Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Анжела Савченко: Жіноча Балтійська ліга потребує розширення

У Львові розпочався другий тур жіночої Балтійської гандбольної ліги.

Окрім львівської «Галичанки», участь у цьогорічному розіграші беруть білоруські «БНТУ-БелАЗ» та «Городничанка», а також литовські «ACME-Zalgiris», «CASCADA-HC – Garliava SM» та «EGLE». Перший тур львів’янки завершили без поразок, тож перед домашнім туром мали серйозні підстави називатися претендентом на перемогу в турнірі. І вже у першій грі підтвердили свої амбіції: з рахунком 29:24 була обіграна «Городничанка». Про формат змагань та цілі команди на сезон розповіла Анжела Савченко – другий тренер «Галичанки». А також поділилася своїми думками щодо виступу чоловічої збірної на Чемпіонаті Європи.

Який формат у Балтійської гандбольної ліги у цьому сезоні?

— Всього буде три великих тури. Перший ми вже відіграли ще минулого року у Литві, де зіграли три матчі. Ще чотири проведемо вдома у турі, який власне зараз і відбувається з 16 по 19 січня. Фінальний тур буде у Гарляві, що у Литві. Оскільки участь беруть шість команд, а кожна команда повинна провести по два матчі з усіма суперниками, то всі матимуть по 10 ігор.

З двома командами, що будуть вам протистояти в іграх у Львові, ви вже грали у першому турі.. Як оціните їх рівень?

— З «Городничанкою», матчем з якою ми відкриваємо домашній тур, вже зустрічалися. Хороша команда, яка йде в трійці лідерів чемпіонату Білорусі та продовжує боротьбу за місцевий кубок. У першому турі, що відбувався в Каунасі, ми теж грали з представниками Гарляви. Теж знаємо їх рівень, але гратимемо з ними вже в березні. У суботу гратимемо з «ACME-Zalgiris» з Каунасу. Теж зустрічалися з ними у першому турі, вони – багаторазові чемпіони Литви. Литовські команди мають свій стиль, грають у швидкий гандбол, тож ігри з ними є завжди цікавими для нас.

Ще з двома командами гратимете в цьому сезоні вперше. На що налаштовуєтеся в матчах з «БНТУ-БелАЗ» та «EGLE»?

— Вважаю, що зустріч з білорусками з «БНТУ-БелАЗ» стане для нас центральним матчем всього туру. Так, ми не грали з ними, але бачили їх проти інших команд. Вони з великим розривом переграли команду з Каунасу та лише в один м’яч поступилися «EGLE», чинному чемпіону Балтійської ліги. Налаштовуємося на всі ігри, але розуміємо, що саме матчі з цими двома командами будуть для нас важчими. І справа не лише в тому, що суперник ще не до кінця відомий, а й у рівні виконавців, який ми мали змогу спостерігати ще по першому туру.

Чи є в команди проблеми з настроєм на гру? Команду важче підвести до матчів Чемпіонату України чи Балтійська ліга все-таки потребує більше зусиль?

— Якщо ми беремо участь в турнірі ціль одна – перемагати. І не важливо, що це за змагання. Так, звичайно, є команди в Україні, рівень яких трохи нижчий. У таких матчах даємо більше зіграти молоді. А от протистояння з тими ж «Карпатами» чи «Реалом» фактично нічим не відрізняються від ігор Балтійської ліги, адже суперники нав’язують боротьбу. Балтійська ліга є досить коротким турніром – всього три тури й тут треба одразу демонструвати свій рівень, щоби претендувати на перемогу. А перемагати хоче кожен гравець і тренер.

Наскільки відрізняється інтерес до внутрішніх змагань і до міжнародного турніру?

— Думаю, що глядачам цікаво подивитися на нових суперників. Тим більше, що минулого року «Галичанка» не брала участі в Балтійській лізі. Побачити протистояння білоруської, литовської та української школи гандболу можна раз у рік, а от ігри чемпіонату України вже з року в рік є приблизно однаковими і вболівальнику не так цікаво бачити черговий тур проти «Карпат», «Реал», «Дніпрянки» чи Києва. Проте варто зазначити, що глядач приходить і на матчі внутрішньої першості.

Розіграш Балтійської гандбольної ліги серед чоловіків є «старшим», а участь у ньому беруть більше команд з більшої кількості країн. Чи можна сподіватися на розширення жіночої Балтійської ліги?

— Справді хотіли би бачити розширення Балтійської ліги. Але чомусь складається так, що в чоловічий гандбол готові вкладати більше людей та більші суми. Тому поки фінансування не буде достатнім розширення не відбудеться, адже, зі збільшенням кількості учасників, зросте кількість матчів, турів, а отже виростуть і затрати на участь в турнірі. Ще однією перепоною до розширення є узгодження календарів. Тури Балтійської ліги не повинні накладатися на ігри внутрішніх чемпіонатів країн-учасниць.

Хто ще з українських команд міг би гідно виступити у Балтійській лізі?

— За рівнем виконавців і «Карпати», і «Реал» не загубилися б серед учасників Балтійської ліги. Але, не знаючи фінансових можливостей цих клубів, точно прогнозувати дуже і дуже непросто. Якщо говорити про претендентів на приєднання до Балтійської ліги з інших країн, то раніше були розмови про приєднання польських команд. У минулому виступав також клуб з білоруського Гомеля.

Чи можуть виступи дівчат у Балтійській лізі викликати інтерес до них від закордонних клубів?

— Варто розділяти. Якщо мова йде про чемпіонати вищого рівня: угорський чи той же польський, то вони не беруть участь в супутніх міжнародних турнірах, тому й практично не звертають на них уваги. Дівчата можуть себе проявити, але побачать їх в основному команди з Білорусі та Литви. Шанс, що відеотрансляцію подивиться представник клубу з хорошого за рівнем чемпіонату – невеликий. Хоча випадки переходу трапляються. Колись з «Галичанки» переходила Леся Смолінг, яка зараз виступає у чемпіонаті Польщі. Цього року в білоруський чемпіонат перейшла Ірина Стельмах. Тому так, переходи відбуваються, але якщо чемпіонат України змінюють на литовський чи білоруський, то про перехід на значно вищий рівень мова не йде.

Чоловіча збірна вперше за десять років пробилася на Чемпіонат Європи, але здобути бодай однієї перемоги так і не змогла. У чому, на вашу думку, причина таких виступів?

— Як чоловіча, так і жіноча збірні давно не потрапляли на турнір такого рівня. Тож, можливо, хлопці просто психологічно «перегоріли», виявились не готові в першу чергу ментально. Мені сподобалася гра хлопців, сподобалися атаки 7х6. Це викликало чимало обговорень, але така гра означає лише те, що це награвалося впродовж підготовки та на це тренерський штаб робив ставку. Не сказала б, що проблеми були з фізикою, але в останні десять хвилин чогось не вистачало. Якби вдало відіграли у кінцівках зустрічей, то, думаю, що мали б шанси на прохід далі.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ