Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Врадіївка-2» наводить жах. Але може бути і третя...

Вбивство 32-річного Олександра Цукермана, жителя села Криве Озеро Миколаївської області, яке вчинили місцеві правоохоронці, вражає своєю дикістю і звірячої жорстокістю. Особливо, якщо мати на увазі, що йшлося про, здавалося б, профілактичний візит до громадянина після сімейного конфлікту.

Залишимо осторонь фабулу інциденту, котрий стався уночі проти 24 серпня в будинку загиблого. Відзначимо лише, що після сварки з дружиною чоловік пішов спати в автомобіль, який стояв в гаражі. Правоохоронці прибули за викликом господині. Вони розбудили Цукерман і стали його бити палицями. Але це ще не був фінал. Жертву, яка вже почала кашляти кров'ю, закували в наручники. Потім пролунало кілька пострілів з травматичного пістолета. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

З лікарського свідоцтва про смерть стало відомо, що безпосередньою причиною смерті затриманого стало «гостре внутрішня кровотеча, травматичне ураження серця». Затуманений розум, наркотичне сп'яніння чи хронічна схильність до садизму довела сільських «правоохоронців» до вбивства людини. Очевидно, всі обставини має з'ясувати слідство. Але вже тепер можна сміливо стверджувати: ця трагедія сталася далеко не випадково.

Все це дуже схоже, наприклад, на вбивство координатора громадського руху «Правий сектор» на Західній Україні Олександра Музичка в березні 2014 року. Нагадаємо, що активіст, відомий також як Сашко Білий, був застрелений силовиками під час затримання в одному з кафе міста Рівного, де він збирався повечеряти з друзями. Трагедія сталася буквально через кілька хвилин по тому, як чоловіка вивели на повітря озброєні люди в погонах. Пізніше МВС України заявило, що затриманий (він був у наручниках) помер від пострілу з його ж зброї; що вбивати його ніхто не збирався, але «просто все пішло не за сценарієм». Варто нагадати, що незадовго перед цим активіст «виховував» прокурора району Андрія Таргонія, хапаючи того за груди (через рік, як повідомили ЗМІ, цього законника спіймали на хабарі).

«100% скотство і навіть більше... Наскільки знаю, прокуратура реагує. Якщо побачу, що це не так - відреагую я», - обурився гнівом в Facebook з приводу дій Сашка Білого глава МВС Арсен Аваков.

На свою біду Музичко сказав щось невтішне на адресу міністра. І незабаром стався цей самий зрив «сценарія». Все це дуже скидалося на помсту. Невипадково колеги загиблого одразу ж заявили, що його начебто цілеспрямовано вбили чи не за наказом Авакова.

Якщо брати загалом, то коли на правоохоронне відомство падає тінь незаконної діяльності, а тим більше, коли йдеться про вбивство, то керівництво країни має докласти максимум зусиль для того, щоб розставити всі крапки над «i». У випадку з Музичко нічого подібного не сталося. Міністр був політичним союзником тих сил, без яких було не створити слухняну більшість у Верховній Раді. Політичні міркування, очевидно, взяли гору. В результаті все обмежилося «розбором польотів» в МВС, а ціна внутрішньовідомчих розслідувань добре відома...

Далі народний депутат Сергій Лещенко в ефірі одного з телеканалів заявив, що Аваков «відповідає не тільки за Міністерство внутрішніх справ, він відповідає, наприклад, за Міністерство інфраструктури, за потоки в Мінтрансі, за порти». «Який стосунок має Аваков до портової індустрії України? Чому його «смотрящие» заробляють на цьому?» - дивувався нардеп. Він також нагадав, що нинішня перша особа МВС причетна до справи про закупівлю тактичних рюкзаків через фірму, аффілійовану з його сином; державі завдано чимало шкоди.

А Президент Петро Порошенко вдає, що його все це не стосується. Воднораз боротьба з корупцією не дає видимих результатів. При цьому необачно думати, що річ тільки в недосконалості законодавства. Якщо хто-небудь з чиновників надає вищому посадовцю політичні послуги або є йому кумом (бізнес-партнером тощо), то ніяке вдосконалення законодавчої бази не допоможе впоратися з цією напастю. Стосовно МВС, то власне, брак реакції Президента на очевидні «проколи» Авакова створює умови, коли керівництво цього відомства скочується по похилій безпринципності.

Власне, на початку поточного року стався ще один серйозний скандал за участю вищих чинів МВС. Історія відома, але знакова. Тоді, як повідомлялося, в ході операції щодо затримання порушника ПДР патрульний поліцейський застрелив 17-річного пасажира іномарки. Судячи із записів відеореєстраторів, стріляв поліцейський, в тому числі, в машину, спереду, коли вона вже зупинялася. Це категорично заборонено! Головна військова прокуратура інкримінувала «стрілку» умисне вбивство. Щоб врятувати патрульного від камери в СІЗО до суду з`явилися особисто Арсен Аваков і голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе. Показовий «урок» тиску на суд. Судячи з усього, все йде до того, що справа може бути «спущено на гальмах».

Навіть якби в рядах МВС України відбулися тільки ці згадані вище скандали, репутація відомства була б під великим питанням. Адже подібні «геройства» керівних чинів правоохоронних структур надовго врізаються в пам'ять громадян, по ним в першу чергу судять про стан справ в державі. Є чітка логіка в тому, що за минулі два з половиною роки після Революції гідності регіональні органи МВС «засвітилися» в десятках скандалів, пов'язаних з вимаганням хабарів, розповсюдженням наркотиків, перевищенням посадових повноважень... «Низи» ж бачать, що діється «нагорі»...

Ось кілька прикладів діяльності «реформованої» міліції. «Капітана житомирської поліції затримали на великому хабарі» (новина за 24.08.16). «В Україні патрульний поліцейський побив затриманого» (23.06.16). «На Вінниччині начальник поліції вимагав гроші за« кришування »бізнесу» (30.06.16). «Поліція України б'є дітей» (01.06.16)... Перелік далеко не повний.

Судячи із соцмереж і ЗМІ, багато українських громадян починають зневірюватися в тому, що створив Аваков за допомогою спеціалістів з Грузії з невиправданою зарплатою, що перевищує середню по Україні в десятки разів. Звичайно, не тільки особистий керівників МВС породжує правовий нігілізм і вседозволеність. Згубна діяльність команди «реформаторів» проявляється і в дуже своєрідному підборі кадрів для «нової» поліції.

Як заявив днями в ефірі одного одного з телеканалів народний депутат Леонід Ємець, близько 70% правоохоронців, що свого часу не пройшли переатестацію, тим або іншим способом змогли влаштуватися в поліції. Тобто, якщо, наприклад, людини вигнали з прокуратури, його приголубили в поліції. Чималою мірою цьому сприяє і «п'ята колона», що, як і раніше, сидить в судах. «Знаючи, що вони не мають права працювати поліцейськими, вони знову через суд, через свої зв'язки прийшли туди, щоб далі продовжувати робити те, що вони для себе вважають «правоохоронною діяльністю», - зазначив Ємець. Більше того. Нардеп вважає, що події в Кривому Озері є приводом провести перевірки, у тому числі працівників, які зберегли роботу завдяки рішенням судів.

Варто додати: найретельнішу і незалежну перевірку слід провести і щодо головних дійових осіб МВС. Якщо вони і на цей раз скинуть провину за те, що сталося, на «стрілочників» і уникнуть відповідальності, нічого доброго тв. країні очікувати не слід. Але чи достатньо буде кадрових рішень для того, щоб слідом за скандалом «Врадіївка-2» (від назви селища, де більше трьох років тому співробітники міліції з особливою жорстокістю згвалтували молоду жінку), як вже охрестили події в Кривому Озері, не сталася чергова подібна трагедія?

Корисно в зв'язку з цим послухати думки знаних фахівців. Наприклад, екс-глава УМВС України в Миколаївській області Юрій Седнєв вважає, що реформу української поліції здійснили не тими методами. Про це він написав у «Facebook», коментуючи пост телеведучого Костянтина Стогнія про трагедію в Кривому Озері. «Реформа - це зміна концепції роботи, психології, підходу до співробітників і їх - до громадян. А змінити форму, розігнати людей, вбити мотивацію - це не реформа, а злочин перед своїми громадянами», - ріже правду-матку генерал.

Є ще один фактор, недотримання якого знову і знову провокуватиме ситуацію, коли керівництво МВС періодично відходитиме від високих принципів служіння народу і опускатиметься до прислуговування можновладцям. Йдеться про розумну вимогливості суспільства до правоохоронних органів. Красива форма патрульних не повинна підміняти суті їхньої праці - служіння народу. У той же час суспільство має вимагати від правоохоронців суворо дотримання законів, чіткого виконання посадових інструкцій, а не тільки захоплюватися ти, як вони переводять через дорогу бабусю. За допомогу літнім людям - спасибі, але це не дає індульгенцію на вседозволеність. Ні факт перебування за кермом авто «мажора», ні п'яний вид, ні інші неприємні характеристики громадянина, який порушив громадський порядок, не можуть і не повинні служити виправданням для застосування до нього надмірного і невиправданого насильства. У поліцейських інструкціях чітко і однозначно написано, що дії правоохоронців мають бути спів мірними до міри порушення і ступеня суспільної небезпеки. Коли в Національній поліції України зуміють цього домогтися від усіх своїх працівників, тоді і з'явиться шанс, що з «врадіївками» в Україні буде покінчено назавжди.

Олександр Косвінцев.

Фото patrioty.org.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ