Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Український інститут нацпам'яті оприлюднив заяву щодо збереження військових поховань у Польщі

У січні цього року на горі Монастир у Підкарпатському воєводстві у Польщі стався черговий акт вандалізму – була понівечена пам’ятна дошка з іменами вояків УПА, які загинули у боях з НКВД у 1945 році.
Фото: Радіо Свобода

Категорично засуджуємо цю дію і сподіваємося, що найближчим часом це та інші місця поховань будуть відновлені, а винні у нарузі над пам’яттю – справедливо покарані. Про це йдеться на сайті УІНП.

Підкреслюємо важливість для нас офіційної заяви Міністерства закордонних справ Республіки Польща, у якій засуджується цей акт вандалізму, а також висловлюється запевнення, що польські компетентні органи розслідуватимуть цю справу. Цінуємо позицію польського уряду, сприймаємо її як важливу частину збереження добросусідських відносин та очікуємо на результати слідства.

Також не виключаємо, що могла мати місце інспірована ззовні провокація напередодні зустрічі президентів України та Польщі, запланованої наступного тижня безпосередньо перед урочистостями з нагоди 75-річчя звільнення колишнього концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Нагадаємо, що це вже 19-й акт вандалізму від початку російсько-української війни.

Сподіваємося, що попередні домовленості про відновлення законних місць пам’яті будуть результативними, а підтримання конструктивних контактів між українськими та польськими інституціями сприятиме спільному гідному вшануванню пам‘яті загиблих українців та поляків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ