Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як Львів затягнули у гібридні провокації

Ще кілька років тому нічого небезпечного у висловлюваннях про спеціальні економічні зони, про ініціативність місцевих рад, які хочуть отримати більше економічних повноважень, не було. А скільки говорено про Яворівську СЕЗ. Однак це було до війни.

Сьогодні в умовах російської агресії та масштабної інформаційної гібридної війни Росії проти України з’являються замасковані під «соусом» децентралізації сумнівні теми щодо особливих статусів певних територій та розмежування владних повноважень,  які нібито мають допомогти вирішувати місцеві проблеми, як-от екологія чи залучення інвестицій. 

У центрі таких провокації чи то пак «спецоперацій» опинилась, зокрема, і Львівщина. Сталось так, що науковці, громадські діячі і місцеві політики несвідомо взяли у ній участь.

Покликали говорити про екологію, а вийшло…

Не так давно у Львові пройшов «Міжрегіональний форум депутатів Львівської, Івано-Франківської та Київської областей». Здавалось би, «сміттєва» тема, яка зібрала учасників форуму, актуальна та гостра – у порядку денному стояли питання «екологічних проблем Львівської області», «ситуації з утилізацією побутових відходів у регіонах» та «європейського досвіду у вирішенні проблем з побутовими відходами».

Справа нібито благородна – обговорити екологічний стан у Львівському регіоні та і в інших містах, однак у програму був включений ще один на перший погляд непоказний пункт – «пропозиції щодо зміни нормативної бази в цій сфері». І тут найцікавіше: зачитується договір про розмежування повноважень між органами центральної та місцевої влади, який дозволить кожній області самостійно проводити свою діяльність, вирішувати екологічні, земельні та інші проблеми. Тобто, наболілу тему екології перетворили у якісь сепаратистські заклики із розмежування повноважень.

Журналіст «Високого Замку», яка мимохідь потрапила на цей захід, констатувала, що, крім неї, представників ЗМІ на форумі не було, працювала тільки одна камера. Натомість після події у ЗМІ почали з’являтись цікаві заголовки: «На форумі у Львові представники місцевої влади зажадали обмежити повноваження президента», «На депутатському форумі у Львові представили проект договору про розподіл повноважень з Києвом» і так далі... Щоправда, деякі ЗМІ таки повідомили, що у місті Лева відбувся антиукраїнський форум.

Запрошений на цей захід Ігор Іванів, який свого часу працював радником міського голови і очолював ЛМКП «Львівтеплоенерго», розповів «Гал-інфо», як відбувся згаданий форум.

«Я отримав запрошення на форум від Зарицької Наталі, оскільки був дотичний до питань екології, коли працював у міській раді. Форум був приурочений саме екологічним питанням. Доповідачем була «Львівська політехніка», науковці якої представили свої дослідження у цій сфері, наводили різні цифри, говорили про загрози на сміттєвому звалищі. До форуму також приєднались і активісти, зокрема і Віктор Горбач (голова Громадської ради при ГУ ДФС у Львівській області – авт..). Це все відбулось на фаховому рівні, однак потім з’явились повідомлення про цей форум, в яких не було ні слова про екологію, натомість лейтмотивом став нібито оголошений на форумі договір про розмежування повноважень між центром та місцями, щоб спрямувати кошти на потреби внутрішніх громад. Одним словом, якась сепаратистська «медведчуківська» тема. Я був на заході від початку до кінця. Уже вкінці там говорив якийсь політолог, може щось подібне проскочило, але ж то нікого не цікавило, людей цікавили питання екології», - говорить Ігор Іванів.

Він зізнається, що був шокований такими «підсумками» форуму: «Це нагадувало приказку «Де кум, де коровай, а де Зелені свята».

Сама Наталя Зарицька заявила «Гал-інфо», що була просто гостем на форумі і сама отримала запрошення від якоїсь громадської організації. «Мені вислали порядок денний, то була екологічна тема, а мене як активістку ці теми цікавлять. Звісно, я обурилася (що форум використали для поширення  антиукраїнських гасел, – авт.), як обурююся всьому, що не відповідає дійсності.. Якби я розуміла, що це так, мабуть, я б не була на такому заході», - заявила співрозмовниця.

До речі, влітку у Львові уже відбувся подібний «благородний» захід, на якому нібито говорили про імовірне створення вільної економічної зони у Львівській області, а разом з тим і якоїсь незрозумілої організації – руху «Сила Галичини».

Треба розуміти, що ніякої «Сили Галичини» не існує і існувати не може. Це антиукраїнська провокація. Більше того, депутат Львівської обласної ради Юрій Візьняк, який орієнтується у цій темі, зазначив: «Я хотів би попередити людей, що під приводом обговорення актуальних проблем, зокрема теми енергозбереження, економіки чи поводження з побутовими відходами, потім подаються речі, які не відповідають дійсності». Депутат наголосив, що будь-які кроки, що стосуються вирішення місцевих проблем, мають вирішуватись виключно у відповідності до чинного законодавства. 
Імовірним продовженням цієї «спецоперації» став круглий стіл щодо економічного розвитку Львівщини, який відбувся нещодавно у Києві. На ньому, у попередній манері, обговорювались важливі економічні питання із залучення інвестицій, створення робочих місць, а звелося все знову під спільний «сепаратистський» знаменник: нібито учасникам був представлений законопроект про вільну економічну зону Галичина, який передбачає надання широких економічних повноважень регіону і що ця ВЕЗ створюється начебто як інструмент залучення інвестицій.

Насправді, як розповів у коментарі «Гал-інфо» керівник департаменту інвестиційної діяльності ЛОДА Роман Матис, ідея проведення таких «круглих столів» - це банальна політична провокація.

«Якщо говорити про вільну економічну зону як інструмент залучення інвестицій, то така теза має право на існування, але ми вже мали як позитивний, так і негативний досвід зі створення ВЕЗ, які були використані для фінансових оборудок. Питання, не в тому, що ВЕЗ – це погано, питання, як виписані законодавчі норми. У нас є ініціатива – створення мережі індустріальних парків, законодавці просувають цю ідею, декларують про те, що на цій території можуть діяти певні пільги для виробництва, при цьому тут немає розділення на території, тобто немає ніякої політичної складової.

А якщо декларується про створення якихось окремих спеціальних відокремлених в межах країни політичних зон, то тут вже повинно пахнути сепаратизмом», - говорить Роман Матис.

Подібні ситуації інсценуються, зокрема, і Опоблоком. «Я нещодавно бачився з міністром інфраструктури і він згадав з власного досвіду як опоблоківці намагались переконати його підтримати ідею «порто-франко» в Одесі, на що він сказав, щоб вони забули дорогу до його кабінету. І це накладається на сьогоднішні події… Опоблок і інші зацікавлені люди намагаються розкачати тему федералізації, але не у площині політичній, комунальній чи культурній, а в площині економічній. Тобто, якщо не виходить розвалити державу в ідеологічному плані, то заявимо, що певна територія має отримати певні преференції, неважливо чи то буде «Галичина», чи «Порто-франко» чи скажімо «Слобожанщина», - коментує Роман Матис.

Завдання цих провокаторів – спровокувати ідеологічну підтримку подібного проекту в якомусь регіоні. «Це звичайна примітивна політична технологія», - каже Роман Матис і радить громадським діячам, науковцям та політикам перш ніж брати участь у подібних заходах переконатись, що мова йтиме про всю Україну, а не окрему її частину.

«Будь який економічний інструмент має працювати у межах всієї країни і науковці чи громадські активісти, які беруть участь в подібних заходах, мають поцікавитись, чи мова йде про окремий сегмент чи про всю країну. Якщо про всю – тоді все «ок», якщо про якусь її  частину, то це одразу має викликати у них пересторогу, чи брати участь в таких заходах. Адже може статись, що вони несвідомо стануть посібниками сепаратизму», - підсумував посадовець.

Усі ці так звані «круглі столи» та «форуми», які, ні для кого не секрет, розкручуються за російські гроші, прекрасно накладаються на план із «тихої федералізації України», про який говорить СБУ. Так, у вересні СБУ спільно з Нацполіцією затримали на Львівщині зловмисника, який за 50 тисяч гривень хабара вимагав від високопосадовця Львівської обласної ради винести на розгляд сесії облради проект рішення про прийняття звернень до президента України, прем’єр-міністрата та голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу та передачі повноважень встановлення тарифів на комунальні послуги місцевим органам самоврядування.

У відомстві заявили, що подібні звернення є складовою частиною реалізації проекту так званої прихованої федералізації України. Головне, як сказав Роман Матис, не стати посібниками цього сепаратизму, беручи участь у заходах, які є явним елементом гібридної війни Росії проти України.

Дарина Мур.

Фото - styknews.info.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ