Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові одну з виборчих дільниць очолював «голова ЦВК»

Об’єднання «За чесні вибори» підрахувало 73% протоколів з усіх ДВК Львова. 27% протоколів можна вважати недійсними через помилки, яких припустилися члени комісій. Були й такі прецеденти, коли голова ДВК називався головою ЦВК.

Про це 3 листопада на прес-конференції у Львові повідомили представники об’єднання.

«Три дні тому розпочався паралельний підрахунок голосів. Відповідальність за цей підрахунок взяли на себе представники об’єднання «За чесні вибори». Шкода, що до фінішу цього підрахунку із дванадцяти партій залишилося тільки п’ять. Такий паралельний підрахунок продемонстрував те, що ми здатні до консолідації для розвитку громадянського суспільства», - зазначив голова Львівського міського партійного осередку «Громадянської позиції» Олег Мацех.

Серед найстійкіших партій в обєднанні «За чесні вибори» виявилися «Громадянська позиція», ВО «Свобода», РХП, НРУ та «Фронт Змін». Представники цих політичних сил дали свої коментарі та підвели підсумки паралельного підрахунку гололосів у Львові.

Богдан Павлишин (РХП):

«Безумовно, паралельний підрахунок – це позитивний досвід для Львова. Адже тільки в об’єднанні можна відобразити реальні дані. Ми розуміємо, що люди, які працюють на виборах, втомлені, і навіть під час внутріпартійного підрахунку можуть не побачити помилок в протоколі, але коли працює команда з різних політичних партій помилки допустити не можливо. Всі ті порушення, які ми зафіксували, є свідченням недосконалості виборчого закону. Цей закон виявився неповагою до громадянина, засвідчив нехтування виборчих прав. Він став просто соромом для країни».

Іван Гринда (ВО «Свобода»):

«Від самого початку всім було зрозуміло, що влада намагатиметься провести певні маніпуляції із волевиявленням для викривлення реальних результатів. Свідченням цього є результати екзит-полу і ті результати, які ми отримали з паралельного підрахунку голосів. Це власне й демонструє той рівень маніпуляції голосами виборців. Треба також відзначити, що за організацію виборів на місцях вину повинна нести саме влада, адже вона фактично знівелювала виборче право багатьох тих, хто саме через технічні недоліки виборчого процесу не зміг віддати свій голос за ту чи іншу політичну силу. Я хотів би подякувати тим політичним силам, які залишилися в нашому об’єднанні «За чесні вибори» до самого кінця».

Валерій Веремчук (НРУ):

«Варто відзначити те, що найбільша заслуга в організації паралельного підрахунку голосів, саме Олега Мацеха. Показовим є те, що сьогодні 27% протоколів, які ми оримували від наших спостерігачів, виявилися не дійсними. Ці протоколи потребують уточнення, а це заслуга влади. Ми довго думали, яким методом вони фальсифікуватимуть вибори, а виявилося, що псування протоколів –це і є найпростіший спосіб, адже переписувати протоколи будуть «на коліні» три члени ДВК. Але я хочу запевнити, що ми будемо й надалі слідкувти за цими «уточненнями», і ми перевіримо результат, який підсумує ТВК. Але гіршою є ситуація в області, адже там реально «гуляють» тисячі бюлетенів, починає рости явка виборців після виборів, деякі бюлетені починають «псуватися». Тому на цьому наша робота не завершується, і ми обіцяємо, що не дамо знехтувати голосами виборців».

Михайло Хміль (Фронт змін):

«Я думаю, що всі мали нагоду переконатися в правильності та методологічності нашого підходу до паралельного підрахунку голосів. Робота, яку ми провели, дійсно відобразила реальну ситуацію з волевиявленням львів’ян. З тих порушень, які я помітив, можу зазначити те, що більш російськомовних членів ДВК у Львові за всю історію виборів ще не спостерігалося. Були такі ДВК, де робочою мовою була саме російська. Черги були не до членів ДВК, а до кабінок, і це можна вважати технічними прорахунками в організації виборчого процесу. В підсумку ми можемо стверджувати, що створення об’єднання «За чесні вибори» себе повністю виправдало. Більше того, на всі ті факти порушень, які ми зафіксували, буде відповідне юридичне реагування в судах».

Олег Мацех (Громадянська позиція):

«Прикро, що не всі політичні сили, які були з нами від самого початку змогли дійти до кінця. Підсумовуючи паралельний підрахунок голосів можна побачити із наших даних, що більш як 25% протоколів є просто зіпсованими, і попри те, що їх підписали голова та члени ДВК, що на них вдарено «мокрі» печатки, вони не можуть бути введені в систему, адже дані в цих протоколах не збігаються із загальною сумою бюлетенем, які отримала ДВК. Можна точно стверджувати, що ці протоколи будуть переписані на власний розсуд лише трьома членами цих ДВК. Водночас такі зіпсовані бюлетені – це привід або для перерахунку голосів, або ж для визнання результатів виборів на дільниці дійсними».

Отож, помилки, які були зроблені в протоколах, члени об’єднання називають подекуди технічними, спричиненими людським фактором. У деяких випадках вбачається спроба спеціально зіпсувати протоколи.

З найцікавіших протоколів члени об’єднання «За чесні вибори» виділили протокол з ДВК № 11254, де кількість виборців, які отримали бюлетені, становить 1 235, кількість виборців, які взяли участь в голосуванні 1 235, недійсними визнано – 23 бюлетені, а за одного із кандидатів на посаду міського голови Львова проголосувало 2 332. Різниця становить – 2099 бюлетенів. Окрім того, голова цієї дільниці підписався «голова ЦВК».

Представники об’єднання «За чесні вибори!» нагадали, що за такі порушення головам та членам ДВК загрожує 12 років позбавлення волі. Вони також запевнили журналістів, що об’єднання не припиняє роботи і обов’язково доведе паралельний підрахунок голосів до 100% протоколів – щоб мати змогу порівняти здобутий результат із офіційними даними.

Анна Новик, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ