Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Юнацькі Олімпійські ігри: історія медалей українців

Уже за два тижні у Лозанні стартують ІІІ зимові Юнацькі Олімпійські ігри, які зберуть найсильніших юних представників зимових видів спорту планети.

Всього в Іграх візьмуть участь 1880 спортсменів, порівно хлопців та дівчат, у віці від 15 до 18 років. Учасники змагатимуться у 16 дисциплінах із 8 видів спорту: біатлон, бобслей, лижне двоборство, керлінг, хокей, санний спорт, фігурне катання, ковзанярський спорт, шорт-трек, стрибки на лижах, скелетон, фристайл, гірськолижний спорт, гірський альпінізм, лижні гонки, сноубординг.

На ІІІ іграх у швейцарській Лозанні, що пройдуть з 9 по 22 січня, Україна буде представлена 39 спортсменами у 12 видах спорту. Господаря цих змагань було визначено у липні 2015 року. Іншим претендентом був румунський Брашов, але Лозанна перемогла зі значною перевагою: 71 голос проти 10.

Вперше Зимові юнацькі Олімпійські ігри відбулися у 2012 році. Тоді господарем виступив австрійський Інсбрук. На них у командному заліку опинилася лише одна медаль: «срібло» на рахунку фігуристів Олександри Назарової та Максима Нікітіна. Ще дві срібні медалі для України здобули фігурист Ярослав Паніот в командних змаганнях та Марія Долгополова у командних змаганнях з шорт-треку. Але медалі ці враховуються у залік змішаної команди. Це – особливість юнацьких Ігор. В окремих видах спорту виступають команди, зібрані з представників різних країн.

Наступними ігри приймали норвежці. У 2016 році вони відбувалися у Ліллехамері. Україна знову обмежилася однією медаллю. «Золото» здобула біатлоністка Христина Дмитренко у гонці переслідування. Ще дві медалі були здобуті у складі змішаних команд: командне «срібло» у фігурному катанні від Івана Шмуратка та «бронза» у змішаної четвірки зі сноубордкросу з українкою Дариною Кириченко у складі.

Важливим у цих Іграх є не лише те, як виступлять спортсмени на них, а й подальша кар’єра спортсмена вже в дорослому спорті. У Христини Дмитренко, переможниці 2016 року, поки не було нагоди виступити на етапах Кубка світу чи хоча б Кубка IBU. Все через величезну конкуренцію за кожне місце. Христині зараз 20 років, її рідній сестрі Валерії – 22, але досвіду виступів на дорослому рівні теж немає. Спортивні сліди Дарини Кириченко після 2016 губляться, а от інформації щодо Івана Шмуратка предостатньо. Він – кількаразовий призер чемпіонату України серед юніорів, а також має у своєму активі виступи та медалі на різних міжнародних комерційних стартах. Говорити про дорослу кар’єру поки зарано, адже на момент Ігор він був наймолодшим, а 18 йому виповнилося лише тиждень тому.

Що ж до медалістів 2012 року, то про них можна вже говорити як про дорослих спортсменів. Сім років – достатній період, щоби перейти з розряду юніорів у повноцінні професіонали та закріпитися на своїх позиціях. Ярослав Паніот, володар командного срібла та представник одиночного фігурного катання вже встиг побувати й на Олімпійських іграх. Він виступав у 2018 році в Пйончангу у віці 20 років. А ще в його активі два золота та два срібла на чемпіонаті України. Найвищим місцем у сезоні 2018/19 стало п’яте на змаганнях у Філадельфії. У цьому ж місті у 2017 році українець ставав другим. Пара Олександри Назарової та Максима Нікітіна теж досить впевнено почувається в дорослому фігурному катанні. У 2017 році українці завоювали золоті медалі на Універсіаді. В сезоні 2019/20, що триває й досі, на їхньому рахунку бронза «Кубка Ломбардії», а загалом кількість призових місць на Міжнародних змаганнях вже доходить до цифри «10». Марія Долгополова продовжує виступати. Зокрема, у сезоні 2019/20 вона є членом збірної України та виступає на шорт-треку у дистанціях 500м., 1000м. та мікст-естафеті.

У 2020 Україна теж, ми впевнені, не обійдеться без медалей. Серед 39 спортсменів обов’язково знайдуться ті, хто потрапить на медальний п’єдестал. І будь то біатлон чи фігурне катання, санний спорт чи лижне двоборство – не важливо. Головне – розвинути те, що розпочнеться в Лозанні, а не перетворити його на перший і єдиний успіх у спортивній кар’єрі.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ