Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп і Порошенко поговорили про майбутнє України

Інформаційно минулий тиждень був дуже насиченим. Дональд Трамп і Петро Порошенко під покровом темної ночі поговорили про світле майбутнє України, злий кремлівський геній влаштував Трампові тестування в Авдієвці. А США моделювали ядерний удар по Москві й Пекіну виключно з прикладною метою дізнатись, чи виживуть Путін і Сі Цзіньпін.

Політичні лідери в ЄС виявились такими ж меркантильними і морально ницими як звичайні плебеї, Лукашенко від душі побив глечики з Кремлем, Молдова заповзялась проганяти Путіна із Придністров'я, а сувора Ніккі Хейлі вибатькувала Чуркіна перед усією оонівською спільнотою. Замах на Путіна не вдався, але ще не вечір, в розумінні не кінець 2017 року, і не знати чому підозріло притих Китай.

Телефонні переговори Порошенка і Трампа

У протокольній частині бесіди, Петро Порошенко привітав Дональда Трампа з інавгурацією і висловився за активізацію діалогу з новою американською адміністрацією на всіх рівнях. Далі обидві сторони приділили увагу врегулюванню складної ситуації на Донбасі та сформулювали спільну думку про негайне встановлення режиму повного припинення вогню.

Крім проблеми Донбасу, глави держав розглянули і питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною і США. Зокрема, президент Порошенко ініціював зростання ділових та економічних зв'язків,  які посприяють обопільній вигоді країн, а також подякував Дональду Трампу за тверду підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Трамп запевнив, що США і надалі буде союзником України у протистоянні терористичному Кремлю.

Під час розмови обговорили і майбутній візит президента Порошенка у Вашингтон, а для його підготовки у США поїде міністр закордонних справ України.

Удар по транспортній корупції

Для нечистоплотних перевізників настали скрутні часи. Президент Порошенко підписав закон №4121 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті». Через три місяці від дня опублікування закону він вступить в силу, згідно прикінцевим положенням документу. Нагадаємо, даний закон запроваджує автоматизовану систему обліку оплати проїзду та електронного квитка. Про неї у Львівському міськвиконкомі так багато говорили, але нічого не зробили. Закону виконкомівцям не вистачало. Тепер є.

Автори законодавчої ініціативи зазначили у пояснювальній записці, що тепер в Україні діє застаріла система оплати і контролю проїзду у громадському транспорті. Зокрема, застосування паперових квитків не дає можливості чітко контролювати число насправді перевезених  пасажирів і обіг готівки.

Очікується, що впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду дозволить визначити реальний обіг коштів та обґрунтованість тарифів на перевезення. У законі передбачене обов’язкове забезпечення пільговиків електронними квитками.

Мін’юст відстояв права України

Окружний суд Південного округу Нью-Йорка ухвалив рішення на користь України у справі за позовом компанії «SI Group Consort LTD» на суму $36,8 мільйона. Компанія «SI Group Consort LTD» із ізраїльським капіталом подала позов проти України та Івано-Франківської ОДА з вимогою виконати на території США рішення Господарського суду Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за надання послуг зі збирання та утилізації небезпечних відходів. Компанія вимагала виплатити їй $36,8 млн за рахунок коштів України, розміщених у банках США, а також майна та коштів українських державних підприємств на американській території. Феміда США встановила, що у даному провадженні Україна володіє суверенним імунітетом та відхилила заявлені вимоги позивача.

Нагадаємо, мова йде про гучний скандал між компанією «SI Group Consort LTD» та Івано-Франківською ОДА щодо заборгованості за надання послуг зі збирання та утилізації небезпечних відходів гексахлорбензолу з території міста Калуш, який набув широкого розголосу у ЗМІ.

Рішення Окружного суду Південного округу Нью-Йорка є показовим з точки зору формування позитивної практики наявності в України судового імунітету від проваджень у національних судах іноземних держав, що базується на положенні загальновизнаної доктрини par in parem non habet imperium (рівний над рівним не має влади), а також чинних міжнародно-правових нормах.

У грудні 2014 року на сайті СБУ з'явилася інформація, що компанія «SI Group Consort LTD» замість небезпечних відходів гексахлорбензолу вивозила за кордон землю. Було порушено кримінальну справу, що й дозволило запобігти перерахуванню компанії 225 млн гривень.

Тепер іще необхідно вирішити питання зі суддями України, зокрема господарського суду Івано-Франківської області (суддя Цюх Г.З.), Львівського апеляційного господарського суду (судді Марко Р.І., Желіс М.Б., Костів Т.С.), колегією Вищого господарського суду України (судді Плюшка І.А., Євсікова О.О., Самусенко С.С.), які своїми рішеннями, так виглядає, сприяли незаконному розтринькуванню бюджетних коштів України.

Авдіївська масакра – тестування Трампа

Експерти і політичні оглядачі вважають, що криваві події в Авдіївці мають дві причини – стратегічну і тактичну. Тактична причина – повернути кремлівським терористам контроль за промисловою зоною населеного пункту. Якщо Авдіївка буде під контролем України, то Київ зможе контролювати і стратегічну транспортну артерію, яка з'єднує Горлівку і Донецьк. А це означає, що Збройні сили України у подальшому зможуть звільнити Горлівку або Донецьк. По зазначеній трасі до Донецька можна дістатись за півгодини.

Стратегічна причина – напередодні чергового раунду переговорів Кремль посилює терористичний тиск. Адже змусити Україну повернути собі Донбас на кремлівських умовах до сих пір не вдалось ні за допомогою брутального прямого напору на переговорну групу України, ні через напосідання на європейських представників у Мінській групі.

А ще експерти вказують на додаткову причину загострення бойових зіткнень – в Опозиційному блоці начебто настав розкол. Після провалу бенефісу троєщинської одаліски на честь Кремля, у Путіна наполягають, щоби 30% «контрольного пакета» акцій Опозиційного блоку передали Медведчуку. Проте Ахметов і компанія категорично проти, оскільки ігрища у «русскій мір» їм уже набридли, вони надто дорого позначаються на бізнесі. Ось і почались обстріли власності Ахметова – Авдіївського коксохімічного комбінату.

Однак експерти не врахували іншого фактору, найбільш мотивуючого. Коаліція з питань боротьби проти терористів «Ісламської держави», яку очолюють США, забезпечила своїх сирійських союзників бронетехнікою. Допомогу отримали «Сирійські демократичні сили» (СДС) – об'єднані групи повстанців, які воюють проти режиму Асада, поплічника Путіна.

Талал Сило, представник СДС, повідомив, що при президентстві Дональда Трампа вони вперше отримали від США бронетехніку. Талал Сило розповів: «Ми не очікували такої підтримки, ми сподівались на легку зброю і боєприпаси. Надання бронетехніки – це для нас сигнал цілковитої підтримки від нового американського лідера для наших сил».

Військові угрупування СДС отримали американську бронетехніку для боротьби з Асадом упродовж 27-28 січня, а 29 січня терористи Кремля почали масований обстріл Авдієвки. Трамп почав тестування Путіна, а Путін – Трампа.

Україна очолила Раду безпеки ООН

Від 1 лютого Україна впродовж місяця буде головувати у Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Крісло голови Радбезу зайняв Володимир Єльченко, посол України при ООН. В українському політикумі вважають, що для України головування у Радбезі ООН стане ще одним інструментарієм тиску на кремлівського агресора.

Нагадаємо, Україна належить до 10 непостійних учасниць Ради безпеки ООН. П’ять країн – Україна, Єгипет, Сенегал, Уругвай і Японія – були обрані в 2016 році непостійними членами Ради безпеки на 2016-2017 роки. Від 31 грудня свої крісла в Раді безпеки ООН звільнили Ангола, Малайзія, Венесуела, Нова Зеландія та Іспанія.

Рада безпеки ООН сформована з 15 країн-учасниць організації. Великобританія, КНР, Франція, РФ і США є постійними учасниками, а ще 10 непостійних країн-представниць під час Генеральної асамблеї обирають на два роки.

Крим почали готувати до деокупації

В окупованому Криму найближчим часом з’явиться перша за останні три роки газета державною мовою. Про це повідомив Заур Смірнов, який вважає себе «главою держкомітету республіки у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян».

Смірнов повідомив, що видання буде виходитиме при підтримці «кримського уряду», а домовленість щодо випуску вже досягнута з «Українською громадою Криму». Назва газети ще перебуває в робочому проекті, однак упродовж місяця «урядовці» мають намір розпочати випуск видання, яке буде розповідати про життя українців у Криму. Зрозуміло, що про вигадане життя, а не реальне.

Гучний скандал у Митному союзі

Митний союз ЄАЕС, який почав діяти з 1 січня 2015 року і до якого Кремлеві вдалось затягти Білорусь, Вірменію, Казахстан і Киргизстан, дав серйозний світоглядно-економічний збій. Александр Лукашекно провів рекордну прес-конференцію, яка тривала 7 годин і 24 хвилини. Під час марафонського монологу президент Білорусі висловив на адресу Кремля все, що йому наболіло за стільки років «дружньої» співпраці. А водночас побив рекорд покійного Фіделя Кастро, якого вистачило всього лишень на 4,5 години безперервного виступу.

Неможливо переказати увесь мінський монолог, який стосувався білорусько-російських відносин, а точніше – їх остаточного краху. Із лукашенківської розлогої та емоційної «Великої розмови» можна виокремити хіба що найголовніші тези.

1. «Без російської нафти ми обійдемося. Так, буде важко, але свобода не вимірюється грошима. Ми все одно знайдемо вихід. Цього у Росії не розуміють, вони думають, що ми нікуди не подінемося». З'ясувалось, що Росія ще більше скорочує постачання безмитної нафти, на якій довгі роки заробляла Білорусь. У 2017 році в Білорусь буде доставлено всього 12 мільйонів тонн нафти, а не 16, як стверджували обидві сторони ще тиждень тому.

2. Путін не контролює ситуацію в Росії, через що і виникають всі проблеми у двосторонніх відносинах. Путін щось вирішує, а його міністри скасовують його ж укази. Білорусь буде порушувати кримінальну справу проти глави Россільгоспнагляду Сергея Данкверта за те, що той не пропускає білоруські продукти в Росію. Був Баумгертнер, заарештований у Білорусі, тепер ось буде і Данкверт. Очевидно, жартують експерти, Лукашенко просто німців не сприймає, всі вони для нього на один фейс – що Баумгертнер, що Данкверт.

3. Росія вважає, ніби це міністр закордонних справ провадить Білорусь в Європу, таку осоружну для Кремля. Нічого подібного: без особистого дозволу Лукашенка жоден білоруський міністр не веде переговори ні в Брюсселі, ні у Вашингтоні. Це ще один аргумент для висновку, що Путін уже нічого не контролює. На Росії керівник нічогісінько сам не може, його навіть піонервожаті не слухаються, зате у Білорусі жоден міністр не чхне без дозволу Лукашенка.

4. Реформ у Митному союзі вже не буде, а це кінець проекту.

5. Білорусі потрібно проводити багатовекторну політику, оскільки, якщо дуже довго летіли на одному крилі, то можна прилетіли туди, куди всі знають. І Європа, і Америка, які 20 років переконували Лукашенка у необхідності провадити багатовекторність, теж знають, куди можна прилетіти на одному крилі.

6. Росія вимагає від Білорусі виплатити газовий борг, тому що Путін заздрить популярності Лукашенка у Росії. «Мій занадто високий градус у Росії та в регіонах вирішили понизити».

7. Білорусь через вступ у Євразійський союз втратила $15 мільярдів через нерівні ціни для всіх учасників. Натомість отримала всього 5 мільярдів, і то кредиту під високі відсотки. (Після завершення виступу Лукашенка прес-служба Путіна терміново повідомила через ТАСС, що Москва за останні п'ять років втратила $22 мільярди на постачанні безмитної нафти у Білорусь).

8. Не Білорусь, а Росія розвалила союзну державу. А оскільки візової домовленості з РФ нема, то «ми будемо пропускати в свою країну без візи всіх, кого захочемо. Москва сама незрозуміло кого пускає до себе, навіть і терористів, а Білорусі забороняє робити те саме. Білорусь – країна суверенна, отож сама здатна вирішити, кого пускати до себе без візи».

9. Створення з боку Росії прикордонних зон на кордоні з Білоруссю може перерости у серйозний конфлікт, тому що демаркація та делімітація кордону – це переговорний процес, а не односторонні дії. «Але ми не підемо на поводу у росіян».

10. Диктатури в Білорусі нема, тому що ресурсів на диктатуру не вистачає.

Крім того, Александр Лукашенко дав розпорядження зупинити транзит газу РФ до цілковитого погашення російських заборгованостей перед Білоруссю, а також попередив, що тисяча російських танків, які з його дозволу братимуть участь у навчаннях «Захід-2017», не допоможуть Путіну встановити військовий контроль над Білоруссю. Лукашенко буде відстрілюватись до останнього набою.

Україна рятує «Газпром»

 «Газпром» повідомив, що встановив новий історичний рекорд експорту газу в далеке зарубіжжя: у січні 2017 року закордонним користувачам доставили 19,1 млрд кубічних метрів газу. Це на 26%, або на 3,9 млрд кубічних метрів газу більше, ніж у січні 2016 року. Обсяг транзиту газу через ГТС України у країни далекого зарубіжжя досяг показника 8.5 млрд кубометрів – на 40% або на 2,5 млрд кубічних метрів більше, ніж у січні 2016 року.

Україна забезпечила понад 60% приросту газпромівського експорту. «Газпром» і «Нафтогаз» успішно співпрацюють на тлі політичної антиукраїнської кремлівської тріскотні.

Бери шинель, іди в Москву...

Республіка Молдова стурбована тривалою й незаконною присутністю на території Придністров'я російських військ і озброєнь, і наполягає, щоби ці формування замінила цивільна місія під егідою міжнародних організацій. Про це заявив Павло Філіп, прем'єр-міністр Молдови, за підсумками зустрічі зі Себастьяном Курцем, діючим головою ОБСЄ і міністром закордонних справ Австрії.

Керівник молдовського уряду висловив сподівання, що у 2017 році учасники переговорів із придністровського врегулювання у форматі «5+2» почнуть обговорення питання про надання Придністровському регіону спеціального статусу в складі єдиної молдавської держави. Прем'єр також висловився категорично проти ідеї федералізації Молдови. У переговорах із питань Придністровського врегулювання беруть участь Молдова і Придністров'я – сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія – гаранти й посередники, ЄС і США – спостерігачі.

Як було повідомлено, на території Придністровського регіону розквартирований обмежений контингент російських військ (понад 1600 військовослужбовців), а на військових складах у Рибницькому районі ще з радянських часів зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів, снарядів та авіабомб.

Заколот у Москві не вдався. Поки що

На Москві відбувся невдалий путч із повалення режиму терориста Путіна, який тепер у паніці гарячково звільнив 16 генералів і арештував їх. Невдалий путч – не остаточний крах, за ним настане ще один. Головне, що почались тектонічні політичні зсуви у правильному керунку.

Путін звільнив генералів із МВС, СК та МНС. Зокрема, посади втратили голова управління СК по Ханти-Мансійському окрузі, керівники чотирьох регіональних центрів МНС – Далекосхідного, Уральського, Приволзького і Північнокавказького.

Всі звільнення відбулися раптово. За однією із версій, яка циркулює серед кремлівського істеблішменту, зірвано спробу військового перевороту проти Путіна, в якій брали участь і ряд співробітників ФСБ. Далі відбулись арешти серед співробітників спецслужб, компанії Касперського і військових. Події, що передували цим звільненням, – дискредитація «однієї з башт Кремля» і так званий «злив листів Суркова». На загал, в середовищі військових і співробітників спецслужб панує гнітюча атмосфера недовіри та невизначеності.

Політичні скандали у шляхетній Європі

Фальшивий Болек

Експерти-графологи підтвердили, що колишній президент Польщі Лех Валенса і кремлівський шпигун із кодовим ім'ям Болек, який у 70-их роках минулого століття співпрацював із радянською розвідкою, – це одна і та сама особа. Британське видання «Daily Mail» повідомило, що експерти Інституту національної пам'яті Польщі вивчали документи, які написав і підписав агент Болек, і дійшли висновку, що почерк радянського шпигуна ідентичний із почерком президента-електрика Леха Валенси.

Захланний Фійон

З'ясувалось, що Франсуа Фійон, претендент на посаду президента Франції, виплатив своїй дружині Пенелопі майже мільйон євро за фіктивними відомостями і фіктивну посаду асистентки в його офісі. «France 2» – державний канал, цього тижня оприлюднив фрагменти відеоінтерв'ю Пенелопи Фійон, яке вона дала у 2007 році англійській телекомпанії. Тоді Пенелопа, матір п'яти дітей, сказала: «Я ніколи з чоловіком не працювала, ніколи йому не допомагала. Я домашня господиня. Я працювала на кухні...».

Наступного дня вибухнув скандал із двома вже повнолітніми дітьми Франсуа Фійона, які, коли він був сенатором, теж отримували гроші з бюджету сенату за юридичні послуги. З'ясувалось, що діти Фійона отримали право займатись адвокатською діяльністю в сенаті тільки після того, як Фійон покинув сенат і перейшов в Парламентську асамблею. У минулу п'ятницю, з метою розслідування цієї справи, поліція вилучила сервери сенату.

Шахрайкуватий Шульц

Мартин Шульц, коли був головою Європейського парламенту, отримував неправомірну винагороду. Суть скандалу полягає в тому, що депутати Європейського парламенту отримують оплату за свою працю тільки тоді, коли вони працюють у будівлі парламенту, тобто грошове відшкодування передбачене тільки за час роботи сесії. А пан Шульц, будучи головою парламенту, одержував гроші за всі 365 днів у році, навіть коли сесії не було – 8 тисяч євро у місяць.

Та найбільша непристойність ситуації, як для європейців, полягає у тому, що спочатку Мартин Шульц заявив, що він не отримував цих грошей, а потім змінив свідчення. Повідомив, що відмовився від неправомірної винагороди після двох років перебування на посаді голови Європейського парламенту. Тобто, два роки отримував незаконну оплату, а на третій рік начебто від неї відмовився.

Сидить Путін у Кремлі, багатоходівки вигадує, кошти в Європу закачує, грає на людській жадобі й ницості, європейських популістів оплачує, Фійона і Шульца просуває на чільні посади, а меткі хлопці з Ленґлі – бац, і змішали всі фігури у кремлівській комбінації. Всього за тиждень.

Молитовний сніданок у Трампа

У Вашингтоні відбувся Національний молитовний сніданок із президентом США Дональдом Трампом. Цей відомий захід відвідали майже три тисяч гостей – політичних і релігійних лідерів, громадських і культурних діячів із приблизно 185 країн. Від України у цьому міжнародному заході взяло участь орієнтовно сім десятків нагально побожних чиновників і депутатів.

Традицію молитовних сніданків запровадив президент Ейзенхауер у 1953 році. Вони, зазвичай, відбувались у Вашингтоні першого четверга лютого у готелі «Washington Hilton». Згідно з усталеною традицією, у рамках тепер уже фактично міжнародного молитовного сніданку, президенти не провадять індивідуальних зустрічей або бесід із учасниками заходу, щоби не спотворити атмосферу духовності й умиротворення.

Наступного дня відбулась українська частина цього заходу. Його організатор Михайло Жовнер розповів: «Українська зустріч є частиною Національного молитовного сніданку в США, вона відбувається традиційно вже впродовж 12 останніх років». За його словами, участь в українському сніданку «абсолютно безкоштовна». Мета зустрічі полягає в тому, «щоби зібрати українських представників і дати їм можливість додатково поспілкуватися».

Михайло Жовнер не розповів, скільки було гостей і хто з відомих особистостей був присутній під час сніданку в п'ятницю, пославшись на те, що це приватна інформація. Проте повідомив, що для участі в українській частині Національного молитовного сніданку Америки не передбачено персональних запрошень.

США вивчають здатність Китаю і Росії пережити «ядерний удар»

Розвідувальні служби США і стратегічне командування Пентагону оцінять у спеціальному дослідженні здатність керівництва Китаю і Росії пережити гіпотетичний ядерний удар і продовжувати ефективно працювати. Таке дослідження замовив Конгрес США ще до вступу Дональда Трампа на посаду президента США і воно отримало підтримку з боку як республіканців, так і демократів.

У дослідженні планується проаналізувати перспективи роботи державного апарату цих країн після гіпотетичного нанесення ядерного удару, «живучість керівництва, управління і спадкоємність державних програм». Також дослідження має включати «місця розташування і опис характеристик підземних споруд, призначених для політичного і військового керівництва КНР і РФ».

Дональд Трамп заявив 22 грудня, що Сполучені Штати повинні зміцнити й розширити свій ядерний потенціал до того часу й тієї міри, доки світ не прийде до розуміння можливостей і наслідків від застосування ядерних бомб. На початку січня в інтерв'ю британському виданню «The Times» він пов'язав можливе скасування санкцій проти Росії в обмін на скороченням ядерного арсеналу РФ.

У 2016 році влада США санкціонувала підготовку до модернізації ядерної бомби B61-12. Осучаснена боєголовка буде виконана з нових компонентів, що дозволить збільшити термін її експлуатації на 20 років.

Чуркін отетерів у Нью-Йорку

На Москві впали у ступор через останнє засідання ООН, під час якого Ніккі Хейлі, постійна представниця США, потицяла «фейсом об тейбл» Чуркіна та істеблішмент Кремля за анексію Криму і тероризм на Донбасі. В оточенні Путіна такого не сподівались.

Для України цей факт є дуже важливим , що новий представник США в ООН Ніккі Хейлі виступила з офіційною позицією Вашингтона з питання анексії Криму і агресії РФ на Донбасі, чітко продемонструвавши проукраїнську позицію США.

Ініціатор відокремлення Каліфорнії від США – сателіт Кремля

Луїс Марінеллі, один із головних активістів виходу штату Каліфорнія зі складу США, користується підтримкою російської ультраправої націоналістичної групи, яка на замовлення Кремля і його фінансової підтримки ініціює заходи, щоби «розвалити» Америку, – повідомило каліфорнійське видання «San Francisco Chronicle».

Марінеллі, який очолює рух «Yes, California», сьогодні живе в Росії, де викладає англійську мову в приватній школі Єкатеринбурга. Стало відомо, що він отримував фінансову підтримку від прокремлівської політичної групи «Антиглобалістський рух Росії» (АДР), яка виступає проти тенденції, щоби група країн, до якої належать і США, мала вирішальне слово на міжнародній арені. Поки до цієї групи належала РФ, до G-8, ніякої АДР не існувало.

У Каліфорнії  тісні стосунки Марінеллі з Росією бентежать частину прихильників CalExit. Вони не мають бажання пов'язувати свою ініціативу з «країною, яку звинувачують у втручанні в американські президентські вибори», – наголошено в публікації «San Francisco Chronicle».

На думку деяких експертів, зв'язки «Yes, California» із російським рухом взагалі можуть порушувати державний закон, який забороняє іноземним організаціям брати участь в усьому, що стосується політичних кампаній. Едвард Волкер, експерт із питань СРСР при Каліфорнійському університеті в Берклі, переконаний, що кремлівській політичній еліті вигідні всі ініціативи, які можуть послабити Захід.

На даний момент рух Луїса Марінеллі збирає підписи на підтримку референдуму, перший етап якого буде полягати в тому, щоби під час голосування у 2018 році виключити з Конституції штату положення про те, що Каліфорнія є «невід'ємною частиною Сполучених Штатів Америки». І якщо це вдасться зробити, тоді можна буде проводити референдум про вихід штату зі складу США. Однак юристи стверджують, що на практиці відокремлення практично неможливе, оскільки надання Каліфорнії незалежності потребує поправки до Конституції США, а також підтримки трьох четвертих голосів у Законодавчих зборах штату.

Увага до руху «Yes, California» та закамуфльованій участі в ньому АДР змусила Луїса Марінеллі заперечувати, що він перебуває на фінансовому утриманні Кремля. Марінеллі заявив, що має намір повернутись у Каліфорнію, коли будуть готові всі імміграційні документи для його дружини з Росії. ФСБ уже вишколила для Марінеллі надійного політичного партнера, супутницю для приватного життя і наглядачку від Кремля.

Законопроект «Про підтримку України» вдруге у Конгресі США

Український конгресовий комітет Америки (УККА) повідомив, що співголова Комітету Палати представників із закордонних справ демократ Еліот Енґель та член Комітету республіканець Адам Кінзінґер повторно внесли на розгляд нижньої палати Конгресу США законопроект «Про підтримку стабільності і демократії в Україні» (STAND for Ukraine Act 2017). Законопроект H.R. 830, зміст якого аналогічний змісту минулорічного законодавства, передбачає надання допомоги Україні у запровадженні реформ і кодифікацію у закон санкцій проти Росії, запроваджених за анексію Кримського півострова. До Еліота Енґеля та Адама Кінзінґера приєднались ще 23 конгресменів –  активних прихильників законопроекту «STAND for Ukraine».

Нагадаємо, 22 вересня 2016 року Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект «Про підтримку стабільності і демократії в Україні», який, крім питання санкцій, регулює постачання летальної оборонної зброї для Києва. Відповідно із процедурою, законопроект повинна була схвалити і Верхня палата парламенту – Сенат, а потім підписати президент США. Проте із незрозумілих  причин у Сенаті розгляд законопроекту «зупинився» в офісі сенатора-республіканця Боба Коркера. Тепер у Палаті представників законодавство «STAND for Ukraine» розглядатимуть нові конгресмени, обрані під час листопадових минулорічних виборів.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ