Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська дипломатична школа в одному ряду з найкращими школами світу - Маркіян Мальський.

Сьогодні, 23 грудня, факультет міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка відмічає своє 30-річчя.
Маркіян Зіновійович Мальський

До даної дати, журналісти Гал-інфо поспілкувались з деканом факультету міжнародних відносин Маркіяном Зіновійовичем Мальським.

30 років факультету - це багато чи мало?

В історичному контексті - це зовсім малий термін. Але коли дивитися, на той шлях який ми пройшли, на те як у Львівському університеті за ініціативи ректора Вакарчука був створений факультет, який став щонайменше добре відомою в Україні і далеко за її межами школою міжнародної дипломатії. В такому розумінні 30 років - доволі великий термін.

За ці роки ми випустили цілу плеяду випускників, які стали молодими успішними політиками, дипломатами, науковцями, бізнесменами. Ми сформували потужну організаційну структуру Університету, яка має дев’ять кафедр та вісім науково-дослідних центрів. Їх робота спрямована на те, щоб останні досягнення у сфері науки про міжнародні відносини перетворювати в знання і доносити до наших студентів.

Тому це така дилема. З одного боку ніби зовсім непомітний час для розвитку університету й історії, а з другого - це час, за який вдалось створити динамічну та модерну структуру котра відповідає вимогам сьогодення та готує фахівців у всіх галузях міжнародних відносин.

Можете назвати декілька ваших випускників?

На факультету склалась особлива політика у ставленні до наших випускників. Вони справді творять бренд та імідж факультету. Ми не тільки спостерігаємо за їх професійним ростом, але й намагаємось різними способами їм допомагати. Це молоді люди, котрі потребують порад у своїй  професійній діяльності.

Для нас, особливою сферою практичної діяльності є українська дипломатія. Це приваблива ціль для багатьох наших студентів. Приблизно за 30 років ми маємо понад 130 випускників, які працювали чи працюють в дипломатичній службі України. Найвище досягнення дипслужби - це Надзвичайний і повноважний посол України. На даний час ми маємо вісім наших представників факультету котрі були на таких посадах. 

Ще більш приємним є те, що наші випускники є чи були послами в таких провідних державах, як Німеччина, де багато років був послом теперішній заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник, це Туреччина, Польща, Таїланд, Литва та багато інших держав.

Дуже приємно, що наш випускник, який колись очолював консульську службу України, а потім був послом в Туреччині, сьогодні в Офісі Президента відповідає за всю ділянку зовнішньої політики України - це Андрій Сибіга. На мою думку, він надзвичайно ефективно і дуже вдало організовує роботу України на міжнародній арені. Власне з його ініціативи творяться багато потрібних та важливих речей, які дозволяють нам отримувати західну допомогу, зміцнювати нашу армію, організовувати широку міжнародну підтримку України на всіх міжнародних майданчиках де власне ведеться дискусія про новий світовий порядок та нові правила гри котрі мають бути впроваджені у світі після нашої перемоги над брутальним агресором.

Отже, факультет міжнародних відносин це не лише про навчання?

Ми бачимо однією зі своїх цілей не лише навчання студентів. Наш факультет за останні роки став справжнім осередком міжнародного і політичного життя. 

Зокрема наші випускники та студенти є дуже активними у внутрішньополітичній діяльності в Україні. Ми на сьогодні маємо трьох народних депутатів, які є випускниками та працівниками факультету міжнародних відносин. Це і доцент кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служби Софія Федина, аспірант факультету Ростислав Тістик, постійно на контакті з факультетом Галина Васильченко. 

Маємо багато студентів, які дуже активні в різних неурядових організаціях, IT-сфері, міжнародних організаціях, банківській сфері. Ми намагаємось жити сучасним міжнародним життям.

Також ми постійно проводимо величезну кількість міжнародних конференцій. В період російської агресії наш центр Міжнародної безпеки та партнерства щомісяця проводить конференції та збори експертів з різних країн світу. Багато наших професорів є членами різних комісій та дорадчих груп при Уряді та Президентові України.

Також наші студенти беруть активну участь в різних міжнародних програмах. Зокрема щороку до 50 наших студентів в межах програми Європейської комісії Erasmus+ мають змогу навчатись в європейських університетах.

Нещодавно факультет відвідав Генеральний секретар ООН.

Це справді була серйозна подія. У Львові відбувалася зустріч президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, українського президента Володимира Зеленського та Генсека ООН Антоніу Гутерреша. 

Коли генсеку ООН доповіли про те, що у Львові є факультет міжнародних відносин, який спирається на потужну історичну традицію Львівського університету. Де власне в міжвоєнний період сформувалася школа міжнародного права котра була школою світового рівня та значення. Де була створена перша професійна магістерська програма котра називалася “дипломатичні студії” й котра вчила справжніх дипломатів. Де власне зародився термін “геноцид”, випускники цієї школи творили вчення про Голокост, тут йшла мова про відповідальність за злочини проти людяності. 

Власне тому Генеральний секретар ООН прийняв рішення відвідати наш факультет, де відбулась зустріч з колективом. Ректор Університету запропонував йому стати почесним доктором ЛНУ. Це була помітна та особлива подія.

Зважаючи на останні події, як ви оцінюєте успіхи наших дипломатів, зокрема ваших випускників на міжнародній арені?

Мені видається, в умовах російської агресії, українська дипломатія опинилася в умовах, коли потрібно було швидко розробляти нові та ефективні форми та механізми роботи. Думаю, що оцінка їх роботи має бути найвищою. Найголовніше що нам вдалося об'єднати весь прогресивний західний демократичний світ у єдину коаліцію нашої підтримки і протистояння агресії  російської федерації.

Наші посольства були кинуті в абсолютно нові умови праці. Вперше, наші посли почали говорити далеко не ніжною дипломатичною мовою. Були чіткі та зрозумілі різкі заяви та оцінки, що привернуло увагу всього світу. 

Наші дипломати використали різні методи і механізми, щоб привернути світову увагу не тільки дипломатичних служб, президентів та урядів країн, а й широкої громадськості. Посольства доволі успішно проводили роботу де з одного боку йшла чітка та правдива розмова про те, що відбувається у війні яку розв’язала Росія. А з іншого боку дипломатичні установи зуміли об’єднати суспільство багатьох країн для широкої допомоги Україні.

Ідеальним прикладом такої праці є робота нашого посольства у Варшаві, яке також очолює наш випускник - Василь Зварич. Де на дивно всьому світу, попри тяжкі минулі уроки нашої спільної, кривавої історії, польське суспільство виявилось абсолютно несподівано готовим надати феноменальну допомогу українцям. Польща стала першим партнером, який відкрив свої двері для українських громадян.

Я нещодавно повернувся з Варшави де Факультет міжнародних відносин Львівського університету і факультет політичної науки і міжнародних студій Варшавського університету організували “День України”. Ректор Варшавського університету повідомив, що на підтримку України тільки їх університет витратив 50 мільйонів євро.

Мені видається, що наша дипломатія зробила надлюдські зусилля, щоб втримати цілий світ в розумінні того, що відбувається в російській агресії.

Зрозуміло, що в таких умовах факультет намагається йти в цьому передовому руслі. Ми розробили нові освітні програми та кафедри. Зокрема кафедра міжнародної безпеки та стратегічних студій, де студенти окремо вивчають міжнародну безпеку та кризовий менеджмент. Також ми відкрили кафедру міжнародних комунікацій і цифрової дипломатії, що є дуже важливо.

Якщо говорити про оцінку української дипломатії, то це величезні успіхи в теперішніх умовах. І я дуже радий, що значна частина українських дипломатів - це випускники нашого факультету, які прямо докладаються до того, щоб світ згуртувався разом з Україною не тільки щоб добити російського агресора, але й щоб майбутній світовий порядок формувався за новими принципами та правилами.

Мені видається, що українська дипломатія у своєму розвитку дістала той імпульс котрий виводить її та українські дипломатичні школи в один ряд з найкращими дипломатичними школами світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ