Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бюджет-2019 – що нового?

Чимало аналітиків та політиків вважають цьогорічний бюджет копіркою минулорічного, давайте порівняємо. Серед головних видатків нового бюджету– збільшення фінансування української армії та посилення енергонезалежності держави.

На здоров’ї українців планують зекономити і витратять на 20,2 млрд грн менше, ніж минулого року. Натомість освіта отримає на 25 млрд грн більше, ніж торік, а на ремонти доріг піде безпрецедентно велика сума - 56 млрд грн (на 10 млдрд грн. більше, ніж у 2018). Також серед пріоритетів є децентралізація – на підтримку регіональних проектів планують виділити 41,4  млрд грн. Та чи достатні ці суми і чи суттєво змінились показники в порівнянні з минулим роком?

Рівень інфляції співпадає, а дохідна та витратна частини абсолютні копії минулого року. Інфляція у 15% вже є, тому її додали до кожної статті. Ріст ВВП на наступний рік заклали у три відсотки. Таким чином можна зробити висновок, що уряд прогнозує погіршення загальної економічної ситуації в Україні. Крім того, будуть відбуватись виплати по зовнішніх боргах, згідно чинної програми МВФ, якщо, звичайно, ми виконаємо усі необхідні умови, серед яких підвищення цін на газ. Якщо цього не вдасться зробити, це стане випробовуванням як для бюджету, так і для України в цілому, адже витратна частина не зможе покрити боргові суми наступних трьох років, іншими словами, буде дефолт.

Саме тому Рада і поспішає прийняти бюджет. Голова ВРУ навіть кілька разів ставив на голосування пропозицію розглянути законопроект за скороченою процедурою. Я впевнений, що і у наступному читанні та розгляді затримок не буде, адже наступний транш від МВФ Україна зможе отримати лише після ухвалення бюджету.

Уряду вдалось витиснути максимум та витратити наступного року абсолютно все, що вони мають. Наступним кроком має бути збільшення дохідної частини або отримаємо ситуацію «ручного» виконання бюджету, адже маємо мінімум доходів, але максимум витрат, тоді будемо вирішувати що фінансувати, а що ні. Прем’єр-міністр України намагається переконати усіх, що проект бюджету на 2019 рік зможе забезпечити стабільність та економічне зростання для України у наступному році, проте як можна сперечатись з цифрами?

Народні депутати підтримали у першому читанні проект про внесення змін до Бюджетного кодексу України та розглянули бюджет на 2019 рік. За проголосувало 244 депутати.

Назарій Брезіцький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ