Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибір між політичними близнюками

Прогнозувати, як відомо, справа невдячна. Однак, цікавіше і актуальніше напередодні Нового року нині виглядає саме спроба прогнозу, а не чергові, традиційні підсумки року, що минає. «Гал-інфо» опитало політологів, які змоделювали дві моделі України – України Януковича та України Тимошенко.

 

Фінал президентських виборів: Тимошенко-Янукович сьогодні виглядає неминучим. Якою буде Україна Януковича, або ж якою буде Україна Тимошенко? Якщо на президентських виборах 2004 року вибір між кандидатами в президенти Ющенком та Януковичем виглядав як вибір між Україною, орієнтованою на демократичні цінності та розвиток національної самосвідомості, та Україною з постколоніальним синдромом, то тепер ситуація інша.

 

Суспільство за останні 5 років переконалося, що 2004 року його свідомо поляризували, демонізуючи кандидатів. Виборці Ющенка зрозуміли, що він не є уособленням демократії, а Янукович не є світовим злом. Виборці Януковича пересвідчилися, що декларовані ним проросійські цінності, не більше, ніж технологія, а Ющенко не русофоб. По-друге, суспільство втомилося від внутрішнього протистояння і спроб політиків його поділити. Особливе несприйняття гра на мовному і зовнішньополітичному питанні викликає викликає тепер - під час економічної кризи. По-третє, люди розчаровані у старому поколінні політиків – Ющенку, Януковичу, Тимошенку. Це розчарування переросло в апатію до виборів як інституту демократії. Всі ці передумови сформували абсолютно іншу передвиборчу ситуацію, ніж та, що була у 2004 році. Відтак, сьогодні голосування за одного із двох кандидатів в президенти не означає голосування за той, чи інший шлях розвитку країни. Суспільство зрозуміло, що для двох фаворитів кампанії Януковича та Тимошенко, воно не більше, ніж електорат. Від зміни таблички на дверях головного кабінету в Секретаріаті Президента, життя пересічного і трохи більше, ніж пересічного громадянина України, не зміниться.

 

Настрої суспільства прекрасно розуміють Янукович та Тимошенко. Однак, змушені для підтримання власного іміджу продовжувати власну демагогію. Тимошенко, як і 2004 року, чим ближче до першого туру, тим більше галасує про втрату незалежності Україною у випадку перемоги Януковича. Останній же, не сумніваючись у власній перемозі, застерігає підтримувати Тимошенко, бо це призведе до остаточного економічного краху. Попри певні відмінності у баченні політичного режиму та економічної політики, у Януковича та Тимошенко є значно більше рис, що їх об’єднують. Насамперед це жага влади, задля здобуття якої вони не зупиняться ні перед чим, і належність до одного типу політичної культури. Саме це визначає президентські вибори 2010 року як вибори без вибору, як вибори між політичними близнюками.  

 

Кость Бондаренко, політолог:

 

Янукович і Тимошенко – це один і той самий сценарій для України. Я не бачу суттєвої різниці між ними. Єдина відмінність між Тимошенко і Януковичем полягає у тому, коли перша стане Президентом, то дострокових виборів до Верховної Ради не буде. У разі перемоги Януковича позачергові парламентські вибори відбудуться.

 

Відмінностей у зовнішній політиці потенційних чільників держави не буде. У питанні виведення Чорноморського флоту Російської Федерації з України і Янукович, і Тимошенко користуватимуться принципом політичної доцільності. Також однаковою буде економічна політика Януковича й Тимошенко. Єдина різниця у тому, що Янукович орієнтуватиметься на експортерів, а Тимошенко на імпортерів.

 

Після другого туру кандидат, який програє, буде оскаржувати результати виборів, що може поставити під сумнів легітимність майбутнього Президента. Проте, це не призведе до міжнародної ізоляції президента України. 

 

Володимир Цибулько, політолог:

 

Віктор Янукович буде обережним Президентом. Його вік і стиль не дозволять йому радикально змінити ситуацію. Він буде омолодженим Леонідом Кравчуком.

 

Віктор Янукович у своїй внутрішній політиці робитиме ставку на реінвестування економіки, буде вкладати кошти у відновлення виробництва.

 

У випадку перемоги на президентських виборах Юлії Тимошенко, вона зосередиться на розвитку інфраструктури – будівництві доріг, енергетиці. Також Тимошенко має перевагу перед Януковичем у проведенні політики євроінтеграції, оскільки особисто контактує із керівниками правлячої Європейської народної партії. Тимошенко за своєю енергетикою, комунікативністю виглядає більш перспективним лідером, ніж Янукович.

 

Володимир Фесенко, політолог:

 

Віктор Янукович, якщо стане Президентом, може виявитися слабким Президентом, як і Віктор Ющенко. Тому за рік-два можна буде очікувати нової політичної кризи.

 

Президент Янукович буде достатньо консервативним. Його режим можна буде назвати неокучмізмом. Віктор Янукович проводитиме помірковані реформи, бо в них зацікавлений великий бізнес Партії регіонів. Разом з тим, глибоких системних реформ за Януковича не буде.

 

Якщо переможе Юлія Тимошенко, то варто очікувати змін. Якого характеру вони будуть, залежить від самої Юлії Володимирівни. Хай як, але зовнішня політика Тимошенко буде більш проєвропейською, ніж політика Януковича. Водночас відносини України з Росією за Президента Тимошенко можуть розвиватися як в напрямі їхнього покращення, так і погіршення.

 

Основним вибором для Тимошенко буде вибір політичного режиму – демократичного чи авторитарного. Якщо Тимошенко захоче більшої інтеграції в Європу, то змушена буде вибрати демократичний політичний режим. Іншим викликом для неї стане вибір між проведенням популістичних чи справжніх реформ. Для того, щоб провести реформи їй потрібно якісно оновити команду.

 

Михайло Погребинський, політолог:

 

Якщо на президентських виборах переможе Юлія Тимошенко, вона почне впроваджувати радикальні реформи. Однак, така політика є дуже ризикованою. Вона може привести як і до позитивного, так і до негативного результату.

 

Якщо переможе Віктор Янукович, то його політика буде менш радикальною, ніж політика Тимошенко. Він проводитиме обережні, поступові реформи з мінімальними ризиками, що стримуватимуться великим капіталом.

 

Після виборів переможець не повинен нехтувати інтересами переможеного, інакше країна не вийде з політичної кризи.

 

Віктор Небоженко, політолог:

 

У стратегічному плані для України, безумовно, краще буде, якщо на президентських виборах переможе Юлія Тимошенко, ніж Віктор Янукович.

 

Тимошенко вже 10 років йде до президентського крісла, тому, якщо вона його все-таки здобуде, то не дозволить нікому обмежити свою владу. Натомість, якщо переможе Віктора Янукович, то він обов’язково засвідчить свою лояльність Москві. Відтак, президентська влада Януковича не буде такою сильною і незалежною.

 

Андрій Єрмолаєв, політолог:

 

Віктор Янукович у випадку своєї перемоги на президентських виборах розпустить парламент і проведе дострокові вибори. Він тяжіє до завершення політичної реформи, тому йому потрібно буде створити парламентську більшість під себе.

 

Натомість Юлія Тимошенко прагне стати Президентом із великими повноваженнями відповідно до Конституції 1996 року. Тому у випадку власної перемоги на президентських виборах Тимошенко або скасує політичну реформу, або винесе на референдум питання про те, яку республіку більше хоче народ, – президентську чи парламентську.

 

В економічній політиці Янукович робитиме ставку на ринкову політику, оскільки його підтримує великий капітал. Натомість Тимошенко займатиметься антикризовим адмініструванням. У зовнішній політиці обидва політики задекларували про європейський курс. Янукович також хоче створити зону вільної торгівлі з Росією, Білоруссю, Казахстаном.

 

У гуманітарній політиці Янукович робитиме акцент на інституційних реформах в освіті, медицині. Напротивагу йому, Тимошенко зосередить увагу на пропагандистській роботі, залученні церкви.

 

Фото mediaua.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ