Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп перевірить Путіна, яка його роль на Донбасі

У Кремлі минулого тижня посилили демонізацію «українського питання» і взялись перетрушувати ряди послідовників Фелікса Дзержинського. Кремлівська багатоходівка «QHG Cayman Limited» була задумана геніально, але виконана провально.

Дональд Трамп взявся персонально дослідити внесок Путіна у тероризм і руйнування Донбасу, в ЄС заговорили про самостійний «шенгенський оборонний союз», а в Польщі вирішили, що вже дозріли керувати Європою.

На Московії тероризують українців

З метою дискредитації України силовики Путіна імітували  спецоперацію боротьби з обігом наркотиків. У Підмосков'ї начебто несподівано виявили «міжнародний братський синдикат», до складу якого належали 47 українців і 20 представників місцевого угро-фінського етносу.

У затриманих вилучили три фахово створені лабораторії, 250 одиниць лабораторного обладнання, понад чотири тонни синтетичних наркотичних засобів, три з половиною тонни прекурсорів, дев'ять автомашин, понад 2 мільйони рублів, 18 підроблених паспортів РФ.

Феесбешники вважають, що вербувальні пункти наркоторговців знаходились у Києві, а людей наймали за допомогою оголошень про прийом на роботу кур'єрів і експедиторів на території РФ.  Силовики Путіна намагаються переконати найперше світову громадськість, що міжнародний наркосиндикат «Хімпром» організували у Києві з підступною метою долучити великодуховну валдайську націю життя на «голці» – наркотики поширювали аж в 14 регіонах РФ.

Перша брехня феесбешнків полягає у тому, що при путінському деспотизмі три нарколаболаторії із 250 одиницями обладнання здатна створити тільки ФСБ. Друга брехня – у переліку вилученого нема згадки про зброю, яка завжди присутня у справжніх наркосиндикатах.

Українцям також варто застановитись, чи доцільно їздити в РФ, своєю працю підтримувати приречену економіку, а в подяку отримати статус наркодилера.

Путін & Порошенко – змагання навипередки

У Кремлі з усіх сил намагаються організувати зустріч Путіна і Трампа  раніше від зустрічі Трампа із Порошенком. Для цього навіть приведені в рух прокремлівські політичні зв'язки у Словенії, яка начебто від свого імені вирішила організувати Путіну зустріч із Трампом. 

У п'ятницю з офіційним візитом в РФ прибув Борут Пахор, президент Словенії. Пахор пропонує керівництву Росії та США провести свої перші переговори в Словенії. Враховуючи, що Словенія – батьківщина першої леді США Меланії Трамп, Путін уже наперед, ще до відповіді США, подякував урядові Словенії за пропозицію провести зустріч на своїй території.

Під час прес-конференції за підсумками зустрічі  президент Словенії наголосив: «Як ваш друг, я закликаю всі сторони припинити військові дії. Тільки тоді можна буде сподіватися на покращення відносин між Росією і західним світом. Тоді стосунки з Євросоюзом також відновляться і будуть на хорошому рівні».

Після завершення візиту в Москву, президент Словенії прибув у Київ для переговорів із Петром Порошенком, а також, щоби повідомити керівництву України про політико-інтеграційні забаганки Путіна. Порошенко подякував Пахору за підтримку територіальної цілісності України та за чітку позицію щодо незаконної анексії Криму. Український президент розповів колезі про загострення ситуації на Донбасі.

Петро Порошенко і Борут Пахор домовилися розвивати співробітництво в економічній, культурній та гуманітарній сферах. Принагідно вони вирішили відновити авіаційне сполучення між Любляною і Києвом. Петро Порошенко запросив Борута Пахора ще раз відвідати Україну із офіційним візитом.

Нагадаємо, у листопаді минулого року президент України відвідав Словенію, підписав низку угод, а також взяв участь у відкритті пам'ятника мандрівному  філософу Григорію Сковороді.

Представники  Литви були приголомшені руїнами Авдіїєвки

Ірина Геращенко, перша заступниця голови ВР, і Лінас Линкявичюс, керівник МЗС Литви, відвідали прифронтову Авдіївку, постраждалу від обстрілів кремлівських терористів. Гості з Литви назвали побачене переконливими фактами порушень Мінських угод, яке здійснюють прокремлівські терористи.

Глава МЗС Литви був настільки вражений побаченим, що написав на своїй сторінці в соціальній мережі, що санкції проти Росії повинні залишатися, оскільки саме Кремль підтримує бойовиків, які зруйнували місто.

Під час брифінгу в Краматорську Лінас Линкявичус повідомив, що Литва готова допомогти зруйнованій Авдіївці. З цією метою надано 40 тисяч євро – ці кошти переведені через Червоний Хрест для придбання медикаментів, а ще 40 тисяч євро будуть надані для  закупівлі будівельних матеріалів і генераторів.

Даля Грібаускайте:  Навчання «Захід-2017» – це підготовка до війни

Президентка Литви вважає, що військові навчання РФ і Білорусії «Захід-2017», що заплановані на поточний рік, свідчать про «підготовку РФ до війни із Заходом». Військові сили, які будуть брати участь у навчаннях, дуже численні і агресивні, відбувається демонстративна підготовка до війни із Заходом.

Загроза із сходу змушує країни Балтії звернутися до партнерів для отримання додаткових гарантій безпеки, зокрема, стосовно швидкості прийняття рішень в НАТО. Даля Грібаускайте зазначила, що найближчим часом має намір обговорити це питання з віце-президентом США Майком Пенсом, а також сподівається на тісний контакт із новою адміністрацією США.

Вітаутас Бакас, голова комітету сейму Литви з питань національної безпеки і оборони, заявив, що військові «Захід-2017» будуть найбільшими в історії навчань біля кордонів Литви, а Дарюс Яунишкис, директор Департаменту держбезпеки, зазначив, що демонстрація мілітарної сили РФ є головним викликом національній безпеці Литви.

Пенсіонери в Центральній і Східній Європі позбавлені належного догляду

У країнах Центральної та Східної Європи відчувається гостра нестача якісних послуг довготривалого догляду за літніми людьми. У зв'язку з тим, що жінки-мігранти, які традиційно відігравали роль помічниць у господарству, доглядальниць і кухарок, тепер  виїжджають на заробітки в Західну Європу, а тому зростаюче число літніх людей у Центральній і Східній Європі залишилось без належного догляду. Про це повідомили у Міжнародній організації з міграції (МОМ).

Експерти МОМ зазначили, що уряди країн Центральної та Східної Європи не надають достатніх ресурсів на проектів із надання послуг літнім людям. Так, наприклад, влада Чехії асигнує для фінансування цієї мети 0,7% ВВП, Польщі – 0,74%, а Сербії 0,53%, тоді як інші країни-учасниці Організації економічного співробітництва і розвитку скеровують для цієї мети не менше 1,7% ВВП.

У деяких країнах, наприклад, у Чехії або Сербії, літнім людям надають грошову допомогу. Передбачається, що вони самі можуть оплатити послуги з догляду за собою. Однак проведені дослідження з'ясували, що переказані суми мізерні, їх не вистачає для оплати послуг із догляду, а тому  літні люди використовують їх для інших потреб.

В Україні питання догляду за самотніми пенсіонерами, які його потребують, також не вирішене в повному обсязі. Навіть більше – в Україні є нечисленна категорія пенсіонерів, які офіційно отримують пенсії нижчі від офіційно встановленої межі бідності, що є брутальним порушенням Конституції України.

На інформаційний запит до Петра Порошенка (13.09.2016), як до президента України, чому не виправлена така ситуація, гарант Конституції не відповів. На інформаційне звернення до прес-секретаря президента (23.11.2016), щоби нагадав Петрові Порошенку про необхідність відповісти на інформаційний запит, відповіді теж не було. Схоже не те, що Святослав Цеголко послуговується наглядним прикладом для наслідування.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини вже шість разів поспіль (останній раз – 12.07.2016) сказав керівництву України: «Панове, майте елементарну людську совість. Не можна офіційно платити людині пенсію меншу від офіційної межі бідності. Панове, це – державний геноцид».

У Кремлі вже не хочуть виборів на Донбасі. Поки що

В оточенні Путіна врешті збагнули, що провести вибори на Донбасі під дулами автоматів їм не вдасться, тому перенесли цю ідею на більш догідний час.  Такі висновки можна зробити зі заяви Александра Лукашевича, представника РФ при ОБСЄ. Він нарешті визнав, що нереально провести вибори у тій ситуації, яка тепер склалась на Донбасі, тому вибори за кремлівським сценарієм – «більш пізня перспектива». Лукашевич відзначив, що домовленостей у питанні виборів досягнути не вдалось, Київ відкинув кремлівську пропозицію політичного угодовства.

Лукашевич наголосив, що відтепер пріоритетні завдання полягають у припиненні активної фази військових дій, поверненню до виконання умов, передбачених Мінськими угодами, роззброєння бойовиків і розведення сторін. Лукашевич зробив недолугу спробу звинуватити Київ у зриві Мінських домовленостей, мовляв, прогресу не вдається досягти, бо українська сторона по-своєму розуміє виконання зазначених угод.

Раніше президент України наголосив, що ідея із проведенням виборів на окупованих територіях Донбасу не має жодних шансів бути реалізованою. Петро Порошенко зазначив, що українці не обміняють Крим на Донбас і не підуть на жодні поступки стосовно суверенітету під тиском Кремля.

На Московії зійшли на пси. Офіційно

У РФ зробили ще один практичний крок у напрямку імпортозаміщення і вирішення проблеми нестачі продовольства після запровадження економічних санкцій. Тепер дефіцит  польської яловичини та іспанського хамона вирішили компенсувати собачим м'ясом. Про це повідомило  інформагентство «FlashNord-Siberia».

Александр Нечаєв, бізнесмен із Іркутська, створив спеціальну собачу ферму, де буде вирощувати собак азіатської породи нуреонгі – вони були спеціально виведені для вживання в їжу. М'ясо нуреонгі в Кореї та Китаю вважається делікатесним і вартує чималих грошей.

Нечаєв розповів, що першу партію охолодженої собачатини, яка надійшла у продаж, а це  15 тушок, голодуюче населення високодуховної РФ розкупило майже миттєво. Своїм проектом іркутський бізнесмен вирішує два питання: нестачу м'ясопродуктів і відродження давньої культуру харчування угро-фінів Московії.

У Білорусі – безвізовий режим

Із неділі у Білорусі почав діяти режим безвізового в'їзду для громадян 80 країн світу. Безвізовий порядок в'їзду в Білорусь визначено на строк до п'яти діб у разі прибуття в аеропорт Мінська.

Порядок безвізового пересування не поширюється на осіб, які прибувають до Білорусі авіарейсами з Росії, або також мають намір здійснити виліт в аеропорти Росії (дані рейси є внутрішніми, прикордонний контроль на них не здійснюється). Росія критикувала таке рішення через відсутність начебто паспортного контролю на кордоні між країнами. На тлі безвізового скандалу стосунки між РФ і Білоруссю погіршились, Александр Лукашенко зробив кілька критичних заяв на адресу Кремля.

Трамп подякував Литві за підтримку України

Президент Дональд Трамп у вітальному листі до президентки Литви Далі Грібаускайте висловив подяку за підтримку України. У зверненні з нагоди Дня незалежності Литви, він схвалив дії Литви стосовно підтримки України, а також збільшення видатків на утримання Альянсу. Водночас президент США подякував за чималий внесок Литви в боротьбу із ІДІЛ та американсько-литовське партнерство в Афганістані.

Далі Грібаускайте є прихильницею збереження жорстких санкцій проти РФ за анексію Криму та військову агресію на Донбасі, а також підтримує український курс євроінтеграції.  Раніше президентка Литви викликала чимале захоплення у соціальній мережі своїм відеозверненням українською мовою.

Трамп перевірить зв'язки Путіна з терористами Донбасу

Дональд Трамп заявив, що проведе перевірку питання, хто контролює бойовиків на Донбасі та що саме відбувається на сході України. Про це президент США розповів у своєму інтерв'ю для «Fox News».

Дональд Трамп повідомив, що не знає подробиць про бойові дії на Донбасі, проте пообіцяв все з'ясувати. Він додав, що не упевнений чи Путін контролює бойовиків, адже нерідко таке трапляється, коли ситуація виходить з-під контролю, то за цим може стояти хтось інший.

Цікаво було б дізнатись, чим Дональд Трамп слухав під час телефонної розмови з Петром Порошенком.

Вашингтоні наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей

Федеріка Моґеріні, Верховна представниця ЄС із питань закордонної політики і політики безпеки, зустрічалась у Вашингтоні з державним секретарем Рексом Тіллерсоном, радником президента з питань національної безпеки Майклом Флінном і радником президента США Джаредом Кушнером.

Моґеріні повідомила, що на порядку денному зустрічей стояло питання Кремля. Сторони наголосили, що Москва зобов'язана  дотримуватися положень угоди, підписаної у 2015 році між Україною, Росією, Німеччиною і Францією для завершення боїв на сході Україні.

США неодноразово звинувачували Росію у порушенні Мінських домовленостей, а кремлівські терористи твердять, що це Україна порушує угоду.

Республіканці і демократи в Конгресі, як також союзники США, висловили стурбованість занадто поблажливим ставленням Дональда Трампа до Москви, що може призвести до пом’якшення запроваджених санкцій проти РФ, під які підпали енергетичний, оборонний та фінансовий сектори.

У Німеччині обрали дванадцятого президента

Перемога Франка-Вальтера Штайнмайєра, який був єдиним кандидатом від трьох партій, що входять у правлячу коаліцію – Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Християнсько-соціального союзу (ХСС) та Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) – була гарантована від початку.

Соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмайер став дванадцятим президентом ФРН, не залишивши жодних шансів чотирьом іншим претендентам. За нього проголосували 931 із 1260 членів колегії виборців із необхідних 631. Вибори відбулись в один тур.

Політик користується великою популярністю не тільки у колег-партійців, а також і серед виборців. Він кілька років поспіль очолює рейтинг найбільш популярних політиків ФРН, обганяючи і канцлера Ангелу Меркель. Президента ФРН обирають на 5 років. Ця посада є швидше репрезентативною, бо реальна влада належить канцлеру.

Туркменістан: участь виборців –  97%

Після закриття виборчих дільниць ЦВК Туркменістану взялось підраховувати голоси. Участь у  виборах президента Туркменістану взяло 97,27% виборців, а загалом це орієнтовно 3,15 млн осіб. Про це повідомили представники Центрвиборчкому країни. Як відомо, в Туркменістані не визначено поріг для визнання виборів такими, що відбулися.

Згідно конституції Туркменії, обраним вважається кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. За новими правилами президентський термін становить не п'ять, а сім років. Експерти зазначили, що збільшення цього терміну було закріплено у законодавстві лише напередодні виборчої кампанії.

На пост президента країни третій раз балотувався Гурбангули Бердимухамедов, а також вісім його конкурентів, затверджених ЦВК у статусі офіційних кандидатів. Те, що президентом знову стане Гурбангули Бердимухамедов було відомо ще до виборів, які лише відіграли роль імпозантного обрамлення кулуарних домовленостей.

Кремль нарощує кібератаки на Британію

Британські спецслужби фіксують зростання числа кібератак на урядові установи з метою викрадення секретної інформації, в першу чергу в галузі оборони і зовнішньої політики. Про це заявив Кіарон Мартін, голова Національного центру кібербезпеки Великобританії.

Останнім часом кожного місяця у Британії фіксують приблизно 60 великих кібератак. За словами Мартіна, більшість цих втручань здійснюють хакери, яких спонсорує Кремль, але чималу загрозу становить і Китай. Мартін також відзначив «поступові зміни» в кіберагресії Росії проти Заходу, збільшення кількості атак по «м'яким цілям» – місцевим радам, вузам і благодійним фондам – для крадіжки особистих даних або для викрадення наукових секретів.

Агентства інформації Великобританії повідомили, що на День Святого Валентина королева Єлизавета ІІ відкриє новий кіберцентр NCSC, а в школах Англії запровадять уроки кібербезпеки, під час яких виявлятимуть талановитих учнів – потенційних експертів для захисту держави від хакерських атак.

США скерують $100 мільйонів на боротьбу з Кремлем

Видання «The Daily Beast» повідомило, що два сенатора США ще кілька років тому домоглися надання $160 млн для «Global Engagement Center», який повинен боротись із антидемократичною пропагандою в тоталітарних країнах. Основною діяльністю цього центру раніше була ідеологічна протидія терористичному угрупованню «Ісламська держава», проте наданні додаткові $100 млн конкретно призначені для боротьби з пропагандою Кремля.

Автори законопроекту Джон Маккейн і Бен Кардін розраховують, що ці гроші будуть спрямовані на підтримку незалежних та об'єктивних російських ЗМІ, а також боротьбу з провокаційними і помилковими новинами. «Global Engagement Center» раніше практично не провадив ніякої діяльності в антикремлівському напрямку, а спеціалізувався на роботі з ісламськими країнами Сходу.

Ердоган помідорами не відбувся

Щоби підняти свій рейтинг серед силовиків, Путін віддав наказ завдати авіаційні удари по турецьким збройним силам у районі сирійського міста Ель-Баб.  У результаті інциденту загинули троє турецьких солдатів, а 11 отримали поранення.

Генеральний штаб Туреччини повідомив, що координати про перебування турецьких солдат були відомі у Кремлі. У зазначеному районі турецькі солдати не змінювали своїх позицій впродовж останніх 10 днів. Відомості про місце їх розташування простодушні турки передали на російську авіабазу Хмеймім і особисто російському військовому аташе в Анкарі.

Спочатку в Кремлі висловили лицемірне співчуття Реджепу Ердогану, а через кілька годин заявили, що турецькі солдати не повинні були знаходитись у районі нанесення авіаційного удару.

На Мазовші амбітні завдання – реформувати Євросоюз і нейтралізувати агресивний Кремль

Вітольд Ващіковскі, міністр закордонних справ Польщі, заявив, що цього року Варшава поставила перед собою амбітні політичні завдання – суттєво наростити  військову присутність НАТО у Польщі, а також «відновити» Європейський союз.

Польща стурбована посиленням влади Брюсселя, а також і тим фактором, що опинилась на гальорці європейської політики. Щоби посилити свою вагомість до рівня 2004 року, коли ще був живим Папа Іван-Павло ІІ, а Брюссель виявляв до Польщі надлишково необґрунтовану увагу, сьогодні Варшава домагається серйозного перегляду фундаментальних угод в Європейському Союзі стосовно часткового повернення суверенних повноважень країнам-учасницям блоку.

У рамках трансатлантичних відносин тривогу Варшави викликає доброзичливе ставлення президента Дональда Трампа до Москви. Навіть, можливо, не стільки доброзичливе ставлення до Кремля, як відсутність з боку Трампа виразних акцентів, як це було при Обамі, що Польща є важливим партнером для США в Європі.

Нинішній уряд польських євроскептиків і популістів, який здебільшого представляє націонал-шовіністичну партію «Право і справедливість», останнім часом почав стримувати свої гонори і декларувати обережність у питаннях Євросоюзу, сигналізуючи, що прагне тільки поліпшити відносини з Німеччиною, Францією, Італією, Іспанією.  Ця група й раніше дивились на Варшаву наче на мале пиво, а тепер навіть жорство дали зрозуміти: якщо життя в ЄС не подобається, то з Євросоюзу завжди можна знайти вихід.

Якби польським політикам не заслонила очі шовіністична полуда, вони, можливо, втямили б, що вагомість в ЄС можна здобути лише за умови, якщо створити Слов'янський союз. Однак польські націонал-шовіністи  цього не збагнуть, а Слов'янський союз в ЄС – це тема окремої публікації.

В Європі повинен бути «оборонний шенген»

Роберта Пінотті, яка стоїть на чолі оборони Італії,  в опублікованому в газеті «Мессаджеро» інтерв'ю несподівано заявила, що європейська оборонна структура повинна зміцнюватися незалежно від НАТО і ролі США в Альянсі. А спільна європейська оборона вимагає зміцнення співпраці між Італією, Францією, Німеччиною та Іспанією.

Роберта Пінотті наголосила: «Європейська оборона повинна бути представлена єдиним блоком як всередині, так і поза НАТО. Європа «двох швидкостей» повинна бути не тільки в економіці. Необхідний  і «оборонний шенген» за рахунок зміцнення співпраці між Італією, Францією, Німеччиною та Іспанією. Якщо всередині НАТО європейські держави будуть діяти порізно, це буде елементом слабкості. Для НАТО дуже важливо, щоб Європа була єдина в оборонній стратегії. А ще важливо, щоб країни, які відстоюють зміцнення загальної оборони, а саме Італія, Німеччина, Франція та Іспанія, співпрацювали іще тісніше з метою якнайшвидшої реалізації прийнятих рішень».

Цікаво, а від кого раптом Італія вирішила оборонятись? Невже від друга Владіміра і «стратегічного партнера Кремля», за якого активно ратувала, щоби зняти економічні санкції?

Білий Дім запросив у розвідки дивну інформацію

Високопоставлені американські чиновники запросили у спецслужб США довідку, яким чином налагодити відносини з РФ: що Вашингтон може запропонувати Кремлю і що Трамп може отримати від Путіна. Про це повідомило агентство  «The Associated Press».

Агентство зазначило, що радники з національної безпеки США запитували інформацію про польське «вторгнення» в Білорусь. Дивовижний запит, враховуючи, що ніяких доказів подібного вторгнення не існує. Навпаки, Польща є країною, де стурбовані доброзичливим ставленням Трампа стосовно РФ.

Джон Шиндлер, колишній аналітик розвідки і офіцер контррозвідки Агентства національної безпеки США, констатував: «Отже, Білий Дім запитує у розвідки інформацію про вторгнення союзника НАТО в Білорусь, яке існує лише в запаленій уяві Кремля. Або в оточенні Дональда Трампа засумнівались у вірності Польщі, або раптом почали підозрювати, що Польща може спровокувати конфлікт, щоби втягти НАТО у вирішення своїх локальних питань із Кремлем».

Трамп поважає Путіна частково, а Білл О'Райлі не поважає цілком

В інтерв’ю для телеканалу «Fox News» президент США Дональд Трамп заявив, що Путіна «поважає», однак не впевнений, що зуміє із ним порозумітись. Трамп зазначив: «Я вважаю, що з Росією краще ладнати. А якщо Росія допоможе нам у боротьбі з «Ісламською державою», це дуже масштабна і важлива боротьба, а також іще з ісламським тероризмом у всьому світі, то це буде корисно. Однак, чи поладимо ми із ним? Навіть гадки не маю».

Відповідаючи на питання Білла О'Райлі, ведучого телеканалу «Fox News», як президент США  може поважати Путіна, знаючи про його вчинені звірства проти людства, Трамп і бровою не повів. «Ну той що? – перепитав він журналіста. – У нас теж багато вбивць. Вважаєте, що наша країна така вже невинна?»

Інтерв'ю Дональда Трампа отримало широкий політичний резонанс. Наприклад, коментуючи це висловлювання президента США, сенатор Мітч Макконнелл в інтерв'ю для телеканалу CNN, сказав, що не бачить «ніякої подібності» між США і Путіним.

А  в кремлівському оточенні Путіна також неабияк розхвилювались. Можливо, що їх не стільки зачепила фраза Білла О'Райлі «Але він – убивця!», мало хто і що на Путіна говорить, особливо невиховані футбольні фанати, як реакція Дональда Трампа на емоційний вигук журналіста. Сакральний для Кремля президент США не заперечив, що Путін є убивцею і міжнародним терористом, а в своїй специфічній манері представив власне уявлення про зло і добро.

Білл О'Райлі завдав Путіну настільки нищівного репутаційного удару, що цнотливе его головного кремлівця істерично затребувало спростування. Войовничо настовбурчивши вуса, прес-секретар Песков ультимативно заявив, що у Кремлі чекають спростувань і глибоких вибачень від Білла О'Райлі. А манхеттенський дотепник, як кажуть юні тінейджери, «відстібався по повній». Він сказав: «Я почав працювати над цим вибаченням, але це може зайняти у мене певний час. Можливо, ви захочете перевірити як воно виконане приблизно... у 2023 році».

Влаштувавши міжнародні вияснення стосунків, чи Путін насправді є вбивцею, Кремль допустив чималий політичний ляп і серйозний прорахунок – як тактичний, так і стратегічний. А за жартом добре поінформованого журналіста Білла О'Райлі ймовірно закамуфльоване припущення, що у 2013 році міжнародна спільнота вже матиме на руках вирок суду стосовно Путіна і його найближчого оточення.

Трамп так просто судам не здасться

Апеляційний суд у Сан-Франциско залишив у силі рішення суду нижчої інстанції, яким тимчасово зупинено заборону президента США Дональда Трампа на в'їзд громадян зі семи країн, здебільшого із мусульманським населенням.

Президент Трамп відреагував на рішення суду в Сан-Франциско, написавши у соціальні мережі Twitter: «Побачимось у суді. На карту поставлена безпека нашої країни!»

Трамп декласифікував термін «фейкові новини»

Ще три місяці тому термін «фейкова новина» мав чітке визначення – так називали сфабриковані події. Але за короткий час американські консерватори, на чолі з Дональдом Трампом, змінили його значення, називаючи «фейком» всі новини, які їм не подобаються, – пише «Washington Post».

Дональд Трамп написав у соціальній мережі Twitter: «Негативні результати соцопитувань – це фейкові новини». Президент США нещодавно поширив статтю, де перерахував 16 «фейкових новин», які з моменту його інавгурації опублікували мейнстрімні інформаційні ресурси «Daily Beast», «Fox News», «Time».  У своєму визначенні «фейкова новина» Трамп наголосив, що така інформація передбачає не тільки неправдивість, а також і зловмисність.

Видання «Washington Post» обурилось і кинулось захищати журналістів, наголосивши: здебільшого вони допускають «чесні помилки», не маючи намір зловмисного спотворення. Наприклад, в одному з випадків журналіст «Time» поспішно повідомив, що президент Трамп прибрав із Овального кабінету бюст Мартіна Лютера Кінга, а насправді бюст був загороджений відкритими дверима і журналіст його не побачив.

В  інших випадках помилок не було, зате було чимало сарказму, який, звичайно, неприємний республіканцям. Ну і що? Можливо, у своїх репортажах журналісти і випустили з уваги якісь деталі, але сарказм точно не належить до «фейкових новин», – зробив висновок автор «Washington Post».

Важко на відстані зрозуміти уявлення оглядача видання «Washington Post» стосовно обов'язків репортерів. Кореспондент найперше зобов'язаний оприлюднювати достовірну інформацію, а не «вихлюпувати» на читачів свій приватний сарказм. Якщо в працівників «Washington Post» інша точка зору, тоді виникає сумнів, чи вони насправді є фахівцями у журналістиці.

Криза путінської розвідки

Емі Найт, американський історик, фахівець із питань радянської історії і, зокрема, історії КДБ, пише, що керівництво ФСБ за останні місяці зазнає системних і серйозних «перетрушувань» кадрів, які до недавнього часу вдавалось приховувати. Мова йде про безпрецедентне службове переміщення вищих чинів всередині ФСБ.

У рамках «зливу інформації» про російських хакерів і появи досьє на Дональда Трампа, Кремль ретельно взявся за перевірку своїх спецслужб у пошуках «кротів», які оприлюднили  інформацію про спроби Кремля, тобто Путіна, вплинути на американські вибори президента.

Так, у грудні 2016 року заарештували Сергея Михайлова, заступника голови Центру інформаційної безпеки ФСБ,  і його підлеглого Дмітрія Докучаєва. Разом із керівником «Лабораторії Касперського» Русланом Стояновим їх звинувачують у державній зраді РФ. А ще найближчим часом повинні відсторонити від посади Андрея Герасімова, начальника центру інформації ФСБ, якщо вже його не звільнили.

Наприкінці грудня минулого року стало відомо про несподівану кончину Олега Єровінкіна, радника Ігоря Сєчіна – однієї з центральних фігур у справі  «Досьє на Трампа». Єровінкін працював на КДБ і ФСБ понад 20 років, потім перейшов до адміністрації Єльцина, а відтак і до адміністрації Путіна.

Емі Найт переконаний, що Єровінкін знав про всі контакти Сечіна з американською стороною. У досьє на президента США, наприклад, міститься інформація про зустрічі Сечіна з помічником Трампа Картером Пейджем, під час якої нібито обговорювалося зняття санкцій зі США в обмін на 19% акцій у компанії «Роснефть» (для Емі Найта незрозуміло, хто повинен був отримав цю частку).

Інформація про «Досьє на Трампа» циркулювала у Вашингтоні впродовж кількох місяців і, очевидно, в РФ про це знали. Проте особливу лють у Кремля викликало розкриття планів про зібраний компромат на Дональда Трампа для подальшого тиску на американського президента, зокрема  і в питанні зняття санкцій.

Американський історик Емі Найт наголосив, що інформацію про сексуальні походеньки Трампа в Москві і Санкт-Петербурзі не варто списувати з рахунків, оскільки такий компромат ФСБ часто використовує. Безсумнівно, окрім задокументовані сексуальні звитяги у країні «Червоного Диявола», Кремль має й інші компрометуючі матеріали на президента США.

Мимоволі напрошується версія, чи бува Дональд Трамп сам не почав зливати інформацію про себе, щоб обеззброїти Путіна. Мовляв, звиняй друже Владімір, радий би тобі допомогти, але тепер не зумію, мене «засвітили».

QHG Cayman Limited

Цього тижня стало більше відомо про придбання 19,5% акцій «Роснефти». З'ясувалось, що безпосереднім власником цих акцій є сінгапурська компанія QHG Shares, яка, в свою чергу, цілком належить британській QHG Investment, яку, свою чергу, контролюють катарський фонд і QHG Holding. Це також британська компанія, яку створили три бізнес групи –  швейцарський сировинний трейдер «Glencore», суверенний фонд «Qatar Investment Authority» і  офшор QHG Cayman Limited. Така собі багатоходівка.

До цього часу була інформація, що 19,5% акцій «Роснефти» формально придбали «Glencore» і катарський фонд, а фінансував оборудку італійський банк «Intesa Sanpaolo». Однак, хто насправді є бенефіціаром офшору QHG Cayman Limited? Хто насправді є власником однієї п'ятої від половини національного надбання РФ? Поки що невідомо, прямої відповіді на це питання нема, зате є побічна.

Якщо хтось пригадає міністра Улюкаєва, його миттєву ізоляцію від московського суспільства і лють особисто Путіна з примовлянням «він утратив довіру», а далі проведе пунктир від Кремля до міста Джордж Таун на Кайманових островах, така особа ймовірно зуміє запропонувати цікаву версію.

А якщо помислити іще глибше і провести пряму між 19,5% акцій «Роснефти» в офшорі QHG Cayman Limited та 19% акцій «Роснефти» про які згадував американський історик Емі Найт, то перед нами відкриється широка панорама кремлівських багатоходівок. Щоправда невдалих, адже Дональд Трамп тепер перебуває під збільшувальним склом спостереження його політичних опонентів. Зате яка фантазія, наскільки валдайський політичний кооператив хитрий на багатоходові вигадки.

Погрози Кім Чен Ина

Північна Корея здійснила запуск балістичної ракети невстановленого типу. Згідно з джерелами південнокорейського агентства, запуск невідомого виду зброї здійснили з полігону Пхенан-Пукто. Факт запуску ракети підтвердили і представники армії Північної Кореї. Ракета впала у Японське море.

Дальність польоту була невелика, реальної загрози для Південної Кореї і для Японії, а тим паче для США, не було, окрім бойових вигуків Кім Чен Ина на адресу Дональда Трампа. У той час президент США проводив зустріч із Сіндзо Абе, прем'єр-міністром  Японії, який прибув на американський континент  із офіційним візитом

Суть даремного запуску балістичної ракети може мати лише один мотив – відволікти світову громадськість від Путіна, а  Дональда Трампа  і Сіндзо Абе від питання анексованих островів Японії. Друг Владімір попросив, а товариш Кім Чен Ин залюбки вистрілив у небо.

Північнокорейський трюк Путіну не допоможе, надто вже глибоко він засів у серцях світових політиків, надто вже багато напаскудив усім, щоби відтепер про нього не дбали.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ