Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Угорський сепаратизм як загроза державному суверенітету України

Останнім часом на Закарпатті у зв’язку з проведенням АТО на Сході України активізувалися політичні сили, які сповідують ідею відокремлення краю від України. За підтримки угорської партії "Йоббік" у складі так званої армії ДНР створено добровольчий батальйон "Легіон святого Іштвана", який воює на Сході України. Про це пише координатор ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

На сторінці «Легіону» у мережі «Вконтактє» написано, що вони запрошують сміливих, порядних людей допомогти Новоросії, Малоросії й Закарпаттю. "Легіону" потрібні не лише військові, але й медики та техперсонал. На сторінці також повідомляється, що представники легіону є у різних містах, які таємно формуються і готові за сигналом повстати. 

Далі — мовою оригіналу:
«Вставайте с нами против Порошенко! Нам нужна свобода для пожелавших выйти из состава Украины регионов Юго-Востока и право на самоопределение для Закарпатья! С центром, западом и севером сами решайте, как будете жить дальше! Ибо ПОКА у вас есть возможность выбора! Пока еще можно разойтись культурно и красиво, как нормальные люди! На Донбассе у нас всего-лишь мы!Сводный фронтовой батальон! А есть и другие, в том числе в разных регионах Украины, которые тайно формируются и ждут сигнала»…

Можемо казати, що угорські та мадярські нацисти від слів про великуУгорщину перейшли до діла і тепер на Донбасі набувають бойовий досвід. Серед добровольців вже є перші загиблі. Загинув Володимир Селеш. Одним із можливих фінансистів цього «добровольчого загону» називають закарпатського сепаратиста Петра Гецка.

Петро Гецко народився 1 січня 1965 року в с.Кушниця, Іршавського р-ну, Закарпатської області в багатодітній сім'ї. Після закінчення Кушницької СШ в 1981 році працював каменярем в будівельному управлінні № 52 тресту "Львовжилстрой". У 1983 році був призваний на дійсну військову службу в повітряно-десантні війська. Служив в Прибалтиці та Молдові. Кандидат у майстри спорту з самбо. Після служби в армії вступив до Московського інженерно-фізичного інституту на факультет автоматики та електроніки, отримав освіту інженера системотехніка. У 1991 році закінчив факультет автоматики та електроніки МІФІ. Однокурсником Гецка і спаринг-партнером по самбо був Олег Царьов, з яким вони жили в одному гуртожитку і працювали в будзагонах.

З 1997 року очолює громадську організацію "Зайнятість". У русинському русі з 1996 року. Саме в ці роки виникає тривалий господарський конфлікт між Управлінням майна міста Ужгород та громадською організацією «Зайнятість». Рішенням суду ГО "Зайнятість" була виселена з орендованого ними приміщення. Голова організації Петро Гецко назвав цей конфлікт расовою дискримінацією автохтоного населення Закарпаття. Заяви та відозви Петро Гецко підписував у множині, від імені русинського народу.

Активність Петра Гецка в інтернеті привернула увагу російських спеціальних служб.

Російські ЗМІ почали активно висвітлювати репортажі про «геноцид русинів». Гецка підтримав «Сойм підкарпатських русинів» — русинська сепаратистська громадська організація.

У 2008 році на конгресі русинів він був обраний прем'єром республіки Підкарпатська Русь. Пізніше виявилося, що уряд складається з однієї людини — прем'єр-міністра Петра Гецка. 

В березні  2014 року Гецко попросив Володимира Путіна врятувати  закарпатців. Генпрокуратура України порушила проти Петра Гецка кримінальне провадження за ст.110 ч.2 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб).

Майже паралельно з таким же відео-зверненням до Путіна виступив ще один місцевий русин Євген Ластівка, який донедавна представляв на Закарпатті «Радикальну партію Олега Ляшка».

В 2003 року в Угорщині була заснована націоналістична праворадикальна Партія «Йоббік»(повна назва: «Рух за кращу Угорщину»; угор. Jobbik Magyarországért Mozgalom). Офіційно стоїть на позиціях консерватизму, патріотизму та християнських цінностей. Голова партії —Ґабор Вона.

На виборах до Європейського парламенту  партія здобула 15% голосів і 3 місця в Європарламенті. Наступного дня з цього приводу на офіційному сайті ВО «Свобода» було опубліковано новину із заголовком «Свобода» вітає перемогу правих Угорщини на виборах». 

«Партія «Йоббік» є партнером Всеукраїнського об’єднання «Свобода» по участі в Альянсі європейських національних рухів, створеного європейськими правими наприкінці 2009 року,— йшлося в повідомленні. Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок привітав очільника партії угорських націоналістів пана Габора Вону з першою значною перемогою, що «засвідчила реальні пріоритети угорських виборців, які віддали перевагу позиції захисту національної ідентичності угорської нації в сучасних умовах космополітизації Європи».

«Йоббік» досяг своєї мети на виборах до Європарламенту та з успіхом завершив весняний похід», - сказав голова партії Габор Вона на брифінгу свого виборчого штабу.

За підсумками парламентських виборів 2010 року «Йоббік» набрав 16,67% голосів і став третьою найбільшою фракцією в парламенті Угорщини (47 депутатів). Входить до Альянсу європейських національних рухів, що об'єднує націоналістичні партії Європи.

Сепаратистська мета «Йоббіка» - створення русинсько-угорської автономії на території українського Закарпаття. 5 грудня 2010 року в Берегові було відкрито офіс-бюро депутата Європарламенту Бейли Ковача, який є також представником угорської партії «Йоббік». Бейла Ковач не приховував іншої функції свого офісу, до речі, єдиного подібного на території України, – надання консультацій та допомоги закарпатським угорцям саме щодо подання документів на отримання подвійного громадянства.

Cам Бейла Ковач  відвідував в якості спостерігача так званий "референдум" у Криму, а також псевдовибори, організовані бойовиками на Донбасі торік. 

У травні 2014 року генеральний прокурор Угорщини звинуватив депутата Європарламенту ультраправої націоналістичної політичної партії "Йоббік" Бейлу Ковача в шпигунстві на користь Москви.

27 березня 2014 р за ініціативою партії «Йоббік» перед будівлею угорського МЗС відбулася демонстрація з вимогами повернення Закарпаття Угорщині та визнання так званого референдуму в Криму.

Виступ 09.04.2014 угорської націоналістичної партії «Йоббік» на сесії ПАРЄ зірвав овації російської делегації. Їх взаєморозуміння вже встигли красномовно охрестити.

Про це у Фейсбуці написав народний депутат Володимир Ар'єв («Батьківщина»).

«Представник нацистської партії Угорщини, яка милозвучно зветься «Йоббік», заявив, що Крим - російський, а Закарпаття - мадярське, та зірвав оплески делегації РФ та обурені вигуки решти цивілізованих депутатів, в т. ч. угорських. Фашистарії всіх країн єднаються... Спільний наці-перфоманс в ПАРЄ партій «Єдина Россія» та угорської «Йоббік» уже отримав назву «Йоббнута Росія», - констатував обранець.

Події на Сході країни нарешті привернули увагу СБУ до тих, хто рве Україну ще й з Заходу. Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури щодо припинення діяльності благодійного фонду «Приймальня незалежного депутата Європейського парламенту Ковача Бейли». Суд вирішив, що діяльність фонду була спрямована на втручання у внутрішні справи України та посягання на її територіальну цілісність. Лідеру угорської радикальної партії «Йоббік» Іштвану Саваї заборонили в’їзд на територію України. В'їзд в Україну також заборонений іншому лідеру «Йоббіка» - Лоранту Гегедюшу.

Дмитро Снєгирьов, активіст з Луганська, голова ГІ "Права Справа".

Фото - espreso.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ