Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Я залишаюся на стежці служіння інтересам громади Львівщини, – Сергій Федоренко

Про звільнення з посади та реформи в медицині Львівщини – в ексклюзивному інтерв’ю екс-начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Сергія Федоренка.

– Сергію Мирославовичу, Ваше звільнення викликало як-мінімум здивування громадськості Львівщини, адже на посаді «головного лікаря» області Вам вдалося завоювати авторитет не лише у медичних колах, але й серед простих людей. Тож розставте крапки над «і» та поясніть, з чим все ж таки пов’язане Ваше рішення піти з посади.

– Дякую за таке питання. На моє глибоке переконання, долю кожної людини в першу чергу вирішує Господь Бог і сама людина. Я прийняв виважене самостійне рішення, виходячи з тих міркувань, що стан здоров’я кожної людини є одним із чинників, які зумовлюють можливість перебувати на тій чи іншій посаді, у тому числі і на державній службі.

На жаль, протягом останніх років, несу на собі тягар хронічної хвороби, яка на сьогодні не дозволяє мені у повному обсязі виконувати чималий комплекс обов’язків, що були на мене покладені. Певний період часу мені доводилось перебувати на лікуванні, а це в свою чергу впливало на те, що я не міг себе повністю присвятити роботі.Тому я прийняв, на мій погляд, виважене рішення - перейти на посаду, яка пов’язана з меншим обсягом навантаження, щоб у складі медичної громади нашого краю і надалі долучатися до надання медичної допомоги населенню Львівщини.

– Ходять чутки, що Ви пішли з посади через те, що не знайшли спільної мови з новим головою Львівської ОДА Михайлом Костюком. Чи справді це так?

– Скільки людей, стільки і думок, а не рідко і необґрунтованих чуток. На посаду голови Львівської ОДА Михайла Дмитровича Костюка призначив Президент України, довіреною особою котрого я був під час проведення виборів глави держави. Тому іншого підходу, аніж повага, розуміння і готовність працювати у команді очільника області у мене бути не могло. Я знаю Михайла Костюка як авторитетного керівника і ефективного менеджера. Користаючись нагодою, хочу висловити йому вдячність за можливість протягом певного періоду часу працювати під його керівництвом. У нас була співпраця і взаєморозуміння.

Тому ці чутки – це тільки чутки, і на цьому я хотів би поставити крапку. Я і надалі залишаюся на стежці служіння інтересам громади Львівщини, залишаюсь в команді Президента.

– Інформація про те, що Ви йдете з посади, «просочилася» вже досить давно, натомість офіційне підтвердження про Ваше звільнення з’явилося наприкінці минулого тижня. Чому Ви так довго наважувалися покинути свою посаду?

– Протягом останнього періоду я проходив курс стаціонарного лікування, а звільнятися під час перебування на лікарняному - це чинним законодавством не передбачено. Після виходу з лікарняного я підтвердив свій намір залишити посаду начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації. Я не належну до тієї категорії людей, які тримаються за владне крісло, бо, на моє глибоке переконання, не посада, а практичні справи людини свідчать про її користь суспільству. Тому я ще раз хочу підтвердити, що, маючи певний досвід роботи у медичний галузі, я прийняв, на мій погляд, правильне рішення з огляду на теперішнє моє становище. Кожна людина з волі Божої обирає шлях і долю. І я такий вибір сьогодні зробив.

– Підбиваючи підсумки своєї роботи на посаді керівника медичної галузі Львівщини, як би Ви оцінили те, що Вам вдалося реалізувати із запланованого, а що – ні, зважаючи на об’єктивні і суб’єктивні чинники?

– Охорона здоров’я – це найбільш важлива і вразлива галузь нашого суспільства. Я прийшов на посаду начальника управління, коли в Україні сильно відчувалося відлуння світової фінансово-економічної кризи, коли були негативні тенденції в охороні здоров’я. Отож, в першу чергу я поставив перед собою завдання змінити ставлення медичних працівників до пацієнтів. Не лікар, а саме пацієнт повинен бути ключовою фігурою в наданні медичної допомоги. Я хотів зробити це, наблизити медичного працівника до пацієнта, щоб покращилась якість надання медичної допомоги, щоб вона стала ефективнішою і доступнішою.

Протягом мого перебування на посаді і я особисто, і команда, яка була щоденно поруч зі мною – і працівники головного управління, і керівники лікувально-профілактичних закладів, і всі медичні працівники, які одягнули білий халат, – усі вони були готові і вдень, і вночі, і взимку, і влітку прийти на допомогу людям.

Хотів би зауважити, що кількість негативних звернень наших краян до органів державної влади щодо неналежного або неякісного виконання медичними працівниками службових обов’язків зменшилась. Це свідчить,зокрема, про те, що ті завдання, які були поставлені, в тому числі і підвищення якості надання медичної допомоги, почали виконуватись.

Щодо матеріально-технічного забезпечення медичних установ, то і тут були зроблені певні кроки. І для Львівського обласного кардіологічного центру, і Львівського онкологічного центру, і для Госпіталю інвалідів та репресованих, для інші лікувальних установ ми придбали низку нових діагностичних апаратів, які дадуть змогу покращити якість діагностики.

Окрім цього, були реалізовані певні кроки з реорганізації лікувальних закладів. Маю на увазі те, що вдалося перевести з обласного на державний бюджет Львівську обласну стоматологічну поліклініку. Тепер вона успішно працює у складі Стоматологічного центру Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Крім цього, ми провели перший крок з реорганізації кардіохірургічної допомоги населенню області, створюються центри первинної медико-санітарної допомоги, тобто здійснюються кроки, які відповідають основному курсу з реформування галузі охорони здоров’я в нашій державі.

Вслане, хоча Львівська область не входить до складу пілотних регіонів з реформування галузі охорони здоров’я, але, для прикладу, надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини ми впровадили набагато раніше, ніж пілотні регіони в нашій державі.

Вся ця робота була проведена насамперед завдяки медичній громаді, якій я висловлюю свою щиру вдячність. Окрім цього, це була злагоджена робота цілої низки медичних установ, громадських організацій...

– Які поради можете дати своєму наступнику на посаді начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації? І, можливо, можете спрогнозувати, хто очолить медицину Львівщини?

– Питання призначення керівника Головного управління охорони здоров’я перебуває у компетенції керівництва Львівської ОДА та Міністерства охорони здоров’я. Тому мені сьогодні важко спрогнозувати ту чи іншу персоналію. Без сумніву, це буде високваліфікований фахівець у галузі медицини.

Новопризначеному керівнику хотів би побажати, в першу чергу, витримки, фаховості і виваженості у прийнятті тих чи інших управлінських рішень, які, без сумніву, необхідно буде приймати.

Сьогодні в галузі охорони здоров’я Львівщини працює понад 55 тисяч медичних працівників. Потрібно пам’ятати, що кожен з них – це людина, яка має свій розум, свою душу... У мене нема жодного сумніву, що більшість медичних працівників прийшли працювати за покликанням, за Господньою волею, тому при прийнятті управлінських рішень необхідно, звичайно, усі ці складові пам’ятати і приймати надзвичайно виважені рішення.

З іншого боку, керівник такої галузі повинен пам’ятати, що від його рішень залежить життя і здоров’я наших краян. Тому, вочевидь, потрібно шукати такі шляхи, які допоможуть і зміцнити матеріально-технічну базу медичних установ, шукати шляхи взаємодії і більш тісної співпраці з центральними органами виконавчої влади, з представницькими органами, від яких залежить наповнення фінансового ресурсу і прийняття програм, які дають змогу забезпечити безкоштовною допомогою людей з тими чи іншими захворюваннями.

Таким чином у комплексі це дасть можливість досягнути кінцевого результату – забезпечити наших громадян якісною та доступною медичною допомогою. Я щиро бажаю новопризначеному керівнику і команді, яка буде з ним працювати, успіхів у цій нелегкій роботі.

Хочу також ще раз засвідчити, що за потреби я завжди радий поділитися своїм досвідом практичної роботи лікаря, досвідом управлінської роботи для вирішення тих чи інших завдань.

– Дякую Вам за розмову.

– Я також хочу подякувати і всім представникам ЗМІ, які своєю роботою сприяли вирішенню тих чи інших медичних проблем Львівщини.

Користаючись нагодою, хотів би подякувати також всім громадським організаціям, особливу вдячність висловити Львівському національному медичному університету імені Данила Галицького, Львівській обласній організації роботодавців в галузі охорони здоров’я та всім причетним до надання медичної допомоги населенню Львівської області.

Я вдячний керівництву МОЗ України, попереднім очільникам Львівщини, колегам із постійної депутатської комісії Львівської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту за підтримку тих ініціатив, котрі ми впроваджували. Окрім цього, щиро вдячний колективу головного управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, керівництву Львівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, членам Вільної профспілки медичних працівників, Асоціації головних лікарів Львівщини, членам Українського лікарського товариства у Львівській області та кожному, хто, одягнувши білий халат, був готовий за першим покликом прийти на допомогу потребуючим.

Я хочу висловити подяку за співпрацю комісії душпастирства та медичної опіки Львівської Архієпархії УГКЦ, обласній організації Червоного Хреста, меценатам і спонсорам, всім людям доброї волі, які при можливості і при потребі відгукувався на проблеми медицини.

Розмову вела Олена Прийма.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ