Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Як працюють навчальні програми при УАФ?

Унікальна програма PASS – шлях у світ футбольної аналітики та скаутингу.

Інформація про те, що Інститут футболу запускає навчальну платформу PASS, яка дозволить отримати навички футбольної аналітики та скаутингу, з’явилася у листопаді 2019 року. Відтоді минуло вже дев’ять місяців і нам стало цікаво: як минає навчання у студентів цього курсу? Заявлена цільова аудиторія курсу – не лише професіонали, а й люди, які ще не мають досвіду в цій сфері.

Привіт, розкажи трохи про себе. Чим займаєшся, окрім роботи на курсах PASS?

Мене звати Тарас, мені 22, я з міста Бережани Тернопільської області. Зараз закінчую магістратуру за спеціальністю «німецько-український переклад» в ЛНУ імені Івана Франка. Також навчався в Українській Академії Лідерства у Харкові: Академія змінила мене на краще і дала круте оточення та чудових друзів.

Звідки дізнався про програму PASS?

Дізнався про набір на курс PASS із футбольних новин  8 листопада, коли перебував за кордоном: як тільки повернувся — одразу подав резюме. Думав про те, як хочу туди потрапити та був щиро радий, що мене обрали з-поміж 500 людей.

Відбір відбувався так: спочатку надсилаєш резюме, після чого отримуєш 45 питань, де частина стосується скаутингу, інша – аналітики. На це дають тиждень. Намагався кожне питання розписувати максимально якісно та вдумливо, адже дуже хотів потрапити сюди. Важко оцінювати складність завдань, адже для кожного цей показник індивідуальний, проте можу запевнити: легко точно не було нікому.

На якому етапі зараз навчання?

Ми пройшли дві сесії із п’яти, коли будуть наступні три — невідомо. Стартували ми в грудні та до 31 травня все мало завершитися. Тепер все на паузі, хоча студенти час від часу отримують індивідуальні завдання і сам робочий процес не припиняється. Звісно, курси могли б закінчитись до 31-го травня в онлайн-режимі, але спільно з організаторами й студентами ми дійшли думки, щоб курси закінчити як і планувалося, адже це робиться не просто для галочки, а для появи хороших спеціалістів з відповідними навичками та знаннями.

Є ще одна неприємна причина, чому курси вимушено поставлені на паузу. Нещодавно стало відомо, що один з головних організаторів PASS Гліб Платов захворів на рак. Я вірю, що йому вдасться побороти цю хворобу та вийти переможцем з цього двобою! Гліб — чудова та освічена людина, яка у свої 28 досягла чималих футбольних висот і в якої ще багато чого попереду. Міцно тримаю кулаки за його одужання, все має бути добре!  (реквізити, за якими ви зможете перерахувати кошти на лікування Гліба, за посиланням).

Скільки людей навчається на курсах аналітики та скаутингу?

Наша група складається з  30 осіб. Це і футбольні люди, і журналісти, і студенти, які тільки роблять перші кроки в цьому напрямі. Була інформація, що на одне місце претендувало 15-17 людей, тобто конкуренція була більш ніж серйозною, як на мене.

Один з слухачів курсу PASS Владислав Лупашко з «Інгульця». Він подарував іншим студентам якийсь пам’ятний сувенір після виходу своєї команди в УПЛ?

Так, дійсно, капітан «Інгульця» Влад Лупашко кожному студенту подарував горня із емблемою свого клуб, проте зробив це ще давніше. Це було неочікувано і приємно. А згодом виявилося, що ще й на фарт: адже тепер «Інгулець» вже команда УПЛ.

За час карантину Владислав Лупашко демонстрував свої навички на YouTube-каналі "Інгульця"

Які зазвичай завдання вам дають?

Практичні завдання, відповідно до побудови курсу, стосуються або скаутингу, або аналітики (конкретного матчу, тенденцій гри команд у декількох іграх тощо). Приклад по скаутингу —  завдання від полтавської «Ворскли», а саме пошук гравців відповідно до бажаних характеристик. Регіон пошуку – Боснія та Македонія. Пошук тривав для трьох позицій. Після цього завдання скажу, що цікавих футболістів можна знайти будь-де. Що стосується аналізованих ліг, то там легше знайти гравців оборонного, ніж атакувального плану. З характеристиками футболістів ознайомлювався через програму Wyscout, а далі був збір інформації, яка там недоступна: скандали, травми, трансферні чутки. Не знаю як складеться подальша доля гравців, яких ми рекомендували «Ворсклі», але один з них міг би стати хорошим активом полтавців.

Ну а щодо аналітики, то, наприклад, у липні аналізував матч «Тоттенхем» – «Арсенал» та виділив основні тенденції у грі обох команд: вихід «Арсенала» з оборони проти  пресингу та компактного блоку «Тотенхема»; роль вінгбеків (латералів) «Арсенала» при схемі 3-4-3; роль Ляказетта у матчі. Були й завдання, де я розбирав гру команди в  останніх матчах: починаючи від дій в обороні і до зони завершення в атаці. Це демонструємо на відео за допомогою спеціальних інструментів, які дозволяють наносити графіку на відео,  також окремо додаємо текстовий звіт.

Який чемпіонат, що не користується популярністю в українського вболівальника, порадив би до перегляду?

Ледь не в кожній країні Європи є чимало цікавих виконавців, про Латинську Америку годі й говорити, їх там безліч. З країн Європи можу виокремити країни Скандинавії, зокрема Данію, де є багато молодих талантів. По-новому відкрив для себе чемпіонати Боснії, Македонії та Словенії.

Проте дивитися чемпіонат умовної Боснії, після перегляду ТОП-5 не так цікаво. Малоймовірно, що буде бажання дивитися це знову. З точки зору аналітики це не буде захоплювати як топ-чемпіонати, але там можна знайти цікавих гравців. Справжнє задоволення — знайти талант в маловідомому для нас чемпіонаті. Але просто знайти мало, потрібно провести комплексний аналіз не тільки його ігрових, фізичних чи психологічних якостей, але й умов контракту, тощо. Тобто шукати всю можливу інформацію для того, аби мати цілісну картину про гравця.

Від початку курсу твій підхід до перегляду футболу змінився?

Мій погляд та підхід до перегляду футболу змінився кардинально. Тепер я дивлюся ширше: не лише на зону м'яча, а й на те, що відбувається на інших частинах поля, як саме переміщаються гравці, тощо. Для мене це дуже цікавий досвід, якого я раніше не мав. Це дозволяє мені краще розуміти гру і дає розуміння того, чому, до прикладу, матч завершився саме з таким рахунком.

Що плануєш робити після завершення курсу?

Збираюся робити перші кроки у професійному футболі, тобто те, про що завжди мріяв. Докладаю зараз зусиль, роблю все для того, аби реалізувати свою мрію! Завдяки курсам PASS я зрозумів, що це реально. Важливо багато працювати над собою і не здаватися, бо цей шлях не легкий, з багатьма викликами та можливими невдачами.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ