Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні є проект нового виборчого кодексу, але немає консенсусу, – Юрій Ключковський

Консенсусу щодо виборчих систем не існує. Парламентські політичні партії взагалі не заявляють своїх позицій щодо того, яку виборчу систему вони хочуть бачити в Україні.

Про це 15 травня під час наукової конференції, присвяченої обговоренню проекту виборчого кодексу України заявив один з його співавторів, народний депутат України Юрій Ключковський.

 

 За його словами, автори кодексу – народні депутати Гриневецький, Подгорний, Сінченко намагалися якомога детальніше виписати усі процедурні та інші аспекти виборчого процесу, оскільки юристи-практики, на відміну від юристів-теоретиків, не хочуть бути лаконічними, а передбачити всі нюанси, що можуть виникнути під час виборчої кампанії. Також Юрій Ключковський зазначив, що виборчі кодекси існують у півтора-десятках країн.


Професор історії Антоніна Колодій відзначила як позитив законопроекту те, що в ньому визначено поняття «виборче інформування» та «виборча пропаганда». Сам факт створення виборчого кодексу, на думку професора, вплине на демократизацію політичного процесу в Україні.

Натомість голова ЛОО Комітет виборців України Роман Кошовий заявив, якби кодекс було прийнято перед президентськими виборами, то ми мали б зараз іншого Президента. Позитивним моментом в кодексі Роман Кошовий визначив обов’язкову підготовку членів ОВК і ДВК, які повинні здати профільні іспити та отримати ліцензію.


Водночас пункт у виборчому кодексі про ліцензування членів ОВК і ДВК викликав найбільше зацікавлення учасників конференції. Так керівник Інституту політичних технологій Олег Процак наголосив, що ліцензування може стати ще одним вигідним бізнесом для нечистих на руку ділків. Постає питання, хто має готувати і приймати іспити в кандидатів до виборчих комісій. Юрій Ключковський визнав, що ЦВК фізично не зможе впоратися з цим. Наразі це питання у проекті кодексу не вирішено.

У проекті кодексу передбачено парламентські вибори за відкритими партійними списками. Кожна партія-учасник виборчого процесу подає регіональні списки та один загальнодержавний список кандидатів. На виборах до сільських, селищних та міських рад передбачено пропорційно-мажоритарну виборчу систему.

 

Водночас проект передбачає вибори міського голови у два тури, якщо переможець першого туру не набрав більше як 50% голосів виборців, які взяли участь в голосуванні, та не отримав перевагу не менше як 20% над кандидатом, який здобув друге місце.

 

Вибори до районних та обласних рад відбуваються за пропорційно-мажоритарною виборчою системою. В кожній районній та обласній раді передбачена відповідна квота для представників територіальних громад залежно від їхньої чисельності.

Також законопроект передбачає, що Президентом України може стати кандидат, який набере більше як 50% голосів виборців, які взяли участь в голосуванні. Разом з тим, проект кодексу нічого не говорить про алгоритм дій у випадку, якщо жоден з кандидатів під час повторного голосування, тобто у другому турі, не набере більше як 50% голосів.

 

Фото sumy-med.at.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ