звикнути один до одного, і все буде гаразд.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Як налагодите співпрацю із заступниками. Чи є у вас порозуміння?

Тут у нас нема майбутнього часу, співпраця вже почалася і буде тривати далі. Ми почали працювати  із заступниками ще до того, як їх обрали. Тому що процесу обрання передував процес політичних домовленостей. Зверніть увагу у Львівській міській раді цей процес  нині проходить  форсованими темпами, і у них все значно гірше чим у нас.

Власне, із з заступниками у нас щодня живий контакт на нарадах. Створені усі умови для роботи. Я думаю, що якщо у них запитати, як їм працюється, то вони скажуть, що дуже легко та  конструктивно, так само,  як і мені.

На тиждень, що минув, ми ставили перед собою  завдання запустити роботу комісій, і цей процес вже пішов. Більшість комісій вже провели перші засідання. А до сесійного засідання Львівської обласної ради, що пройде 8 грудня, всі комісії почнуть роботу. Ми маємо закрити сесію, і питання, які на ній мають бути ухвалені,  повинні пройти обговорення в комісіях.

Окрім того, за заступниками закріплені райони, вони їх самі обрали. І хоча вони мають менший досвід, аніж у мене у питанні місцевого самоврядування, але у них все попереду. Найголовніше, що вони є доступні та відкриті, а вчитися політики ніколи не пізно.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Все ж таки, чим викликана, на вашу думку, така різка позиція ВО «Свобода» стосовно вашої кандидатури на голову ЛОР ?

Безпосередньо у день виборів я мав багато дзвінків та прохань з приводу того, що слід врахувати цього учасника політичного процесу на рівні президії ради, а в останній момент – на рівні бюджетної комісії.

Це їхнє право хотіти, а право всіх інших учасників політичного процесу оцінити це бажання і і ухвалити відповідне рішення. Зрозуміло, що з цілої низки причин «Самопоміч» та БПП не годилися на присутність представників «Свободи» в президії. Для «Самопомчі» це було  питання мерських перегонів, а для БПП – незрозумілі заклики до радикальних дій і жорстка критика першої особи держави. Під час робочих консультацій та перемовин ми про це їм прямо говорили, але побажання у них були.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

«Свобода» пропонувала Кошулинського?

Саме так. Повторюю, в день сесії «Свобода» поставила питання, щоб віддати їм посаду голови бюджетної комісії. Але треба розуміти, що більшість, яка в залі голосувала  за голову та заступників, – це більшість, яка цілком осмислено вирішувала питання щодо складу і керівництва постійних комісій. Відтак, коли ми обговорювали кандидатів на голову бюджетної комісії, то казали, що головою має бути людина, яка фахово знається на бюджеті, котра працювала з державними фінансами, і колишній голова РДА – це був саме той варіант.

Власне, відбулася фізична заміна. Минулого скликання «Свобода» мала своє керівництво ради та голову бюджетної комісії, а тепер інше скликання також має своє керівництво. Побачимо, хто виявиться ефективнішим.

Також скажу, що «Свободі» були запропоновані  інші комісії на вибір, але вони від них відмовилися – це їхнє право. Відтак, на жаль, задовольнити амбіції чи то на рівні заступників, чи на рівні голови бюджетної комісії політичне середовище відмовилось. Зрештою, критика є критикою. Завдання ради працювати, а завдання опозиції – бути почутою в частині критики, в першу чергу на рівні медіа. Я до цього нормально ставлюся, бо сам недавно був у такій ролі. Знову ж таки, ми будемо показувати свою ефективну роботу, а вони – свою.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Чи не краще для злагодженої роботи ЛОР було б поділитись посадами з опозицією (такою є наприклад, практика в ВРУ)?

Ось ці речі з київських пагорбів мені не подобаються. У них інший регламент, і у них взагалі все інакше. У них зовсім інша структура. Якби у БПП було не 20, а 30 депутатів (у Львівській обласній раді), то був би повністю дзеркальний варіант 2010 року,  тобто голова, перший заступник, голова бюджетної комісії від однієї політичної сили. Але нині нам потрібно було наближати до себе політичні сили, щоб забезпечити результативну роботу ради.  Отож, так і сталося: перший заступник – від «Самопомочі»,  альянс НРУ, «Громадянської позиції» та «Народного контролю» поставив на Володимира Гірняка. Де в цьому політичному розкладі місце «Свободи»? Правильно – в опозиції. Парламентська схема на Львівщині не працює, і це нормально. І не працюють на Львівщині телефонні дзвінки, якими спробували поправити сесію вже перед голосуванням.

В апараті ради ви плануєте кадрові перестановки?

Не лише кадрові перестановки, а зміну виконавчого апарату ради. В апараті залишиться із 77 людей тільки 49. Тепер такий час, що потрібно скорочувати кількість службовців і підвищувати ефективність роботи тих, хто залишається, шляхом матеріальної мотивації. Депутатів зменшилося і апарат теж має зменшитись. Аналогічні процеси йдуть і в Львівській ОДА. На жаль, такий час, нема іншої ради.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

З приводу волонтерської діяльності. Більше року ви працювали в центрі допомоги військовим, продовжуєте ходити на волонтерські збірки? Як будете поєднувати роботу і волонтерство?

Так, є таке. Ось і цими вихідними є поїздка (в АТО, - ред.). Я робитиму все можливе, щоб на понеділок повернутися. Якщо ні, то доведеться брати відпустку за власний рахунок. У мене є повне розуміння з цього приводу з боку всіх політичних сил. Якщо припинемо їздити туди, то перестанемо тримати руку на пульсі, а це зле. Я завжди казав, що волонтерство – це стан душі. Якщо раніше збиралися і думали, як зробити щось на користь армії, то тепер, коли є певний досвід, то ми і далі цим будемо займатися. Поїздка для нас – це завжди більш чим проста передача зібраного матеріального ресурсу туди, це дотик і розмова з хлопцями. Можливо, дешевше робити поштою, але вони не відчуватимуть, що до них приїздять, що про них пам’ятають.

Ось і на свято Миколая буде чергова поїздка, і я би просив, щоб заступники голови поїхали разом зі мною. Сьогодні ми їдемо з одним із депутатів – Уляною Дорош, яка теж включилася у волонтерський процес. На жаль, у неї там загинув чоловік, тому у неї це теж іде від душі.

Окрім того, у мене там буде робоча зустріч із головою Луганської цивільно-військової адміністрації Г. Тукою, колишнім волонтером. Ми напрацювали із Олегом Синюткою кілька спільних проектів. Буду просити всіх редакторів передплатити туди українські видання, бо там з українським словом важко. Також є робочі моменти, пов’язані з АТО. Річ у тім, що ця війна надовго, вона не закінчиться ні сьогодні, ні завтра. Світ входить в епоху воєн, і треба на це робити поправку в робочому графіку, в політичних акцентах, в програмах. Отож, так і будемо працювати, намагаючись поєднати одне і друге.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ