Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна не готова до виконання й десятої частини зобов’язань країн – членів ЄС, – Віталій Портников

27 квітня у Києві відбувся саміт Україна – ЄС, на якому обговорювалася низка питань співробітництва між Україною та Європейським Союзом. Зокрема, сторони дійшли згоди, що імплементація Угоди про Асоціацію має розпочатися з 1 січня 2016 року. Крім того, представники ЄС порушили питання про доплати українським чиновникам-реформаторам. Натомість впровадження безвізового режиму із Україною, вочевидь, буде відкладено на невизначений термін.

Зрештою, Київ уже традиційно очікував на чіткий сигнал про європейську перспективу України, однак ні Юнкер, ні Туск його не надали, що дало підстави окремим коментаторам назвати саміт «провальним». «Гал-інфо» поцікавилося в відомого журналіста та публіциста Віталія Портникова, чому ЄС вперто не надає Україні очікуваний сигнал.

«Перспектива членства мала б якісь реальні наслідки, якби в Україні відбулись політичні, економічні та соціальні реформи, якби економіка стабілізувалася і суспільство було би готове до так званих європейських стандартів. Будь-які декларації щодо перспективи членства в ситуації, коли Україна, очевидно, не є готовою до виконання навіть десятої частки тих зобов’язань, які взяли на себе країни – члени ЄС, мені здається, абсолютною пропагандою, яка не має жодного сенсу», – зазначив Віталій Портников.

На його думку, відмова надати Україні перспективу членства не пов’язана з небажанням зайвий раз дратувати Росію.

«Питання не в тому, чи хоче ЄС дратувати Росію, чи ні. Так, я думаю, що ЄС не хотів би збільшувати загрози, які пов’язані з неадекватністю російського керівництва. Відповідно, будь-яка обережність, спрямована на те, щоб не спровокувати велику війну, є виправданою. Разом із тим, треба усвідомлювати, що коли ЄС чи НАТО хотіли приймати нових членів, вони не дуже зважали на думку Росії», – нагадав експерт.

Віталій Портников зазначив, що основною причиною ненадання перспективи членства для України є те, що ЄС перейшов від політики розширення до політики сусідства.

«Під розширенням ЄС підведено риску 3-4 роки тому. Вже тоді йшла мова про те, що Європейський Союз бере паузу в своєму розширенні. І це стосується не тільки України та інших колишніх радянських країн, але й балканських країн. На зміну політиці розширення прийшла політика сусідства. Крім того, країн, які хотіли би приєднатися до ЄС й воднораз відповідали б його стандартам, на європейському континенті наразі немає», – сказав Віталій Портников.

Втім, на його думку, Україні не слід почуватись приреченою, адже з часом ситуація може змінитися.

«В мене немає ніяких сумнівів, що політика сусідства може знову змінитися на ідею розширення ЄС в разі виконання європейськими країнами, які хочуть приєднатися, відповідних стандартів. Але для цього має пройти певний час. У випадку України це може зайняти від 10 до 20 років. Я не розумію, чому за 20 років до появи таких перспектив ми маємо серйозно обговорювати суто декларативні речі?» – заявив журналіст.

На його думку, Україні варто займатися реформуванням країни, а не чекати на декларації.

«Питання не в тому, чи приєднається Україна до ЄС. Питання в тому, чи будуть у нашій країні застосовані європейські стандарти. Угода про Асоціацію вже дає нам величезні можливості для вільного пересування людей. Якщо до цього додати європейські стандарти, то розвиток України може бути абсолютно подібний з розвитком інших європейських країн. Але слід розуміти, що коли ми говоримо про європейські стандарти в політичному, економічному та соціальному житті, то маємо усвідомити, що час патерналізму скінчився. І що всі ці так звані високі тарифи, про які зараз говорять як про серйозне випробування для суспільства і які деякі політики обіцяють зменшити, насправді мали би збільшитися в рази задля того, щоб ми приєдналися до європейської сім’ї», – сказав Віталій Портников.

Водночас він застеріг від ілюзії про можливість швидкого просування вперед в умовах війни.

«Чинник Росії відіграє досить серйозну роль, стримуючи наш розвиток. У час війни не може бути реальних інвестицій, не можуть проводитися реформи, що дестабілізують управлінську систему держави. Нам потрібне повне оновлення управлінської системи, але воно є неможливим в умовах війни. Це сповільнює рух України до Європи. Слід розуміти, що справжні реформи в країні почнуться тільки після стабілізації ситуації. І ця нетерплячість багатьох людей, які вірять, що можна все зробити в ситуації, коли ніхто не буде вкладати великі гроші в країну, яка перебуває в стані військового конфлікту з могутнім сусідом, мені теж не дуже зрозуміла», – резюмував журналіст.

Розмову вів Сергій Стуканов.

 Фото - Правдиві новини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ