Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Озеро Задорожнє: між законом та самовіллям

Державна екологічна інспекція України у Львівській області провела розслідування щодо можливих порушень природоохоронного законодавства навколо озера Задорожнє.

Як повідомили Гал-інфо в Державній екологічній інспекції Львівської області, перевірка, проведена з 6 по 19 серпня 2024 року, виявила кілька проблем щодо використання земель та доступу громадськості до берегової лінії.

Фото: Гал-інфо

Валерій Вітковський, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області, заявив: "Наше розслідування виявило докази самовільного зайняття земельних ділянок та порушення режиму використання земель прибережної захисної смуги. Це викликає серйозне занепокоєння як щодо охорони довкілля, так і щодо прав громадян на доступ до водойми".

Основні висновки перевірки включають:

  • Докази самовільного зайняття земельних ділянок у межах прибережної захисної смуги озера Задорожнє.
  • Порушення режиму використання земель, включаючи можливе вирощування сільськогосподарських культур у захисних зонах.
  • Виявлення п'яти земельних ділянок з кадастровими номерами, які можуть порушувати екологічні норми.
  • Спостереження можливого самовільного будівництва чи модифікацій у межах захисної прибережної зони.

Вітковський наголосив на важливості збереження доступу громадськості до природних водойм: "Відповідно до статті 88 Водного кодексу України та статті 60 Земельного кодексу, громадянам гарантується вільний і безперешкодний доступ до прибережних захисних смуг. Будь-які обмеження чи перешкоди цьому доступу є незаконними".

Перевірка охопила території довкола озера Задорожнє, підпорядковані як Миколаївській міській раді, так і Тростянецькій сільській раді. Під час інспекцій були присутні представники різних місцевих та регіональних органів влади.

"Ми передамо наші висновки відповідним правоохоронним та природоохоронним органам для подальших дій", - додав Вітковський. "Надзвичайно важливо, щоб ми захищали ці природні ресурси та забезпечували їх доступність для всіх громадян, як це передбачено українським законодавством".

Державна екологічна інспекція планує провести подальші розслідування та співпрацювати з місцевими органами влади для розв'язання виявлених проблем і відновлення належного управління захищеними прибережними зонами навколо озера Задорожнє.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ