Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Війни виграють вчителі, – Ірма Вітовська закликає дивитись важке кіно

У рамках театрального фестивалю "Кіт Ґаватовича", що проходив у Львові з 6 по 8 вересня, до міста завітала акторка театру та кіно Ірма Вітовська. З нею спілкувалась кореспондентка Гал-інфо.

Фото Оскар Кіно

Акторка приїхала у складі Київського Національного Молодого театру з виставою "Різня", у якій грає разом з Риммою Зюбіною, Анатолієм Сомиком та Олександром Ромашком.

Адресат убыл, – Римма Зюбіна про Сенцова та зрадницькі настрої суспільства

Як акторка і театру, і кіно Ірма не може вибрати щось одне. Вона стверджує, що це те саме, як вибирати між батьком та матір'ю. Український кінематограф і театр взагалі не варто порівнювати між собою, хоч і той, і той мають усі шанси професійно себе рекомендувати на світовій арені. Про що свідчать неабиякі здобутки українського мистецтва за останні пару років.

До прикладу, вчора, 7 вересня, на Венеційському міжнародному фестивалі український фільм здобув перемогу. Йдеться про кінострічку Валентина Васяновича "Атлантида", що виграла в номінації "Найкращий фільм".

Пані Вітовська переконана: "Є й багато інших хороших фільмів, які визначають український кінематографію. Ці картини є глибокими, складними для сприйняття, вони засідають у голові,  запам'ятовуються, змушують глядача ще довго розважати над проблематикою та надісланим меседжем твору».

Та, на превеликий жаль, зараз в Україні переважають не такі стрічки, а натомість ті, що створені для перегляду на дозвіллі. Звісно, ж індустрія повинна бути касовою, тому такі фільми і знімають. Безумно, що є попит на них, український глядач надає перевагу такому кіно, так як вже звик до розважального інформаційного фону і до відсутності великого об'єму іншого матеріалу. Таким чином утворюється замкнене коло. Але цю циклічність необхідно розривати, хоча зробити це буде нелегко.

"Іноді, щоб створити один гідний фільм потрібно зняти дев'ять інших, які пізніше підуть у смітник, бо ж якість майбутньої картини ніхто й ніколи не може передбачити", – пояснює акторка. Тому що кіномистецтво складне, в ньому якість народжується кількістю. Одночасно зі створенням нових фільмів на контроверсійні теми потрібно також привчати глядача до їх перегляду й подальшого аналізу.

"Війни виграють вчителі, ніхто й ніколи не зможе розвиватися, якщо не навчиться навчатися", – так Ірма закликає дивитися "важке" кіно, читати книги, відвідувати новий театр. Бо культурно розвинута людина, що має свою громадську позицію, є вмотивованою будувати сильну державу.

Нагадаємо, раніше актриса відмовилась брати участь у розважальних російськомовних проектах. "Я не бачу для себе виправдання чому в нашій державі для українського глядача творять російськомовний контент, через який втрачаєш відчуття в якій країні живеш".

Ірма підтримує український формат та українську мову, проте не заперечує, що певні проекти російською могли б допомогти Україні виграти інформаційну війну. «Російська мова – це спосіб комунікації з пересічними громадянами РФ, яким потрібно змінити стереотипне сприйняття української нації, як "молодшого брата".

Наша країна може стати виробником російськомовного контенту, який би зміг зруйнувати міфи про сучасні й минулі події з історії обох держав. "У такому контенті і я би брала участь", – запевняє пані Вітовська.

Нагадаємо, що Яніна Соколова розповіла Гал-інфо, що важливіше, ніж ковбаса в холодильнику.

Яніна Соколова розповіла Гал-інфо, що важливіше, ніж ковбаса в холодильнику

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ