Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Юрій Криворучко: Ми віримо у перемогу Марії

Матч за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань, що триває у Львові, топова тема не тільки для спортивних ЗМІ. Історичний матч для міста Лева як мінімум змусив полюбити древню гру багатьох львів’ян та гостей міста. Хоч і рахунок наразі 4:2 на користь Хоу Іфань, тренер Марії Музичук, відомий український та світовий гросмейстер Юрій Криворучко вірить у перемогу нашої шахістки. Про це та інше він розповів в інтерв’ю Гал-інфо.
Юрій Криворучко, міжнародний гросмейстер.

Юрію, як відбувалася підготовка Марії до матчу проти Хоу Іфань?

Детальніше про це розповім після матчу. Наразі не бачу сенсу розкривати якісь карти, оскільки інформація може дійти до суперниці. Тренер Хоу Іфань Володимир Чучєлов – російськомовний, тому все, що з’являється в українській пресі про цей матч, ймовірно, потрапляє до нього. Не потрібно давати команді суперника додаткову інформацію.

Перейдемо до останньої партії Марії, у якій вона програла. Чого їй забракло у шостій партії, щоб перемогти?

Однозначно, це брак досвіду. Це дається взнаки. Маю на увазі брак досвіду не турнірних матчів, а саме з одним суперником. Учора справді були непогані шанси зрівняти рахунок. На жаль, вийшло усе навпаки. У спорті так буває. Марічка могла піти пішаком на f6 з великою перевагою. Маю на увазі тоді, коли суперниця поставила слона на поле с5. Вона бачила хід f6, але до кінця гри його так і не зробила. Чому? Сказати, на жаль, не можу.

Що скажете про попередні пять партій?

У другій партії, коли Марія програла, вона вибрала хибний план після дебюту. А всі інші партії були доволі рівними. Для прикладу, у третій партії більші шанси на перемогу були у Марії. На мою думку, повторюю, брак досвіду дався взнаки.

Фахівці схиляються до думки, що спочатку на Марію Музичук дещо давив авторитет та рейтинг суперниці, а потім вона зрозуміла, що з Хоу Іфань можна грати на рівних.

Не думаю, що вона побоювалася суперниці. В шахах у 99 випадках зі 100 ти граєш на турнірах кожен раз з іншим суперником. Коли Марічка ставала чемпіонкою світу, усі матчі складалися за нокаут системою, програв – вилетів. Повірте, що це велика різниця.

Чи здивувала Хоу Іфань за ці шість партій? Кажуть, що вона ніколи на перший хід e4 не грала е5.

У цьому році тільки почала. Це не був той дебют, якого від неї ми найбільше очікували. З таким дебютом вона зіграла лише кілька партій у цьому році.

На скільки відсотків, на Вашу думку, відіграє роль не так шахова, як психологічна підготовка?

Емоції дуже важливі. В жіночому спорті вони відіграють значно більшу роль, аніж у чоловічому. Загалом мені складно детальніше відповісти не це запитання. Втім, є психологічні моменти, які впливають на результат шахової партії.

На скільки важливо, що цей матч відбувається у Львові?

Перш за все, це велика популяризація шахів. В Китаї у Марії було б менше шансів на успіх. У Китаї уже грала наша Анна Ушеніна і програла з рахунком 1,5 на 5,5. В Китаї було б важко, оскільки там було б чимало проблем: їжа, адаптація тощо. Знаю історії, коли шахістам в готелі не давали спати. Для прикладу, стукали вночі у двері і казали, що зранку не буде гарячої води. Думаю, що це робилося навмисно. Табличка на дверях номера «не турбувати» не допомагала (сміється). Якби матч відбувався на нейтральній території, тоді б можна було б про щось говорити, а у Китаї було б дуже важко.

Зараз рахунок у матчі 4:2 на користь китаянки. Як потрібно зіграти Марії, щоб усе змінити у цьому матчі?

Повірте, що ми знаємо, що їй сказати. Щоб зрозуміти мою думку, потрібно бути кваліфікованим шахістом, тому на загал говорити нічого не буду. Скажу одне: ми віримо у перемогу Марії.

Розмову вів Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ