Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нардепи Львівщини "піаряться" за рахунок об'єктів, профінансованих бюджетними коштами

У грудні та січні Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 35 фактів "піару" народних депутатів на об’єктах, які були здійснені коштом державного та обласного бюджету.
1/1

У всіх виявлених спостерігачами ОПОРИ випадках до непрямої агітації у такий спосіб вдавались депутати-мажоритарники.

У 18 з 35 випадків йдеться про кошти, виділені як субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Дещо рідше, у 5 випадках, для "піару" використовувались об’єкти, профінансовані коштом Державного фонду регіонального розвитку. Так само в 5 випадках об'єкти були профінансовані з обласного бюджету в межах конкурсу мікропроектів. Ще в 4 випадках, здебільшого, коли народні депутати під час публічних виступів перелічували свої досягнення, йшлося про фінансування одразу кількох різних об'єктів з різних джерел. У 3 випадках експертам Громадянської мережі ОПОРА не вдалось підтвердити, з яких джерел фінансувались об’єкти.

1/1

Найчастіше, в 11 з 35 випадків "піарились" на спорудженні або ремонті шкіл та дошкільних установ. У 9 випадках приводом для привернення уваги громадськості до діяльності певного депутата ставав не один конкретний об'єкт, а низка об'єктів, на які раніше виділялись кошти з державного або обласного бюджету, про що звітували народні обранці.

Так, наприклад, 27 грудня Богдан Дубневич опублікував на своїй сторінці Facebook річний звіт за результатами роботи у 2018 році. "З 450 км. доріг державного значення у Пустомитівському районі збудовано 402 км. нових автошляхів. Після капітального ремонту відкрито 16 закладів культури, у нас приймають пацієнтів 14 сучасних ФАПів та амбулаторій. Запрацювало 10 нових садків, діти навчаються вже у семи капітально відремонтованих, або ж повністю збудованих школах району. У 2018 р. споруджено 8 нових футбольних полів зі штучним покриттям, три тренажерні майданчики..."

1/2

Трохи далі у своєму звіті нардеп Дубневич пише: "Також хочу наголосити, що усе, що вдалося відремонтувати чи побудувати на окрузі — це важка робота великої і єдиної команди: від Президента України Петра Олексійовича Порошенка, Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Кабінету міністрів України, депутатів Верховної Ради України до усіх гілок обласної, районної і місцевої влади".

У 6 випадках як привід для "піару" використовували ремонт доріг, 4 рази  —  відкриття спортивного майданчика, тричі — ремонт у медичних закладах, двічі —  за облаштування та ремонт об'єктів соціокультурної сфери (дитячого табору в селі Сприня Львівської області, громадського простору у Львові).

Найчастіше, в 10 з-поміж 35 зафіксованих випадків, піарився на об'єктах, реалізованих коштом державного чи обласного бюджету депутат фракції "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Ярослав Дубневич.

Примітно, повідомлення про відкриття спортивного майданчика у селі Ралівка з'явилося не тільки у профілі депутата Ярослава Дубневича, але й у профілі голови постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради Олега Домчака в Facebook. Інформацію про відкриття майданчика оприлюднили на сайті Самбірської Районної державної адміністрації. Про це також зняв сюжет львівський телеканал "Перший Західний".

Депутат "Народного фронту" Михайло Бондар та депутат "БПП "Солідарність" Богдан Дубневич вдавались до "піару" на об'єктах, профінансованих за бюджетні кошти по 8 разів. Депутат "БПП "Солідарність" Андрій Кіт та позафракційні депутати Тарас Батенко (партія УКРОП) і Богдан Матківській (партія "Народний контроль") — по 3 рази.

Якщо говорити про фракції, то у 21 з 35 випадків (60%) "піарились" на заходах, здійснених коштом платників податків, представники "БПП "Солідарність, у 8 випадках (23%) — представники "Народного фронту" та у 6 випадках (17 %) — позафракційні.

"У кожному з випадків "піару",  які ми виявили, мова йде саме про депутатів-мажоритарників. Оскільки, вони, на відміну, від депутатів-списочників, активно звертаються до Уряду із своїми пропозиціями щодо об'єктів, які б мали бути профінансовані. У них є для цього мотивація, оскільки, на відміну від списочників, вони звітують про свою роботу в округах. А, так зване, "вибивання коштів" дозволяє їм демонструвати результати "своєї" депутатської діяльності в окрузі. Водночас, списочники не мають потреби такого звітування", — говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Тарас Радь. Водночас, аналітик зауважує, що не в усі виборчі округи скеровуються бюджетні кошти рівномірно: "Деякі округи отримують більше надходжень, деякі менше, деякі не отримують взагалі. Ймовірно, це пов'язано з політичною лояльністю певних депутатів-мажоритарників".

Тарас Радь також пояснює, що паралельно з програмами розвитку територій, які фінансуються з державного бюджету, існує конкурс мікропроектів, який реалізується коштом обласного бюджету.  Конкурс мікропроектів забезпечує фінансову підтримку інфраструктурних проектів на території місцевих рад, проте його важливою складовою є наявність співфінансування з місцевих бюджетів або інших джерел. "Завдяки постійній підтримці мікропроектів благодійною організацією "Фонд братів Дубневичів" у межах виборчих округів цих двох народних депутатів реалізуються практично всі заявки, які вони подають на конкурс, — констатує експерт. — У свою чергу факт виконання таких проектів стає підставою для "піару" Богдана і Ярослава Дубневича".

Про те, наскільки активно народні обранці використовували об'єкти профінансовані державним коштом з червня по листопад 2018 року, читайте тут.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості процедури виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. 

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ