Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Тарас Стецьків: У „Народній самообороні” не існує два крила – існує два варіанти участі у виборах

Наближення дати дострокових парламентських виборів, якою б вона не була – червень, липень, вересень чи то листопад, – змушує політичні сили вдаватися до певних дій, активізувати свою роботу та їздити турами по Україні, з метою поспілкуватись з виборцями, щоб під час майбутніх виборів набрати якнайбільше їхніх голосів. Про подальші плани та наміри Громадянського руху „Народна самооборона” на цих виборах, про те, в якому складі буде йти на вибори „Народна самооборона”, чи розглядається ідея коаліції з Блоком Юлії Тимошенко, хто веде переговори з „Нашою Україною”, коли саме львів’яни зможуть побачити лідерів Самооборони у себе в гостях, чи існує конфлікт між Стецьківим та Луценком і в чому підозрює Самооборона „Нашу Україну” і БЮТ, кореспондент „Гал-info” поцікавився в одного з лідерів Самооборони Тараса Стецьківа.
– Пане Стецьків, наскільки можна зрозуміти, в „Народній самообороні” існує два крила. Одне із них – за блок з „Нашою Україною”, друге – за самостійну участь у виборах.
 
– У „Народній самообороні” не існує два крила, це не відповідає дійсності. У „Народній самообороні” обговорюються два варіанти можливої участі нашої сили у дострокових парламентських виборах. Один варіант – разом із „Нашою Україною” і з Правицею, а другий – самостійний похід. Однак це в жодному разі не свідчить про два крила – просто ми обговорюємо два варіанти.
 
Який варіант участі у виборах сповідуєте Ви? Який із них має перевагу?
 
– Ці обидва варіанти мають свої плюси і мінуси. З моєї точки зору, якщо вибори швидкі, то набагато краще йти в єдиному блоці з „Нашою Україною” та Правицею, оскільки в такому разі, по-перше, такий мегаблок може набрати до 20 відсотків голосів виборців, а по-друге, у версії такого блокування двох помаранчевих сил – БЮТу і „Нашої України” плюс „Народна самооборона” плюс Правиця – є шанс взяти парламентську більшість. Якщо ж вибори відбудуться восени, а такі тенденції наростають, то треба дивитися по рейтингах – якщо рейтинг „Нашої України” буде стояти на місці, а рейтинг „Народної самооборони” буде рости, то не виключено, що може бути й інша конфігурація. До прикладу, „Наша Україна” йде в блоці з Правицею, яка не має шансів самостійно подолати на виборах відсотковий бар’єр, а Самооборона і БЮТ йдуть окремо, тобто будуть три колони помаранчевих.
 
На початку своєї діяльності Луценко пропагував об’єднання усіх демократичних сил, тепер він сумнівається в ефективності об’єднання навіть з «Нашою Україною». Чому?
 
– Річ у тім, що ми із самого початку виступали за створення єдиного мегаблоку, куди би увійшли всі – і „Наша Україна”, і БЮТ, і „Народна самооборона”, і Правиця, і інші. Однак на заваді цьому в першу чергу стала позиція БЮТу, оскільки він одразу сказав, що він у єдиний великий український мегаблок не ввійде, і БЮТ буде йти на вибори самостійно. Натомість Юлія Тимошенко запропонувала „Нашій Україні” створити блок із Самообороною і Правицею. Так, що ідея єдиного мегаблоку, ідея об’єднання, яку Самооборона пропагувала впродовж зими та останнього року, була ліквідована не по нашій вині.
 
Тобто ідея коаліції з Блоком Юлії Тимошенко взагалі не розглядається?
 
– Просто БЮТ не хоче. 
 
Хто веде переговори з НУ? Які у Вас контакти з нашоукраїнцями? Які питання Ви обговорюєте?
 
– Переговори з „Нашою Україною” ведуть Юрій Луценко, я, Давид Жванія і Володимир Стретович. Ми обговорюємо різні речі, зокрема, обговорено і погоджено ключове питання позиціонування на цих виборах, тобто неможливість створення коаліції із Партією регіонів, комуністами і соціалістами, якщо вони проходять до парламенту; обговорюється питання квот у списку, власної назви блоку, а також обговорюється питання першої п’ятірки і першої десятки в блоці. Ось це є основними питаннями, які обговорюються.
 
Які найбільші проблеми виникають при поділі місць у спільному  списку Вашого блоку?
 
– Проблем як таких нема. Найбільші проблеми виникають через надмірні амбіції Правиці, яка, маючи електоральну підтримку в районі двох відсотків, вимагає для себе 30 відсотків місць в прохідній частині списку. На мою думку, це просто нереально і не відповідає електоральній вазі цих трьох партій, які в неї входять.
 
Скільки все-таки «Народна самооборона» хоче отримати місць у списку?
 
– Ми запропонували єдиний об’єктивний критерій визначення розподілу місць. Він має залежати тільки від одного фактору – від рейтингів політичних сил. Ось це і має бути покладено в основу складання списків. Якщо зараз рейтинг „Нашої України” – 10, „Народної самооборони” – 5, а Правиці – 2, то відповідно від цього критерію і мають розподілятися місця в списку.
 
Коли почнуться Ваші масові тури по Україні? Коли Ви приїдете до Львова?
 
– Наші тури тривають вже з початку травня. За тиждень ми відвідуємо приблизно по чотири-п’ять районних центрів. Через деякий час будуть і відвідини Західної України, в тому числі і Львівщини в червні.
 
Чому до Львова з Луценком їде Катеринчук, а не Тарас Стецьків, якого тут усі знають?
 
– У нас не їздить окремо Стецьків чи Катеринчук, ми їздимо однією командою. До прикладу, минулої п’ятниці ця команда була в Закарпатті, в Рахові, в Сумах і в Сумській області.
 
Чи не існує конфлікту між Стецьківим та Луценком, оскільки Стецьків виступає за входження Самооборони до блоку, а Луценко все більше схиляється до самостійної участі у виборах?
 
– Не існує жодного конфлікту, це абсолютні дурниці. Просто розглядаються два варіанти, і ми зважуємо „за” і „проти”, також вказуємо на те, що невідома точна дата виборів. Все це є дурниці, які придумують невідомо які політологи чи політики.
 
Як Ви розцінюєте заяви Юрія Луценка, що великі політичні сили, у тому числі „Наша Україна” і БЮТ, розраховують на застосування фінансового та адміністративного ресурсу на виборах, тоді як „Народна самооборона” веде „реальну роботу з населенням”?
 
– Ви знаєте, виключати такого не можна, оскільки у політичних сил, які мають доступ до влади, завжди виникає спокуса скористатися адміністративним ресурсом. Що ж стосується фінансового ресурсу, то ні для кого не секрет, що у „Нашої України” він більший і в БЮТу він більший. Тому це нормально, що такі партії як БЮТ і „Наша Україна”, маючи більший фінансовий ресурс, будуть більше затрачати на вибори. Це не є погане твердження, це просто констатація факту. А що ж стосується адміністративних важелів, то в „Нашої України” є більшість губернаторів в Україні і тому не виключено, що у них може з’явитися спокуса скористатися цим. І це, знову ж таки, тільки констатація факту, це не є ніякими звинуваченнями чи критикою. Натомість „Народна самооборона” використовує те, що є у нас, але немає в них – це наша популярність, це наша робота в регіонах, це наші тури і поїздки до людей, це наша безпосередня робота з людьми. Ми просто вказуємо на те, що ми використовуємо той ресурс, який в нас є, і говоримо, що інші, в кого більше грошей, можуть використовувати і тратити на вибори більше. Це нормальний політичний висновок і не більше.
 
Як Ви розцінюєте діяльність робочої групи з підготовки до виборів? Чи зможе вона виконати поставлені перед нею завдання?
 
– Робоча група нічого не вирішить.
 
А коли, на Вашу думку, будуть дострокові парламентські вибори?
 
– Вирішення цього питання залежить від домовленостей Президента та прем’єр-міністра.
 
І наостанок… Чи може щось в цій ситуації вирішити РНБО? І якщо може, то що саме?
 
– Рада національної безпеки і оборони України має достатньо важелів, щоби вирішити проблему довкола визначення дати дострокових виборів та їх проведення, якщо на те буде воля Президента, чи його політичне рішення, і голосування більшості членів РНБО.
 
 
Розмовляла Анна СПІЦИНА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ