Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Вегетаріанці частіше хворіють на грип та ГРЗ

Нині багато людей сповідують вегетаріанство. Для когось це спосіб позбутися зайвих кілограмів або ж мода на здорове харчування (хоча відколи здорове харчування повністю виключає з раціону м’ясо?), для інших – релігія, побудована на етичних засадах ненасилля над тваринами.

Але все ж таки, чого більше у вегетаріанстві – «плюсів» чи «мінусів»? Про це розмова з головою Асоціації дієтологів Львівщини Зоряною Завадою. 

- Багато розмов ведеться навколо того, чи є вегетеріанство корисним чи шкідливим. На це можна відповісти однозначно?

- Вегетеріанство не є тим видом харчування, який був на землі від початку. Колись люди вбивали тварин і харчувалися як м’ясними продуктами, так і рослинними. Адже і ті, і інші між собою дуже сильно пов’язані, в поєднані правильно впливають на наш харчовий раціон. Тобто, як тваринні білки, жири та вуглеводи, так і рослинні повинні в збалансованому вигляді бути в нашому організмі та доповнювати один одного. Особисто я проти вегетаріанства, харчування має бути раціональним та збалансованим.

- Чим все таки можна замінити м’ясо у вегетеріанському раціоні?

- Це мають бути чисті білкові продукти, в першу чергу, – соя (але не генетично модифікована) та бобові. Проте вживання фасолі у великій кількості може викликати метеоризми, здуття та проноси…Тобто, повністю замінити тваринну їжу рослинною, вегетеріанці не можуть.

- Які є противопоказання, кому не варто захоплюватись вегетаріанськими дієтами?

- Вегетеріанством не можна зловживати. Рослинна їжа може викликати вздуття кишківника, метеоризми, можуть бути проноси. Водночас організм вегетеріанців має погану опорність до інфекційних захворювань, до них частіше чіпляються грип та ГРЗ.

Кому не можна? В першу чергу йдеться про дітей та підлітків, адже вони витрачають багато енергії на розумову та фізичну працю. Також це стосується вагітних та жінок-годувальниць. Людям зі захворюваннями, нирок, печінки, серцево-судинної системи, з всілякимиінфекційними та вірусними хворобами, цукровим діабетом – усім їм також не можна захоплюватись вегетеріанством.Рослинна дієта противопоказана у випадках із хірургічними втручаннями та опіками, адже для того, щоби рани добре гоїлися, потрібен тваринний білок. Окрім цього, не бажано дотримуватись вегетаріанського раціону 18-річним, тому що в цей період формується гормональний стан людини.

- Кажуть, що наші кліматичні умови не є сприятливими для вегетаріанства і через це «хижацтво» у нас в крові. Чи справді клімат відіграє таку велику роль у формуванні харчового раціону?

- Так, взимку потрібно вживати більш жирні продукти, тому що жир підтримує теплорегуляцію нашого організму, натомість влітку – раціон має бутибільш рослинним.

Тут варто зауважити, якщо не вживати м’яса, вітамін С, якого багато вовочах та фруктах, окислюється. Завдяки сечовій кислоті, яка міститься в м’ясі, цього не стається, і вітамін С добре засвоюється в організмі.

- Часто стається так, що батьки-вегетеріанці підсаджують на це й своїх дітей. Чи може рослинний раціон харчування негативно вплинути на дитячий організм і позначитись на розумових здібностях?

- В дітей можуть виникати втомлюваність, сонливість. Це не означає, що ці симптоми проявляться одразу, вони можуть з’явитися з часом. Відповідно, сонливість та втома позначаться і на розумових здібностях. Обмежити вживання м’яса дітям можна лише на кілька днів.

- Як бути вагітним вегетеріанкам? Чи варто відмовитися від рослинної дієти в цей період?

- Так, краще відмовитися на цей час від вегетеріанства. Дитина має отримувати від материнського організму все в збалансованому вигляді, бо є загроза того, що немовля може народитися з якимись відхиленнями.

- Часто люди відмовляються від їжі тваринного походження під час постів. Якщо це короткотривала вегетеріанська дієта, вона може бути корисною чи лікувальною?

- Так. Завдяки такій короткотривалій рослинній дієті наш організм очищується від шлаків (м’ясні продукти його більше зашлаковують), при цьому варто не забувати зберігати водний режим.

Скільки часу може тривати таке розвантаження? Так як найбільший піст триває 40 днів, проотягом цього часу можна відмовлятись від тваринної їжі. А взагалі, такі розвантажувальні дні бажано робити щотижня, найкраще, певно, – в суботу та неділю.

Водночас, треба пам’ятати про культуру харчування– не переїдати; і м’ясна, і рослинна їжа мають бути в збалансованому вигляді.

- Чи справді вегетаріанці рідше ніжм’ясоїди страждають ожирінням та підвищеним рівнем холестерину?

- Це дійсно так. Є навіть спеціальні лікувальні дієти, які накладають обмеження на м’ясні продукти протягом певного часу. Це один з небагатьох плюсиків вегетеріанства, мінуси починають проявлятися в більш старшому віці, зокрема,йдеться про жінок в клімактеричному періоді, але також це стосується й чоловіків, можуть порушуватись обмінні процеси,з’являтись всілякі остепорози, остерохондрози, захворювання ендокринної, нервової та серцево-судинної системи.

- Останнім часом набуває популярності такий напрямок системи вегетеріанського харчування як сироїдіння (сироїди вживаються тільки сирі продукти: свіжі овочі, фрукти, горіхи, бобові, злаки – загалом, все, що росте і придатне до вживання у тому вигляді, в якому зустрічається в природі). Які при цьому можуть бути ризики та загрози?

- Сирими їдяться овочі та фрукти, втім, частину овочів бажано вживати вареними. Всі інші продукти все ж таки мають пройти термічну обробку (їх треба варити або запікати), тому що можна захворіти на різні інфекційні захворювання – це і сальмонельоз, і ботулізм…

Веду до того, що наш організм не адаптований до вживання виключно сирої їжі: соляна кислота та шлунковий сік пристосовані тільки для обробленої їжі. Але фрукти таки бажано вживати сирими.

- Якщо ж все-таки людина вирішила перейти на вегетеріанський раціон, як при цьому не завдати сильного стресута шкоди організму?

- По-перше, варто проконсультуватися з лікарем, пройти обстеження, щоби переконатися, що все в порядку із здоров’ям. По-друге, цей перехід слід робити поступово.

- Одне з останніх досліджень показало, що серед продуктів, які українці споживають забагато, є м’ясо. До чого може призвести надмірне споживання м’яса?

- Тим, хто вживає дуже багато м’ясних продуктів, може загрожувати подагра – порушення білкового обміну в організмі.Окрім цього, надмір білкової їжі в харчоовому раціоні негативно впливає на печінку та нирки, може стати причною ожиріння та порушення серцево-судинної системи. Але це зовсім не означає, що білкової їжі не треба їсти взагалі. У всьому має бути міра та баланс.

Розмову вела Соломія Головіна.

Фото - okozachenko.blogspot.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ